Mo's Favorites

HI!

Iedere week (elke zondag) zet ik hier één van mijn favoriete producten in het zonnetje. In de wereld van (natuurlijke) voeding en gezondheid valt er erg veel te onderscheiden. Sinds ik bij deze geweldige website werk, probeer ik het kaf van het koren te onderscheiden, want helaas wil “natuurlijk” niet altijd meteen zeggen dat het om een mooi, puur en natuurlijk product gaat. PUUR & FIT wil hier juist onderscheidend in zijn, door de pareltjes uit het water voor je op te vissen. Wij streven naar een zo puur mogelijk assortiment, waar ook geen haken en ogen aan zitten. Een “gezonde” reep lijkt bijvoorbeeld erg gezond, omdat er bijvoorbeeld wordt geclaimd dat er geen suikers aan zijn toegevoegd en dat de reep is gemaakt uit dadels, en honing. De meeste consumenten denken met zo’n reep gezonder uit te zijn dan een gangbare reep. De grap is dat 9/10 keer de gezond-verklaarde repen nog ongezonder zijn in hun voedingswaarden dan een gangbare reep. Dit is nog maar een klein voorbeeld van hoe we dagelijks om de tuin worden geleid met "100% natuurlijk" en "puur" en "biologisch".

PUUR & FIT is zeer selectief. Naast dat de producten zo milieuvriendelijk mogelijk moeten zijn, streven we er achter de schermen naar om echt pure en natuurlijke producten in ons assortiment aan te kunnen bieden. Zodat jij niet vooraf een halve studie moet afleggen om na te lopen of iets wel zo gezond en natuurlijk is. Mijn jarenlange ervaringen als onafhankelijk kritisch health blogger komen in mijn huidige baan bij PUUR & FIT goed van pas. Ik beslis mee in de inkoop van producten en lever zelf de meest beste merken aan. Afgelopen zeven jaar heb ik wat betreft leveranciers en merken heel veel ervaring opgedaan, zodanig veel om te weten welke merken puur zijn en welke niet. Bij PUUR & FIT komen dan ook alleen de pure en allerbeste merken in de winkel te staan, voor minder doen we het gewoonweg niet. Op deze manier kunnen we een webwinkel vol eerlijke, pure, natuurlijke en gezonde producten aanbieden. Wij doen niet aan mooie kletspraatjes. Wij willen vooral de wereld een beetje beter maken en tonen dat het betreft voeding en gezondheid ook ANDERS kan. Alleen met passie, liefde voor je vak, en natuurlijke, oprechte gedrevenheid kun je dit bewerkstelligen. PUUR & FiT wil dit voor jou bereiken.

Iedere week vind je op deze pagina een product dat ik uitlicht en bespreek. Waarom vind ik dit bijvoorbeeld een “ goed-genoeg” product om het in het PUUR & FIT assortiment op te nemen? Ook vertel ik mijn persoonlijke bevindingen. Daarnaast geef ik leuke recepten om je meteen te inspireren. Ik hoop jou zo weer een klein beetje bewuster te maken van gezonde voeding. Zodat jij ook al snel leert het kaf van het koren te scheiden!

WARME GROET, Monique

Mijn review van biologische Griekse Bergthee

Rosa en ik hebben iedere week een werkoverleg, gezellig bij mij thuis. Dat zijn soms meer gezellige kletsuurtjes dan werk, alhoewel de klets wel vrijwel altijd over werk gaan, maar voor ons niet zo voelt. Ik zorg uiteraard voor thee en koffie en lekkers. Rosa heeft het afgelopen weken erg vaak over de biologische Griekse bergthee gehad, die wij sinds kort in ons eigen assortiment hebben. Zij is er laaiend over, ze vergat echter telkens een zakje voor mij mee te nemen. Tot het moment dat ze het niet vergat. 😁

Ze wilde mij namelijk deze specifieke theesoort laten proeven, omdat zij ervan overtuigd was, dat ik nog noot eerder zulke thee had geproefd. Ze maakte mij in elk geval wel enorm nieuwsgierig.

Wat is Griekse bergthee?

Ik heb me er direct in verdiept, want wat is het dan precies? Mogelijk heb je er eerder van gehoord onder een andere naam, namelijk herdersthee. Het gaat om gedroogde bladeren en bloemetjes van de Sideritis plant. De naam Griekse bergthee heeft het te danken aan het feit dat het, inderdaad, groeit in de Griekse bergen. Daar gedijen de planten het best, ze houden enorm van rotsachtige omgevingen. De bloemetjes zijn geel en het blad is grijs en voelt fluweelachtig aan. De planten kunnen zo’n 45 cm hoog worden en in Griekenland is het van oudsher niet weg te denken, het wordt dagelijks gebruikt.

Het kweken van de plant, zeker als dat op biologische wijze gebeurt, is zeer arbeidsintensief omdat het enorm veel handwerk vereist. Alleen op deze wijze blijven voedingswaarden en de aromatische eigenschappen goed bewaard, let daar dus zeker op, als je Griekse bergthee koopt. Zorg dat het 100% puur is gebleven en van biologische afkomst. Sinds 2012 heeft Griekse bergthee een Europees biologisch keurmerk.

Voordelen van Griekse bergthee

Griekse bergthee (biologisch) heeft gigantisch veel gezonde voordelen. Met studies wordt steeds meer onderbouwd waarom de Sideritis plant toebehoort aan de reeks medicinale planten. In Griekenland grijpt men bij verkoudheid bijvoorbeeld niet naar neussprays en hoestdrankjes, maar drinken zij liters Griekse bergthee. Uit onderzoek blijkt dat de bergthee een gigantisch antioxidant betreft en het kan helpen om je immuunsysteem te ondersteunen. Ook zijn er goede resultaten bekend dat het de spijsvertering stimuleert, maar ook de bloedsomloop. Kortom, geen verkeerde keuze om dagelijks lekker van te genieten. Het bevat hoge concentraties aan flavonoïden.

De smaak van Griekse bergthee

Maar goed….hoe smaakte het mij ? Nou, Rosa heeft niets teveel gezegd! Het is inderdaad een waaaaanzinnig lekkere thee, ik vind hem zeer mildzoet en heerlijk geurend naar wat ik het beste omschrijf als een mix van vanille en citroen. De smaak vind ik een klein beetje naar honing neigen. Ik heb een theezakje flink gevuld voor ongeveer anderhalve liter thee, dat ging geweldig. Ja, ik denk dat Rosa niets teveel heeft gezegd, deze thee is echt GEWELDIG! Als je een echte theeleut bent, een ab-so-lute aanrader!

Puur & fit heeft uiteraard alleen pure biologisch gecertificeerde Griekse bergthee in huis gehaald. Het is enorm kostbare thee maar we kunnen hem aanbieden voor € 7,50 per 100 gram. Klik op de link voor de biologische Griekse bergthee

Ik ben zelf niet al te moeilijk wat betreft het zetten van thee, maar wist je dat thee zetten eigenlijk een zeer nauwkeurig iets is? Echte theesommeliers zouden mij vervloeken, als zij zien hoe ik thee zet want ik ben mevrouw HATS-SIE-KIE-DEE en klaar. Ik zet meestal wat water op, meet niks af en vul random een theezakje met losse thee. En dat laat ik gewoon verder in mijn theepot zwemmen. Als de thee dan echt helemaal is afgekoeld, verwijder ik het zakje pas en drink de thee verder door met ijsklontjes als ijsthee. Ik maak meestal meteen een anderhalve literfles thee. Deze drink ik dan gedurende de dag op. Ik vind het heerlijk, maar ik weet dat ik het helemaal verkeerd doe. Want thee zetten is best een kunst.

Zetadviezen voor thee

Het draait om juiste temperaturen bij iedere theesoort, juiste hoeveelheden en het juiste water. In veel steden is het water bijvoorbeeld hard. Dit doet geen recht aan d smaak van de thee. Er wordt in steden waar het water hard is dan ook vaker flessenwater gebruikt of water onthard door een speciaal waterfilter. Op internet zijn er handige lijstjes vindbaar, waarin je een richtlijn kunt volgen van temperaturen / trektijd en hoeveelheden bij diverse soorten thee. Maar ook op verpakkingen kun je goed aflezen, hoe je het perfecte kopje thee zet. Gemiddeld mag je uitgaan van de volgende tabel:

Theesoort Temperatuur Hoeveelheid per kop Trektijd
Zwarte thee 95-100 °C 2 gram 4-5 minuten
Oolong thee 80-95 °C 2 gram 4-5 minuten
Groene thee 70-85 °C 2 gram 4-5 minuten
Witte thee 80-85 °C 2 gram 4-5 minuten
Rooibos thee 100 °C 2 gram 4-5 minuten
Kruidenthee 100 °C 2 gram 4-5 minuten
Thee-infusie 100 °C 3 gram 10-12 minuten
Theeblad los 95-100 °C 1/2 – 1 gram 6-8 minuten

Let op: dit soort gemiddelden-lijstjes kan een houvast zijn wanneer je geen zetadvies op je thee hebt staan. 

Bij Puur & Fit is elke thee voorzien van zijn eigen zetadvies. Het betreft dan aantal gram, zettemperatuur en de tijd die de thee nodig heeft om te trekken. 

Wanneer je het zetadvies van de verpakking volgt, gaat er een wereld voor je open: je hebt dan exact de juiste manier gevolgd om alle smaaktonen van de thee optimaal tot zijn recht te laten komen. 

Zetadvies Griekse bergthee

  • hoeveelheid: 12 – 15 gram voor 1 liter thee
  • trektijd: 7 – 10 minuten
  • temperatuur: 100 °C

Smaakt onze bergthee naar meer? Bekijk dan ook snel onze andere heerlijke biologische theetjes!

 

Zelf plantaardige melk maken

Ik roep al aardig wat jaartjes, om zelf melk-achtige plantaardige dranken te maken, ook wel melkvervangers. Dit deed ik al ruim tien jaar geleden, ik vond het destijds al weggegooid geld, om een (toen al …) peperduur literpak melkvervanger te kopen. Als je het zelf in nog geen 5 minuten ook kunt maken, en ook nog eens gezonder en lekkerder.

Tien jaar geleden was er niet zoveel keuze als nu in supermarkten. En konden we alleen terecht in de biowinkel, als we wat meer wilden dan rijstemelk en sojamelk. Dat zouden we ons anno 2024 niet meer voor kunnen stellen. We kunnen nu een heel gangpad voorbij struinen om allerlei soorten melkvervangers te kiezen. Het lijkt allemaal zo mooi, maar ….dat is het niet. Het zijn niet al-te-gezonde dranken en erg duur betaald. Voor een pak dat bijna geheel uit water bestaat. Daaraan worden allerlei toevoegingen gedaan om het op koemelk te doen lijken, zowel in textuur en smaak, als in voedingswaarden. Er worden synthetische vitaminen en mineralen toegevoegd, er worden smaakstoffen als suikers toegevoegd, er wordt industriële olie toegevoegd, en er worden conserveermiddelen toegevoegd. De meeste additieven zijn niet gezond. Zo wordt er industriële olie gebruikt, om een bepaalde romigheid na te bootsen. In de zogenoemde barista-varianten wordt er erg veel olie toegevoegd, om de melkvervanger geschikt te maken om op te schuimen. Dat kan immers niet met gewoon water, waaruit melkvervangers bestaan. Deze olie is niet gezond, het gaat in de meeste gevallen om geraffineerde oliën die industrieel worden toegepast. Als je meer dan twee koppen koffie drinkt met deze barista-melk, kan het gebruik van de verzadigde transvet-zuren aardig oplopen. 

Waarom kopen we het toch?

Er zijn vrij veel argumenten waarom mensen toch deze pakken kopen. Het heeft voor het grootste gedeelte te maken met het gezonde en “verstandige” imago wat eraan kleeft dankzij voedselstromingen als het veganisme. Zuivelproducten worden anno 2024 nog steeds zeer negatief over één kam geschoren terwijl er heel veel nuances in zijn te maken. Natuurlijk is de reguliere zuivelindustrie schrijnend en heb ik het niet over de vele bewerkte zuivelproducten waar supermarkten bommetje vol mee staan, ik heb het over 100% biologische / dynamische, pure, diervriendelijke, milieuvriendelijke,  en liefst rauwe zuivelproducten, want je zou door al dat down-sizen van zuivel vergeten dat dit OOK BESTAAT. Het is begrijpelijk dat niet veel mensen deze kant van zuivel kennen, omdat het niet bij meest gangbare en reguliere verkooppunten verkrijgbaar is, en daarom ook niet wordt opgemerkt, tenzij men erover hoort en / of leest. Deze zuivelproducten kunnen we in biowinkels kopen, en rechtstreeks van een boer. Zuivel is niet ongezond, bewerkte zuivel wel. En omdat zo’n 98% van alle zuivel die wij in Nederland kunnen kopen bewerkt is, is het logisch te noemen dat niet veel mensen de andere kant van zuivel kennen.

En nee, ik promoot geen zuivel, maar ik ben er ook zeker niet op tegen, sterker nog, ik geniet iedere dag van biologische / dynamische aangezuurde naturel-zuivel als kwark en yoghurt. Zolang je HET ONDERSCHEID weet te houden, kun je zeker van goede zuivel ( en hun voedingswaarden ) genieten.

Eén van de grootste argumenten om plantaardige melk te drinken is de “ angst” om voedingsstoffen tekort te komen die in koemelk zitten, zoals vitamines B2 + B12, en belangrijke mineralen als calcium, en kalium. Koemek is erg rijk aan eiwitten, en juist DIE eiwitten komen in de meeste plantaardige melkvervangers nauwelijks voor, en / of zijn slecht opneembaar. Vitaminen en mineralen worden synthetisch toegevoegd

Die angst, is dat terecht? Dat ligt genuanceerd. Het is sterk afhankelijk van je eet en leefpatroon. Eet en drink je bijvoorbeeld vrij veel producten waarin eiwitten zitten ( eieren bijvoorbeeld ) of vul je als vegan bijvoorbeeld je eiwitten aan met plantaardige bronnen ( poeders ) dan zijn extra eiwitten uiteraard helemaal niet nodig. Als je fanatiek sport moet je wel iets beter op je eiwit-inname letten. Dit geldt ook voor vitaminen en mineralen. Als we gezond, gebalanceerd, vers, intact en verantwoord eten en drinken zullen we niet zo heel erg snel vitamine en mineralen-tekorten oplopen. En mocht dat wel het geval zijn, dan zij er honderden natuurlijke essentiele supplementen om bij te slikken.

