Kikkererwten BIO (500g - Puur&Fit)
Ontdek de pure smaak van kikkererwten met onze gedroogde variant.
- Nootachtig
- Gedroogd
Vergeet die saaie, gezouten blikjes en kies voor stevige, verse erwten met een nootachtig aroma. Het bijkomend voordeel van zelf koken? Geen overbodige hoeveelheid zout. Bovendien bevatten kikkererwten veel eiwitten, vitaminen en mineralen, waardoor ze heel populair zijn bij sporters, vegetariërs en veganisten
Kikkererwten BIO gebruik
Gebruik de kikkererwten voor een snelle snack, zoals heerlijke Libanese falafel, gemaakt van gefrituurde kikkererwtenballetjes met verse kruiden. Werk af met hummus, tahinisaus of een fris yoghurtsausje. Of maak zelf hummus in je blender door geweekte kikkererwten te blenden met tahinipasta, citroensap en kruiden.
De mogelijkheden zijn eindeloos: voeg kikkererwten toe aan salades, couscous, stoofschotels en curry's voor extra smaak en textuur. Of rooster gekookte kikkererwten kort in de pan en daarna in de oven voor een knapperig en smaakvol bijgerecht of tussendoortje.
Week de kikkererwten voor gebruik een nacht in koud water en kook ze 1-2 uur op een zacht vuurtje tot ze zacht zijn. Geniet van de pure smaak en voedingswaarde van onze biologische kikkererwten, zonder ongezonde toevoegingen.
Kikkererwten BIO ingrediënten en voedingswaarde
Ingrediënten: Biologische, gedroogde kikkererwten.
Land van herkomst: Turkije
Let op! Kan sporen bevatten van: gluten, noten, sesam en soja.
Voedingswaarde | per 100 gram |
Energie kJ/kcal | 1297kJ/310kcal |
Eiwitten | 18.5 g |
Koolhydraten | 44.3 g |
- waarvan suikers | 2.3 g |
Vetten | 5.9 g |
- waarvan verzadigd | 1.1 g |
Zout | 0.09 g |
Meer informatie over kikkererwten
Kikkererwten worden ook wel chickenpeas of garbanzobonen genoemd. Oorspronkelijk komen zij uit Noord-Afrika en het is een populaire peulvrucht die in het hele Middellandse-Zeegebied worden gegeten. Ook India is een grote producent van kikkererwten. Kikkererwten hebben een licht zoete, milde smaak.
Zijn kikkererwten gezond?
Kikkererwten zijn gezond, net als andere peulvruchten. Een opsomming:
- Kikkererwten zijn rijk aan het mineraal molybdeen, wat een belangrijke rol speelt als onderdeel van enzymen die betrokken zijn bij de eiwitstofwisseling.
- Kikkererwten zijn rijk aan andere belangrijke mineralen, zoals mangaan, foliumzuur, zink, koper en ijzer.
- Kikkererwten zijn rijk aan vezels. Een portie kikkererwten (100 gram) kan al de helft van de ADH vezels leveren.
- Kikkererwten zijn rijk aan polyfenolen. Ze zijn o.a rijk aan ferulazuur, chlorogeenzuur, koffiezuur, en vanillezuur. Daarnaast zitten er anthoccyanidinen delfinidine, cyanidine en petunidine in, dit zijn allemaal antioxidanten, die oxidatieprocessen in het lichaam tegengaan.
- Kikkererwten kunnen bijdragen aan het stabiel houden van de bloedsuikerspiegel. Door de flinke hoeveelheid vezels zal de spijsvertering zeer geleidelijk en in een natuurlijk tempo verlopen waardoor er minder hoge pieken en dalen in de bloedsuikerwaarden worden gemeten.
- Kikkererwten bevatten fyto-oestrogenen. Dit zijn bio-identieke hormonen die zwakker werken dan de lichaamseigen oestrogenen. Dat is met name interessant na de menopauze.
- Kikkererwten zijn rijk aan bruikbare eiwitten. Per 100 gram (gedroogd) bevatten ze 19-20 gram eiwitten.
Bereiding van gedroogde kikkererwten
Wist je dat kikkererwten al beetgaar zijn na 35 tot 45 minuten koken? De aangegeven kooktijden op verpakkingen zijn richtlijnen, de kooktijd is vooral een kwestie van smaak: sommige mensen houden van beetgaar met een bite en andere mensen houden van goed doorgegaard. Niet veel tijd? Dan kan je ook een grote portie kikkererwten koken en ze vervolgens in porties in de vriezer bewaren. Daar blijven ze zo'n 4 maanden goed en kan je telkens een portie uit de vriezer halen.
Inspiratierecept: knapperige kikkererwten als borrelnootje
Een heerlijk en gezond alternatief voor borrelnootjes? Kikkererwten zijn ideaal! Je maakt ze ook nog eens in een handomdraai. Verwarm de oven voor op 200 graden, bekleed een bakplaat met bakpapier. Gebruik ongeveer 500 gram geweekte/gekookte kikkererwten die je goed hebt laten uitlekken. Doe deze in een grote kom, en voeg daaraan toe:
- een flinke scheut Aminos, of tamari, of sojasaus
- drie flinke eetlepels bieslook
- twee flinke eetlepels kerriepoeder
- een eetlepel ceylon kaneelpoeder
- een eetlepel greensweet-stevia sweet Xtra
- een snufje peper
Hussel alles goed door elkaar, zorg dat de kikkererwten goed in de marinade is gedrenkt. Verdeel de kikkererwten over de bakplaat en bak ze in ongeveer 45 minuten gaar, blijf tussentijds controleren.