Blauwe Bosbessen (250g - Puur&Fit)
Blauwe bosbessen, gedroogd en licht gezoet met appelsap. Super lekker en voedzaam!
Blauwe bosbessen, gedroogd en licht gezoet met appelsap. Super lekker en voedzaam!
Onze gedroogde bosbessen zijn, doordat ze zorgvuldig licht gezoet zijn met appelsap, lekker om zo te eten. Ook kun je de bosbessen gebruik om thee uit te trekken. Hiervoor ongeveer 2 eetlepels gekneusde bessen 10 minuten koken.
Gedroogde blauwe bessen voedingswaarde
Per 100 gram
Energie | 1495Kj / 356Kcal |
Eiwitten | 1,97 g |
Koolhydraten | 85,2 g |
- waarvan suikers | 62,9 g |
Vetten | 0,82 g |
- waarvan verzadigd | 0 g |
Voedingsvezels | 5,5 g |
Zout (Natrium) | 50 mg |
Achtergrondinformatie over gedroogde blauwe bessen
Bosbessen en blauwe bessen worden vaak met elkaar verward en dat is ook niet zo gek. Ze lijken inderdaad sprekend op elkaar, maar er zijn toch enkele verschillen. De blauwe bes is een plant uit de hei-familie terwijl de bosbes aan struiken groeit. Bosbessen zijn ook kleiner dan de blauwe bes. Ook verschilt het vruchtvlees van elkaar, zo bevat de bosbes rood vruchtvlees terwijl de blauwe bes wit is van binnen.
Als we de bosbes drogen ontstaan er gedroogde vruchten die rijker zijn geworden in suikers (van natuurlijk aanwezige fructose) en voedingsvezels. Veel duursporters gebruiken gedroogde bosbessen als “krachtvoer” om zo aan een vrij snelle glucose te komen. Je kunt bosbessen, als je in het bezit bent van een voedseldroger, zelf drogen, maar ze zijn ook kant en klaar verkrijgbaar bij ons. De beste gedroogde bosbessen zijn afkomstig uit de Verenigde Staten, maar ze worden ook geproduceerd in Europa.
Gedroogde bosbessen lijken sterk op hele grote krenten. Ze zijn heerlijk zoet, zo zoet, dat je ze kunt gebruiken ter vervanging voor suiker. Eet je ze zo “uit het vuistje” hou er dan wel rekening mee dat ze behoorlijk aan tanden en kiezen plakken, en dat je na het eten je mond even goed naspoelt met water. Gaan we bessen drogen, verliezen ze al snel veel aan vitaminen en mineralen. Ze worden voornamelijk rijk in suikers en vezels. Je moet gedroogde bosbessen dan ook beschouwen als een snoepje of een snelle energiegever, niet als iets wat je ongelimiteerd kunt eten. Als je ze matig consumeert, dragen ze bij aan een gezond eetpatroon. Het suikergehalte ligt gemiddeld op zo’n 60 gram per 100 gram.
Gedroogde bosbessen als krachtvoer voor duursporters
Als je een duursport beoefent ( fietsen, hardlopen) heb je juist glucose nodig om de spieren optimaal te houden. Het is niet voor niets, dat gedroogde zuidvruchten als rozijnen, bessen, maar ook mango en banaan een veel gegeten snack zijn onder duursporters. Het geeft snelle energie. Als je fanatiek duursport beoefent zul je niet direct last hebben van bloedsuikerspiegel-schommelingen, maar beoefen je amateuristische duursport, dan is het verstandig om zeer matig te zijn. Een paar gedroogde bosbessen na het duur-sporten is ruim voldoende.
Recept havermoutkoekjes met gedroogde bosbessen
Ingrediënten voor havermoutkoekjes met gedroogde bosbessen
- 200 gram biologische havermout (droog)
- 225 ml water
- een half kopje gedroogde bosbessen, geweekt en uitgelekt
- 10 gram (wijnsteen) bakpoeder
- 10 druppels stevia druppels chocolade
- een eetlepel biologisch ceylon kaneelpoeder
Bereidingswijze havermoutkoekjes met gedroogde bosbessen
Verwarm de oven voor op 185 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Roer alle ingrediënten in een kom stevig door elkaar. Schep bergjes op de bakplaat, druk licht aan. Bak de koekjes in het midden van de oven gaar in ongeveer 25 minuten, blijf tussentijds controleren. Laat afkoelen.