Ahornsiroop

Ahornsiroop als suikervervanger voor geraffineerde suiker

Wat is ahornsiroop?

Ahornsiroop of esdoornsiroop is een zoete stroop die is gemaakt van het sap van de esdoorn (Acer saccharum). 

Ahornsiroop is een kwaliteitsvol en natuurlijk zoetmiddel. Het wordt veel gebruikt om dranken zoals koffie en thee te zoeten, maar ook door yoghurt, smoothies, havermout, over pannenkoeken en door bakmiddelen is het een populair ingrediënt. 

In tegenstelling tot suiker, dat overbewerkt is en daarom geheel mineraalarm, is ahornsiroop rijk aan mineralen en sporenelementen. Om deze reden wordt het gezien als een gezonder alternatief dan suiker. 

Ahornsiroop graad A of Ahornsiroop graad C?

Dat is een goede vraag. Het grote verschil tussen Ahornsiroop graad A en Ahornsiroop graad C is het moment waarop de siroop geoogst wordt:

  • Ahornsiroop graad A wordt al vroeg in de lente geoogst en is licht van kleur. 
  • Ahornsiroop graad C wordt aan het einde van de lente geoogst en is donker van kleur en stroperig. 

Ahornsiroop graad C is erg rijk aan mineralen en sporenelementen en daarom een heel stuk populairder dan de Ahornsiroop graad A. 

Hoe wordt Ahornsiroop gemaakt?

Ahornsiroop is afkomstig van Canadese esdoorns. De esdoorns worden aangeboord, het boomsap wordt opgevangen en ingekookt, net zo lang tot het is ingedikt tot esdoornsiroop. 

De ahornsiroop die je kan kopen bij Puur & Fit is biologisch, ongeraffineerd en 100% natuurlijk. 

Waarom is Ahornsiroop een veelgebruikte suikervervanger?

De witte suiker zoals wij deze kennen, is geraffineerd. Het wordt daarom ook wel geraffineerde suiker genoemd. Geraffineerde suiker wordt verkregen na intensieve raffinage van bijvoorbeeld suikerbieten en suikerriet. Door alle bewerking is geraffineerde suiker ontdaan van mineralen en vitaminen. Er zit dus niets gezonds in gewone suiker. Sterker nog, je lichaam heeft bepaalde vitamines en mineralen nodig om suikers überhaupt te kunnen verbranden. 

'Gewone', geraffineerde suiker levert dus enkel en alleen 'lege calorieën'. Witte suiker wordt ook wel mineralenrover genoemd: doordat het overgeraffineerd is, heeft het de neiging zich te binden aan alle mineralen en sporenelementen die het tegenkomt, omdat de suiker ze zelf niet meer heeft. Deze 'rooft' de witte suiker als het ware uit je lichaam. 

Ahornsiroop bevat natuurlijke, ongeraffineerde suikers, die nog rijk zijn aan mineralen, sporenelementen en vitaminen. Gebruik daarom liever Ahornsiroop. 

Ook is ahornsiroop rijk aan antioxidanten. Ahornsiroop graad C bevat minimaal 20 verschillende soorten antioxidanten. Dat is best goed nieuws, want antioxidanten kunnen vrije radicalen neutraliseren en oxidatieschade beperken. 

100 gram ahornsiroop bevat (bron):

  • Calcium (7% van de ADH)
  • Kalium (6% van de ADH)
  • IJzer (7% van de ADH)
  • Zink (28% van de ADH)
  • Mangaan (165% van de ADH)

Maar suiker is suiker

Ook Ahornsiroop is suiker. Ahornsiroop bevat voor ongeveer 65% uit suiker. Wees dus nog steeds gematigd met de hoeveelheid. 

X

WELCOME TO OUR WONDERFUL WORLD

Did you know that we ship to over 24 different countries

Login with Facebook
X

WELCOME TO OUR WONDERFUL WORLD

Did you know that we ship to over 24 different countries

Register with Facebook
X

WELCOME TO OUR WONDERFUL WORLD

Did you know that we ship to over 24 different countries

Please enter the email address you used to register. You will receive a temporary link to reset your password.