Gezond afvallen

Wat is mindful eten en hoe doe je dat?

De term ‘mindfulness’ werd door Jon Kabat-Zinn gedefinieerd als ‘op een bepaalde manier aandacht schenken, in het huidige moment zijn en niet-oordelend zijn’. Kabat-Zinn was de oorspronkelijke ontwikkelaar en leider van het Mindfulness-Based Stress Reduction-programma aan de University of Massachusetts Medical School. Hij schreef het boek Full Catastrophe Living in 1990 om het publiek advies te geven over mindful leven op basis van zijn ervaringen met dit programma sinds 1979.

In principe is mindfulness toepasbaar op alle aspecten van het leven. Mindful leven is leven met constante aandacht in het nu. Vandaag gaan we kijken hoe je mindfulness kunt toepassen aan jouw eetgedrag.

Wat is mindful eten?

Het is een feit dat een dieet zonder gedragsverandering zinloos is. Hoewel we veel aandacht besteden aan het bestuderen van diverse diëten om te bepalen welke het meest effectief zijn, komen we steeds weer uit op dezelfde conclusie:

Dieten zijn allemaal effectief op de korte termijn en geen enkel dieet is effectief op de lange termijn.

Je moet dus jouw verhouding met eten veranderen als je bepaalde resultaten (gewichtsverlies of bloeddrukverlaging bijvoorbeeld) echt wil bereiken. Je eetgedrag veranderen is echt voor iedereen lastig. Wij mensen zijn nou eenmaal erg gehecht aan onze gewoontes. Als je 50 jaar lang op een bepaalde manier eet, dan wil je je gedrag eigenlijk niet meer veranderen.

Maar nu komt het:

Mindfulness kan helpen om op een onopvallende manier toch jouw eetgedrag te verbeteren.

Waardoor je vanzelf op lange termijn de gewenste resultaten gaat boeken.

Mindful eten is, in het kort, bewust aandacht schenken aan ons voedsel, van moment tot moment, en zonder oordeel. Deze benadering richt zich op het bewustzijn van een persoon en zijn/haar ervaring met het voedsel. Mindful eten heeft weinig te maken met calorieën, koolhydraten, vetten, of suiker. De bedoeling van mindful eten is je te concentreren op het moment en op het eten.

“De rozijn oefening” als je mindful eten wil ervaren

Hoe begin je eigenlijk aan mindful eten? Hierbij kan de zogenaamde rozijn-oefening van Kabat-Zinn helpen. Ben je er klaar voor? Pak dan een rozijn en lees onderstaande instructies. De oefening gaat als volgt:

  • Vasthouden: Neem eerst een rozijn en houd deze vast.
  • Zien: Neem de tijd om er echt op te focussen; kijk met volledige aandacht naar de rozijn. Kabat-Zinn stelde voor dat je jezelf moet inbeelden als een een Marsmannetje dat net op Aarde is gekomen en die nog nooit eerder een object als dit heeft gezien. Laat je ogen elk deel van de rozijn verkennen en onderzoek de spiegelingen waar het licht wordt gereflecteerd, de donkere holtes, de plooien en ribbels, en eventuele asymmetrieën of andere unieke kenmerken. Er valt veel te zien als je zo kijkt!
  • Aanraken: draai de rozijn om tussen je vingers en verken de textuur. Je kunt dit met je ogen dicht doen, dan is je tastzin scherper.
  • Ruiken: Houd de rozijn onder je neus. Neem bij elke inademing het aroma van de rozijn in. Terwijl je dit doet, merk je misschien dat er iets in je mond of maag aan het gebeuren is.
  • In je mond nemen: Plaats de rozijn voorzichtig in je mond; maar zonder te kauwen. Focus op de sensaties van de rozijn in je mond te hebben, en verken het met je tong.
  • Proeven: begin heel langzaam te kauwen. Ervaar de smaak. Merk, zonder nog door te slikken, de pure smaak- en textuursensaties in je mond op en hoe deze in de loop van de tijd kunnen veranderen, van moment tot moment.
  • Doorslikken: Als je klaar bent om de rozijn door te slikken, kijk dan of je eerst de intentie om te slikken kunt bespeuren als die opkomt, zodat je zelfs dit bewust ervaart voordat je de rozijn daadwerkelijk doorslikt. 
  • Je bent nog niet klaar: Probeer tenslotte of je kunt voelen hoe de rozijn naar beneden in je maag gaat, en voel hoe je lichaam als geheel zich voelt nadat je deze oefening hebt voltooid.

Deze oefening dient als een gebruiksaanwijzing voor mindful eten. Het zal natuurlijk erg lang duren als elke hap die we nemen op deze manier wordt ervaren 😉 Maar een paar keer per week deze oefening doen kan je helpen om je bewuster te worden van het eten. Maar ook van jezelf in het hier en nu.

En in het dagelijkse leven, kun je de belangrijkste principes van mindful eten toepassen:

Vertragen en focussen.

Dat kan je zelfs doen als je het druk hebt.

Vertragen

Tijd maken om te eten en jezelf de ruimte geven om dit te doen is cruciaal. Niet alleen voor je bewustzijn, maar ook voor je gezondheid. Gemiddeld moeten we ons voedsel 32 keer kauwen voordat we het doorslikken. Deze kauwinspanning en kauwtijd is nodig om de enzymen in ons speeksel de tijd te geven om  eten af te breken.

Als je langzaam eet raak je bovendien sneller verzadigd. Dit betekent dat je automatisch met minder eten tevreden bent en dus niet overeet. Het duurt ongeveer 20 minuten voor onze hersenen registreren dat de maag vol is. Zet een keertje een timer op 20 minuten tijdens het eten en zie voor jezelf of het klopt.

Heb je moeite met vertragen? Je kunt dan proberen met eetstokjes te eten. Een andere tip is om na elke hap die je neemt een slok water te nemen of je bestek neer te leggen en die dan weer op te pakken pas als je (32 keer) gekauwd en doorgeslikt hebt.

Focussen

Wanneer mogelijk, eet jouw maaltijd aan de eettafel (en dus niet in je auto, op de bank voor de TV of aan je bureau voor een scherm). Schakel alle afleiding uit. Het enige wat je niet kunt uitschakelen zijn je tafelgenoten natuurlijk. Maar als iedereen mindful aan tafel eet, dan heb je automatisch geen of in ieder geval minder gesprek. Tijdens mindful retreats is het vaak de regel om NIET te spreken tijdens het eten.

Probeer je dus uitsluitend op je voedsel te richten. Hoe het er uit ziet, hoe het ruikt, hoe het smaakt, en hoe het jouw lichaam voedt. Denk aan de rozijn oefening. Door volledig te focussen op jouw maaltijd, zul je beter luisteren naar jouw honger- en verzadigingsaanwijzingen. En daardoor kan je je eetgedrag aanpassen waardoor je dieet echt gaat werken.

Mindfulness kan ook helpen om emotioneel eten te voorkomen. Als je mindful eet, dan word je je namelijk bewust van datgene wat je eet maar ook van waarom je het eet. 

Hoe vermijd je de Kerstkilo’s?

De wintervakantie schijnt gevaarlijker te zijn dan de zomervakantie. Dit in de zin van aankomen. De meeste mensen lijken juist in de winter een beetje aan te komen. Wat op zich logisch lijkt te zijn en niet zorgelijk. Alleen, de meeste mensen raken dit beetje overgewicht dan vervolgens in de zomer niet meer kwijt. Dus wordt je elke winter weer zwaarder. In deze blog gaan we kijken hoe je jouw gewicht stabiel kunt houden in de winter, ondanks de Kerst.

