Linzen

Linzen zijn het zaad van de linzenplant. Het zijn een soort van gedroogde erwtjes. Linzen zijn vetarm en rijk aan eiwitten. Ook zitten er veel vitamine B, calcium, magnesium, ijzer, kalium en zink in. Een echte superfood dus!

Linzen is het meervoud van “linze”. De linze-plant is een eenjarige peulvrucht die al eeuwenlang wordt verbouwd. De oorsprong ligt in Azië en Zuid-Europa. In landen als India, Bangladesh, Nepal, en Pakistan zijn linzen enorm populair. Op dit moment produceren India en Canada de meeste linzen. 

We eten de zaden van de plant. De vlinderbloemige linze heeft witte bloemetjes die de peulen voortbrengen. In de peulen zitten twee platte, ronde erwtjes. De gedroogde erwtjes zijn de linzen zoals wij ze kennen. 

Linzen zijn rijk aan molybdeen, foliumzuur, koper, mangaan, fosfor en ijzer. Ze zijn daarnaast rijk aan voedingsvezels en eiwitten. Zeker 10% van het zetmeel komt in de vorm van resistent zetmeel. Dit is voedsel voor de dikke-darm-bacteriën. We kennen het beter onder de naam prebiotica.

De eiwitten in linzen zijn interessant voor vegetariërs en veganisten. Ze vertegenwoordigen alle essentiële aminozuren. Linzen worden zeer gemakkelijk en goed verteerd, zeker de lichtgekleurde linzen. Linzen hebben geen harde schil, waardoor de vertering ook beter verloopt. In India krijgen baby’s linzen als eerst vast voedsel na de moedermelk. Linzen houden de insulinepieken stabieler, waardoor er minder tot geen schommelingen plaatsvinden en wij daardoor geen zoete trek krijgen of dipjes.

Verschillende soorten linzen en verschillende prijzen

Als je linzen wil kopen, kun je nogal struikelen over de vele soorten/kleuren. In supermarkten vinden we voornamelijk groene en bruine linzen, maar ook steeds meer andere kleuren worden langzaamaan gemeengoed. Van geel naar oranje, van wit naar zwart, van rood naar groen.

Ook vind je daar meer soorten, waaronder LE PUY linzen. Dit zijn de luxe linzen onder de linzen. Het wordt ook wel “het kaviaar van de armen” genoemd. Ze vallen onder de groene soort, maar zijn echt anders dan de “ standaard” groene linzen. Le Puy linzen worden in de Franse Auvergne verbouwd. Ze bevatten een velletje waardoor de structuur vast is en blijft tijdens de bereiding. De Le Puy linzen zijn ook iets kleiner. Le Puy linzen passen zeer goed bij tal van gerechten met vis, vlees en door salades.

Groene linzen hebben een doorsnede van 7 mm waardoor ze iets groter zijn dan de Franse variant. Ze hebben een lekkere bite en een melige structuur.

In de Indiase keukens worden veelal rode, oranje, gele en bruine linzen gebruikt. Een zeer populair gerecht met linzen is de Indiase Dhal. Al deze soorten linzen zijn gespleten, waardoor ze als ware transformeren tijdens het koken. Oranje linzen verkleuren bruin en worden melig van structuur. Deze soorten zijn uitermate geschikt voor soepen.

Gele, rode en oranje linzen koken vrij snel tot pap.

De allerkleinste linzen, die ook de kortste kooktijd genieten, zijn zwarte linzen. Ook wel BELUGA linzen genoemd. Ze hebben een zeer verfijnde smaak met een licht pittige nasmaak.

De duurste linzen zijn de luxe Franse Du Puy linzen. de “lentilles Du Puy” zijn krachtiger van smaak. Veel producenten proberen mee te liften op de duurdere linzen en verkopen linzen onder de naam Dupuis. Om de wildgroei te voorkomen is er daarom voor de enige echte DU PUY linzen een soort keurmerk in het leven geroepen, de zogenoemde “ Application d’Origine Controlée ( AOC) keurmerk, een beschermende herkomstbenaming de je bijvoorbeeld ook bij wijnen tegenkomt.