We hebben dus eigenlijk helemaal geen “ veredelde watertjes” nodig, om aan onze vitaminen en mineralen te komen. Als jij zelf suppletie bijslikt, doe je feitelijk hetzelfde wat in de fabriek gebeurt. De synthetische vitaminen en mineralen worden gewoon toegevoegd aan het watertje met wat hulpstoffen. Daar betaal je erg veel voor, plus dat de meesten vele onnodige additieven bevatten. Tot slot zijn deze melkvervangers niet fijn voor het milieu.

Je kunt heel veel redenen hebben om geen koemelk te willen drinken. Maar dat wil niet meteen maar zeggen, dat je dan aan de melkvervangers moet, want zoals ik eerder schreef kun je je vitaminen, mineralen en eiwitten gemakkelijk uit heel veel andere bronnen halen. Er zijn vrij veel mensen die toch graag “ iets van melk” willen drinken terwijl ze om welke reden ook liever geen koemelk willen drinken. Ik probeer iedereen te vertellen, dat je dit zeer simpel en eenvoudig ZELF kunt maken. En dat je ook zelf vitaminen, mineralen en eiwitten kunt toevoegen aan je eigen gemaakte “ melk”. IN DIT ARTIKEL ( https://moniquevandervloed.nl/homemade-melkvervangers-wat-voeg-je-toe-aan-vitaminen-en-mineralen/ )  vertel ik welke vitaminen en mineralen je zelf kunt toevoegen en hoe en hoeveel. 

WAAR MOET JE OP LETTEN ALS JE TOCH GRAAG MELKVERVANGERS KOOPT ?

Ondanks mijn uitgebreide en verhelderende uitleg over wat we nu eigen werkelijk kopen als we een pak melkvervanger kopen ( KLIK HIER )  blijven veel mensen deze toch gewoon kopen. Meest gehoorde reden is dat het makkelijk is, dat zelf maken teveel gedoe en tijdrovend is, en dat melkvervangers gewoon lekkerder smaken. Al deze argumenten heb ik in het artikel uitgemeten. Maar toch blijven mensen het kopen, en dat is uiteraard ook helemaal prima. Iedereen beslist immers zelf wat wel / niet goed voor hen is en maakt ook op gebied van gezondheid geheel eigen keuzes. Ik hoop echter dat ik met mijn verhaal  (KLIK HIER ) tenminste wat kennis heb kunnen doorgeven. Ik wil tevens wat adviezen geven als je ervoor kiest om kant en klare dure melkvervangers te kopen. Doe er je voordeel mee of niet.

1) WAAROM GEBRUIK JE MELKVERVANGERS?

Het is belangrijk om jezelf af te vragen waarvoor jij melkvervangers drinkt. Is het omdat je het gewoon lekker vind? Is het omdat je graag niets tekort wilt komen nu je geen koemelk meer wenst te drinken? Of is het omdat je graag meedoet met een hype? Als je melkvervangers koopt omdat je het gewoon lekker vind, kun je letten op:

  • de prijs, hoeveel betaal je voor wat het product inhoudelijk waard is?
  • ingrediënten, zitten er suikers in, en oliën?
  • hoeveel drink je per dag?

Bij de lidl kun je bijvoorbeeld al voor € 89 eurocent een liter ongezoete soja drink kopen, Dat is goedkoop, en lekker. Maar ……het bevat aardig wat aan verzadigde vetzuren door de oliën die zijn toegevoegd. Wel zijn er synthetische vitaminen en mineralen toegevoegd, die je misschien helemaal niet nodig hebt. Dit zijn dingen die je goed kunt overwegen.

2). HOEVEEL PROCENT BEVAT EEN DRINK AAN HET GECLAIMDE INGREDIËNT? 

Amandelmelk, havermelk, cashew melk, rijstemelk, erwten melk, gierstmelk…….we kunnen kiezen uit honderdsen smaakjes. Het lijkt super, maar het ene pak is het andere niet. En daar bedoel ik voornamelijk het aantal procenten van het geclaimde ingrediënt mee. Fabrikanten zijn wettelijk verplicht, om tenminste 2% uit het desbetreffende ingrediënt te laten bestaan, wat neerkomt op zeer weinig. Met name de goedkopere varianten zijn meestal gestandaardiseerd op 2%. Andere, meer luxere merken gebruiken meestal tussen de 8-16 % aan aftreksel. Dit heeft invloed op smaak, textuur en voedingswaarden. De meest goedkoopste merken bevatten meestal het minste en bestaan meest uit water. Wil je dus geen pak water kopen, dan loont het de moeite om goed te letten op het aantal procenten.  Wil je alle punten verder lezen ? KLIK DAN HIER ( https://moniquevandervloed.nl/melkvervangers-kopen-waar-moet-je-op-letten/ ) 

WE GAAN HET TOCH ZEKER VOORTAAN ZELF MAKEN ????

Goed. Ik hoop, dat ik je al iets meer duidelijk heb weten te maken dat al die onzin kopen eigenlijk voor niemand echt goed is behalve de industrie. Daarom ga ik de hele maand Januari 2024 op mijn sociale media een soort uitdaging houden, waarbij ik de consument uitdaag, om ZELF voortaan plantaardige melk-achtige-dranken te gaan maken. De bedoeling is, om de consument te inspireren, te stimuleren en te ondersteunen daar waar het vastloopt, en waar de handdoek al snel in de ring wordt gegooid. Ik kan je alvast één ding beloven : het gaat je dit jaar bakken vol geld uitsparen, als je overstapt op zelf maken. En je gaat ervaren dat het ook echt leuk is om te doen. Heel satisfying omdat je iets leuks doet wat je ook nog eens bakken vol geld uit zal gaan sparen. Wil je de basis leren kennen? KLIK DAN HIER ( https://moniquevandervloed.nl/supersnel-en-stik-goedkoop-zelf-liters-havermelk-maken-zonder-apparaten-doeken-in-nog-geen-5-minuten/. ) In dit artikel leg ik je in beeldvorming uit, hoe je supersnel, superwimpel en eenvoudig havermelk maakt, één van de meest verkochte en meest populaire melkvervanger. Je kunt ook meteen de meest gestelde vragen lijst doorlezen. Deze basis is eigenlijk al meteen alles wat je nodig hebt. Je vind in het artikel ook een filmpje waarin ik laat zien hoe je het maakt. 

WAAR KUN JE ZOAL ZELF PLANTAARDIGE MELK VAN MAKEN ?

Naast havermelk zijn er uiteraard nog heel erg veel andere soorten. Denk aan andere granen, rijst, noten, zaden, pitten, soja, kokos en peulvruchten. Alles is tegenwoordig mogelijk. Wettelijk bekeken mag een fabrikant zijn product “ …..drink “ noemen, als het product tenminste 2% gestandaardiseerd van het genoemde ingrediënt bezit. Maar het is ook toegestaan, om een mengsel te gebruiken, bijvoorbeeld een rijst / kokosmelk. Dit trucje wordt vaak toegepast. Je denkt dan bijvoorbeeld kokosdrank te kopen, maar het bestaat dan bijvoorbeeld uit water en rijst-aftreksel met wat kokos. Op deze wijze produceren levert de industrie veel geld op. Je kunt gelukkig zelf de complete regie in handen houden als je zelf je drank maakt van welk ingrediënt ook. Ik geef hierbij een aantal recepten:

MAAK ZO DE HEERLIJKSTE NOTENMELK

Zie hier overzichtelijk mijn favoriete recepten om zelf plantaardige melk te maken

Genoeg om zelf te gaan uitproberen, dacht ik zo! Wat belangrijk is, is dat je het ook tijd geeft, om het te leren. Soms lukt het in één keer, maar soms kan het ook wel even wat meer pogingen worden om tot jouw eigen gewenste resultaat te bekomen.

GEEF JE SMAAKPAPILLEN OOK DE TIJD! 

Een veel gehoord argument om vooral NIET zelf je drank te maken, is de smaak. Die kan zeker tijdens de eerste pogingen even “ binnen komen”. Wat je proeft, is een ECHTE PURE smaak. Alle melkvervangers bevatten kunstmatige smaakversterkers ( toegevoegd in bijvoorbeeld een aroma ) en alle andere hulpstoffen zorgen ook voor een compleet veranderde smaak dan het ingrediënt ( bijvoorbeeld haver, noten ) De consument weet dus niet beter en associeert deze aangewende kunstmatige smaken met het ingrediënt. En verwacht ook, dat homemade havermelk bijvoorbeeld nét zo smaakt als de kant en klaar meuk. Het is te vergelijken met de smaak van een nep-vanille en pure vanille. Die liggen ook mijlenver uit elkaar, maar omdat er vrijwel nauwelijks echte pure vanille wordt gebruikt in de industrie, kunnen we het merg uit een vanille peul ervaren als vreemd en raar. Zo werkt het ook met melkvervangers, versus eigen homemade melkvervangers. Je moet dus echt even wennen aan DE ECHTE NATUURLIJKE  en PURE smaken. En ja, dat kan even binnen komen. Haver smaakt echt anders dan de gezoete meuk in de literpakken. Omdat jij verder he-le-maal NIETS verkloot aan de havermout en deze direct en puur gebruikt, blijven alle voedingstoffen niet alleen beter behouden, maar ook dus de natuurlijke specifieke smaak-noten. Na ongeveer twee liter homemade havermelk ben je al echt een beetje gewend aan die echte smaak, al kan het bij sommigen uiteraard langer of korter duren.  Sterker : ik lees vrij vaak reacties van mensen die de eerste smaak-kennismaking met hun eigen gemaakte melk 10 x lekkerder en smaakvoller vinden dan de meuk uit de winkel! Hoe dan ook, GEEF HET TIJD. Veeg niet meteen na een paar slokken alles van tafel. En er zijn ook diverse manieren, om je melk op smaak te brengen. Ik licht een aantal van die smaak-verrijkers uit en hoe je dat toepast.

– ZUIVERE STEVIA DRUPPELS

De druppels zijn meest ideaal, omdat ze zijn te doseren, waardoor je zelf geheel je melk op je eigen smaak kan zoeten. En ze zijn er in verschillende smaken. KLIK HIER ( https://www.puurenfit.nl/moos-vloeibare-stevia-druppels.html. ) Zoet dus op smaak.

– VANILLE BOURBON

Ik had het in een eerder voorbeeld al over de smaak-bom vanille. Als je de pure bourbon kiest ( inderdaad, NIET goedkoop….) of het merg uit een vanille peul weg schraapt en dit aan je melk toevoegt , krijg je een heerlijke vanille smaak. Je hebt op een liter ongeveer een mespuntje nodig. KLIK HIER om te bestellen ( https://www.puurenfit.nl/gemalen-vanille-biovegan.html ) Je kunt de vanille het beste mixen ( zeer kort ) in een blender of met een staafmixer. 

– CEYLON KANEELPOEDER

Ook echte biologische ceylon kaneelpoeder is een ge-weldige smaakverrijker! Je hebt op een liter melk ongeveer een dessertlepel nodig, mix dit in een blender kort, of even met een staafmixer. KLIK HIER om te bestellen ( https://www.puurenfit.nl/ceylon-kaneel-bio.html )

– MOOS FAVORITES SWEET SURPRISE MIX 

Ik lanceerde tijdens de feestdagen van 2023 een limited Edition van mijn eigen MOOS FAVORITES kruiden & specerijen serie, die inmiddels razend populair is geworden. Terecht, want deze mix heeft zo’n beetje alles in één ! Het is een geweldige vervanging voor suiker in baksels, maar je kunt er dus ook je melk mee zoeten. Gebruik een eetlepel op een liter melk, en mix dit kort door in een blender of met een staafmixer . KLIK HIER om te bestellen ( https://www.puurenfit.nl/sweet-surprise-150g-moos.html )

– VERS GEPUREERD ZACHT FRUIT

Niet de goedkoopste smaakverrijker, want biologisch zacht fruit is best duur, maar je kunt tegenwoordig ook erg goed terecht in het vriesvak, waar je biologisch diepvries fruit kunt kopen wat veel voordeliger is. Kies voor fruit met lage fruitsuikers, als bessen, frambozen, aardbeien en bramen.

 

KUN JE OOK BARISTA MELK ZELF MAKEN ?

Naast de hype rondom melkvervangers is daaruit een andere ontstaan: plantaardige barista-melk. Plantaardige barista melk of melk voor in de koffie bedoeld, zijn zelfde melkvervangers, waaraan olie en tal van verdikkingsmiddelen worden toegevoegd om de melk dikker, romiger en rijker aan smaak te verkrijgen. Hierdoor wordt het geschikter om te vermengen in hete vloeistof, als koffie. Daar gaat het vaak fout als we het zelf willen maken. Gewone melkvervanging ( wat eigenlijk de naam niet dekt, maar dit even aangehouden voor de duidelijkheid ) maken we in een handomdraai , maar die echte barista melk wordt lastiger. Dit komt omdat er dus geen olie en verdikkingsmiddelen aan worden toegevoegd, en als we die dus simpelweg wel gaan toevoegen, krijgen we hetzelfde resultaat en nog beter zelfs. Ik laat in DIT ARTIKEL ( https://moniquevandervloed.nl/geen-smoesjes-meer-maak-voortaan-zelf-je-eigen-plantaardige-barista-koffiemelk/. )  helder zien, hoe je zeer eenvoudig zelf koffiemelk maakt. Nu heb je echt geen smoesjes meer over, om het  niet ZELF te gaan maken! Het is makkelijk, niet tijdrovend, goedkoop, en milieubesparend en het belangrijkste: het is gezonder en we spekken de voedselindustrie niet langer.