Waarom kom je in de winter eigenlijk aan?

Vet op je lichaam is de beste natuurlijke isolatie tegen de kou. Slanke mensen hebben het meestal sneller koud dan mensen met normaal gewicht. Mensen met overgewicht hebben het vaak snel (te) warm. Aankomen om de winter letterlijk door te komen lijkt evolutionair gezien logisch. En misschien was het ooit volstrekt normaal, zelfs gunstig. Maar dat is allang niet meer zo. We wonen en werken namelijk in verwarmde gebouwen en komen nog maar nauwelijks buiten. Dus dat extra isoleerlaagje hebben we niet meer nodig.

De verklaring waarom we in de winter aankomen is niet ingewikkeld. We bewegen ’s winters namelijk minder en we eten meer. En je hoeft echt maar een klein beetje minder te bewegen en een klein beetje meer te eten om langzaam maar zeker aan te komen. Als je dat weet, dan ben je goed bewapend tegen het winterse overgewicht. Flink blijven bewegen en goed op je porties letten. Vind je het lastig om dit simpele advies te volgen (net zoals meeste mensen), lees dan de volgende tips.

Hou jouw gewicht in de gaten

Het is veel makkelijker om bij wijze van spreken één kilo kwijt te raken dan vijf. Het is dus verstandig om niet tot de zomer te wachten op je eten te letten als je merkt dat je al in december begint aan te komen. Ik raad altijd aan om jezelf een keer per week, op een vast moment, te wegen. Bijvoorbeeld op dinsdagochtend.

Wist je dat jouw gewicht tussen 0.5 – 2.5 kg kan schommelen gedurende een dag? Dat hangt van een aantal factoren af: of je de dag van tevoren alcohol hebt gedronken of gevlogen (dan hou je namelijk vocht vast), wat je allemaal hebt gedronken en gegeten gedurende de dag, en of je hebt gesport. En jouw kleren wegen natuurlijk ook wat. Daarom is mijn advies om jezelf ‘s ochtends te wegen, bij voorkeur zonder kleren. En maar een keer per week. Als je jezelf te vaak weegt, dan kun je in de war raken, want, zoals ik zei, jouw gewicht schommelt. En als je jezelf niet vaak genoeg weegt, dan merk je misschien pas te laat dat je aangekomen bent.

Blijf bewegen

Jezelf ertoe zetten om naar buiten te gaan als het regent/sneeuwt/waait is niet voor iedereen makkelijk. En zeker als het niet om noodzakelijke acties gaat, zoals naar het kantoor gaan of kinderen naar school brengen. Een sportbuddy kan een oplossing zijn. Als je met iemand een vaste afspraak hebt om te gaan sporten, dan voel je je verplicht om te gaan.

Een andere oplossing kan zijn om thuis te bewegen. Er zijn tegenwoordig miljoenen fitness video’s op Internet met een klik beschikbaar. Het beste is om een vaste oefeningen-uurtje in je dagelijkse routine in te plannen, het liefst in de ochtend. Als je het steeds naar later op de dag verzet, is de kans namelijk groot dat je uiteindelijk een excuus vind om toch niet te sporten.

Pas op met alcohol

Het “hoort” bij de feestjes, MAAR. Alcohol bevat gewoon erg veel calorieën. En is ook ongezond. Ook in kleine hoeveelheden. Een fles wijn bevat ongeveer 600 calorieën. Dit is vergelijkbaar met de hoeveelheid energie in een stevige maaltijd. Een kleine gin-tonic of wodka-cola bevat ongeveer 120 calorieën. Vergelijkbaar met een grote banaan. Een glas whisky bevat 60 calorieën, net zoals een appel. Behalve dat het calorierijk is, stimuleert alcohol de eetlust. Als gevolg hiervan zul je waarschijnlijk meer eten dan wanneer je niet gedronken had.

Blijf voldoende groente eten

Van het Voedingscentrum krijgen volwassenen het advies om dagelijks minimaal 250 gram groente per dag te eten. Groente zijn een belangrijk bron van vitamines (met name vitamine C en vitamine K) en mineralen (voornamelijk kalium). Groente zijn ook een belangrijke bron van vezels. Vezels geven jouw het gevoel van verzadiging waardoor wordt de kans kleiner dat je overeet.

In de winter heb je weliswaar niet gauw trek in koude sla. Hoeft ook niet. Stap over naar gebakken of gewokte groente. Groente maken natuurlijk ook de beste basis voor de heerlijk warme soepen of stoofgerechten.

Geniet met mate

Net zoals in andere landen, kent Nederland traditionele gerechten die je alleen met de Kerst en Oud en Nieuw eet. Denk aan oliebollen, appelflappen en kalkoen. Al deze gerechten zijn vetrijk en calorierijk. En daarom: geniet maar consumeer met mate. Dat betekent in de praktijk: eet maar één oliebol en niet twee of meer. Dit advies geldt voor alle “gevaarlijke” voedingsmiddelen: Blijf bij kleine porties, eet bewust en met plezier, maar overdrijf niet.

Focus op het gezelschap, niet op het eten

Kerstdagen bieden de gelegenheid om weer in contact te komen met familie en vrienden. Samenkomen, gedachten en herinneringen uitwisselen. Focus op jouw tafelgenoten en niet op wat er op tafel staat. Samen iets lekkers eten is natuurlijk heel erg gezellig. Maar een feestelijke maaltijd is veel meer dan alleen het eten. Hopelijk zullen jouw kerstdagen leuk zijn en een bron worden van mooie herinneringen en niet de bron van overtollige kilo’s.

Tien tips om op je gewicht te blijven in de vakantie

De meeste Nederlanders gaan met zomervakantie in de laatste twee weken van juli en de eerste twee weken van augustus. Er is dus nog even de tijd voor de meeste Nederlanders om je voor te bereiden op het komende zomerplezier.

Als diëtiste zie ik in mei-juni elk jaar weer een piek in het aantal mensen dat graag even snel wil afvallen om weer in het badpak van vorig seizoen te passen. In deze blog vertel ik daarom hoe je je het beste kunt voorbereiden op de komende vakantie. En ik vertel je ook hoe je ervoor zorgt dat je tijdens de vakantie niet aankomt.

Kun je snel en veel afvallen?

Snel afvallen is moeilijk en niet gezond. Een gezond tempo van afvallen is ongeveer 0.5 tot maximaal 1 kg per week. Om 0.5 kg af te vallen moet je elke dag ongeveer 500 kcal minder eten dan jouw lichaam nodig heeft. Dan verlies je ongeveer +/-400 g vet, een beetje spiermassa en een beetje water dat gebonden is aan de vetcellen.

Stel, je bent een vrouw van +/- 60 kg, je hebt een zittend beroep, je fietst naar je werk en sporadisch doe je een yoga les of een andere groepsles. Dan heb je ongeveer aan 2000 kcal per dag genoeg. Dus om 0.5 kg te kunnen afvallen moet je 1500 kcal per dag eten. Met een goed plan, begeleiding en afleiding is 500 kcal minder eten nog best te doen. Een paar kilo afvallen nog voor de vakantie kan lukken.

