Kastanjemeel BIO (500g - De Nieuwe Band)
Biologisch kastanjemeel van De Nieuwe Band bestaat uit gedroogde en daarna gemalen kastanjes. Het is een vervangbaar meel voor tarwemeel.
Kastanjes rapen…… weet je nog, van 'vroeger'? Tamme kastanjes zijn tegenwoordig ook gewoon te koop, wanneer het herfst wordt. Je kan tamme kastanjes rauw eten, koken, stoven en poffen. Ook kan je er meel van maken in een hogesnelheidsblender.
Tamme kastanjes hebben een nootachtige, romige smaak. Tamme kastanjes worden tot de noten gerekend maar bevatten vrij weinig vetten en eiwitten. Wel bezitten ze aardig wat koolhydraten. Ze bevatten vitamine B11, calcium, fosfor, ijzer en kalium: per 100 gram 600 milligram kalium. Ook zijn ze rijk aan vezels.
Van tamme kastanjes naar kastanjemeel
Niet alleen de kastanjes, maar ook het kastanjemeel kan je tegenwoordig kopen. Dat kan zelfs het hele jaar door. Hoe wordt kastanjemeel gemaakt? Eerst worden tamme kastanjes gedroogd. Daarna worden ze tot meel vermalen. Wist je dat kastanjemeel al eeuwen bestaat? Al in de zestiende eeuw bakten de Amerikanen er hun brood van en in Italië werd er deeg van gemaakt en werd het verwerkt in soepen.
Met name de laatste jaren geniet kastanjemeel aan een grote populariteit. In de eerste plaats is het glutenvrij maar het is ook heel populair dankzij de overheerlijke, milde, zoete, notensmaak.
Hoe gebruik je kastanjemeel?
Kastanjemeel is een lichte meelsoort, maar ook dicht tegelijk. Dit kan bijvoorbeeld bij het rijzen een rol spelen. Kastanjemeel is vooral geschikt voor de wat plattere baksels, zoals koekjes, pizzadeeg en tortilla / wraps. Het is ook heerlijk in brood, maar wordt dan veel gemengd met andere meelsoorten, zoals amandelmeel of boekweitmeel.
Kastanjemeel BIO Voedingswaarde
voedingswaarde per 100 gram
energie: | 1479 kJ (350 kcal) |
vet: | 3,2 gram |
waarvan verzadigd: | 0,5 gram |
koolhydraten: | 68,6 gram |
suikers: | 23,2 gram |
voedingsvezels: | 13,9 gram |
eiwit: | 4,9 gram |
zout: | 0 gram |
Eigengemaakte cake moppen van kastanjemeel
Maak deze heerlijke, zachte cakemoppen eens!
Cakemoppen van kastanjemeel: ingrediënten
- 500 gram kastanjemeel
- 1 banaan, gepureerd
- 1 gram wijnsteen bakpoeder
- 2 eetlepels MCT olie
- 2 eetlepels Stevia Extra Sweet
- warm water
Cakemoppen van kastanjemeel: bereiding
- Verwarm de oven voor op 170 •C
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Meng in een grote kom 500 gram kastanjemeel, een gepureerde banaan, 10 gram wijnsteen bakpoeder, twee eetlepels MCT OLIE en twee eetlepels stevia sweet Xtra door elkaar en voeg steeds kleine beetjes warm water toe tot de massa smeuïg is geworden.
- Maak er platte ronde koeken van en leg deze op de bakplaat.
- Bak in het midden van de oven gaar in ongeveer 30-35 minuten, blijf tussentijds controleren. Laat afkoelen.