Wel of niet weken van linzen

In de regel hoeven de meeste soorten niet vooraf te worden geweekt, zoals dat wel het geval is met andere peulvruchten. Op de verpakking van de linzen staat vaak een wel/niet weekadvies. Wij weken linzen nooit vooraf, maar koken ze direct in ruim water. Maar vind je het fijner om wel vooraf te weken, kun je de linzen ongeveer 1-2 uur weken. Langer heeft het niet nodig. Weken vooraf heeft wel enkele voordelen. Het verkort een kooktijd en het maakt de linzen in regel iets lichter verteerbaar, afhankelijk van de soort.

Sommige soorten kun je beter niet weken, omdat deze al vrij melig zijn van nature. Dit zijn de ORANJE, DE RODE EN DE GELE linzen. Weken vooraf kan voor snot-linzen-prut zorgen. Groene, zwarte en bruine linzen kun je wel eventjes laten weken.

Hoe kook je linzen?

In regel is de beste kookmethode de methode die wordt geadviseerd op de verpakking. Linzen worden tijdens het koken groter. Gebruik je bijvoorbeeld 50 gram linzen, hou je 100 gram over. Een vuistregel bij het koken van linzen is dat je ongeveer twee tot drie keer de hoeveelheid water aan de linzen toevoegt.

Het beste blijft om de adviezen op een verpakking op te volgen. Wordt dit niet vermeld, dan kun je de volgende kookadviezen aanhouden:

  • Groene en bruine linzen: 50 minuten
  • Rode, oranje en gele linzen: 25 minuten
  • Zwarte linzen: 15 minuten

Linzen op smaak brengen

Linzen zijn van nature vrij flauw van smaak. Industriële linzen (in blik en pot) worden daarom flink op smaak gebracht met zout en conserveermiddelen. Of je linzen op smaak wilt brengen of niet is persoonlijke voorkeur. In India worden linzen vaak bestrooid met kerrie Masala, of peper. Met name de tot pap kokende linzensoorten kunnen wel wat extra pit gebruiken. Vaak is een beetje kerriepoeder al voldoende. Andere lekkere smaakmakers op linzen zijn:

  • komijnpoeder
  • kurkuma + peper
  • kerrie masala
  • currypoeder
  • bonenkruid ( dit bevordert tevens de vertering)
  • gemberpoeder
  • nootmuskaat
  • Keltisch zeezout

Strooi niet teveel kruiden en specerijen over linzen, dit kan erg gaan overheersen.

Linzen zijn duurzaam, goedkoop en voedzaam

Linzen zijn duurzaam. Als je linzen bijvoorbeeld ter vervanging voor vlees gebruikt, zijn ze duurzamer dan gefokt vlees. De opbrengst per oppervlakte landbouwgrond is tien tot twintig maal hoger. Maar ook op gebied van verwerking, vervoer en opslag zijn ze duurzamer. Linzen zijn gedroogd en kunnen daarom zonder koeling jaren goed en geschikt blijven voor consumptie. Linzen komen in bulk per vrachtauto of schip. Linzen zijn goedkoop, zelf biologisch is de prijs redelijk. Dit maakt het toegankelijker voor mensen met een smalle beurs. Daarnaast is het een volwaardig en voedzaam voedingsmiddel.

X

WELCOME TO OUR WONDERFUL WORLD

Did you know that we ship to over 24 different countries

Login with Facebook
X

WELCOME TO OUR WONDERFUL WORLD

Did you know that we ship to over 24 different countries

Register with Facebook
X

WELCOME TO OUR WONDERFUL WORLD

Did you know that we ship to over 24 different countries

Please enter the email address you used to register. You will receive a temporary link to reset your password.