Wil je liever in film bekijken hoe je het maakt ? KLIK DAN HIER ( https://www.youtube.com/watch?v=odJZc0WU9us&t=224s. ) 

WAAR BEWAAR JE JE HOMEMADE MELK IN ?

Goed, we maken het voortaan lekker zelf, maar….waar bewaren we het in??

De glazen fles is meest geschikt. Je kunt overigens ook een oud literpak gebruiken en deze steeds hervullen, maar een glazen fles is uiteraard wat handiger. Je kunt in de biowinkel natuur-zuivel kopen in echte melk-flessen, deze kun je keer op keer hergebruiken. Maar je kunt ook bij Ikea kijken, zij verkopen zeer fijne weck-melk-flessen, die je erg goed kunt afsluiten, met een zeer brede flessenopening.

Ook bij Action kun je ook mooie flessen scoren voor weinig met een beugel dop. Allen fijne flessen!

HEERLIJKE CASHEW PUDDING MAKEN! 

Met je homemade melk kun je uiteraard veel meer dan alleen zo drinken. Zo kun je met noten-melk, bijvoorbeeld cashewnoten ( KLIK HIER https://www.puurenfit.nl/cashewnoten-biologisch.html ) heerlijke pudding maken! Alles wat je extra nodig hebt naast zo’n 800 ml cashewmelk is vijf volle eetlepels Agar Agar en biologische erythritol. Als je wenst, kun je de pudding opvrolijken met o.a gojibessen, kokossnippers en rasp en amandel snippers en cacaonibs.

 

 

Hoe je het maakt ? 

1) gooi ongeveer 800 ml melk in een steelpan, met de Agar Agar en erythritol, breng al roerend aan de kook, tot het indikt. Roer desgewenst nog wat verrijkers erdoor en laat afkoelen tot het een pudding achtige textuur krijgt. 

HOE MAAK JE ZELF PLANTAARDIGE MELKVERVANGER VOOR DE KOFFIE ( BARISTA ) ?

Heel veel vragen die ik ontvang op mijn “ zelfmaak uitdaging “ van deze maand ( melkvervangers maken ) gaan over hoe / wat en waar het zogenoemde barista-melk te maken. Barista-melk kunnen we tegenwoordig inderdaad overal kopen, de schappen raken overvol. Het is ontzettend populair, omdat het wordt gezien als een gezond / gezonder alternatief op gewone koffiemelk / koffie-opschuim-melk. 

Laten we eerst zeer kort ingaan, op wat opschuim / koffiemelk precies is. Koffiemelk is eigenlijk niets meer of minder dan ingedikte melk waaraan niets is toegevoegd, als het wordt geproduceerd. Veel fabrikanten stoppen er nog wel eens van alles bij zoals smaakstoffen en / of conserveermiddelen. Maar koffiemelk “ puur” , daaraan wordt verder niets toegevoegd. Door het indikken van de melk wordt het percentage aan droge stof twee keer zoveel hoger als in gewone melk. Deze droge stof bestaat voor het grootste deel uit eiwitten en vetsuiker en wat mineralen. De vetsuiker speelt de grootste rol in koffiemelk, dit zorgt ervoor dat de melk zijn volle en romige structuur verkrijgt die wij zo lekker vinden. Koffiemelk is sterk geconcentreerd, dus je hebt er lang niet zoveel van nodig dan gewone koemelk. Bovendien koelt je koffie dan ook niet snel af.

Er zijn vele varianten koffiemelk in de supermarkt vindbaar. Denk aan halfvolle koffiemelk, magere,  of volle, maar ook “ light “. Logischerwijs bevat volle koffiemelk twee keer zoveel meer vetten, als je dus graag een beetje op je vet-inname wilt letten is magere koffiemelk de beste optie.

Als er iets afgelopen twee jaar een vogelvlucht heeft gemaakt, dan zijn het de zogenoemde plantaardige barista melken wel. Ik heb er zelf erg veel over geschreven, en niet in POSITIEVE ZIN. Want erg veel positiefs is er vaak tot nooit niet te melden. Sommige varianten kunnen zoveel meuk bevatten dat je bij-wijze-van olie aan je koffie toevoegt in plaats van melk-achtige koffiemelk. Daar ligt ook de crux. Vrijwel alle plantaardige barista melk wordt op basis van olie samengesteld. De algehele basis is vaak een plantaardige vorm van melk, wat bijvoorbeeld wordt gemaakt van granen, of noten, of soja. Dit is GEEN MELK, wat het meteen in structuur totaal anders maakt dan koffiemelk wat is gemaakt van koemelk. Om een koffiemelk-achtige structuur te verkrijgen, hanteren zij hetzelfde trucje als bij koffie creamers : … ze voegen onwijs veel olie toe. Wat het dus in bijna alle gevallen nét zo ongezond maakt als koffiecreamer. Afhankelijk van de suikers die eraan worden toegevoegd kan zo’n plantaardig alternatief voor koffiemelk behoorlijk ongezond zijn. En zeker niet gezonder of beter dan gewone koffiemelk. Veel mensen willen alleen koemelk mijden omdat wordt gedacht dat dit ongezond is en slecht. IN DIT ZUIVEL DOSSIER kun je lezen, dat dit zeker niet waar is. De mensen die in deze groep vallen kiezen daarom erg graag voor dit soort alternatieven, in de veronderstelling, dat zij tenminste “ gezonder bezig zijn” dan wanneer zij gewone ( magere ) koffiemelk gebruiken in hun dagelijkse koppen / glazen koffie. Zeker als je het dagelijks niet bij één kop koffie houdt, kunnen deze producten enorm ongezond zijn.

Maar dat is niet het enige argument. Veel mensen klagen over de smaak en de textuur. Wat logisch is, omdat het eigenlijk in wezen NIETS te maken heeft met koffiemelk. Maar het nuchter bekeken gaat om water waar wat vloeistoffen aan zijn toegevoegd om iets bijvoorbeeld een haver of amandel barista te mogen noemen, en heel erg veel olie, en andere verdikkingsmiddelen en hulpstoffen. Het is dus geen koffiemelk.

Natuurlijk kun je als veganist dit soort producten omarmen, maar wat ik erg vaak probeer te verduidelijken, is dat de meeste veganistische vervangers op conventionele producten verre van gezond zijn ( KLIK HIER ) Daar zijn deze plantaardige barista alternatieven een zeer groot voorbeeld van. Het is uiteraard top, dat we tegenwoordig kunnen en mogen kiezen, maar wis dan vooral het gezondheidsaspect niet uit, wees daar niet blind voor.. Want het kan soms echt serieuze gevolgen geven op langere termijn.

Terug naar het zelf maken, want ja, dat kun je ook! En dat levert ook meteen veel voordelen ;

  • het is vele malen goedkoper
  • het is vele malen smaakvoller
  • het is mens / dier / milieuvriendelijker 
  • het is veel gezonder 

Ik heb afgelopen jaren diverse experimenten gedaan, om met zowel noten als granen barista-melk te maken. Dit lukt beiden erg goed, bij deze de linkjes :

BARISTA MELK MAKREN MET NOTEN: KLIK HIER

https://moniquevandervloed.nl/geen-smoesjes-meer-maak-voortaan-zelf-je-eigen-plantaardige-barista-koffiemelk/

BARISTAMELK MAKEN MET HAVER : KLIK HIER

https://moniquevandervloed.nl/barista-koffiemelk-vervanger-maken-van-haver/

VIDEO WAARIN IK LAAT ZIEN HOE JE HET MAAKT EN IN DE KOFFIEMACHINE GEBRUIKT: KLIK HIER

https://www.youtube.com/watch?v=odJZc0WU9us&t=73s

Tips :

  • geef het TIJD. Alles hoeft niet in 1 x te lukken, vind je eigen balans 
  • geef de smaak de tijd. Je bent de NEP-smaak gewend van de synthetische meuk uit supermarkten. PURE smaken kunnen daarom even hard binnenkomen. Geef het tijd om aan te wennen. 
Zijn er vragen ? DROP  👇 ze hieronder! De gehele maand Januari 2024 zal ik alle vragen beantwoorden! Doe jij mee ? 

MOOS Biologische kruidenmixen

Ik ben een groot fan van kruiden en specerijen! Al jarenlang mijd ik zout in mijn voeding en draait mijn manier van eten bereiden vooral om het gebruik van verse of gedroogde kruiden en specerijen om smaak en kleur aan mijn gerechten toe te voegen. Hoewel zout nuttige functies heeft, zoals conservering en houdbaarheid, wordt zout nog te vaak als belangrijke smaakmaker in onze gerechten gebruikt.

En dat vind ik dus oneindig zonde! Zoals je vast weet, is zout niet bepaald gezond. Maar ook is het jammer dat we hierdoor zo erg gaan wennen aan de smaak van zout in ons voedsel dat we voedsel zonder zout ineens als ’te flauw’ ervaren. 

Door onze enorme gewenning aan zout in al ons eten, worden onze smaakpapillen minder gevoelig voor pure smaken, zelfs die van kruiden en specerijen. En dat terwijl kruiden en specerijen juist zo divers en veelzijdig zijn, met een scala aan smaaktonen. 

Kruiden en Specerijen als de belangrijkste smaakmakers

Zelf kook ik nooit met pakjes en zakjes en maak ik alles zelf. In het begin is dat best een beetje puzzelen om mooie smaakcombinaties te maken. Pakjes en zakjes bestaan vaak voor het overgrote deel aan zout, dus lijken qua smaak ook heel erg op elkaar. 

Het werd dus hoog tijd voor een lancering van mijn eigen favoriete kruidenmixen! Zo kan je heerlijk variëren en heb je geen pakjes en zakjes nodig, echt niet! 

Van experimenten in mijn kleine keukentje naar een echte serie MOOS kruidenmixen

In mijn kleine keukentje laat ik mijn liefde voor verse en gedroogde kruiden en specerijen tot uiting komen. Mijn verzameling potjes is enorm, en ik stel zelf de heerlijkste mixen samen. Elke dag maak ik gebruik van mijn uitgebreide assortiment kruiden en specerijen. Bovendien droog ik zelf veel kruiden en specerijen in mijn droogoven. En heb je wel eens gehoord dat uienschilletjes geweldige smaakversterkers zijn? Ik gooi ze daarom nooit weg, maar spaar ze op om ze later te malen tot een poeder in de blender. De natuur biedt zoveel smaken om van te genieten, en zout is zeker niet de enige manier om gerechten op smaak te brengen.

En nu krijg ik mijn kans!

Anno 2023 is mijn lang gekoesterde wens om een prachtige lijn van hoogwaardige, meukvrije, pure en biologische kruidenmixen uit te brengen eindelijk werkelijkheid geworden. Sinds ik mijn droombaan heb gevonden bij Puur & Fit, heb ik de vrijheid om aan mijn eigen projecten te werken. Dit biedt mij de mogelijkheid om ideeën te realiseren, waaronder mijn diepgewortelde wens om mijn eigen lijn van kruidenmixen op de markt te brengen. 

MOOS biologische kruidenmixen

Natuurlijk kon ik niet anders dan meteen mijn 5 all-time-favorites kruidenmixen onder mijn label MOOS realiseren! Ik ben verantwoordelijk voor de formules van deze biologische kruidenmixen en Puur & Fit heeft het voor mij waargemaakt: investeren, zoeken naar de beste biologische ingrediënten, produceren en verkoopklaar maken. 

Samen met Puur & Fit bepalen we hoe de verpakkingen eruit komen te zien, en vervolgens zorg ik voor alle teksten op de verpakkingen, productinformatie, blogs en recepten. Ook de fotografie valt onder mijn verantwoordelijkheid. Dit is eigenlijk een harmonieus samenspel, waarin we samen het allerbeste resultaat bereiken. Het is dan ook geen verrassing dat ik me zo thuis voel in de omgeving van Puur & Fit. We hebben allemaal dezelfde visie: Het beste voor de consument realiseren zonder afbreuk te doen aan het welzijn van mens, dier en milieu. En bovendien moet het allemaal betaalbaar blijven.

Zoals je van mij mag verwachten, voldoen alle producties aan mijn hoge eisen. Dat is ook niet zo moeilijk, want Puur & Fit hanteert dezelfde eisen 😉

  • biologisch ingrediënten
  • van de best mogelijke kwaliteit
  • in milieuvriendelijke verpakkingen
  • tegen een fatsoenlijke prijs

Bij de kruidenmixen vinden wij ook nog iets anders belangrijk: als je nooit gebruik maakt van pakjes en zakjes zijn normale formaten kruidenmixen meestal véél te klein. Met een normaal formaatje supermarkt Ras el Hanout kan ik 3x koken en dan is het op 😆 Dus bij de kruiden van Puur & Fit én bij de kruidenmixen van MOOS zorgen we voor INHOUD: lekkere grote verpakkingen waar je flink wat maaltjes mee kan bereiden. Heb je gezien hoe GROOT deze potten zijn? Dat is super! En het maakt het aantrekkelijker in prijs want je betaalt normaal gesproken een godsvermogen voor een paar gram kruidenmix, en dan vaak nog niet eens biologisch. 

De vijf uitverkoren mixen zijn door zowel mijn creatieve visie als de voorkeur van ons gewaardeerde testpanel gevormd. Laat me je graag voorstellen aan deze bijzondere vijf mixen!

Cheezy mix

De Cheezy Mix had meteen mijn voorkeur om mijn persoonlijke top 5 te halen. Deze mix is samengesteld uit biologische kruiden, specerijen en biologische edelgist. In het buitenland staat edelgist bekend als nutritional yeast, in Nederland wordt het ook aangeduid als voedingsgist. Edelgist is een gedeactiveerde gist, meestal afgeleid van de Saccharomyces cerevisiae-stam, een niet-dierlijk eencellig organisme. Deze gist wordt gedurende enkele dagen gevoed met bijvoorbeeld glucose of melasse en vervolgens verhit om de activiteit te stoppen. Het resultaat is gedeactiveerde gist, die wordt gedroogd en verkocht in gele of witte vlokken. De hartige smaak wordt verkregen door het vrije glutaminezuur. Edelgist heeft een opmerkelijk “kaasachtig” karakter, waardoor het een populaire vervanging is voor kaas in veel veganistische gerechten.