Hoe niet aan te komen tijdens de vakantie? Tien praktische tips

Het woord “vakantie” impliceert vaak voor de moderne stadsmens een overvloed. Overvloed van verschillende soorten consumptie: drinken, eten, zonnen, shoppen… Als je overmatig gaat eten en drinken dan zul je de extra kilo’s niet ontkomen. Vind je het niet erg? Dan is er geen probleem. Maar wil je het toch liever niet, die extra kilootjes… De volgende strategieën kunnen je helpen om jouw gewicht te behouden tijdens de vakantie.

  1. All-inclusief is niet de beste optie

Terwijl all-inclusief resorts heel fijn kunnen zijn, en zeker voor gezinnen met kleine kinderen, wat gezond gewicht betreft is een all-inclusief setting niet de beste optie. Je gaat meer eten simpelweg omdat het eten (en drinken) de hele dag beschikbaar is. Datzelfde geldt voor zogenaamde volpension. Je gaat dan voor, hoofd en nagerecht eten omdat je hiervoor betaald hebt en omdat eten weggooien zonde is. En dus zal je met volpension ook meer eten dan goed voor je is.

  1. Pas op met alcohol

Ik ben me er terdege van bewust dat deze aanbeveling voor velen niet gemakkelijk te volgen is. Maar er is geen omweg: alcohol bevat gewoon erg veel calorieën. Een fles wijn bevat ongeveer 600 calorieën. Dit is vergelijkbaar met de hoeveelheid energie in een stevige maaltijd. Een kleine gin-tonic of wodka-cola bevat ongeveer 120 calorieën. Vergelijkbaar met een grote banaan. Een glas whisky bevat 60 calorieën. Behalve dat het calorierijk is, stimuleert alcohol de eetlust. Als gevolg hiervan zul je waarschijnlijk meer eten dan wanneer je niet gedronken had. Pas dus op met alcohol.

  1. Het begint bij het ontbijt

In de meeste hotels heb je een buffet-ontbijt. Een buffetopstelling laat de meeste mensen significant meer eten dan ze thuis zouden eten of als ze a-la carte bestellen. Maar als je niet wil aankomen moet je dus vanaf het begin van de dag bewust omgaan met wat en hoeveel je eet. Probeer bij het ontbijt dus niet  meer te eten dan gewoonlijk.

  1. Gebruik kleine borden

Dezelfde hoeveelheid voedsel op borden met verschillende diameters ziet er heel anders uit. Op een groot bord lijken porties klein en vice versa. Als je in jouw gastverblijf zelf borden kunt uitkiezen, ga voor een kleine formaat.

  1. Eet veel groente

Zomer is de tijd van het jaar wanneer groente op hun best smaken. Eet elke dag minstens twee ons groente. Maar meer mag zeker. Groente bevat zeer weinig calorieën maar wel veel vitaminen en vezels. Door de vezels raak je verzadigd en ga je niet overeten.

  1. Beperk jezelf tot één portie

Zit je in een all-inclusief hotel? Neem alles wat je wilt, mits het op één bord past. Ga niet een tweede keer opscheppen.

  1. Later eten betekent niet meer eten

In het zuiden van Europa en ook in andere zonnige landen verschillen de tijdstippen van eetmomenten heel erg met van wat we hier in Nederland gewend zijn. Nederlanders (en zeker mensen met kleine kinderen) eten over het algemeen heel vroeg. In het zuiden is het normaal om pas om negen uur ‘s avonds (en soms nog later) te beginnen met het avondeten. Moet je de eettijden van het gastland aanhouden? Het is prima, maar zorg dat je evengoed niet meer eet dan normaal. Omdat je later aan tafel gaat kan het zo zijn dat je erg honger hebt en daardoor meer gaat eten. Probeer dat niet te doen. Een ander gevaar is dat je flinke “tussendoortjes” gaat nemen rond de tijd dat je in Nederland zou dineren om de tijd tot het avondeten te overbruggen. Een tussendoortje is prima, mits het niet veel calorieën bevat. Groente, fruit en luchtige crackers zijn de beste opties. Een gin-tonic met een bakje chips is geen goed tussendoortje.

  1. Nagerecht

Als je absoluut een toetje wilt, beperk je dan tot een kleine portie. Eet het met aandacht, langzaam en met plezier.

  1. Beweeg

Blijf in beweging. Ga niet dagenlang op het strand liggen. Wandel, fiets, zwem.

  1. Focus op je gezelschap en omgeving, niet op het eten

Vakantie is de gelegenheid om in contact te komen met familie en vrienden. En nieuwe ervaringen meemaken. De herinneringen aan momenten van vreugde zullen je lang blij maken. Het overtollige vet rond je middel en heupen – onwaarschijnlijk!

Hoeveel eiwit als onderdeel van een gezonde leefstijl?

Eiwit, je kan niet zonder. Maar hoeveel eiwit heb je nu echt nodig? Wat gebeurt er als je teveel eiwit inneemt? Of te weinig? Kan je wel genoeg eiwit uit voeding halen? Hoeveel eiwit zit er eigenlijk in voeding? En wanneer is een eiwit shake of eiwit supplement interessant?

Eiwitten zijn de bouwstenen voor je lichaam. Eiwitten bestaan uit aminozuren en die heb je nodig voor de opbouw, het herstel en de vervanging van je cellen. Eiwitten zijn essentieel voor de ontwikkeling en het behoud van je lichaamsweefsels, zoals spieren, pezen, organen, je huid en andere weefsels. Ze zorgen voor de aanmaak van diverse hormonen, enzymen en neurotransmitters. Ook zijn eiwitten (naast de andere twee macronutriënten vetten en koolhydraten) een heel belangrijke energiebron. Eiwitten spelen ook een rol in het sterk en gezond houden van je immuunsysteem.

Aminozuren

Eiwitten bestaan eigenlijk uit lange ketens van aminozuren. Als je eiwitten via voeding binnenkrijgt, breekt je lichaam de eiwitten direct af tot aminozuren. De aminozuren zijn de bouwstenen die nodig zijn voor de bouw van je lichaamscellen.

Er zijn 22 aminozuren. 14 van deze aminozuren kan je lichaam zelf maken, die worden de niet-essentiële aminozuren genoemd. Daarnaast zijn er 8 aminozuren die je lichaam niet kan aanmaken, deze worden de essentiële aminozuren genoemd. De essentiële aminozuren moet je dus binnenkrijgen via voeding. De essentiële aminozuren zijn:

  • Fenylalanine
  • Isoleucine
  • Leucine
  • Lysine
  • Methionine
  • Threonine
  • Tryptofaan
  • Valine

Soms kom je een iets afwijkende telling tegen. Sommige aminozuren, zoals arginine en histidine worden ook nog wel eens semi-essentiële aminozuren genoemd.

Hoeveel eiwitten per dag heb je nodig?

Hiervoor geldt een standaard advies als minimum inname: een volwassene heeft dagelijks 0,83 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht nodig. Dan bestaat nog geen 10 tot 15% van je voeding uit eiwit. Dat zorgt ervoor dat je geen tekorten krijgt, maar voor een goede gezondheid zou je meer moeten innemen. Voor mensen met een actieve leefstijl, sporters of mensen die herstellen van ziekte, wordt aanbevolen om meer dan 20% van je voeding uit eiwit te laten bestaan. Voor krachtsporters ligt dat zelfs op 30%.

