Hoe vermijd je de Kerstkilo’s?

De wintervakantie schijnt gevaarlijker te zijn dan de zomervakantie. Dit in de zin van aankomen. De meeste mensen lijken juist in de winter een beetje aan te komen. Wat op zich logisch lijkt te zijn en niet zorgelijk. Alleen, de meeste mensen raken dit beetje overgewicht dan vervolgens in de zomer niet meer kwijt. Dus wordt je elke winter weer zwaarder. In deze blog gaan we kijken hoe je jouw gewicht stabiel kunt houden in de winter, ondanks de Kerst.

Waarom kom je in de winter eigenlijk aan?

Vet op je lichaam is de beste natuurlijke isolatie tegen de kou. Slanke mensen hebben het meestal sneller koud dan mensen met normaal gewicht. Mensen met overgewicht hebben het vaak snel (te) warm. Aankomen om de winter letterlijk door te komen lijkt evolutionair gezien logisch. En misschien was het ooit volstrekt normaal, zelfs gunstig. Maar dat is allang niet meer zo. We wonen en werken namelijk in verwarmde gebouwen en komen nog maar nauwelijks buiten. Dus dat extra isoleerlaagje hebben we niet meer nodig.

De verklaring waarom we in de winter aankomen is niet ingewikkeld. We bewegen ’s winters namelijk minder en we eten meer. En je hoeft echt maar een klein beetje minder te bewegen en een klein beetje meer te eten om langzaam maar zeker aan te komen. Als je dat weet, dan ben je goed bewapend tegen het winterse overgewicht. Flink blijven bewegen en goed op je porties letten. Vind je het lastig om dit simpele advies te volgen (net zoals meeste mensen), lees dan de volgende tips.

Hou jouw gewicht in de gaten

Het is veel makkelijker om bij wijze van spreken één kilo kwijt te raken dan vijf. Het is dus verstandig om niet tot de zomer te wachten op je eten te letten als je merkt dat je al in december begint aan te komen. Ik raad altijd aan om jezelf een keer per week, op een vast moment, te wegen. Bijvoorbeeld op dinsdagochtend.

Wist je dat jouw gewicht tussen 0.5 – 2.5 kg kan schommelen gedurende een dag? Dat hangt van een aantal factoren af: of je de dag van tevoren alcohol hebt gedronken of gevlogen (dan hou je namelijk vocht vast), wat je allemaal hebt gedronken en gegeten gedurende de dag, en of je hebt gesport. En jouw kleren wegen natuurlijk ook wat. Daarom is mijn advies om jezelf ‘s ochtends te wegen, bij voorkeur zonder kleren. En maar een keer per week. Als je jezelf te vaak weegt, dan kun je in de war raken, want, zoals ik zei, jouw gewicht schommelt. En als je jezelf niet vaak genoeg weegt, dan merk je misschien pas te laat dat je aangekomen bent.

Blijf bewegen

Jezelf ertoe zetten om naar buiten te gaan als het regent/sneeuwt/waait is niet voor iedereen makkelijk. En zeker als het niet om noodzakelijke acties gaat, zoals naar het kantoor gaan of kinderen naar school brengen. Een sportbuddy kan een oplossing zijn. Als je met iemand een vaste afspraak hebt om te gaan sporten, dan voel je je verplicht om te gaan.

Een andere oplossing kan zijn om thuis te bewegen. Er zijn tegenwoordig miljoenen fitness video’s op Internet met een klik beschikbaar. Het beste is om een vaste oefeningen-uurtje in je dagelijkse routine in te plannen, het liefst in de ochtend. Als je het steeds naar later op de dag verzet, is de kans namelijk groot dat je uiteindelijk een excuus vind om toch niet te sporten.

Pas op met alcohol

Het “hoort” bij de feestjes, MAAR. Alcohol bevat gewoon erg veel calorieën. En is ook ongezond. Ook in kleine hoeveelheden. Een fles wijn bevat ongeveer 600 calorieën. Dit is vergelijkbaar met de hoeveelheid energie in een stevige maaltijd. Een kleine gin-tonic of wodka-cola bevat ongeveer 120 calorieën. Vergelijkbaar met een grote banaan. Een glas whisky bevat 60 calorieën, net zoals een appel. Behalve dat het calorierijk is, stimuleert alcohol de eetlust. Als gevolg hiervan zul je waarschijnlijk meer eten dan wanneer je niet gedronken had.

Blijf voldoende groente eten

Van het Voedingscentrum krijgen volwassenen het advies om dagelijks minimaal 250 gram groente per dag te eten. Groente zijn een belangrijk bron van vitamines (met name vitamine C en vitamine K) en mineralen (voornamelijk kalium). Groente zijn ook een belangrijke bron van vezels. Vezels geven jouw het gevoel van verzadiging waardoor wordt de kans kleiner dat je overeet.

In de winter heb je weliswaar niet gauw trek in koude sla. Hoeft ook niet. Stap over naar gebakken of gewokte groente. Groente maken natuurlijk ook de beste basis voor de heerlijk warme soepen of stoofgerechten.

Geniet met mate

Net zoals in andere landen, kent Nederland traditionele gerechten die je alleen met de Kerst en Oud en Nieuw eet. Denk aan oliebollen, appelflappen en kalkoen. Al deze gerechten zijn vetrijk en calorierijk. En daarom: geniet maar consumeer met mate. Dat betekent in de praktijk: eet maar één oliebol en niet twee of meer. Dit advies geldt voor alle “gevaarlijke” voedingsmiddelen: Blijf bij kleine porties, eet bewust en met plezier, maar overdrijf niet.

Focus op het gezelschap, niet op het eten

Kerstdagen bieden de gelegenheid om weer in contact te komen met familie en vrienden. Samenkomen, gedachten en herinneringen uitwisselen. Focus op jouw tafelgenoten en niet op wat er op tafel staat. Samen iets lekkers eten is natuurlijk heel erg gezellig. Maar een feestelijke maaltijd is veel meer dan alleen het eten. Hopelijk zullen jouw kerstdagen leuk zijn en een bron worden van mooie herinneringen en niet de bron van overtollige kilo’s.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.