De Cheezy Mix is daarom een geweldige keuze voor veganisten! De veelzijdigheid van deze mix maakt hem geschikt om tal van gerechten op smaak te brengen, zoals zelfgemaakte hamburgers, gekookte groenten en aardappelen. Daarnaast kan deze mix een heerlijke toevoeging zijn aan frisse salades. Maar dat is nog niet alles – je kunt er zelfs een smaakvolle veganistische filet americain mee creëren! Klik hier voor de Cheezy mix. 

Vegan Filet Americain met MOOS Cheezy Mix

Veggie Mix

De Veggie Mix scoorde ook erg hoog in het test panel. Zoals de naam een beetje verklapt, is deze mix zeer geschikt om al je vegetarische alternatieven als burgers, spreads etc. op smaak te brengen en geur en kleur toe te voegen. De mix bevat veel mooie en pure smaaktonen zoals basilicum en kerrie. De Veggie Mix is bijzonder kruidig en mild van smaak. Heerlijk in soepen en sauzen. Of maak eens deze hartige ontbijt crackers. Klik hier voor de Veggie Mix.

Hartige crackers met MOOS Veggie Mix

Smokey Spice Mix

Een heerlijke vleugje rokerige smaak, afkomstig van pure, biologische gerookte paprika, geeft deze mix een verrukkelijke smokey smaak en een verleidelijke geur. Voeg zelf een snufje puur Himalaya zout toe voor een aangename smaaksensatie, die de rokerige tonen nog verder versterkt. Door een klein snufje Himalaya zout toe te voegen blijft de mix vrij van een overheersende zoutsmaak, terwijl het zout juist de natuurlijke smaken van de andere kruiden en specerijen subtiel naar voren brengt. 

Deze veelzijdige mix is ideaal om vlees op smaak te brengen en kan zelfs worden toegevoegd aan een smakelijke omelet. Ook voor veganisten is deze mix een uitkomst, omdat het een subtiel “baconachtig” aroma toevoegt aan hun gerechten. Persoonlijk gebruik ik deze mix met veel plezier in mijn pompoen-ovenschotel, wat een heerlijke combinatie oplevert! Benieuwd geworden? Klik hier om naar de Smokey Spice Mix te gaan.

Pompoen ovenschotel met MOOS Smokey Spice Mix

Mix of Joy

De naam alleen al bezorgt je vast een glimlach, nietwaar? Zonder twijfel is dit één van de meest opmerkelijke mixen van de eerste vijf. Deze mix omvat bijzondere smaaktonen, waaronder lavaswortel-poeder en mosterdpoeder, die het een uniek karakter geven. Dankzij de cayennepeper heeft het zelfs een licht pittige twist. Ik kan je simpelweg niet vertellen hoe heerlijk deze mix smaakt in verschillende gerechten – van soepen en sauzen tot gekookte groenten, aardappelen en salades. De veelzijdigheid van deze mix kent werkelijk geen grenzen; je kunt het overal in strooien, laat je fantasie maar de vrije loop. Heb je bijvoorbeeld al eens gedacht aan een heerlijke boterham- of crackerspread? Dit is super eenvoudig te maken!

Begin met het koken van ongeveer 400 gram pompoen in de schil, en laat het goed uitlekken. Doe dit samen met ongeveer 5 druppels MOOS FAVORITES naturel druppels en drie royale eetlepels Mix of Joy in de blender, en maal alles fijn. Voeg vervolgens ongeveer 3 koffiekopjes edelgist toe en spatel dit erdoorheen. Het resultaat is een heerlijke spread die perfect is voor op brood, toast, crackers, en zelfs als smaakvolle vulling in wraps.

Pompoenspread met MOOS Biologische Kruidenmix

Kortom, deze bijzondere mix belooft een wereld van smaak en creativiteit, en ik nodig je uit om zelf te ontdekken hoe veelzijdig en verrukkelijk het kan zijn! Zin? Ga direct naar de Mix of Joy!

Fresh Herbs Mix

Deze kruidenmix springt er absoluut uit als de meest verfrissende van de vijf. Het voegt een heerlijke frisheid toe aan je gerechten en laat ze sprankelen. Of je het nu over salades strooit, in soepen en sauzen verwerkt, of zelfs in zoete creaties gebruikt, deze mix voegt een dynamische twist toe aan elke hap. De dominerende smaaktoon is citroengras. Door toevoeging van vers gemalen kardemom peulen krijgt deze mix een verrassende smaak.

Dit is de ideale mix om zelf je hummus mee te verrijken. Het resultaat is een perfect samenspel van smaken, waarbij elke hap je smaakpapillen in verrukking brengt. Ontdek zelf de veelzijdigheid van deze mix en probeer het uit in onze speciaal samengestelde hummus-recept. Wil jij nu ook aan de slag? Klik hier voor de Fresh Herbs Mix. 

Hummus met MOOS Biologische Kruidenmixen

Over MOOS Kruidenmixen

Ik hecht enorm veel waarde aan kwaliteit, en daarom is mijn keuze altijd gericht op het allerbeste. Het is dan ook mijn wens dat alle kruiden en specerijen die ik gebruik van biologische oorsprong zijn. Deze toewijding reikt verder dan enkel kruiden, ook onze edelgistvlokken komen van biologische bron. Daarnaast omvat mijn streven naar het beste niet alleen de ingrediënten, maar strekt het zich uit tot de verpakking zelf, met aandacht voor milieuvriendelijkheid op elk niveau.

Voor mijn verpakking heb ik gekozen voor zeer mooie glazen potten. Je schaft zo’n duurzame pot maar 1 keer aan, gevuld met de heerlijke kruidenmix, en vervolgens kan je navulverpakkingen kopen om het potje keer op keer te vullen. 

De navulverpakkingen zijn uiteraard volledig milieuvriendelijk en dragen bij aan onze toewijding om duurzame keuzes te maken. Zo streven we naar een harmonie tussen kwaliteit, milieu en jouw plezier.

Waar komen alle biologische kruiden en specerijen vandaan?

Dat was een enorme zoektocht! Kruiden en specerijen worden overal in de wereld verbouwd en dan ontstaat er een flinke handel waarin iedereen probeert zijn spulletjes te verkopen. Probeer hier maar eens de echt goede kwaliteit uit te filteren. De ingrediënten moeten daadwerkelijk biologisch zijn en bovendien onvervuild. De papieren moeten kloppen. Ze moeten lekker zijn. Er heeft zo’n 3 maanden in deze zoektocht gezeten voordat we alle ingrediënten bij elkaar hadden verzameld die aan onze eisen voldoen. 

Bij ons vind je dus alleen producten die vrij zijn van pesticiden en schadelijke bestrijdingsmiddelen en ook echt biologisch zijn. We willen immers niets liever dan jou laten genieten van puur natuurlijke smaken, waarbij je met een gerust hart kunt genieten van heerlijke maaltijden.

Unieke potten van Pottle

Na een grondige zoektocht heb ik de perfecte potten gevonden voor mijn MOOS Biologische kruidenmixen, die perfect aansluiten bij mijn visie. Ook zijn ze prachtige eyecatchers voor iedere keuken. Deze potten zijn werkelijk uniek en dragen een bijzonder verhaal met zich mee. Ze zijn vervaardigd uit oude whiskyflessen: een keuze die niet alleen esthetisch passend is, maar ook volledig in lijn met mijn streven naar duurzaamheid en milieubewustzijn.

Het hele productieproces vindt plaats in Nederland en heeft een breder doel dan alleen het creëren van prachtige potten. Het is een bijzonder project waarin duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid hand in hand gaan. Deze potten worden vervaardigd op een sociale werkplaats door kanjers die in het leven obstakels hebben ervaren, waardoor ze soms moeilijk kunnen meekomen in de maatschappij. De productie vindt plaats in een omgeving waar niet alleen ruimte is voor ambachtelijk vakmanschap, maar ook voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Een ontmoetingsplek is gecreëerd waar een warme en harmonieuze sfeer heerst, waardoor het niet alleen een werkplaats is, maar ook een veilige haven voor mensen die dat nodig hebben.

De oude whiskyflessen worden op een CO2-neutrale wijze verzameld en in de werkplaats omgetoverd tot prachtige potjes. Na grondige reiniging worden de flessen zorgvuldig bewerkt: afgezaagd, geschuurd en gepolijst tot ze een nieuwe bestemming krijgen, zonder verspilling van grondstoffen. Dit resulteert in 100% circulaire glazen potjes met aanzienlijk verminderde CO2-uitstoot, waterverbruik en energie-emissies. 

Als je investeert in de potten van Pottle, dan help je dus ook mee aan het creëren van werkplekken en het tegengaan van de afvalberg! De potten van Pottle kosten normaal € 10,95. Als je ze koopt bij Puur & Fit betaal je slechts € 9,50! Puur & Fit betaalt namelijk zelf graag aan jouw potten mee als bijdrage aan het mooie werk van Pottle. Dat is een mooie meepakker! En als je goed kan rekenen, dan heb je natuurlijk al lang gezien dat er nog iets meer voordeel te behalen is als je ze koopt met mijn kruidenmixen erin 😃

Laat je me hieronder weten wat je ervan vindt? Dat vind ik leuk!

Xylitol als verantwoorde natuurlijke zoetstof

Naast zuivere stevia en biologische erythritol gebruik ik ook graag biologische xylitol. Xylitol wordt in het Nederlands ook berkensuiker genoemd. Alhoewel berkensuiker niet altijd van de berk afkomstig is, maar ook van andere planten afkomstig kan zijn. Daarover vertel ik je meer in dit artikel! 

Wat is xylitol?

Xylitol is een suikeralcohol (polyol). Het geniet al vrij veel bekendheid als een gezonde suikervervanger. Het wordt al veel gebruikt in producten zoals snoepgoed en suikervrije kauwgum. Dat is niet zo gek, want xylitol wordt bij consumptie niet omgezet in een zuur en is daarom veel minder schadelijk voor ons gebit dan suiker, maar ook veel minder schadelijk dan andere zoetstoffen zoals sorbitol. 

Hoe wordt de natuurlijke zoetstof xylitol gemaakt? Xylitol wordt geproduceerd uit xylose of houtsuiker. Dit vinden we van nature terug in plantweefsels, zoals in berken, maïskolven en kokosnoot. Je vindt het ook wel terug in vezels van diverse soorten groente en fruit, zoals bloemkool of frambozen en aardbeien.

De naam? Die heeft xylitol te danken aan één van de bekendste bronnen van xylitol: de berkenboom. Het Finse woord xylitol betekent dan ook wel berkensuiker. Maar het meest wordt xylitol gewonnen uit de plantvezelresten van maïskolven.

Gezondheidsvoordelen van xylitol

De zoetkracht is redelijk gelijk aan die van normale suiker, maar het voordeel is: het levert 40% minder calorieën.  En dat is niet het enige voordeel! 

In Europa is xylitol toegelaten als voedingsadditief onder E-nummer 967.  Xylitol werd in 1977 goedgekeurd door het Gezamenlijk Comité van Deskundigen voor Levensmiddelenadditieven van de FAO en de WGO (JECFA). Het wordt vanwege de tandvriendelijke eigenschappen ook aanbevolen door het FDA ( Food and Drug Administration) als middel tegen tandbederf. Xylitol is een vijf-koolstofatomen-suiker wat betekent dat het anti-microbieel (wat groei van bacteriën voorkomt) werkt. Omdat xylitol langzamer in het bloed wordt opgenomen dan gewone suiker, wordt het ook toegepast als zoetmiddel in producten voor diabetici. Xylitol heeft een zeer lage GI: 7 en de caloriewaarde ligt op 2,4 kcal per gram.

Mooie eigenschappen dus, maar kan je het ook onbeperkt gebruiken? 

Xylitol wordt in de dunne darm onvolledig en traag geresorbeerd. Uit onderzoek blijkt dat een mens zonder problemen 200 gram xylitol per dag gedurende langere tijd kan gebruiken. Echter, bij langdurig gebruik kan de resorptie verhoogd oplopen. Meer dan een halve gram xylitol per kilo lichaamsgewicht per dag kan laxerend werken. Na gewenning kan dit effect enigszins afnemen of deels verdwijnen. In de dikke darm wordt het restant (circa 2/3) door de darmflora afgebroken tot gassen (koolstofdioxide en waterstoffen). Dit geeft winderigheid en diaree. Kinderen onder de drie jaar consumeren het best geen xylitol, maar ook als volwassene zul je wellicht even moeten wennen als je het gaat gebruiken. 

Tot slot nog enkele eigenschappen van Xylitol:

  • Moleculaire formule : C5H 1205
  • Moleculaire massa : 152/ 15 gram / mol
  • Dichtheid: -1,52 gram/ cm 3
  • Smeltpunt : 92-96 •C
  • Kook temperatuur : 216• C
  • Oplosbaarheid in water : 1,5-g/ml
  • Zoetkracht t.o.v. gewone suiker:  70.75% 

Belangrijke aandachtspunten: 

  • Houd xylitol ver bij honden vandaan: het is zeer giftig voor honden. 
  • De aanvaardbare dagelijkse inname voor volwassenen is vastgesteld op 50 gram per dag, maar verdeeld over de dag en niet meer dan 10 gram ineens. 
  • De aanvaardbare dagelijkse inname voor kinderen is vastgesteld op 25 gram per dag, verdeeld over de dag en niet meer dan 5 gram ineens. 