Wat je echt nodig hebt, hangt af van je lichamelijke gesteldheid en leefstijl. Voor veel mensen is 0,8 gram per kg lichaamsgewicht niet voldoende:

  • Kinderen
  • Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven
  • Ouderen
  • Sporters (kracht- en duursporters)
  • Zieken of mensen die herstellen van ziektes
  • Mensen die af willen vallen

Spieropbouw met eiwitten

Tijdens sport beschadigen er cellen in je spieren. Voor een toename van spiermassa moeten deze cellen worden hersteld en nieuwe cellen worden aangemaakt. Hiervoor heeft je lichaam genoeg eiwitten nodig. Als je niet genoeg eiwit binnenkrijgt via voeding dan zal je lichaam de eiwitten uit je spieren gebruiken om om te zetten. Hierdoor kan er spierafbraak en krachtverlies optreden. Als je intensief sport en te weinig eiwitten inneemt, gaat je herstel na een training veel trager, neemt je spiermassa (en je spierkracht) af en gaan je prestaties achteruit in plaats van vooruit.

Voor recreatiesporters is 1,2 gram per kilogram lichaamsgewicht voldoende, een duursporter heeft minimaal 1,5 gram per kilogram lichaamsgewicht nodig en krachtsporters hebben om spieren in massa te laten toenemen, rond de 2 gram per kilogram lichaamsgewicht nodig. Klik op de link als je meer informatie wil over hoeveel eiwit je nodig hebt als je intensief sport.

Afvallen met eiwitten

Wil je wat gewicht kwijtraken, dan is het verhogen van je eiwitinname aan te bevelen. Eiwitten zorgen voor een verzadigd gevoel, versnellen je stofwisseling (ofwel verhogen je metabolisme) en stabiliseren je bloedsuikerspiegel.

Als je wil afvallen, is het belangrijk je spiermassa te behouden. Elke kilogram spiermassa verbrandt namelijk 80 kcal, of je nu actief bent of niet. Dat is snel verdiend. Omdat je dus geen spiermassa wil kwijtraken, is het belangrijk dat je lichaam geen eiwitten uit je lichaam verbrandt, eet dus meer eiwit dan anders als je wil afvallen.

Om af te vallen met eiwitten, is de richthoeveelheid eiwitinname rond de 1,2 gram per kilogram lichaamsgewicht. Super belangrijk om ook voldoende vezels te eten. Dat is nodig voor je stoelgang maar ook voor je vetverbranding. Water helpt ook je stofwisseling en bevordert de stoelgang

Eiwitrijke voeding

Er zijn dierlijke eiwitbronnen, zoals vlees, vis, eieren en zuivel. Dierlijke eiwitbronnen bevatten alle essentiële aminozuren, ook nog eens in de gunstige verhoudingen waarin je lichaam het nodig heeft. Bovendien worden dierlijke eiwitten door je lichaam redelijk goed verteerd en opgenomen. Dierlijke eiwitbronnen worden daarom ook wel hoogwaardige eiwitbronnen genoemd.

Er zijn ook plantaardige eiwitbronnen, zoals peulvruchten, zaden en noten. Plantaardige eiwitten hebben op enkele uitzonderingen na zelden een compleet aminozuurprofiel en bovendien zijn de aminozuren in minder gunstige verhoudingen aanwezig voor je lichaam. Plantaardige eiwitten hebben wel weer het voordeel dat ze van nature meer vezelrijk zijn.

Vegans en vegetariërs moeten dus niet alleen opletten dat zij voldoende eiwitten binnenkrijgen, maar ook dat zij alle essentiële aminozuren binnenkrijgen. Vegans en vegetariërs kunnen er het best voor zorgen dat ze gevarieerde eiwitbronnen gebruiken, omdat alle eiwitbronnen een ander aminozuurprofiel hebben. Vegans en vegetariërs wordt veelal geadviseerd om 20 tot 25% meer eiwitten te eten omdat plantaardige bronnen dus niet alle aminozuren bevatten en omdat zij minder goed opneembaar zijn. Vegans en vegetariërs moeten beter opletten welke bronnen zij gebruiken en welke aminozuren deze bevatten, zodat zij van de essentiële aminozuren voldoende binnenkrijgen.

Dierlijke eiwitbronnenEiwit per 100 gram
kipfilet23
kalkoenfilet21
mager rundvlees22
varkenshaas23
inktvis30
tonijn23
zalm21
makreel21
garnalen18
paling24
Goudse kaas25
eieren12
kwark5 tot 10 gram
Plantaardige eiwitbronnenEiwit per 100 gram
cashewnoten18
pistachenoten18
amandelen19
pinda’s26
hennep eiwitpoeder47
hennepzaad32
linzen18
kikkererwten15
quinoa14
havermout13
tofu12

Extra eiwit met een eiwitshake

In sommige diëten kan het toch lastig zijn om voldoende eiwitten in het algemeen binnen te krijgen of om voldoende van de essentiële aminozuren binnen te krijgen. Dan is het handig om als aanvulling een eiwitshake te kunnen drinken. Voor een overzicht van onze eiwitproducten klik hier.

Sunwarrior Proteïne Smoothies of eiwitshakes

Sunwarrior Proteïne vind ik by far de allerbeste plantaardige proteïne die er is! Met een beetje schaamrood op de kaken biecht ik meteen maar op dat ik al een klein jaar bezig ben om een plantaardige eiwitblend te ontwikkelen voor het Puur & Fit label, maar zo goed als Sunwarrior is me nog steeds niet gelukt.

Waarom is Sunwarrior Proteïne zo goed?

  • Het aminozuur profiel is niet te evenaren. Sunwarrior bevat alle 9 essentiële aminozuren en tevens niet-essentiële aminozuren in een uitstekende balans. Sunwarrior geeft je een compleet aminozuurprofiel, uitzonderlijk hoog in glutamine, arginine, lysine, leucine en ketenvetzuren. Uiterst lichtverteerbaar en zeer compact in voedingswaarde.
  • Het eiwitpoeder van Sunwarrior is rijk aan natuurlijke vitamines (bijv thiamine, robiflavine en niacine), mineralen (bijv fosfor, ijzer en kalium) en de antioxidanten tocoferol en tocotriënol.
  • De Sunwarrior blend komt voor 98% overeen met moedermelk en heeft een spijsverteringsefficiëntie van maar liefst 98,2%! Daarom is Sunwarrior een van de best opneembare eiwitten, en al helemaal wanneer je het vergelijkt met whey en soja proteïne.
  • Sunwarrior is een rauw en plantaardig proteïne, vrij van genetisch gemodificeerde ingrediënten, bevat geen gluten, pesticiden, soja, granen of gisten, geen kunstmatige zoetstoffen of andere niet-natuurlijke toevoegingen.

Eiwitshakes: de functie van eiwit

Proteïne is razend populair. Meer dan ooit drinken mensen eiwitshakes op dagelijkse basis. Mensen die willen afvallen, die met krachttraining bezig zijn, op een andere manier intensief sporten, die een vegetarische of vegan leefstijl hebben, oudere mensen met verminderde eetlust of mensen die ernstig ziek zijn of herstellen van een ernstige ziekte of operatie.

Bijna 3/4 van het vaste materiaal in je lichaam bestaat uit eiwit.

  • Je lichaam gebruikt eiwit om spieren en andere weefsels te maken. Hiervoor heeft je lichaam de juiste aminozuren nodig om organen, weefsels en cellen samen te kunnen stellen. Elk weefsel heeft net weer een andere samenstelling aminozuren.
  • Eiwit wordt dus ook door je lichaam gebruikt om weefsels te herstellen, vernieuwen of te groeien.
  • Ook belangrijk is dat eiwitten zorgen voor een verzadigd gevoel en voor een hogere energieverbranding en het helpt bij het stabiliseren van je bloedsuiker.

