Rode linzen BIO (500g - Puur&Fit)
Ontdek de meest zoete en smakelijke linzen die er zijn: onze biologische rode linzen!
- 25 minuten kooktijd
- Romig
Deze peulvruchten zitten barstensvol gezonde voordelen. Zo zijn ze rijk aan vitamine B1 en B6, die essentieel zijn voor je energiestofwisseling. Maar dat is niet alles: rode linzen zijn ook een uitstekende bron van mineralen zoals ijzer, koper, magnesium, seleen, zink en fosfor. Een echte gezondheidsbom!
Wat zijn rode linzen en hoe gebruik je ze?
Rode linzen worden vaak gebruikt om bijvoorbeeld curry’s te maken of puree. Ook zijn rode linzen geschikt voor soepen. Dit komt, omdat rode linzen zeer snel zijn gekookt en een zeer zachte, bijna puree-achtige textuur krijgen. Rode linzen zijn kleiner dan andere soorten linzen. Ze zijn ontveld en gespleten, waardoor ze tijdens het koken snel garen en een fijne structuur krijgen.
De rode linzen zijn ook goed verteerbaar. Ze zijn ook een tikkeltje zoeter van smaak dan andere soorten, wat rode linzen geschikter maakt voor kinderen. Rode linzen zijn rauw (gedroogd) inderdaad rood van kleur. Vandaar dat de naam rode linzen wordt gebruikt. Echter verkleuren ze direct als ze worden gekookt. De kleur wordt dan oranje/ geel. Eigenlijk spreken we dus van gele of oranje linzen, maar omdat de rode linze in rauwe gedroogde vorm rood zijn van kleur worden ze rode linzen geboend om geen verwarring te scheppen.
Rode linzen BIO ingrediënten en voedingswaarden
Ingrediënten: Biologische, rode linzen en zonnebloemolie (<1%).
Land van herkomst: Turkije
Voedingswaarde | per 100 gram |
Energie kJ/kcal | 1534/362 |
Eiwitten | 27.2 g |
Koolhydraten | 54.9 g |
- waarvan suikers | 2.3 g |
Vetten | 2.6 g |
- waarvan verzadigd | 0.6 g |
Zout | 0.003 g |
Eigengemaakte kruidige rode linzen puree
Rode linzen verlenen zich uitstekend voor een voedzame puree! Deze puree kun je zowel warm als koud eten, en is lekker als onderdeel van een warme maaltijd of salade! Vult de maag, en zorgt voor een langzame energie-afname, waardoor je voorlopig wel even verzadigd bent.
Kruidige rode linzen puree: ingrediënten
- 500 gram rode linzen, gekookt en uitgelekt
- Een ui, fijn gesnipperd
- Drie eetlepels kerrie masala
- Een paar takjes verse basilicum
- Een paar takjes verse dille
- Een paar takjes verse tijm
- Een paar stengels verse bieslook
- 175 gram havermout
- Een klein snufje Himalaya zout
- 250 ml warm water of plantaardige melk
Kruidige rode linzen puree: bereiding
- Voeg alle ingrediënten in een (hoge snelheids) blender of keukenmachine en maal tot een gladde puree.