Mijn biologische Xylitol hoogst haalbare kwaliteit

Als je me een beetje volgt dan weet je dat ik alleen maar ga voor het hoogst haalbare. Het maken van xylitol uit taaie plantenvezels is zoals je je kunt voorstellen niet gemakkelijk. Ook dit productieproces is niet altijd even milieuvriendelijk, er wordt heel veel water bij gebruikt, maar ook nog wel eens discutabele oplosmiddelen. 

Precies om deze reden heb ik een biologisch gecertificeerde xylitol uitgezocht. Ten eerste ben je er dan van verzekerd dat de plantengrondstof, in dit geval plantenvezels van maïskaf, van biologische landbouw is. En ten tweede, en dat vind ik zeer belangrijk, ben je er dan ook van verzekerd dat het productieproces heeft plaatsgevonden zonder discutabele oplosmiddelen. 

Mijn enthousiasme over xylitol gaat niet alleen over xylitol als zoetstof

Natuurlijk is het een prima suikervervanger. Maar je kan er nog meer mee, en over eentje ben ik meer dan laaiend enthousiast: 

Karamelliseren met biologische xylitol!

Dagelijks ben ik in mijn keukentje te vinden om te ontdekken, uitproberen en experimenteren. Mijn recept ideeën ontstaan allemaal op deze manier. Er lukt gelukkig erg veel, maar uiteraard mislukt er ook bij mij geregeld iets. Dan is het de uitdaging om nét zo lang door te gaan totdat ik “HET RECEPT” of de oplossing heb gevonden. Hiervoor moet ik het soms een poosje laten rusten, omdat het me maar niet lukt, maar opgeven dat doe ik niet. Nooit. 

Dit gebeurde onder andere met karamellieren met suikervervanging. Niets lukte me met stevia en erythritol. Maar ik wilde zo ontzettend graag zo’n sticky toffee massa maken dat het me zeker vijf tot zes jaar niet heeft losgelaten 

Wat bleek? Met zowel stevia als erythritol lukte mij dit niet, omdat het geen suikermoleculen bevat en ook helemaal geen suiker IS. Af en toe lukte het mij wel met iets met behulp van wat toevoegingen maar die echt kleverige massa….. nee! Totdat ik op een Amerikaanse website een keer een zeer interessant project tegenkwam: iemand maakte daar met xylitol echte karamel! 

IK KEP EM! En dat ga ik uiteraard METEEN met jullie delen! Want dit is to good to be true! Suikervrije karamel! Ik bedacht er meteen dit verrukkelijke recept mee: 

Recept: Fijngehakte gekaramelliseerde cashewnootjes, met…. xylitol.

Je weet niet wat je proeft! 

Ingrediënten

  • 100 gram MOOS biologische xylitol
  • 125 gram fijngehakte cashewnoten (maar uiteraard kun je ook andere noten kiezen)

Hoe maak je het

  1. zet een groot bord met een stukje bakpapier bekleed klaar
  2. doe de ingrediënten in een pannetje en verwarm dit onder voortdurend roeren tot de xylitol volledig oplost
  3. blijf GOED roeren tot de massa begint te walmen, haal dan de pan van het vuur en schenk de hete massa in het bord en maak er een plak van
  4. laat dit liefst 24 uur drogen, maar enkele uren is ook prima
  5. breek de plak in brokjes
Tip: Salted caramel!
Je kunt ook de nootjes weglaten en de xylitol laten oplossen en een beetje Keltisch zeezout toevoegen. Je krijgt dan een heerlijke salted karamel! Daarmee kun je bijvoorbeeld kikkererwtenwafels of andere wafels in dopen voor een verantwoorde lekkere snack tussendoor. Verrukkelijk!
 
 
 
 
 

Recept: Krokante gesuikerde crackers met…. xylitol!

Deze crackers zijn echt om je vingers bij op te eten. Ze zijn gesuikerd met een laagje xylitol suiker met amandelpasta. Dit zorgt voor een zeer krokante bite, alsof je een biscuitje eet! Ik gebruik graag de zwarte rijst crackers van LE PAIN DES FLEURS. Dit zijn mijn absolute favoriete crackers, maar van dit merk zijn er nog vele andere heerlijke gezonde crackers verkrijgbaar, klik HIER voor het overzicht. Uiteraard kun je ieder gewenste cracker gebruiken, maar de crackers van Le pain des fleurs zijn naast mega lekker en uniek ook nog eens knetter-gezond. Je kunt de crackers ”naturel” laten met enkel een laagje, maar ze ook extra decoreren met  bijvoorbeeld  cacaonibs, kokossnippers, kokosrasp, amandelschaafsel enzovoort. Deze kun je erop strooien tijdens dat ze drogen, de laag is dan nog plakkerig. Een heerlijk en gezond tussendoortje! Wat heb je nodig en hoe maak je het ?

Ingrediënten

Zoals gezegd heb je crackers nodig. Daarnaast een pot witte amandelpasta en een zak MOOS biologische xylitol. Ter inspiratie geef ik je een aantal suggesties om de wafels mee te decoreren :

  • cacaonibs
  • kokossnippers
  • kokosrasp
  • kasha
  • amandelschaafsel
  • gojibessen
  • carob-poeder
  • fijn gehakte nootjes
  • macapoeder

Hoe maak je het?

Het maken is erg eenvoudig.

  1. Bekleed een bakplaat met bakpapier, dit is meest handig om de crackers goed te laten drogen.
  2. Voeg in een steelpan met dikke bodem circa 100 gram xylitol en verwarm dit op middelhoog vuur onder voortdurend roeren, tot de suiker vanzelf begint te smelten.
  3. Zodra alle suiker is opgelost in een transparante massa voeg je twee grote eetlepels amandelpasta toe en roer je dit opnieuw goed door.
  4. Draai het vuur op de laagste stand en doop steeds een cracker in de hete massa, DUS PAS OP, het is heet!
  5. Leg de gedoopte crackers op de bakplaat en laat drogen. Op dit punt kun je ook de eventuele decoraties toevoegen. De laag wordt vrij snel hard, binnen 30 minuten is er al een harde laag. Wil je dus decoreren, doe dit meteen nadat je de crackers in de hete massa hebt gedoopt.

Enthousiast over de mogelijkheden van biologische xylitol? Verzeker je dan van een goede kwaliteit en koop biologisch gecertificeerde. Hier vind je MOOS biologische xylitol

Waarom ik voor biologische erythritol kies

Erythritol is inmiddels niet meer weg te denken als suikervervanger. Soms zit het al in kant-en-klare producten verwerkt, maar ook is erythritol als los product inmiddels zeer goed verkrijgbaar. Zo kan je er zelf mee bakken en het als natuurlijke suikervervanger gebruiken. 

Wat is erythritol?

Erythritol is een suikeralcohol, ook wel polyol. Van nature komt het voor in vruchten en gefermenteerde levensmiddelen. Erythritol is de enige natuurlijke polyol. Polyolen zijn niet-intensieve zoetstoffen. Dat betekent dat ze (vaak iets) minder zoet zijn als traditioneel tafelsuiker. Waar de intensieve zoetstoffen bekend staan om een andere (bij)smaak dan de bekende suikersmaak, is de smaak van een niet-intensieve zoetstof als erythritol bijna gelijk aan suiker. 

Erythritol wordt gewonnen via natuurlijke fermentatie van glucose door een gist. Erythritol is dus een echte natuurlijke polyol. 

Erythritol heeft geen calorieën en geen effect op de bloedsuiker en insulinespiegel. Dit komt door het traject dat erythritol in je lichaam aflegt. Waar andere polyolen deels worden opgenomen in de dunne darm en grotendeels in de dikke darm, wordt erythritol voor 70 tot 90% opgenomen in het bloed en meteen uitgescheiden via de urine. Dat is meteen de verklaring waarom erythritol niet zo snel leidt tot een opgeblazen gevoel, winderigheid of diarree als je er veel van consumeert. Gebruik in elk geval niet meer dan 0,66 gram erythritol per kilo lichaamsgewicht per dag, want anders maak je ook kans op de bekende darmklachten die je kent van andere polyolen.

Natuurlijke erythritol vind je niet alleen in diverse vruchten, zoals meloenen en peren, maar ook in bijvoorbeeld champignons. Na fermentatie uit glucose wordt het gedroogd, gefilterd en gezuiverd. Er blijft dan een witte kristal-korrel over. Erythritol uit Europa wordt meestal verkregen uit GMO-vrije maïs. Hieronder zie je een grafiek hoe het proces verloopt:

Fermentatie met gisten ken je ongetwijfeld al vanwege de wijn, kaas en yoghurt, bij het maken van deze producten wordt het immers ook toegepast. Na zuivering wordt er aan erythritol niets meer toegevoegd.

Hoe lang kennen we erythritol als zoetmiddel?

Al sinds 1990 wordt erythritol veel als suikervervanger gebruikt in Japan. 6 jaar later, in 1996 is erythritol toegelaten als veilige zoetstof op de Europese markt. Een jaar later volgde Amerika. 

Hoe zoet is erythritol?

Kunstmatige zoetstoffen kunnen enorm veel zeer zijn dan gewoon tafelsuiker. Natuurlijke erythritol, gewonnen door fermentatie, heeft ongeveer 70 tot 75% zoetkracht ten opzichte van gewoon tafelsuiker. Het lijkt qua vorm en structuur ook het meest op suiker. Waar bij kunstmatige zoetstoffen nog wel eens dragers moeten worden toegevoegd omdat het te zoet is om puur te gebruiken, is dat bij het natuurlijke erythritol niet het geval. Je kan in recepten suiker vervangen door erythritol en dan 20% meer gebruiken voor een gelijke zoetkracht. Gebruik je het in de verhouding 1:1 dan wordt je baksel zo’n 25 tot 30% minder zoet dan het originele baksel met suiker. 

Erythritol is geschikt voor mensen met candida en diabetes

Erythritol wordt van origine wel gezien als een koolhydraat vanwege de oorsprong, maar het gedraagt zich niet als een zetmeel of suiker. Erythritol kan ook worden gebruikt door Candida patiënten. Het voedt de schimmel niet zoals gewone suiker dit wel doet. Ook kan erythritol veilig worden gebruikt door diabetespatiënten. Ook mensen met een fructose (natuurlijke vruchtensuiker) intolerantie kunnen erythritol veilig gebruiken omdat het geen fructose bevat.

Erythritol is tandvriendelijk

Erythritol is ook zeer tandvriendelijk. Het ontziet je gebit doordat het de groei van bacteriën afremt die cariës en tandplak kunnen veroorzaken. 

Erythritol in Nederland

Erythritol is in Nederland nog niet zo veelgebruikt als in de andere delen van Europa, zoals Noorwegen, Zweden, Duitsland en Frankrijk. Een van de grotere merken met erythritol, Sukrin, is van het Noorse bedrijf Funksjonel Mat. En het popt ook steeds meer op in het assortiment van andere merken.  

Biologische erythritol

Inmiddels verschijnen er steeds meer merken met erythritol op de Nederlandse markt. Dat is goed nieuws, want onder de suikervervangers is dit een heel verantwoorde en natuurlijke variant. Voor Puur & Fit ben ik lang op zoek geweest naar een goede erythritol maar wat zeer lastig is, is om de herkomst van de aangeboden erythritol te achterhalen. Zo zijn ook certificeringen nauwelijks verkrijgbaar. 

Op dit moment kies ik zelf voor biologische varianten. Het verschil tussen niet-biologisch en biologisch is dat er een extra controlerende instantie naar heeft gekeken, want het groene keurmerkje krijg je niet zo maar. De erythritol moet dan uit biologische grondstoffen komen en mag niet in aanraking komen met niet-biologische producten. Zo is bijvoorbeeld een snelle zuivering met een (synthetische) alcohol uit den boze als je het bio-logo wil verkrijgen op je product. 

Een biologische erythritol is dus wat mij betreft echt de allerbeste keuze. Mattisson heeft een biologisch gecertificeerde erythritol in het assortiment, verpakt in een glazen pot. Ik ben inmiddels groot fan van deze biologische erythritol

Elke keer die glazen potten weggooien na eenmalig gebruik is natuurlijk allesbehalve duurzaam. De footprint van glas is -met uitzondering van glas met statiegeld- vele malen hoger dan plastic. Binnen Puur & Fit verpakken we per voedingssoort in de meest milieuvriendelijke oplossing. Onder voorwaarde dat het natuurlijk de kwaliteit van de voeding optimaal beschermt. 

Sinds begin mei 2023 kan je mijn eigen MOOS biologisch gecertificeerde erythritol kopen: zuiver en tóch hartstikke voordelig!

 

Mijn eerste productlancering: MOOS vloeibare stevia

Jaaaaaaa mijn eerste eigen productlancering: MOOS vloeibare stevia druppels!

In 2013 startte ik op Facebook met mijn meukvrije groep. Nu, in 2023, is het een groep van bijna 37.000 leden geworden die elkaar allemaal inspireren in een meukvrijer leven. Wat vaak echt een flinke zoektocht is. Supertrots ben ik nog steeds.

2013 is ook het jaar dat ik als een van de eersten met stevia en erythritol ging werken. Pionieren was dat toen, met alles wat daarbij hoort. Toen ging ik al net zo grondig te werk als dat ik nu nog steeds met alles doe. Ik ging toen al op zoek naar de meest zuivere vorm van stevia om mijn recepten te kunnen maken zonder suiker. In de afgelopen tien jaar heb ik prachtige producenten en leveranciers van stevia ontmoet en dit heeft ook tot vele samenwerkingen geleid. Stevia is zo’n beetje aan mij gaan kleven. Tot op de dag van vandaag gebruik ik iedere dag wel stevia, ook in de meeste van mijn recepten. Zuivere stevia druppels gebruik ik het meest.

De druppels gebruik ik namelijk dagelijks om mijn water wat te zoeten. Ik drink eigenlijk alleen maar kraanwater en ik drink liters heet gemberwater. Mijn voorkeur is het stevia water zoals ik het noem. Ik drink het ook erg graag voor, tijdens of na het sporten. Dankzij de verschillende smaken blijft water drinken lekker en leuk. Mijn persoonlijke favorieten zijn chocolade, vanille en karamel.