De beste basis voor een goede eiwitshake

Eiwitshakes kan je kant en klaar kopen. Natuurlijk. Vol ingrediënten waar je de naam niet van kent, waarvan de bron van de proteïne onzichtbaar is, aangevuld met allerlei hulpstoffen en smaakstoffen.

Je kan ze ook lekker zelf maken. Hoe ziet de basis voor een goede eiwitshake eruit? Het gaat erom dat je je energie haalt uit eiwitten en gezonde vetten in plaats van uit koolhydraten. Dat betekent dat een goede eiwitshake dan ook veel eiwitten en gezonde vetten bevat en nauwelijks koolhydraten.

  • Vitamines en mineralen: deze zitten verstopt in het groente en fruit dat je aan je shake toevoegt. Heb je een shake zonder groente en fruit dan kan je er de populaire greens aan toevoegen.
  • Proteïne: bij voorkeur gebruik je natuurlijke, biologische, rauwe proteïnepoeder, maar ook in diverse pitten en noten zitten veel eiwitten.
  • Gezonde vetten: door toevoeging van goede olie zoals lijnzaadolie en kokosolie, maar ook door de toevoeging van diverse zaden of bijvoorbeeld avocado, krijgt je smoothie voldoende vetten.
  • Koolhydraten: als je proteïneshakes gebruikt om op gewicht te blijven of om iets af te vallen, dan bevat je groente, fruit en noten al voldoende koolhydraten, voeg in dat geval geen suiker, zoetmakers of granen toe. Gebruik je proteïneshakes ter ondersteuning van (intensieve) sport, dan is toevoeging van -met name langzame- koolhydraten geen probleem.

Sunwarrior eiwitshakes: deze vind ik het lekkerst!

Sunwarrior heeft een tof superfood smoothie e-book gemaakt met maar liefst 52 (!) superfood smoothies die rijk aan eiwitten zijn. Je kan het gratis downloaden bij Sunwarrior.com. Het is geschreven in het Engels en het maakt ook gebruik van Engelse maatvoering (zoals ounces en cups). Voor jouw gemak heb ik mijn top Sunwarrior smoothies hieronder voor je opgeschreven, vertaald in het Nederlands uiteraard 😉 Voor alle recepten kan je een blender gebruiken, het liefst eentje met flink wat vermogen.

Blood Builder (1 tot 2 smoothies)

Blueberry Brain Boost (1 tot 2 smoothies)

Hormone Balancer (1 smoothie)

Perzik Muscle Builder (1 smoothie)

Energizer (1 tot 2 smoothies)

Chocolate Bliss Breakfast Smoothie (1 smoothie)

Chocolate Peanut Butter Smoothie (1 smoothie)

Choco & Maca Love (voor 2, uiteraard ;-))

Very Berry Smoothie (2 smoothies)

Strawberry Banana Bliss (1 smoothie)

Cherry Garcia (1 smoothie choco-kersen mmmmm)

Cherry Smoothie (anti-inflammatory en winnaar van de challenge)

  • 100 gram bevroren kersen
  • 100 gram bevroren blauwe bessen
  • 1/4 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel kurkuma
  • 2 handen verse spinazie
  • 1 schep Sunwarrior Chocolate Proteïne
  • 240 ml kokosmelk, amandelmelk of water
  • handvol ijsblokjes

2 groene Sunwarrior Smoothies

The Popeye (1 smoothie)

Go Green (1 smoothie)

Plantaardig proteïne kopen?

Zijn je eiwitten op? Bij Puur & Fit hebben we een mooi assortiment plantaardige eiwitten (en nee, nog even wachten op de eigen proteïne blend ;-)) Hier vind je het proteïne assortiment.

Koolhydraatarm-, Low Carb High Fat-, ketogeen,- of het Pioppi dieet?

Koolhydraatarm-, Low Carb High Fat-, ketogeen-, of het Pioppi dieet? Het zijn allemaal diëten die in de laatste jaren enorm populair zijn.

Als grote overeenkomst hebben deze diëten dat koolhydraten sterk worden gereduceerd ten opzichte van de Schijf van Vijf. Dat betekent dat er in verhouding minder koolhydraten in het eten zitten en naar verhouding dus meer van de andere twee macronutriënten, vetten en eiwitten.

Maar wat maakt nou dat deze diëten van elkaar verschillen? En welk dieet is geschikt om te volgen?

Koolhydraatarm dieet

De laatste jaren wordt steeds duidelijk dat teveel suikers en geraffineerde koolhydraten een belangrijke factor zijn bij overgewicht, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Dat is dan ook de reden dat steeds meer artsen, diëtisten en orthomoleculair therapeuten aanraden om koolhydraatarm te eten.

Helaas wordt dit niet altijd goed uitgelegd of begrepen, waardoor sommige mensen denken dat zij koolhydraten compleet moet vermijden om te werken aan een betere gezondheid. Hierdoor hebben koolhydraten onterecht een slechte naam gekregen.

Het is ook onduidelijk hoeveel koolhydraten minder je zou moeten eten bij het koolhydraatarm dieet. Het is namelijk niet een officieel dieet met vaste richtlijnen. In de meeste gevallen wordt er een verhouding geadviseerd van 40% vet, 30% eiwitten en 30% koolhydraten.

Helaas wordt er bij zulk advies geen onderscheid gemaakt in de verschillende soorten koolhydraten en dat is nou net waar de meeste winst valt te behalen. Wil je de inname van koolhydraten eens goed onder de loep nemen, houdt dan de volgende richtlijnen aan:

  • Vermijd a-cellulaire koolhydraten. ‘A-cellulair’ betekent dat de suikers niet (meer) in de cellen van de plant zijn opgeslagen. Dit zorgt ervoor dat de suikers na het eten snel vrijkomen. A-cellulaire koolhydraten bevinden zich vooral in bloem, granen, en (sterk) bewerkte voedingsmiddelen.
  • Kies voor cellulaire koolhydraten. ‘Cellulair’ betekent dat de suikers in de cellen van de plant zijn opgeslagen. Dit zorgt ervoor dat de suikers na het eten langzaam vrijkomen. Cellulaire koolhydraten bevinden zich vooral in groente en fruit.

Mensen met een chronische aandoening wordt aangeraden om te zorgen voor begeleiding bij het aanpassen van het voedingspatroon.

Low Carb High Fat

Het Low Carb High Fat dieet, bevat zo weinig koolhydraten, dat het lichaam grotendeels moet overgaan tot het verbranden van vet. De verhouding in macronutriënten van dit dieet ligt om en nabij 75% vet, 20% eiwitten en 5% koolhydraten.

Als er weinig glucose is, wordt er meer vet verbrand. De beschikbare glucose wordt vooral voor de hersenen gebruikt. De rest van het lichaam schakelt over naar het verbranden van vet.

Vet is de rijkste bron van energie in het lichaam, veel meer dan de beschikbare glucose. Een persoon met een gezond gewicht heeft namelijk genoeg vet voor 40 marathons. Een gezonde glucosevoorraad (glycogeen) zal het niet eens redden bij een halve marathon.

Bovendien kan van 1 calorie uit vet, veel meer brandstof (ATP) worden geproduceerd dan vanuit 1 calorie glucose. Dat is dan ook de reden waarom mensen meer energie lijken te hebben bij het volgen van een Low Carb High Fat dieet.

