Gezondheidsvoordelen van resistent zetmeel

Zetmeel behoort tot de koolhydraten. Het bestaat uit lange ketens van glucosemoleculen die zich in ons lichaam gedragen als suiker. Bij de vertering van zetmeel in je darmen komen er veel glucosemoleculen vrij. Deze moleculen worden direct in je bloed opgenomen. Afhankelijk van het type voeding wordt er meer of minder glucose in je bloed opgenomen. Witte rijst bevat bijvoorbeeld veel glucose en aardappelen veel minder. Witte rijst kan dus een grotere stijging van je bloedsuikers veroorzaken dan een gelijke hoeveelheid aardappelen. 

Van het eten van zetmeel kan je dus inderdaad een bloedsuikerpiek krijgen en daarom is het bijvoorbeeld voor diabeten niet aan te raden. 

Er zijn verschillende soorten zetmeel, afhankelijk van de vorm van de ketens van glucosemoleculen. Er zijn 2 verschillende vormen ketens van glucosemoleculen:

  • Amylopectine
  • Amylose

Amylopectine is goed verteerbaar omdat deze goed kan worden afgebroken. Deze keten bestaat uit vele duizenden glucosemoleculen. Het enzym amylase kan dit zetmeel makkelijk afbreken. Dat komt vooral omdat deze enorm lange keten zeer veel zijtakken heeft en daarmee dus een zeer groot oppervlak. Je spijsverteringsenzymen kunnen dus redelijk makkelijk de glucosemoleculen losknippen waardoor de ketens korter worden en nog gemakkelijker worden afgebroken. 

Amylose zijn strakke, rechte ketens van glucosemoleculen. Deze wordt in tegenstelling tot Amylopectine niet goed afgebroken door je enzym amylase en zijn zelfs voor een deel resistent. Van amylose komen dus ook nauwelijks glucosemoleculen vrij, waardoor je bloedsuikers niet stijgen. 

Wat is resistent zetmeel?

Het zal je na het lezen van bovenstaande duidelijk zijn dat resistent zetmeel de rechte ketens van glucosemoleculen heeft (amylose). 

Resistent zetmeel is een onverteerbaar type zetmeel (de term resistent geeft dat eigenlijk al aan), waar je spijsverteringsenzymen niets mee doen. Het wordt dus niet verteerd in je maag of door je dunne darm en gaat dus onverteerd door naar je dikke darm. In je dikke darm blijkt het supergoede voeding te zijn voor je gezonde dikke-darmbacteriën die het resistent zetmeel fermenteren. Hierom kan resistent zetmeel een positief effect hebben op je darmflora. Daarover later meer. 

Het wordt ook wel afgekort tot RS, dit is de afkorting van het Engelstalige Resistant Starch.  Omdat het niet verteerd wordt door de dunne darm valt het in de categorie van voedingsvezels. 

Voedingsvezels worden verteerd in de dikke darm. Er is een grote variatie aan natuurlijke vezels (afhankelijk van de bron zoals groente, fruit, peulvruchten en granen) die allemaal dus net iets anders zijn. Resistent zetmeel is een in water oplosbare (fermenteerbare) vezel en dat maakt deze echt wel bijzonder onder de vezels. 

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van resistent zetmeel?

Het voedt je darmflora en heeft dus een prebiotische werking

Resistent zetmeel wordt wel eens probioticum genoemd en dat is niet voor niets, het is namelijk echte voeding voor de goede bacteriën in je dikke darm. Je goede darmbacteriën worden gevoed en kunnen dus flink in aantal groeien, waardoor je vertering en je stoelgang positief beïnvloed worden. Ook krijg je een grotere verscheidenheid van goede bacteriën in je darmflora. We zijn nog niet zo ver dat er al probiotica supplementen op de markt verschijnen met resistent zetmeel als een hoofdingrediënt maar er wordt al wel volop onderzoek naar gedaan. 

Het ondersteunt je immuunsysteem

Dit doet resistent zetmeel niet direct maar indirect. RS zorgt voor een goed en gevarieerd darmflora en een gezond darmflora ondersteunt op haar beurt weer je immuunsysteem. Je kent vast wel de uitdrukking een betere gezondheid begint in je darmen? 

Het ondersteunt een gezonde bloedsuikerspiegel

Waar gewoon zetmeel je bloedsuikerspiegel laat stijgen en zorgt voor een verhoogde insulineproductie doet resistent zetmeel dit niet. Heb je dus pieken in je bloedsuikerspiegel en ervaar je energiedipjes en eetbuien, dan kan resistent zetmeel je daarbij helpen. 

Het geeft een verzadigd gevoel

Hoewel RS geen noemenswaardige calorieën levert, geeft het je wel een verzadigd gevoel. Dit verzadigde gevoel kan bovendien even aanhouden, waardoor het ook wordt gebruikt om op gewicht te blijven of af te slanken. 