Na jarenlange samenwerkingen met diverse merken bleef het maar bij mij borrelen: een grote behoefte om ZELF zuivere stevia druppels uit te brengen. Want tenslotte kleeft stevia al die jaren al aan mijn naam. Het is al die jaren een stille droom gebleven, tot nu.

Het moest er een keer van komen: MOOS stevia druppels

Ik trad in de zomer van 2020 in dienst bij Puur&Fit, aanvankelijk om er persoonlijk op toe te zien dat er meukvrij werd ingekocht. Er wordt bij Puur&Fit dan ook niets aan het assortiment toegevoegd zonder dat mijn kritische blik eroverheen is gegaan. Al vrij snel liet ik weten dat ik enkele producten dolgraag onder eigen label wilde uitbrengen en deze wellicht bij Puur & Fit onder te brengen. De naam had ik meteen: MOOS FAVORITES. `En nu, 2023, is het eindelijk zo ver! Ja, EINDELIJK kan ik van de daken schreeuwen dat ik mijn EIGEN ZUIVERE STEVIA DRUPPELS heb gelanceerd, exclusief bij Puur & Fit! Ik sta te popelen om jullie er ALLES over te gaan vertellen! MET VEEL TROTS! ☺️

Welke smaken MOOS vloeibare stevia zijn er?

Aardbei stevia druppels

Zeker in de zomermaanden houden we vast lekker veel vers zacht fruit consumeren, maar ook drinken. Met fruit-smaken kunnen we bijvoorbeeld heerlijke cocktails maken, maar ook water wat kleur en smaak geven. Sommige fruitsoorten, en juist die exotische, kunnen echter nogal van natuurlijke vruchtensuikers bevatten, en aangezien we ons fruit vaker persen dan intact consumeren, kunnen deze zo hoog oplopen, dat het zelfs de suikers in verschillende frisdranken verslaat. Aardbeismaak is één van de meest populairste fruitsmaken die ook industrieel veel wordt toegepast. Denk aan aardbei frisdranken, sappen en zuivel. Helaas gaan er in al deze producten erg veel suikers om. Dit kun je gelukkig vervangen, met de stevia aardbei-smaak druppels van MOOS FAVORITES! Slechts twee druppels in één liter koud water geeft een heerlijke verfrissende aardbei-drink! Of verdun 500 ml yoghurt met 300 ml water in de blender en voeg daar 2-3 aardbei druppels aan toe om een geweldige drinkyoghurt met aardbei-smaak te maken! Kinderen zijn er dol op! Omdat de zuivere stevia druppels van MOOS FAVORITES geschikt zijn voor kinderen, kun je hen een stuk minder suikerrijk laten opgroeien!

Chocolade stevia druppels

Voor de echte chocolade-o-holics zijn er de zuivere stevia druppels met een chocoladesmaak! De perfecte oplossing om toch van chocolade te genieten zonder de suikers, vetten en calorieën! De mogelijkheden zijn oneindig! Zo kun je van plantaardige warme melk met enkele druppels chocolade stevia een heerlijke warme chocoladedrank maken. Of meng een liter plantaardige melk, twee eetlepels biologische magere cacaopoeder en 3-4 druppels chocolade stevia druppels in de blender tot een heerlijke chocomel!

Karamel stevia druppels

Wie houdt er niet van karamel? Het is een heerlijke rijke volle zoete smaak, met een romige textuur. Karamel bestaat uit suiker. En dat maakt het helaas geen echte match tussen de gezonde en bewuste consument. Gelukkig kun je met de karamel stevia druppels van MOOS FAVORITES lekker uit de voeten om alles wat je maar wenst die geweldige karamelsmaak te geven! Zonder de suikers, calorieën en aanvallen op het tandglazuur. De druppels zijn tandvriendelijk. Maak bijvoorbeeld een heerlijke homemade Salted/ Caramel pindakaas, door pinda’s samen met wat zout en 4-5 karameldruppels tot een smeuïge massa te draaien! Een echt gezonder alternatief op de vele hippe Salted Caramel pindakaas!

Naturel stevia druppels

We houden van zoet. Maar onze voeding is té ongezond-zoet geworden. Gelukkig kun je ook gezonder van zoet genieten. De naturel druppels van MOOS FAVORITES zijn multi-inzetbaar om alles wat jij maar graag een lekkere zoete subtiele smaak wenst te geven te zoeten. Eén druppel staat gelijk aan een theelepel suiker. Omdat de 100% natuurlijke stevia druppels hittebestendig zijn tot 200*C, kun je er ook mee bakken en kun je er al je warme dranken mee zoeten. Maar ook koude dranken, zoals water en ijsthee. Maak biologische naturel zuivel als yoghurt en kwark extra smakelijk voor jou en je kinderen door er enkele druppels zuivere stevia aan toe te voegen!

Vanille stevia druppels

Vanille fan maar vind je vanille ook wat duur ? Fan van zoet, maar niet van alle nadelen van suikers ? Dan zijn deze VANILLE druppels van MOOS FAVORITES wellicht iets voor jou! Dankzij 100% natuurlijke extracten verkrijgen deze 100% zuivere stevia-druppels een geweldige warme en zachte vanillesmaak. Je kunt deze druppels gebruiken om “ saai” water te zoeten, maar ook heerlijk te verwerken in yoghurt en kwark. Of maak lekkere vanille melk door wat druppels door plantaardige melk te roeren! De druppels zijn hittestabiel tot 200*C, waardoor ze perfect in warme dranken zijn te verwerken, zoals koffie, thee warme chocolademelk en diverse koffiespecialiteiten. Je kunt ook bakken met de druppels. Eén druppel staat gelijk aan een theelepel suiker. 

Wat zit er eigenlijk in MOOS vloeibare stevia?

  • Gezuiverd water: Dit is een mechanisch gefilterd water om alle onzuiverheden eruit te filteren. Het gaat om een water, dat een minimale hoeveelheid aan droge residuen bevat en vrij is van virussen en bacteriën. Het wordt veel toegepast als basis voor vloeibare producten zoals deze druppels.
  • Steviolglycosiden >95% : Zoals je kunt zien is het aandeel aan pure steviolglucosiden in deze druppels bizar hoog, en je zou daardoor kunnen denken, dat het zo sterk is dat je dat proeft. Gelukkig is dat niet zo, want inderdaad, zuivere steviolglycosiden zijn zodanig sterk in zoetkracht, dat er maar zeer weinig van nodig is. Steviolglycosiden komen voor in de bladeren van de steviaplant en zijn 100 tot 500 keer zoeter dan suiker. Ik gebruik in mijn druppels hoofdzakelijk Rebaudioside A, de meest pure vorm van de steviolglycosiden. Door kleine hoeveelheden van deze steviolglycoside te gebruiken, krijgen de vloeibare stevia druppels een heerlijk zoete smaak. Het extract is dus zeer sterk, maar doordat het is opgelost in gezuiverd water is het zeer gemakkelijk te doseren in gebruik. In pure vorm is het zo extreem zoet, dat het onbruikbaar is voor ons en daarom wordt zuivere REB A altijd in opgeloste variant gebruikt.
  • Natuurlijk aroma: In mijn druppels gebruik ik pure extracten. Deze hebben een gemiddeld aandeel van 2% in de druppels. Dat wil zeggen dat er in de vanille druppels 2% vanille extract zit en in de chocolade druppels 2% cacao-extract.
  • Plantaardige glycerine: Ook wel glycerol genoemd. Het is een suikeralcohol wat onder de polyolen valt. Glycerol is van nature ook in ons lichaam aanwezig, je kan het beschouwen als een voorloper van glucose. Plantaardige glycerine wordt het vaakst gewonnen uit palmolie en kokosolie. Door saponificatie (olieverhitting tot 250*C) komen twee producten vrij: zeep en glycerol. Voor voedings-doelenden wordt glycerine gebruikt, een derivaat van glycerol. Het is kleurloos, smaakloos en helder wat het zeer geschikt maakt als natuurlijke hulpstof. Deze glycerine wordt gewonnen uit kokosolie.
  • Vitamine C: ascorbinezuur.  

FAQ MOOS vloeibare stevia druppels

Ik draai al enkele jaartjes mee wat betreft vloeibare stevia, dus ik heb ook zo de nodige vragen voorbij zien komen. Hieronder heb ik de meestegestelde voor je verzameld, inclusief mijn antwoord.

Vanaf welke leeftijd mogen de stevia druppels gebruikt worden?

Jongere kinderen kunnen de stevia druppels veilig gebruiken. De aanvaardbare dagelijkse hoeveelheid stevia is 4mg/kg lichaamsgewicht. Wanneer je uitgaat van een lichaamsgewicht van 10 kilo (leeftijd van 2-3 jaar), dan kunnen er ca. 12 druppels per dag geconsumeerd worden.

Hoe lang zijn de druppels houdbaar en hoe moet ik ze bewaren?

De druppels blijven ook na opening echt maandenlang goed. Het is wel belangrijk dat je de druppels op een droge, koele en donkere plek bewaart, zoals in een kastje of lade. Ik bewaar mijn druppels bijvoorbeeld bij mijn kruiden in mijn kast.

Ook is het voor een zo lang mogelijke houdbaarheid belangrijk dat je hygiënisch met een flesje omspringt. De pipet helpt je daarbij en zorg er bij het gebruik voor dat de pipet niet in aanraking komt met andere dingen.

Kan ik de druppels ook in warme drank zoals koffie of thee gebruiken?

Zeker! Sterker nog, de karamel en chocolade smaak is zelfs bijzonder lekker en maakt een heerlijke koffiespecialiteit zoals een karamel latte. Tot 200 graden blijven de druppels stabiel. 1 druppel heeft net zoveel zoetkracht als een theelepel suiker.

Kan je teveel stevia binnen krijgen?

Dat is betreft zuivere stevia bijna nihil. Dit komt door de vreselijk vieze nasmaak, of bittere smaak als je veel teveel in één keer gebruikt. Dit maakt, dat je niet erg snel teveel gebruikt. Dit maakt deze druppels dan ook zo erg zuinig in gebruik.

Proef je de bekende stevia smaak erg?

Nee. Maar daar moet ik wel een kanttekening bij plaatsen. Ik vind de zuivere stevia fantastisch. Het biedt veel perspectieven om toch van een beetje zoet te kunnen genieten zonder dat het een aanslag is op de gezondheid. Vloeibare stevia kan ter vervanging voor suiker worden gebruikt. Laten we eerst kort uitleggen, waarom veel mensen stevia mogelijk niet kunnen waarderen en het zelfs bestempelen als vies. Als je ooit een stevia product in een supermarkt hebt gekocht voor een habbekrats en ook ooit een zuivere stevia hebt geproefd, dan weet je vast dat het verschillend is van smaak. Dit heeft te maken met o.a. de hoeveelheden steviolglycosiden, het draagmiddel, en hoe de extracten zijn geëxtraheerd.

Wanneer je van gewone suiker overstapt op een zoetstof als stevia, verwacht er dan niet van dat het als suiker smaakt. Het heeft niet de smaak van gewone suiker en ook geen korrel als van gewone suiker. Het wordt dan ook niet gemaakt van suikerbiet of riet maar van de stevia plant. Deze geven een totaal andere zoete smaak. Met zuivere stevia is het sowieso even een persoonlijke zoektocht naar jouw wensen. Zoeken naar een juiste dosering kan ook best even wat tijd in beslag nemen.

Hoeveel druppels gebruik je per liter vloeistof?

Dat verschilt, afhankelijk van in hoeverre je een zoetliefhebber bent. Je kunt met een pipet gelukkig vrij gemakkelijk jouw persoonlijke zoetwens invullen. Gemiddeld kun je per liter vloeistof rekenen op 2-3 druppels, wat qua zoetkracht neerkomt op drie theelepels suiker. Maar als je fan bent van minder zoet dan heb je wellicht aan 1 druppel al genoeg voor jouw persoonlijke smaak. Maar het kan ook andersom, en daar zet ik mijzelf in als voorbeeld 😁😛 Ik ben zelf echt een zoetekauw en ik gebruik daarom per liter water wel 5 druppels. Het is dus even zoeken naar de voor jou perfecte zoetkracht. Ik adviseer om te beginnen met één druppel op een liter vloeistof, voeg meer toe naar smaak tot jij je eigen zoetkracht hebt gevonden.

Zijn de stevia druppels vrij van allergenen?

Jazeker!

Interesse gekregen om mijn stevia druppels te proberen? Je vindt MOOS vloeibare stevia hier

Biologische Teunisbloem olie voor je weerstand

In de herfst en winter kunnen virussen en bacteriën onze weerstand behoorlijk uitdagen. Meestal schenken we dan weer wat meer aandacht aan onze weerstand en zorgen we iets beter voor ons immuunsysteem.

In de koude maanden kan ons immuunsysteem gerust wat extra ondersteuning gebruiken. Dat kan op verschillende manieren maar de meest snelle en effectieve manier is met behulp van een supplement. Een van mijn favoriete oliën is teunisbloem olie en deze olie is ook interessant voor je weerstand.

Wat is teunisbloem olie?

Wellicht ken je de teunisbloem al uit de huidverzorging. Eeuwen geleden gebruikten de Indianen deze bloem in Midden Amerika bij diverse huidproblemen. Ook gebruikten zij deze bijzondere bloem inwendig, bijvoorbeeld bij verkoudheid, dat geldt voor de bloem, de bladeren en de wortels. De teunisbloem groeit ook in Europa, in het wild, en waar er maar enigszins een zanderige grond is. In Finland komt deze bloem nog veel in het wild voor. 

Teunisbloem voor onze weerstand

Teunisbloem bevat Gammalinoleenzuur (GLA). Je lichaam maakt GLA uit linolzuur. GLA is een Omega 6 vetzuur dat in het lichaam met behulp van de vitaminen B3, B6 en C wordt omgezet in de prostaglandinen 1 en 3. Prostaglandinen zijn een groep hormoonachtige stoffen die op lokaal niveau werkzaam zijn in het reguleren van diverse fysiologische processen, denk daarbij aan ontstekingen, koorts en pijn. Deze hormonen hebben een vaatverwijdende invloed, werken bloeddrukverlagend , remmen ontstekingsreacties af en kunnen tevens trombosevorming tegengaan. Ook wordt de aanmaak van cholesterol afgeremd.