Er is veel discussie over welke soort vet het beste is om te gebruiken in een Low Carb High Fat dieet. Het lijkt erop dat een actief persoon op een Low Carb High Fat dieet zonder problemen verzadigd vet van dierlijke herkomst, maar ook kokosvet (dat sterk verzadigd is) kan eten. Hij of zij verbrandt toch alles.

Als je besluit om een Low Carb High Fat dieet te gaan volgen, eet dan vooral vetten afkomstig uit roomboter, kokosolie, olijfolie, vis, noten en avocado. Eet daarbij 2 porties groente per dag en beweeg elke dag minimaal 30 minuten. Mensen met een chronische aandoening wordt aangeraden om te zorgen voor begeleiding bij het aanpassen van het voedingspatroon.

Ketogeen dieet

Een bijzondere vorm van het koolhydraatarm dieet is het ketogeen dieet. Dit dieet gaat nog een stapje verder dan het Low Carb High Fat dieet.

Al in 1923 ontwikkelde Dr. Russel Wilder het ketogeen dieet dat werd ingezet als behandeling bij kinderen met epilepsie (dit gebeurt nog altijd). Dit dieet bestond uit 90% vet, 6% eiwitten en 4% koolhydraten.

Nadien zijn er meerdere varianten van het keto dieet ontwikkeld, met als belangrijkste verschillen de macronutriënt-verhouding. Zoals je begrijpt, is het minderen van koolhydraten dus niets nieuws.

Het ketogeen dieet heeft als doel het lichaam in de ketose te krijgen. Dat is een modus waarin je lichaam het gevoel krijgt te verhongeren. Hierdoor vindt er een metabole aanpassing plaats, die veel gezondheidsvoordelen kan opleveren.

Het ketogeen dieet is de laatste jaren sterk in de belangstelling te komen staan van biohackers, extreme sporters en andere fanatiekelingen met als doel de lichamelijke en geestelijke prestaties te verhogen. Het is niet iets wat een mens zijn hele leven kan volhouden, want het zou op den duur om verschillende redenen schadelijk kunnen voor de gezondheid.

Het ketogeen dieet is eigenlijk min of meer een medisch dieet. Het kan wonderen verrichten bij mensen met een chronische aandoening, maar het is aan te raden dit dieet alleen te volgen onder strikte begeleiding.

Pioppi dieet

Het Pioppi-dieet is vernoemd naar het Zuid-Italiaanse dorpje Pioppi, één van de gezondste plekken op aarde. De Engelse cardioloog Dr. Aseem Malhotra heeft zich hier laten inspireren om een dieet te ontwikkelen dat de gigantische stijging van westerse welvaartsziekten een halt moet toeroepen.

Het Pioppi dieet is een koolhydraatarm dieet, maar dan met duidelijkere richtlijnen. Wel is de verhouding van macronutriënten onbekend, omdat daar niet de focus op ligt.

Er wordt vooral aangemoedigd om (sterk) bewerkte voedingsmiddelen links te laten liggen en zo vers en onbewerkt mogelijk te eten. Het gaat dus niet perse om het minderen van koolhydraten, maar door vers en onbewerkt te eten, krijg je automatisch wel minder koolhydraten binnen. En de koolhydraten die je binnenkrijgt, zijn de cellulaire koolhydraten (de gezonde soort).

In eerste instantie is het Pioppi dieet een plan voor 21 dagen. Dit zal voor de meeste mensen die lijden aan chronische aandoeningen zoals diabetes type 2, overgewicht, hoge bloeddruk of hoog cholesterol, genoeg tijd zijn om deze voor een deel om te keren. Dit laat Antoinette Hertsenberg ook duidelijk zien in haar TV show Dokters van Morgen. Uiteraard is het wel de bedoeling om dit dieet langer voort te zetten dan 21 dagen. Dat kan ook, want dit dieet is geschikt voor een leven lang.

Naast gezond eten, schrijft het Pioppi dieet ook over het belang van beweging, slaap en sociale activiteiten. Het Pioppi dieet is dus niet zozeer een dieet, maar een leefstijlplan.

Het Pioppi dieet is voor iedereen een goed idee. Mensen met een chronische aandoening wordt aangeraden om te zorgen voor begeleiding bij het aanpassen van het voedingspatroon.

Appelazijn kopen om duizend goede redenen!

Goedemorgen zeg…. kan je dát allemaal met appelazijn??????? Zojuist heb ik geleerd dat appelazijn kopen betekent dat je een supergoed hulpmiddel in huis haalt dat helpt bij meer dan 1.000 dingen! In deze blog laat ik je weten wat je allemaal met appelazijn kunt. Mis je iets? Please gebruik de comments onderaan, dan helpen we elkaar weer!

Wat is appelazijn?

Het begint met appels. Als deze worden uitgeperst, krijg je appelsap. Als je aan verse appelsap bacteriën en gist toevoegt, dan zal de appelsap fermenteren. Fermenteren betekent niet veel meer dan dat de suikers uit het appelsap worden omgezet in alcohol. Bij een tweede fermentatieronde wordt deze alcohol omgezet in azijn. Er is dus géén alcohol aanwezig in appelazijn. Appelazijn heet eigenlijk ook wel appelcider azijn. Maar de beide begrippen worden veel door elkaar gebruikt.

Wat zijn dan wel de geheime ingrediënten van appelazijn? Appelcider azijn is super rijk aan vitamines (zoals vitamine A, B1, B2, B6, C en E) maar ook aan belangrijke mineralen (zoals ijzer, calcium, kalium (potassium), magnesium en fosfor). Een ‘rijk’ goedje dus!

Maar wat kan je er nu mee behalve het gebruiken in maaltijden zoals (pasta) salades en (gegrilde) groentegerechten?

Ontgiften met appelazijn

Appelazijn is rijk aan essentiële enzymen, vitamines en mineralen. Appelazijn:

  • bevordert je spijsvertering en verzorgt je maagdarmstelsel, ruimt parasieten op (het azijnzuur in appelazijn)
  • herstelt de natuurlijke zuurgraad van je lichaam (waardoor ziektes en infecties minder kans krijgen)
  • heeft zo’n sterke antiseptische en antibiotische eigenschappen dat het effectief bacteriën en schimmels doodt en infecties bestrijdt
  • helpt je lichaam ontgiften doordat het schadelijke stoffen zoals nicotine, alcohol, bacteriën en chemicaliën helpt je lichaam efficiënter te verlaten.

Afvallen met appelazijn

Dit is best een heel bijzondere functie van appelcider azijn. De credits gaan allemaal naar het azijnzuur in de appelazijn. Want het azijnzuur:

  • helpt om je vetverbranding te stimuleren, versnelt je stofwisseling én vermindert ondertussen je trek
  • heeft een urine afdrijvende verwerking, vermindert de opslag van voedingsvetten als lichaamsvet en bevordert de afbraak van vetten en koolhydraten in je lichaam.

Het vetweefsel krimpt hierdoor en overtollige vetophoping vermindert. Dit is dus de reden waarom appelazijn in zoveel afslankproducten en detoxkuren voorkomt. Die afslankproducten en detoxkuren zijn vaak onnodig duur en dan kan je echt beter pure Bragg appelazijn kopen.

Hoe gebruik je appelazijn ter ondersteuning van het afvallen?

