Kusala

"Kusala" komt uit de Pali taal, gebruikt in de oudste Boeddhistische teksten en Kusala betekent goede karma. Kusala produceert met de hand ambachtelijke zeep met respect voor mens, dier, en milieu om lichaam en geest te voeden. De missie van Kusala Gifts is het creëren van goede karma voor de wereld door bij te dragen aan positieve alternatieven van produceren en consumeren. 

Past deze visie bij jou? Dan pas jij bij Kusala!

Karin Berkhoudt startte het zeepatelier van Kusala Gifts in de zomer van 2014 in een oude school voor creatievelingen in Rotterdam West. Daar produceert ze haar eigen, unieke recepten met een prachtige basis van oliën en boters die enerzijds zorgt voor een reinigende werking en anderzijds voor een voedende werking. En dát is een knap lastige combinatie in 1 product!

Kusala zepen zijn altijd verrijkt met een extra verzorgende vloeistof. Dat kan zijn kokosmelk of hennepmelk (waardoor de zeep veganistisch is), maar ook geitenmelk of yoghurt (wat tot een vegetarische zeep leidt). Deze verzorgende ingrediënten zorgen voor een mooi crème-achtig schuim  dat zacht en voedend is voor de huid. Ook aloë vera sap, witte wijn, en honing geven bijzondere eigenschappen aan zeep. Verder verwerkt Karin vaak helende kruiden, zoals goudsbloem, kamille, of brandnetel.

Maar even zonder gekheid, wat is super belangrijk aan zeep?

Precies! En gelukkig staan Kusala zepen nog het meest bekend om de heerlijk geurende melanges van etherische oliën waar wij (maar zeker ook jij) echt blij van worden!

Kusala: Milieuvriendelijk en maatschappelijk verantwoord!

Kusala wil bijdragen aan milieuvriendelijke en maatschappelijk betrokken productie en consumptie.

  • De zepen van Kusala Gifts bevatten (m.u.v. de synthetische natronloog vereist voor het verzepingsproces) alleen natuurlijke ingrediënten en zoveel mogelijk van biologische teelt.
  • Harde zeep is een plasticvrij en milieuvriendelijk alternatief voor vloeibare handzepen en douchegels. Er spoelen dus geen schadelijke stoffen door het doucheputje weg.
  • Kusala Gifts gebruikt ook geen palmolie, omdat de productie hiervan tot gigantische ontbossingen in Zuidoost Azië heeft geleid. Reststukjes van de zeepproductie worden gedoneerd aan de Pauluskerk Rotterdam die zich inzet voor mensen die het zonder hulp niet redden.

Kusala inmiddels gevestigd in BlueCity Rotterdam!

Kusala verhuist n de zomer van 2019 naar BlueCity Rotterdam. BlueCity noemt zichzelf een "speeltuin voor circulaire bedrijven waar we met brein, ballen, lef en lol afkoersen op ’n economie waarin afval niet bestaat."

Het primare doel van de ondernemers in BlueCity Rotterdam is onze consumptie te reduceren door het gebruik van reststromen en iedere ondernemer die zich aansluit bij BlueCity levert een bijdrage aan dit doel. BlueCity is gehuisvest in het oude zwemparadijs Tropicana aan de Maasboulevard.

Karin Berkhoudt, toegewijd aan kritische reflectie over de impact van onze consumptie op natuur en maatschappij, past hier helemaal in!

Ambachtelijke zeep is sowieso al een prachtig product waarmee douchegels en vloeibare zepen met een basis van palmolie en verpakt in plastic flessen uitgebannen kunnen worden. Daarbij zijn er gave mogelijkheden om mooie lokale producten in zeep te verwerken, zoals kruiden, honing, of geitenmelk.

In de afgelopen jaren heeft Karin ook veel nagedacht over de mogelijkheden om reststromen in zeep te gebruiken. Dit werd een serieus project in het najaar van 2018, toen Kusala Gifts werd benaderd door een vrouw met een overschot olijfolie uit haar privé plantage in Italië met de vraag of ze dit kon overdragen voor de productie van zeep. Olie die te oud is voor consumptie is niet direct geschikt voor zeep maken, omdat geoxideerde vetzuren oranje vlekjes kunnen veroorzaken in de zeep die over tijd kunnen groeien en zich verspreiden, en die de kwaliteit van de zeep verminderen. Maar het is natuurlijk een pijnlijke verspilling om olijfolie die met veel liefde is geproduceerd als afval of biobrandstof te laten eindigen. Gelukkig zijn er enkele methoden om oude olie in zeep te verwerken zonder de vorming van de oranje vlekjes. Na grondig onderzoek koos Karin voor een methode waarmee ze de olie kon zuiveren van geoxideerde vetzuren. De effectiviteit van deze methode was al getest en bewezen in de wetenschappelijke literatuur en werd goedgekeurd door het instituut dat de veiligheidscertificaten aan Kusala Gifts verleent.

Kusala circulaire zepen

Deze ontdekking opende de deur voor de ontwikkeling van een nieuwe circulaire zeep serie, waarvoor zoveel mogelijk met reststroom ingrediënten zou worden gewerkt. Ook deze werd in 2019 gelanceerd. Deze serie bestaat uit een zachte olijfzeep, een spannende koffiezeep, en een stoere bierzeep.

Karin is druk bezig met de ontwikkeling van andere mooie nieuwe producten die een bijdrage leveren aan een duurzamere wereld.

Natuurlijk zijn er altijd beperkingen om via consumptiekeuzes een significante verandering te bewerkstelligen. Zo zijn sommige producten biologisch maar nog steeds in plastic verpakt. Andere producten zijn verpakkingsvrij maar komen van ver en dus alsnog verantwoordelijk voor een grote CO2 uitstoot. En spulletjes gemaakt van gerecycled plastic kunnen ook onnodige rommel zijn. Soms is groene consumptie helemaal niet zo groen en kunnen we beter kiezen voor vermindering van consumptie.

Het is een doolhof van lastige keuzes die Kusala prima verantwoordt! 

X

WELCOME TO OUR WONDERFUL WORLD

Did you know that we ship to over 24 different countries

Login with Facebook
X

WELCOME TO OUR WONDERFUL WORLD

Did you know that we ship to over 24 different countries

Register with Facebook
X

WELCOME TO OUR WONDERFUL WORLD

Did you know that we ship to over 24 different countries

Please enter the email address you used to register. You will receive a temporary link to reset your password.