Vitamine D

Vitamine D behoort tot de groep van de vet oplosbare prohormonen. Het is dus niet echt een vitamine maar een prohormoon dat we zelf aanmaken. De meest voorkomende vormen van vitamine D (calciferol) zijn vitamine D2 (ergocalciferol) en vitamine D3 (cholecalciferol).

Ergocalciferol is een plantaardige vorm, terwijl cholecalciferol afkomstig is van dierlijke bron, maar ook door de mens wordt aangemaakt in de huid onder invloed van ultraviolet licht, zoals de zon (vandaar de bijnaam ‘zonnevitamine’). De vitamine D wordt vervolgens in de lever opgeslagen.

Doordat er in Nederland doorgaans meer donkere dan zonnige dagen zijn, is de aanmaak van vitamine D in het lichaam nogal beperkt. Vitamine D zit van nature in vette vis, zoals haring, makreel en zalm.

Er wordt geadviseerd door de Gezondheidsraad aan ouderen om dagelijks, zowel in de winter als de zomer extra vitamine D te nemen, in de vorm van supplementen. Dit geldt ook voor mensen die onvoldoende buiten komen of bedekkende kleding dragen. Ook doen zwangeren er verstandig aan suppletie te nemen.

Vitamine D ie of Vitamine D iu?

IE staat voor Internationale Eenheid. IU staat voor International Unit. Het is dus precies hetzelfde, IE is de Nederlandse afkorting en IU de Engelse afkorting.

Welke Vitamine D is geschikt voor jou?

Hier vat ik de belangrijkste kenmerken van de verschillende soorten voor je samen:

  • Vitals Vitamine D3 1000IU en 3000IU: cholecalciferol in 2 hoge doseringen, geschikt voor vegetariërs
  • Vitals Vitamine D3 druppels: cholecalciferol, met name geschikt voor kinderen, lagere dosering gemakkelijk mogelijk, geschikt voor vegetariërs
  • Cressana Vitamine D3 1000IU en 3000IU + K2: in 2 hoge doseringen, afkomstig uit korstmos, geschikt voor veganisten
  • Puur & Fit Vitamine D3 1000IU en 3000IU + K2: in 2 hoge doseringen, afkomstig uit korstmos, geschikt voor veganisten, verrijkt met MCT-olie voor een verbeterde opname van de in vetoplosbare vitamines. 
X

WELCOME TO OUR WONDERFUL WORLD

Did you know that we ship to over 24 different countries

Login with Facebook
X

WELCOME TO OUR WONDERFUL WORLD

Did you know that we ship to over 24 different countries

Register with Facebook
X

WELCOME TO OUR WONDERFUL WORLD

Did you know that we ship to over 24 different countries

Please enter the email address you used to register. You will receive a temporary link to reset your password.