Drink 3 glazen water met 1 eetlepel appelazijn over de dag verdeeld. Het is het best om appelazijn te nemen een half uur voor je maaltijd. ’s Ochtends is het het best om appelazijn te drinken op nuchtere maag. Krijg je daar last van, dan kan je ’s ochtends de appelazijn drinken direct nadat je iets kleins hebt gegeten.

Huidverzorging met appelazijn

Zoals hierboven genoemd helpt appelazijn om je natuurlijke pH waarde van je lichaam te herstellen. Dat kan het ook voor je huid. Appelazijn is een ontzettend goede ondersteuner bij acné en kleine oneffenheden zoals bultjes.

Hoe verzorg je een onrustige huid met appelazijn?

Maak een natuurlijke tonic van 50% water en 50% appelazijn en dep hiermee dagelijks de aangedane huid. Gebruik vervolgens géén synthetische verzorgingsproducten maar alleen maar 100% natuurlijke verzorgingsproducten.

Haarverzorging met appelazijn

Ieuuwwwwww zal je even denken 😉 Heb je een (licht) geïrriteerde hoofdhuid, heb je last van roos, een jeukende hoofdhuid, haaruitval of hoofdhuidschilfers lees dan dit stukje eens!

Appelazijn zorgt ervoor dat je haarschubben zich makkelijk sluiten, waardoor je haar een prachtige glans krijgt! Bovendien was je er niet alleen je haar mee, maar is het ook heel goed voor je hoofdhuid: het herstelt de natuurlijke pH van je hoofdhuid. Dat betekent dat het alle hierboven genoemde kwaaltjes aanpakt!

Het is wel de bedoeling dat je ondertussen je haar niet meer wast met synthetische producten met irriterende ingrediënten.

Hoe was je je haar met appelazijn?

Meng 1 deel appelazijn met 2 tot 3 delen water om je haar te wassen. Wil je de geur van appelazijn neutraliseren na het wassen, spoel dan even na met lauwwarm water en de geur verdwijnt meteen. Je kan dus dure shampoos blijven kopen maar ook als test 1 fles Bragg appelazijn kopen. Dan weet je het na enkele wasbeurten meteen!

Appelazijn helpt je darmflora

Appelazijn is zoals genoemd gefermenteerd en bevat heel veel goede bacteriën. Deze hebben een positief effect op herstel of behoud van je darmbacteriën.

What else? Nog meer onbekende krachten?

Appelazijn wordt effectief ingezet bij de volgende kwalen en ongemakken:

  • kalknagels (gebruik het puur)
  • voetschimmel (gebruik het puur)
  • acné (gebruik het met water in verhouding 1-op-1)
  • zonnebrand, eczeem, kwallen en insectenbeet (met water in verhouding 1 deel appelazijn en 2 delen water)
  • Galstenen
  • Extra energie en tegen vermoeidheid

Hoe gebruik je appelazijn in het algemeen?

Meng appelazijn met water en drink het op! Drink driemaal daags een theelepel met water, roer het door en drink het op. Dit is een heel kleine dosering appelazijn, deze gebruik je als onderhoud op je lichaam. Wil je echt doelen bereiken zoals afvallen, lees dan de dosering die hierboven staat bij afvallen.

Bragg: de beste appelazijn kopen

bragg-appelazijn-kopenAppelazijn vind je overal, in elke supermarkt of natuurvoedingswinkel. Wij verkopen de Bragg appelcider azijn. Deze is 100% biologisch en rauw, wat de kwaliteit en dus het effect van het appelcider azijn helemaal ten goede komt. Koop hier meteen de appelazijn van Bragg.

 

Lipo oedeem; wat kun je eraan doen?

Wat is lipo-oedeem en wat is er aan te doen?

Lipo-oedeem betekent letterlijk: vetzwelling. Het wordt ook wel het pijnlijke vetsyndroom genoemd.

Het is een chronische aandoening die voornamelijk bij vrouwen voorkomt en meestal begint of erger wordt tijdens of na periodes van hormonale schommelingen, zoals de puberteit, zwangerschap en overgang.

Oorzaken:

  • Een verstoorde vethuishouding (waaronder een abnormale verdeling van het vetweefsel)
  • Vaak in combinatie met een slechte doorbloeding en vochtafvoer (de lymfestroom stagneert)
  • Verslapping van het bindweefsel
  • Bovengenoemde oorzaken zijn vaak (deels) erfelijk bepaald, maar of het optreedt en in welke gradatie is grotendeels afhankelijk van leefstijl.

Kenmerken:

  • Vetophopingen aan beide kanten van het lichaam met name op de benen
  • Zwaar gevoel in de benen
  • Vaak pijnlijke opgezwollen benen (vocht vasthouden)
  • Gevoelig voor druk van buitenaf
  • Makkelijk blauwe plekken
  • Verhardingen in en/of bobbelige structuur van de huid
  • Pijnlijke gewrichten
  • Problemen met lopen
  • Meestal zijn de handen en voeten normaal
  • Onverklaarbare gewichtstoename (in het begin nog een normaal gewicht)
  • Vet gaat niet meer weg; ook niet door afvallen
  • Tussen boven- en onderlichaam een verschil van 2-3 kledingmaten

Bij de diagnose lipo-oedeem is het eerste kenmerk altijd aanwezig en daarnaast nog twee overige kenmerken uit bovenstaande lijst.

Wat kun je zelf doen om de klachten te beperken:

  • Beperk overgewicht
  • Beperk hormonale schommelingen door goede voeding en veel beweging
  • Beperk lange tijd stilstaan
  • Zorg voor een goede darmwerking en een goed werkend immuunsysteem.

Als de ziekte op tijd herkend wordt, is er met voeding, natuurlijke voedingssupplementen, beweging en lymfedrainage veel verbetering te behalen en kan verergering van de problemen worden voorkomen.

Bouncen

In alle stadia van de ziekte, zelfs in een gevorderd stadium waarbij bewegen een probleem wordt, kan regelmatig bouncen op een speciale mini trampoline voor veel verlichting zorgen. Deze manier van bewegen – die van laag naar hoog intensief kan worden uitgevoerd – zorgt ook voor stimulatie van het lymfesysteem en daarmee voor een versnelde afvoer van vocht. Samen met een uitgebalanceerd voedingspatroon en lymfedrainage door een gespecialiseerd lymfetherapeut is er dus veel verbetering te behalen voor lipo-oedeem patiënten.

Petra Coppens www.ptherapie.nl

De 4 grootste misverstanden rondom Strakker Worden

Als personal trainer maak je kennis met heel veel verschillende doelstellingen. Van terug in vorm komen na de zwangerschap tot revalideren na een auto-ongeluk. Maar één specifiek doel komt, met name bij vrouwen, heel vaak terug: strakker worden.

Dit doel wordt meestal als volgt geformuleerd:

Ik hoef niet perse af te vallen, ik wil gewoon wat strakker worden. Vooral bij m’n [probleemzone]

Er bestaan een aantal hardnekkige misverstanden over hoe je ‘strakker’ wordt die ik in deze blog behandel. Zodat jij weet wat je moet doen -en wat je kunt laten- als strakker worden ook tot jouw doelstellingen behoort.

