Menstruatiecups

Wat is een menstruatiecup?

Dit is een siliconen cupje dat je op een vergelijkbare manier als een tampon inbrengt tijdens je menstruatieperiode. Waar een tampon het bloed absorbeert, vangt een menstruatiecup het bloed alleen maar op. Je kan hem eenvoudig legen en hergebruiken. Een menstruatiecup gaat wel 10 tot 15 jaar mee.

Voordelen van een menstruatiecup

Veel goedkoper dan maandverband of tampons

Een menstruatiecup gaat tenminste 10 jaar mee. Een cup kost gemiddeld € 30,- dus daarmee kost een cup € 0,25 per menstruatie. In 10 jaar geeft je tussen de € 350,- en € 550,- uit aan maandverband en/of tampons. Je bespaart met gemak € 300,- tot € 500,- ten opzichte van maandverband of tampons.

Duurzaam en veel beter voor het milieu

Zeker in vergelijking met tampons en maandverband. Een cup gaat zo maar 10 jaar mee. Kan je je voorstellen hoeveel afval dit bespaart t.o.v. maandverband en/of tampons?

Een menstruatiecup bevat geen giftige stoffen

Dit in tegenstelling tot de meeste merken tampons en maandverband. De betere merken menstruatiecups zijn gemaakt van siliconen van medische kwaliteit. Let dan ook op dat je binnen de betrouwbare merken koopt: een menstruatiecup moet van medisch siliconen zijn gemaakt en gegarandeerd geen BPA, ftalaten en andere weekmakers of schadelijke stoffen bevatten.

Menstruatiecups tasten je slijmvlies niet aan

Tampons absorberen vocht, niet alleen menstruatiebloed maar al het vocht in de vagina. Hiermee beschadigen ze je slijmvliezen, zeker in de momenten dat je weinig bloed verliest want een tampon blijft maar absorberen. Een menstruatiecup vangt slechts op en absorbeert niet, dus veel zachter voor je vagina.

Je bent minder gevoelig voor bacteriële en schimmelinfecties

De cup zelf is gifvrij en bovendien belast de cup je slijmvlies niet doordat het geen absorberende functie heeft. Het toxic shock syndrome dat kan ontstaan door gebruik van tampons, kan niet ontstaan door gebruik van de cup. Doordat er geen vreemde stoffen in je vagina zitten, krijgen bacteriën en schimmels geen kans. 

Een menstruatiecup kan je tot wel 8 uur achter elkaar dragen

Dit is natuurlijk wel afhankelijk van hoeveel bloed je verliest natuurlijk. Bij normale menstruatie hoef je maar tweemaal per dag te legen. Verlies je veel bloed tijdens je menstruatie, pech gehad, dan moet je wat vaker je cupje legen, bijvoorbeeld telkens als je gaat plassen. 

Een menstruatiecup kunnen anderen niet zien

Zelfs geen touwtje zoals bij een tampon wel het geval is.

Prettig draagcomfort

Behalve dat ze lang draagbaar zijn, kan je er gewoon mee blijven sporten, waaronder zwemmen en fietsen maar ook urenlang dansen op festivals.

Welke maat menstruatiecup heb je nodig?

Grofweg leveren de meeste fabrikanten 2 maten: S en L (in het geval van Mooncup is dit B of A).

Let op: de maat heeft niets te maken met hoeveel bloed je verliest. Hoeveel bloed je verliest, is een indicatie van hoe vaak je de cup leegt. De maat kies je enkel uit op basis van pasvorm, je wil immers geen kans op lekken:

  • Kleine maat: als je jonger bent dan 30 en nog geen kinderen hebt gekregen
  • Grote maat: als je ouder bent dan 30 of kinderen hebt gekregen

Bijna elke vrouw is tevreden over de maat op basis van het bovenstaande ezelsbruggetje en voelt de cup tijdens gebruik niet of nauwelijks. Nu kan jij een uitzondering zijn. Je hebt bijvoorbeeld een heel korte vagina, waardoor een korter model beter geschikt is voor je. Heb je een heel gevoelige vagina dan kan je het randje van de cup voelen. Kies dan beter voor een cup met extra flexibiliteit, zodat je het randje niet voelt. Mail ons dan gerust op info@puurenfit.nl dan kunnen we overleggen of we een ander merk voor je kunnen aanschaffen of je adviseren naar een merk in een andere winkel. 

  • 1 stuk
  • DivaCup
Menstruatiecups
DivaCup 1 of 2 (1st - Divacup)
€ 32,00
  • 1 stuk
  • Mooncup
Menstruatiecups
Mooncup Menstruatiecup (Maat B)
€ 25,65 -50% € 12,83