Joannusmolen Teffmeel BIO (300g)
Joannusmolen Teffmeel is biologisch en glutenvrij.
Teffmeel wat is dat
‘Amharic teffa’ – de lokale naam voor Teff – wordt reeds duizenden jaren geteeld op de vruchtbare hoogvlakten in de Hoorn van Afrika. In Ethiopië en Eritrea gebruikt men de glutenvrije graansoort traditioneel voor ‘Injera’, een stevige platte koek die in de gehele regio standaard op het menu staat. De lokale bevolking koestert de geheimen van dit unieke ‘oergraan’, maar gelukkig kan men in het Westen nu ook de bijzondere eigenschappen van Teff toepassen in de keuken. Teff is een voedzaam volkoren meel, geschikt voor pannenkoekjes, broodjes of originele ovengerechten.
Joannusmolen teffmeel voedingswaarde
Voedingswaarde per 100 g
Energie | 336 kcal (1407 kJ) |
Vet | 8.6 gram |
Vet verzadigd | 1.3 gram |
Vet enkelvoudig onverzadigd | 0 gram |
Vet meervoudig onverzadigd | 0 gram |
Koolhydraten | 50.3 gram |
Suikers | 8 gram |
Voedingsvezel | 3 gram |
Eiwit | 14.3 gram |
Zout | 0.031 gram |
Over Joannusmolen
Joannusmolen maakt al sinds 1982 biologische melen. De grondstoffen worden biologisch geteeld en ambachtelijk gemalen tussen molenstenen.
Joannusmolen Teffmeel recepten
Het leuke van Joannusmolen is dat ze zoveel toewijding en passie voor hun werk hebben, dat ze zelfs actief zijn in het weggeven van zoveel mogelijk leuke recepten. Hier komen enkele recepten met Joannusmolen teffmeel
Glutenvrije injera pannenkoekjes
Dit ongedesemd Ethiopisch brood is een grote pannenkoek. In Ethiopië is dit een basis bij vrijwel elke maaltijd. Een injera heeft een onderscheidende licht zure smaak en is bij uitstek geschikt voor het dippen in bijvoorbeeld curry’s en stoofschotels.
Ingrediënten
- 300g Joannusmolen Teffmeel (= 1 pakje)
- 1 ei
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 750ml water
- 7,5 theelepel zonnebloemolie
Bereidingswijze
- Meng het Teffmeel met het ei. Voeg er vervolgens 1 eetlepel zonnebloemolie aan toe en meng het goed door elkaar. Klop er 550 ml water door, voldoende om een makkelijk vloeibare consistentie te verkrijgen.
- Gebruik een keukenmixer om het beslag te kloppen. Klop het beslag elke keer voordat u het in de pan doet, zodat er luchtbellen in het beslag blijven zitten tijdens het bakken.
- Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur over de hele bodem. Verdeel 1,5 theelepel
- zonnebloemolie over de pan. Verdeel het beslag in porties. Schenk één deel in de hete pan met een dunne straal, beginnend aan de buitenrand en in cirkels naar het midden van links naar rechts. Zodra het beslag overal bubbelt, neemt u de pan van het vuur. Zet de pan in een oven van 180°C gedurende 2 à 4 minuten tot de bovenkant droog is, maar niet bruin.
Glutenvrije Teff happertjes (bedacht door Monique van der Vloed)
Teff is een uniek meel. Het is niet alleen glutenvrij, maar het heeft ook een zeer kenmerkende smaaknoot. En bovendien erg voedzaam!
Dit wel heel erg gemakkelijke zachte koekje is zo klaar (met baktijd in nog geen 30 minuten!) en bevat zeer weinig ingrediënten! Een ware traktatie voor kinderen!
Ingrediënten
- 3 zoete gekookte aardappelen
- 100 gram Joannusmolen Teffmeel
- 2 eetlepels stevia kristal sweet Xtra, of gewenste hoeveelheid rietsuiker of andere zoetstof
- 2 eieren
- 1 theelepel wijnsteen bakpoeder
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 185 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Roer alle ingrediënten samen en mix tot een lobbige massa. Bevochtig je handen licht en trek steeds stukjes deeg uit de massa en draai tussen de handpalmen tot een ronde bal, druk deze licht plat en leg op de bakplaat.
- Je kunt een leuk koekjes stempel gebruiken om het koekje wat meer uitstraling te geven maar dit hoeft natuurlijk niet.
- Als je een koekjes stempel gebruikt, bevochtig deze dan steeds even onder de kraan voordat je een afdruk zet in het koekje zodat het deeg niet aan de stempel vast gaat kleven.
- Bak de koekjes in het midden van de oven gaar in ongeveer 15-20 minuten, controleer tussentijds. Laat goed afkoelen.
Teff Brownies
Teff brownies, een ware traktatie voor jong en oud!
Ingrediënten
- 100 g Joannusmolen Teffmeel
- 50 g Joannusmolen Rijstmeel
- 1 theelepel bakpoeder (glutenvrij)
- 120 g suiker
- 4 eetlepels ahornsiroop
- 5 eetlepels Joannusmolen cacaopoeder
- (witte) chocoladestukjes
- 2 eieren
- 120 g gesmolten boter
- 1 stokje vanille geritst
Optioneel:
- Gedroogd fruit
- Gezoete mascarpone
- Frambozen
Bereidingswijze
- Meng in een kom de gesmolten boter, suiker, vanille, ahornsiroop en eieren tot een glad geheel. Klop er met de hand de bloem, cacao en bakpoeder doorheen.
- Vet een vierkante cakevorm (20×20 cm) in met boter en bloem en giet het mengsel hierin. Bestrooi het beslag met de witte chocoladestukjes en zet het in een voorverwarmde oven van 180 ° C ongeveer 25 minuten.
- Haal de schaal uit de oven en snij de teffbrownies in vierkante stukjes.
Saus
Serveer met opgeklopte en gezoete mascarpone en verse frambozen. En kijk uit voor je vingers:)
Tip
Voeg in plaats van witte chocoladestukjes noten of gedroogd fruit toe.