Plaatselijk vet verbranden met spieroefeningen kan niet

“Ik wil graag van mijn buikje af. Dus ik doe nu iedere ochtend buikspieroefeningen”. Klinkt logisch, maar die twee hebben helaas niets met elkaar te maken. Als het vet zich opslaat op je buik, kan je dit alleen maar weg krijgen door vetmassa te verliezen. Oftewel: door af te vallen. Ze zeggen ook wel “a sixpack is made in the kitchen”. Voor het zichtbaar maken van je buikspieren heb je namelijk een relatief laag vetpercentage nodig. En zoals ik in mijn blog Wat sporten voor je calorieverbruik doet al vertelde, is sporten een overschatte methode voor afvallen. Je kunt beter je calorie-inname wat verlagen en het sporten gebruiken om je lichaam vorm te geven.

Je lichaamsvormen zijn maar tot op zekere hoogte te beïnvloeden

Als je minder vet op je benen wil, maar geen kleinere borsten, dan is een bezoek aan de plastisch chirurg de enige oplossing. Waar je je vet opslaat is genetisch bepaald. Daar doet geen eetpatroon, trainingsroutine of stressmanagement programma wat aan. Uiteraard kan je met een stevig trainingsprogramma (zie punt 3) wel wat invloed uitoefenen op je vormen, maar dat geldt alleen voor je spiermassa.

Vorm geven aan je lichaam doe je niet met eindeloos veel herhalingen met weinig weerstand

Strakker worden is vaak een tweeledige doelstelling: wat minder vet (zie punt 1) en wat meer spiermassa voor de mooie vormen. In mijn blog Hoe je moet trainen als je als vrouw niet sterk en gespierd wil worden leg ik uit dat spieren niet uit de lucht komen vallen. Je zal er hard voor moeten trainen.

Vetweefsel kan niet in spierweefsel veranderen

Vetcellen kunnen net zomin in spierweefsel worden omgezet als zilver in goud. Vetweefsel bevat cellulair vet dat naast de opslag van energie ook de functie heeft van isolatie en de productie van hormonen. Spierweefsel bestaat uit cellen die de eigenschap hebben dat ze kunnen samentrekken, waardoor je kracht kunt genereren. Het zijn dus totaal verschillende weefseltypen met ieder hun eigen functie en je kunt het ene type weefsel niet ‘omzetten’ naar het andere type weefsel. Wat je wel kan doen is het ene type weefsel in omvang verminderen door minder kcal tot je te nemen dan te verbruiken (de vetcellen) en het andere type weefsel in omvang te vergroten door deze te trainen (spierweefsel). Dit kan zelfs tegelijkertijd, mits geen van beide doelen te extreem is. Voor het opbouwen van spieren heb je namelijk wel voldoende bouwstoffen nodig (eiwitten). Als je te weinig kcal inneemt kunnen deze bouwstoffen worden ingezet als energiebron en heb je dus niets meer om mee te bouwen.

 

Bulletproof coffee: koffie met boter en olie

Bulletproof koffie is de nieuwste dieethype uit Amerika en langzaam horen wij er in Nederland ook steeds meer over. Steeds vaker krijgen we hier vragen over, dus een goed moment om er eens een blog aan te besteden.

In Amerika wordt bulletproof koffie massaal omarmd. Je zou er door afvallen en een enorme berg energie van krijgen. Je drinkt het ’s ochtends in plaats van een ontbijt….

Lees meer »

Afvallen met tarwegras

Tarwegras is een voedingssupplement dat rijk is aan vele voedingsstoffen. Het biedt daarom tal van voordelen voor de gezondheid. Iets minder bekend is dat je ook kan afvallen met tarwegras.

Het bevat een hoge concentratie van ijzer, magnesium, calcium, aminozuren, vitaminen C, A en E, B12, B6 en chlorofyl. Het gebruiken van tarwegras in de juiste hoeveelheden kan het spijsverteringsstelsel van veel schadelijke bacteriën ontdoen. Het reinigt het lichaam van giftige stoffen en met name in de dikke darm….

Lees meer »

Wat sporten voor je calorieverbruik doet

Je kent ze vast wel: die prachtige dashboards op de cardio apparaten in de sportschool. Waar onder meer wordt aangegeven hoeveel kcal je hebt verbruikt tijdens je sessie roeien/fietsen/crosstrainen/hardlopen.

Of wellicht heb je weleens gekeken naar je gemiddelde verbruik per dag en daar de kcal voor dat rondje hardlopen bij opgeteld.

Lees meer »

Korte nieuwjaarsboodschap: heb je lijf lief

Sommige mensen verafschuwen het, anderen doen het ieder jaar opnieuw: goede voornemens maken.

Een groot gedeelte van onze goede voornemens zijn gerelateerd aan gezondheid: stoppen met roken, meer sporten, minder werken, stress reduceren en natuurlijk: afvallen.

Lees meer »

Slank en fit op een natuurlijke manier

Het is mooi om puur & fit te zijn. Meestal gaan gevoelens van fitheid samen met het juiste lichaamsgewicht. Het zou kunnen dat je al weet wat je goede voornemen voor het nieuwe jaar is.

Graag geef ik je tips die wellicht goed van pas komen met de feestdagen in het vooruitzicht. Een gezonder gewicht bereiken en vervolgens behouden kan al met kleine veranderingen van je levensstijl.

Lees meer »

Welke Training Past Bij Mij?

Alhoewel het in theorie vrij simpel is, kiezen veel mensen voor de verkeerde vorm van trainen. Verkeerd in de zin: niet passend bij hun doelstelling. Daar zijn twee concrete oorzaken voor aan te wijzen:

Geen concreet doel voor ogen hebben en Niet weten hoe dit doel te behalen.

Lees meer »

Hoe kun je met groene thee afvallen?

Wij merken dat groene thee steeds populairder wordt. En terecht! Het is een erg lekkere thee die – als je kiest voor de juist variant – ook nog eens heel gezond is. Het staat onder meer bekend om haar vet verbrandende eigenschappen. Hoe werkt dat? Hoe kun je met groene thee afvallen?

Wat is groene thee?

Groene thee bevat theeblaadjes die minimaal worden geoxideerd, ofwel bewerkt. Hierdoor blijven alle gezonde voedingstoffen van de theeblaadjes in tact. …

Lees meer »

In 8 stappen verantwoord afvallen

Het is ieder jaar hét goede voornemen van velen: afvallen. Bij veel mensen blijft het bij een voornemen en verdwijnen alle goede bedoelingen na de eerste week al onder de berg activiteiten die we “de dagelijkse beslommeringen” noemen. Ben je dit jaar vastbesloten écht af te vallen (en het gewicht eraf te houden)? Kies voor verantwoord afvallen.  Dat is afvallen op een gezonde manier met een blijvend resultaat.

Verantwoord afvallen: de basics

Verantwoord afvallen begint met een stukje kennis over het menselijk lichaam. In mijn werk als personal trainer merk ik dat mensen snel ontmoedigd raken als ze na twee weken netjes eten en goed trainen ‘maar’ een pond zijn afgevallen. …

Lees meer »

Noten eten gezond tijdens het afvallen?

Noten eten gezond als je wil afvallen? Veel mensen zeggen dat je dat beter niet kan doen. Noten bevatten calorieën, dus zijn ze slecht voor je. Dat is vaak de gedachte. Onzin! Ze zijn juist super gezond!

Natuurlijk moet je er niet teveel van eten. Calorieën blijven calorieën. Maar noten geven snel een verzadigd gevoel. Handig als je niet teveel wil eten. Daarnaast verhogen noten ook nog eens het serotineniveau in je lichaam. Serotine zorgt dat je eetlust verminderd….

Lees meer »