Helaas is de omzetting van linolzuur naar GLA niet in elk lichaam even effectief. Bijvoorbeeld bij mensen met een ongezonder leefstijl, maar ook bij oudere mensen (door verouderen verdwijnt namelijk het enzym delta-6-desaturase). Dan kan ondersteuning door GLA een uitkomst bieden. Teunisbloem is dus zo’n olie die veel GLA bevat. Wanneer de teunisbloem olie biologisch en koudgeperst is, dan heeft deze de beste werking. 

Teunisbloem olie voor inwendig gebruik

Bij vrouwenkwalen als PMS, opvliegers en zwangerschapsdiabetes?

Er is een zeer interessante studie gedaan in 2019 naar de effecten van teunisbloem olie bij vrouwenkwalen. Het doel van deze studie was om de werkzaamheid van teunisbloemolie bij de behandeling van vrouwenkwalen te evalueren.

De resultaten van deze klinische onderzoeken naar de werkzaamheid van teunisbloemolie op de gezondheid van vrouwen toonden het therapeutisch potentieel ervan voor PMS, opvliegers, zwangerschapsdiabetes en baarmoederhalsrijping. 

Maar teunisbloemolie is dus ook gunstig voor de weerstand een handje te helpen. Dit komt o.a. door de onstekingsremmende activiteit. Het werkt bevorderend bij een normale celdeling, waardoor we ook een gezonde bloeddruk kunnen behouden. Al deze punten werken weer door naar een evenwichtig immuunrespons.

Teunisbloem olie of capsules?

Dankzij de GLA wordt teunisbloem olie regelmatig toegevoegd aan supplementen. Maar ik kan me voorstellen dat je overweegt om gewoon pure biologische olie in te nemen in plaats van een capsule. Wat zouden de voordelen kunnen zijn van capsules? Deze bevatten in de regel meer GLA omdat het in geconcentreerde vorm wordt geproduceerd. Daarbij heeft het als voordeel, dat supplementen vrijwel altijd worden gestandaardiseerd op een vaste hoeveelheid, zodat je goed weet wat je inneemt. Een goede capsule bevat toch minimaal 9-10% GLA, wanneer je pure olie inneemt is niet goed te bepalen hoeveel procent GLA je dan inneemt. Het advies is om nooit meer dan een half theelepeltje per dag te gebruiken.

Als je het mij op-de-man af zou vragen, dan zou mijn voorkeur uitgaan naar supplementen, ook al ben ik voor puur natuur. Gelukkig bestaan er biologisch gecertificeerde 100% pure teunisbloemolie capsules. Ik vond er eentje: die van het merk Vitals.

Biologische teunisbloem capsules van Vitals

Vitals is een bekend en hoog aangeschreven merk, wat ook vrij veel synthetische supplementen maakt. Zelf ben ik meer fan van natuurlijke supplementen dus bij een merk als Vitals kijk ik vooral naar de biologisch gecertificeerde, natuurlijke supplementen. Gelukkig zijn de Vitals teunisbloem capsules natuurlijk en biologisch!

Deze vond ik meest geschikt van alle alternatieven die ik voorbij zag komen in mijn zoektocht. Wat ik vooral opvallend vind aan deze capsules is het gehalte aan GLA: 90 mg per twee capsules, dat is echt hoog. De capsules bestaan uit 100% biologisch gecertificeerde koudgeperste teunisbloemolie, glycerol (een bevochtigingsmiddel), gezuiverd water, tocoferol extract en….. ja, helaas voor de veganisten onder ons, varkensgelatine… Ik vind dat geen enkele probleem, maar voor de echte ‘die hard’ vegans is dit helaas een NO GO.

Je neemt 1 tot 2 keer per dag 2 capsules in, bij voorkeur bij een maaltijd die vet bevat, want dat verbetert de opname aanzienlijk. Vitals valt ook op met de prijs: voor een kwaliteitssupplement betaal je € 22,50 voor 100 capsules, en dat is echt een goede deal! Bestel de Vitals biologische teunisbloemolie hier

Pecannoten, mijn favoriete noot

Ik ben dus echt gek op pecannoten 😍 Als ik een zak in huis heb gehaald, kan ik ze absoluut niet laten liggen. Pak ik er eentje, dan moet het hele zakje leeg. Die smaak! Lekker, mild zoet en een opmerkelijke notensmaak. Voor veganisten zijn pecannoten erg interessant want ze zijn een goede eiwitbron. 

Zijn pecannoten gezond?

Nou en of, pecannoten zijn ontzettend gezond! 

Pecannoten komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, veel uit Californië. In Amerika worden ze veel gegeten en zelfs worden er speciale recepten naar vernoemd, zoals de immens populaire pecan-pie. 

De bomen waaraan deze noten groeien, kunnen wel 55 meter hoog worden. In de ovale, roodbruine vruchten zitten de pecannoten verstopt. Ze kunnen rauw worden gegeten, maar ook wel gezouten, gebrand of geroosterd. 

Pecannoten worden ook wel voer voor ons brein genoemd. Ze bezitten belangrijke voedingsstoffen voor ons brein, maar als je heel goed kijkt, lijken ze ook wel een beetje op een brein.>

De pecan noot heeft goede macro nutriënten

De pecan noot geeft veel energie, ze bestaan voor zo’n 75% uit vet en 10% uit eiwit. Geen zorgen over het vet, het zijn hoofdzakelijk de gezonde onverzadigde vetzuren, waaronder alfalinoleenzuur of linolzuur. Deze vetzuren kan je lichaam niet zelf aanmaken dus het is belangrijk voldoende hiervan uit voeding binnen te krijgen. 

… en ook goede micro nutriënten

Net als walnoten bevatten pecannoten veel antioxidanten en cholesterolverlagende bestanddelen. Ook zitten er maar liefst 19 vitamines en mineralen in. Denk aan belangrijke vitamines als A, B en E, en de mineralen calcium, magnesium, koper, zink, kalium en foliumzuur. Vitamine B1 en zink maken de pecannoot echt interessant. Vitamine B1 is belangrijk om koolhydraten uit voeding om te zetten in energie en zink is belangrijk bij het opbouwen en herstellen van onze weefsels. 

Wat kan je allemaal doen met de pecannoot?

Natuurlijk kan je een klein handje pecannoten lekker als tussendoortje eten. Maar je kan er ook goed mee bakken, de zoetige notensmaak komt erg goed tot zijn recht in koekjes, taart en zelfs in (noten)brood. 

Wel zijn pecannoten verschrikkelijk duur. Zeker wanneer je biologische pecannoten koopt. Daarom mix ik ze zelf vaak met andere noten, die goedkoper zijn. Als je koekjes of taart maakt met enkel pecannoten, dan kan je behoorlijk schrikken van de prijs van je koekjes of taart. 

De pecannoten van Puur & Fit zijn biologisch gecertificeerd en van zeer goede kwaliteit. Het was even zoeken om de beste biologische pecannoten te vinden maar ik denk dat we daar zeker goed in zijn geslaagd. Hier kan je de beste biologische pecannoten kopen die wij hebben kunnen vinden. 

Pecannoten wafels recept

Pecannoten geven een verrukkelijke smaak aan gerechten. Ze bevatten veel olie en geven daardoor ook een mooie textuur en binding aan je gerechten. Mijn eigen pecan wafels zijn mijn grote favoriet. Ze zijn klaar in 30 minuten, met een goed wafelijzer. Zelf ben ik goed bekend met het keramische Breville Duraceramic wafelijzer maar sinds ik de keramische contactgrill van Greenpan heb, maak ik eigenlijk al mijn wafels op de keramische wafelplaten die bij deze contactgrill horen. 

Pecan wafels ingrediënten

Bereiding pecan wafels

Verwarm het ijzer. Roer alle ingrediënten in een kom door elkaar en voeg beetjes warm water toe tot er een smeuïge massa ontstaat. Schep steeds volle eetlepels beslag in het ijzer en bak wafels.

Biologisch criollo cacaopoeder

Ik ben dus een echte chocolade-o-holic. Als kind was ik al dol op chocomel en warme chocolademelk. Dat is altijd zo gebleven, maar nu maak ik ze wel met eigen receptjes. Ontzettend simpel en net zo lekker. Ik gebruik dan graag de criollo cacao. Wellicht trek jij nu je wenkbrauwen omhoog, als dat zo is, lees dan zeker even verder.

Wat is criollo cacao?

Criollo cacao komt van de Criollo cacaoboon, die weer groeit aan de Criollo-boom. Criollo bomen zijn zeer kwetsbaar en hebben veel verzorging nodig. Dat komt omdat ze zeer vatbaar zijn voor ziekte. Verder geeft de Criollo-boom ook nog eens bar weinig cacaobonen.

Het is dan ook niet voor niets dat er maar weinig plantages zijn waar de Criollo wordt geteeld. Naar schatting bestaat slechts 5% van de cacaoplantages uit Criollo. Deze zijn voornamelijk te vinden in Centraal en Zuid Amerika, Peru en Sri Lanka.

Dit maakt de Criollo soort meest uniek, meest bijzonder en meest prijzig. Hiervoor krijg je dan wel een zeer complex en delicaat smaakprofiel. Wanneer je criollo cacao consumeert, kan je dus erg veel verschillende smaken waarnemen. De meest genoemde smaak, naast uiteraard de chocoladesmaak, zijn de smaken bessen, drop en vanille. De criollo-boon wordt gezien als de Rolls Royce onder de chocoholics en de beste patissiers.

Hier vind je overwegend de Criollo uit Peru, waar veel van de plantages biologisch gecertificeerd zijn. Biologisch heeft uiteraard een streepje voor, omdat het de meest pure smaak en smaakintensiteit geeft.

Hoe smaakt Criollo cacao?

Criollo cacao heeft echt een andere smaak dan gewone cacaobonen / poeders. Het is lichter van kleur en het heeft een mildere, zeer licht zoetere smaaknoot. Het is een zeer verfijnde chocoladesmaak. Ik persoonlijk vind deze soort echt hemels lekker en dit is vast hoe cacao moet smaken.

Is Criollo cacao gezond?

Criollo is, net als andere rauwe cacaobonen, gezond. Er wordt afgelopen jaren nogal wat nadruk gelegd op pure chocolade. Uit talloze onderzoeken blijkt dat het eten van pure chocolade wel eens heel erg gezond voor je kan zijn. Dat heeft voor een groot deel te maken met de aanwezige flavonoïden in cacao.

Rijk aan antioxidanten

Flavonoïden zijn antioxidanten, zij beschermen je lichaam dus tegen schadelijke stoffen en schade. In cacao zitten catechines, een subgroep van flavonoïden die ook in groene thee zit. Catechines worden gelinkt aan het verkleinen van de kans op hart- en vaatziekten, beroertes, kanker en diabetes. Hiervoor is echter nog wel meer onderzoek nodig. Flavonoïden zijn gevoelig voor verhitting en kunnen hierdoor verloren gaan. Daarom lijkt rauwe cacao de gezonde optie te zijn.

Eet je gelukkig

Ook wijzen onderzoeken uit dat pure chocolade ervoor kan zorgen dat we minder stresshormonen vrijgeven aan ons lichaam, wat ons een geluksgevoel en een beter humeur op kan leveren.

Theobromine

In cacao zit ook theobromine. Dit is een stimulerende, alkaloïde stof, die onder de methylxantines valt. De stof stimuleert het centrale zenuwstelsel, de waterhuishouding, de hartspieren en de gladde spierweefsels. De cacaoboom is een belangrijke producent van theobromine. Er zijn wel meer plantensoorten bekend die methylkantines produceren, zoals cafeïne in koffie, theophylline in thee en dus theobromine in cacao. In de schil van de cacaoboon zit zo’n 0,5 tot 2% theobromine en de boon zelf bevat zo’n 1,3 tot 3%. Hoe puurder de chocolade die je consumeert, hoe hoger het gehalte theobromine, omdat het gehalte cacao in pure chocolade veel hoger is.

Biologische criollo cacaopoeder uit Peru

Al ver voordat ik in dienst trad bij Puur & Fit bestelde ik al deze unieke Criollo cacaopoeder. Destijds was het namelijk één van de weinige verkooppunten in Nederland waar ik het kon vinden, en dan ook nog eens voor een goede prijs. Je betaalt nog steeds € 6,50 voor 250 gram. De Criollo Cacaopoeder van Puur & Fit is rauw en biologisch gecertificeerd. De maximale voedingswaarde is hierdoor behouden, en ook de smaaknoten zijn het meest vol. Klik voor de biologische Criollo cacaopoeder. Je kan ook de oorspronkelijke biologische Criollo bonen bestellen hier. Dit kan je ook vermalen tot poeder, maar in de praktijk zal je dan zien dat het wat vetter blijft.

Recept voor Coco-Choco Breekbroodjes

Je kunt Criollo cacaopoeder net zo gebruiken als gewone cacaopoeder. Het heeft geen andere textuur. Ik maak er graag deze heerlijke “Coco-choco” breekbroodjes mee. De combinatie met kokos is echt een match-made-in-heaven! Probeer ze maar eens!

Wat heb je nodig?

Hoe maak je het?

  1. Kneed het meel / psyllium/ erythritol / gist en vanille bourbon door de kokosmelk. Kneed er een soepel deeg van, wikkel het deeg in huishoudfolie en laat in de kom ongeveer twee uur rijzen met een droge doek over de kom, op een warme plek.
  2. Verwarm de oven voor op 175*C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  3. Verdeel het deeg in twee stukken. Kneed door de ene helft de Criollo cacao en de cacaonibs, door de andere helft de kokosrasp. Maak halve platte bolletjes uit het deeg en leg steeds een chocolade deel tegen een naturel deel, en vorm dit tot een rond geheel.
  4. Bak de broodjes in het midden van de oven gaar in ongeveer 35 minuten, blijf tussentijds controleren. Laat afkoelen.