Er ontstaat ontstekingsremmend boterzuur 

In je darmflora ontstaat er als gevolg van vertering butyraat, ook wel boterzuur genoemd. Dit is een korteketenvetzuur. Vetzuren zijn een belangrijke energiebron voor je darmflora. Boterzuur ondersteunt de zuurgraad in je darmen. Boterzuur helpt je darmwand verbeteren zodat er minder kans op ontstekingen of infecties kan ontstaan. 

Wat zijn goede bronnen van resistent zetmeel?

Resistent zetmeel komt van nature veel voor in groene en onrijpe (bak)bananen, peulvruchten, granen (zoals haver en gerst, maar Teff graan steekt hier weer met kop en schouders bovenuit) en zaden. Maar bijvoorbeeld ook in ongekookte aardappels, pasta en rijst. Een leuk weetje is dat een deel van het natuurlijke zetmeel in deze producten wordt omgezet naar resistent zetmeel wanneer je het kookt en laat afkoelen. Via een ingewikkeld proces dat retrogradatie heet, wordt het zetmeel dan resistent zetmeel. En daarmee wordt het dus gezonder voor je darmen!

Denk daar dus maar aan als je de kliekjes van de vorige dag opsmikkelt. Dat is toch een veel plezieriger wetenschap dan dat je je moet afvragen of ‘de voedingswaarde van opnieuw opgewarmd voedsel is teruggelopen’ 😜 En…… dat maakt dus ook een koude pasta-, bonen-, linzen- of aardappelsalade knettergezond! Of wat dacht je van overnight oats, ook dit is weer afgekoelde havermout. 

Puur & Fit biologisch bakbananenmeel is rijk aan resistent zetmeel

We hebben een prachtige, biologisch gecertificeerd bakbananenmeel, gemaakt van onrijpe bakbananen. Dit bio bakbananenmeel is van nature rijk aan resistent zetmeel. Je vindt het hier: biologisch bakbananenmeel

 

Comments

  1. Fennie says

    Ha die Rosa,

    Dankjewel weer voor je nieuwsbrief. Ik leer altijd weer wat bij na het lezen ervan. Ook bij Monique natuurlijk.

    Nu ken ik het verhaal van resistent zetmeel. Ik kook vaak voor meerdere dagen, preppen noemen ze dat geloof ik. En heb dus altijd kant en klaar in de koelkast staan. Voor mijn gevoel dus goed bezig.

    Maar wat ik me afvraag is, wordt het proces weer tenietgedaan wanneer je de kliekjes weer opwarmt? Kun je daar wat over zeggen?

    • says

      Ha Fennie,

      Dank voor je berichtje! Jaaaa dat is preppen, goed van je, dat is superhandig. Ik zou dat ook vaker moeten doen: behalve handig is het energiezuinig en tijdzuinig. Je hebt me weer aan het denken gezet.

      Ik heb goed nieuws voor je wat betreft kliekjes, echt heel goed nieuws! Het is namelijk zelfs goed om te koken, af te laten koelen, en daarna als kliekje opnieuw te eten. Als je peulvruchten, granen, pasta of rijst kookt en vervolgens laat afkoelen, gebeurt er iets interessants: een deel van het natuurlijke zetmeel in deze producten wordt dan omgezet naar resistent zetmeel. Dit is een natuurlijk proces en dat heet retrogradatie. En daarmee is het als kliekje opeten van deze voeding dus nóg gezonder voor je darmen.

      Dat maakt dus ook een koude pasta-, bonen-, linzen- of aardappelsalade knettergezond! Of overnight oats, want dit is dus eigenlijk afgekoelde havermout (ofwel, ook een kliekje).

      Lekker van je kliekjes genieten dus: makkelijk, energie- en tijdzuinig en ook nog eens gezond!

      Hartelijke groet,
      Rosa

      • Boerjan Marianne says

        Beste, ik lees het slimme darmen dieet v Michael Mosley,daarin staat dat resistent zetmeel gevormd wordt door het laten afkoelen v aardappelen,rijst,pasta.als je ze nogmaals opwarmt vermeerdert dat het resistente zetmeel nog meer.er komt dan slechts 50 procent v d suiker in pasta,aardappelen enz in je bloed terecht.resistent
        Zetmeel is een beetje bizar:bv aardappelen afkoelen geeft meer resistent zetmeel,maar bij havermout is het omgekeerd:rauw bevat het 11g resistent zetmeel,gekookt slechts 0,3G.mvg

        • says

          Ha Marianne,

          Dat is een uitstekende aanvulling, dankjewel!
          Dat is erg leuk als je ‘kliekjes’ eet, want het geeft extra gezondheidsvoordeel.

          Hartelijke groet,
          Rosa

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.