Geniet ervan!

Mas Newen review shampoo en conditioner

Mijn haar… dat is nét zo wispelturig als mijn huid. Ik heb van nature dun, vlas, en steil haar. Als kind was er werkelijk geen land mee te bezeilen, het vloog alle kanten op, behalve de goede. En hoe mijn moeder ook bleef proberen om er schattige staartjes en speldjes in te schuiven, mijn haar spuugde deze gewoon uit, en bepaalde zelf wel hoe het zat. 

Nu is dat gelukkig wat kalmer geworden, maar mijn haar blijft wel “een zorgenkind”, waarmee ik bedoel dat ik het veel aandacht en zorg moet geven. Het is nog steeds dun en steil, maar gelukkig verder in een perfecte conditie. Ik heb nog geen grijze haar, maar het wordt nu wel iets dunner op mijn hoofd. 

Met haarverzorging ben ik nét zo voorzichtig en kritisch als met lichamelijke verzorgingsproducten. Net als mijn huid kan mijn haar namelijk ook vreselijk reageren op stofjes waar het helemaal niet zo blij van wordt. En zoals je weet, zitten er heel veel pittige stofjes in haarverzorging producten (ja, ook in natuurlijke!). 

Zoeken naar nieuwe natuurlijke haarverzorging

Ik ben wat betreft merken behoorlijk honkvast, totdat mijn haar besluit, dat het tijd wordt voor een switch. Soms vraagt mijn haar om wat meer dan de shampoo en conditioner die ik op dat moment gebruik kan geven. Op zo’n moment weet ik:… het is tijd om op zoek te gaan naar wat anders. Mijn meest recente “switch” ontdekte ik via wat tips van mijn volgers. En ik ben nog nooit zo blij geweest met een tip! Want wat blijkt? Mijn haar is weg van de zogenoemde gefermenteerde shampoo + conditioners. Alhoewel gefermenteerde haarverzorging al jaren bestaat, ontdekte ik het zelf pas recentelijk, via vragen van mijn volgers hierover. Ik ben er meteen ingedoken en kwam bij het Nederlandse merk Mas Newen.

Eigenlijk vreemd dat ik het zo laat pas ontdekte, want op het gebied van gunstige probiotische microben ben ik aardig doorgewinterd. Ik gebruik bijvoorbeeld probiotische reinigingsmiddelen en gebruik ik een probiotica drankje om mijn plantaardige zuivel mee aan te zuren. Over dit laatste, Probiotic Regulator, heb ik zelfs een heel e-book geschreven dat je gratis kan downloaden onderaan de pagina van Probiotic Regulator. Maar goed, zo zie je maar weer eens dat ook ik nog altijd nieuwe dingen ontdek. Probiotische haarverzorging van Mas Newen. 

Het merk Mas Newen

Mas Newen, gestart in 2015, betekent letterlijk “meer levenskracht“. Mas Newen is een kleine onderneming uit Chili. Dat is wel een minpuntje, want liever haal ik alles gewoon uit Nederland. Dit bedrijf onderneemt 100% puur, eerlijk en natuurlijk, zoveel mogelijk rekening houdend met mens, dier en milieu. De zepen worden in Thailand geproduceerd, waar mensen van de community de fabriek geheel zelf draaien. De ingrediënten worden wild geplukt door de mensen zelf in de nabije omgeving en direct omgezet in verschillende soorten probiotische zeep, shampoo en conditioner.

Het loopt door een fermentatieproces waarbij schimmels en bacteriën het werk verrichten. Ook zijn er eigen plantages waar verse ingrediënten worden geoogst en direct worden verwerkt. Op de verpakking zie je soms “wild crafted” bij een ingrediënt staan, dit betekent dat deze in het wild is geplukt. De rest van de plant-ingrediënten wordt op hun eigen plantage wordt geoogst. Samen met de Kodkod Foundation heeft Mas Newen de missie om de uitgeputte bodems en biodiversiteit in Chili te verbeteren en de boeren te voorzien van een eerlijk inkomen.

De producten zitten in gerecyclede plastic flessen. De producten 100% veganistisch en vrij van microplastics.

Gefermenteerde haarverzorgingsproducten

Het principe werkt hetzelfde als bij andere producten die door fermentatie zijn verrijkt. Door de omzettingen worden alle krachtige eigenschappen van planten versterkt. Doordat er geen chemicaliën en alcohol worden gebruikt, krijgt het haar beter de gelegenheid al deze stoffen beter op te nemen. Bovendien is het zeer bevorderlijk voor de hoofdhuid. Ook zijn de shampoo en conditioner door fermentatie lekker lang houdbaar, 12 maanden na opening. Dan heb je je flessen wel op! 

Zeker voor mensen die kampen met hoofdhuid-problematiek, zoals jeuk, schilfers, trekkerig gevoel en droogheid, kan deze shampoo en conditioner een oplossing zijn.

De ingrediënten zijn simpel en de lijst is kort:

  • De shampoo bestaat uit bronwater, wildgeplukte zeepnoten, Makrut limoen, wildgeplukte Iniaase laurierblad( dat houdt de hoofdhuid erg gezond en voorkomt uitdrogen van het haar )  wildgeplukte olifanten-appel, ananas en pure etherische citroengrasolie.
  • De ingrediëntenlijst van de conditioner heeft nagenoeg dezelfde ingrediënten, maar er zijn er nog wat aan toegevoegd zoals Indiase rozenappel en rijstzemelen.

De meeste shampoos en conditioners, ook natuurlijke in natuurlijke vormen, bevatten stofjes die ons haar juist geen goed doen en ook onze hoofdhuid behoorlijk kunnen pesten. Denk aan parabenen, siliconen, minerale oliën, waxen, alcoholen, en andere (hormoonverstorende) stoffen. Mas Newen is helemaal vrij dan verstorende ingrediënten. 

Een beetje wennen is het misschien wel

Er zijn een aantal puntjes waar je rekening mee moet houden. Om te beginnen ruikt deze shampoo en conditioner anders dan dat je gewend bent. De geur komt bijvoorbeeld van de pure etherische citroengrasolie maar eroverheen ruik je toch ook het typische, eigenaardige, fermentatiegeurtje. Zelf vind ik dat zeker niet onaangenaam, al zijn de meningen verdeeld. Het is een geur waar je wellicht even aan zult moeten wennen als je gewend bent dat shampoo’s lekker ruiken naar viooltjes en bloemetjes. Zoals ik het ervaar, is de shampoo fris en de conditioner mild fris van geur, je ruikt zeker de limoen en het citroengras.

De textuur vind ik echt geweldig, het is meer fluweelachtig. Het komt zeer fijn gedoseerd uit de fles en het laat zich ook makkelijk over het haar verdelen. Verwacht geen grote dotten schuim op je hoofd, want agressieve schuimers zitten er niet in. Het schuim is afkomstig uit de zeepnoten.

Mijn review over het gebruik van Mas Newen

Ik heb de shampoo en conditioner inmiddels heel wat maanden in gebruik en… jeetje, wat ben ik ENTHOUSIAST! 😃 Ik moest bij het eerste gebruik echt even wennen aan de bijzondere geuren, maar eerlijk gezegd bevielen zij mij best goed. Het geeft vooral een fris en schoon gevoel. De shampoo wast echt geweldig. Het uitspoelen gaat razendsnel en mijn haar werd geenszins droog en stug, integendeel, het viel direct terug in de permanent-krullen (helaas heb ik geen eigen krullen) en mijn hoofdhuid leek wel te tintelen van geluk.

De conditioner kun je overigens ook gebruiken als haarmasker en zelfs als een leave-in conditioner. En oh ja, de shampoo is zo mild dat je deze ook perfect kunt gebruiken bij baby’s.

De conditioner geeft na het inbrengen in handdoekdroog gewassen haar een directe zachtheid, zodat ik met mijn vingers zeer gemakkelijk door mijn haar kan glijden. Als je de conditioner goed inzeept in je hoofdhuid, geeft het een licht schuimend effect, dat ervaar ik als zeer aangenaam. Ik laat een conditioner meestal 15 minuten trekken maar ook 10 minuten is hierbij ruim voldoende. Het laat zich net als de shampoo zeer fijn en snel uitspoelen. Dit was het eindresultaat nadat mijn haar aan de lucht was gedroogd:

Kortom: ik ben letterlijk van mijn stoel geblazen! Ik had echt nooit kunnen bedenken dat mijn Africa Organics Baobab-team serieuze concurrentie zou kunnen krijgen. Mijn haar reageert geweldig op Mas Newen gefermenteerde shampoo en conditioner, het geeft een gigantische veerkracht, glans en volume! Zelfs permanent lijkt letterlijk en figuurlijk springlevend. Mijn krullen dansten gewoon, amazing! 😀

Dus de vraag “doen ze wat zij beloven” kan ik volmondig met ja beantwoorden. Het enige minpunt op de duurzaamheidsladder is dat het van ver moet komen, maar daar tegenover staan er wel weer mooie projecten en producties die erg goed zijn voor mens, dier en milieu en de planeet. Het balanceert dus een beetje. Wat ik wel een persoonlijk minpunt vind is de prijs. Maar eerlijk? Ik heb het er dubbel en dwars voor over. Mijn haar doet het er GE-WEL-DIG op. Ik heb voorlopig mijn nieuwe shampoo en conditioner gevonden, tot mijn haar het ook weer zat is…..

Klik hier voor de haarverzorging van Mas Newen

Natuurlijke zonnebrandmiddelen test 2022

In het vroege voorjaar 2022 worden we al getrakteerd op enorm zonnige dagen, waardoor we uitkijken naar de zomer. Met het verschijnen van de zon stroomt mijn mail weer vol. De ene na de andere vraag over – hoe kan het ook anders – zonnebrandmiddelen. Sinds 2019 doe ik elk jaar een grote natuurlijke zonnebrandmiddelen test.

We zijn wat jaartjes verder sinds de eerste test uit 2019. En velen vroegen mij recentelijk hoe ik “er nu naar keek“….. zijn winnaars uit voorgaande testen bij mij ook nog steeds favoriet?

Begin 2022 gaf ik aan dat er voor 2022 geen natuurlijke zonnebrandmiddelen test in zou zitten, omdat er nauwelijks iets nieuws was gekomen om te testen. Maar……… op de valreep kwamen er toch diverse merken op de proppen die voor het eerst een zonnebrandmiddel lanceerden of die hun oude formules in bijzondere nieuwe jasjes hadden gestoken. En… ik blik terug op enkele favorieten. Daarom alsnog, anno eind april, een natuurlijke zonnebrandmiddelen test 2022, enjoy! 

Hoe werkt mijn natuurlijke zonnebrandmiddelen test 2022?

Elk jaar ga ik precies hetzelfde te werk. Ik let op op facetten als prijs, smeerbaarheid, geschiktheid voor veganisten, werking, kleur en geur, gebruiksvriendelijkheid en mijn persoonlijke eindoordeel. Alle geteste zonnebrandmiddelen uit deze test zijn 100% natuurlijk én plasticvrij verklaard. Dat laatste kan je zelf controleren bij alle producten door de ingrediëntenlijst te scannen met de app Beat the Micro Bead, je krijgt meteen terug of je product plasticvrij is. 

Ieder zonnebrandmiddel test ik twee maal. Ik test deze op mijn armen en ben gemiddeld anderhalf uur blootgesteld aan de zon. Mijn bevindingen zijn mijn persoonlijke ervaringen. Ik heb last van een lichte zon-allergie, mijn huid is rijp, extreem gevoelig en kwetsbaar. 

Welke natuurlijke merken heb ik getest?

  • SUIT Matters – nieuw
  • Attitude – nieuwe formules, van vloeibaar in tubes naar sticks in karton
  • Sol de Ibiza – nieuw: nieuwe formules en nieuwe varianten
  • Earthline – een van de favorieten uit eerdere testen
  • Eco Cosmetics – een ‘oude’ variant en een nog niet door mij geteste milk
  • Dr. Hauschka – nieuw

De testresultaten

Bovenstaande foto geeft een overzicht van wat ik dit jaar allemaal heb getest in deze test. 

 

SUN 20 van SUIT Matters

Tja…..ik kan hier niet anders dan mega-enthousiast over zijn. Het is gelukt om de waas eruit te houden en dat vind ik sowieso al erg knap van de formulator. Ik ben één van de testpersonen geweest voor deze formule en er zijn heel wat samples gesneuveld eer het tot deze formule kwam. Ik ben best nauw betrokken geweest bij het hele productieproces waardoor ik ook niet 100 maar 1.000% achter deze zonnebrand kan staan. Ik zeg wel eens dat ik iets maar tot een zeker level tot-het-puntje uit kan zoeken als kritisch gezondheidsblogger, omdat ik niet met mijn neus bovenop de productie sta. In dit geval stond ik er wel met mijn neus bovenop. En weet ik dus wat er echt in zit, weet ik 100% dat de SPF klopt, en dat de werking klopt.

Ondanks dit wil ik met klem benadrukken dat ik deze zonnebrand 100% eerlijk en oprecht heb getest tegenover de andere kandidaten uit deze test. Ik heb de zonnebrand op exact dezelfde punten streng getest en beoordeeld. Geen vriendjes-politiek dus en iedereen die mij kent, hoef ik dat gelukkig ook niet uit te leggen. Mijn oordeel is 100% puur en eerlijk.

Prijs € 29,50 voor 200 ml
Verpakking fles met hygiënische dop. Handig in doseren, er komt nooit teveel in één keer uit de fles
Kleur / geur wit, de geur licht zoet , zeer subtiel
Geschikt voor veganisten? ja
Gecertificeerd? ja
UVA + UVB? ja
Smeerbaarheid geweldig goed. Trekt snel in, geen waas. Geen plakkerige toestanden.
Gebruiksvriendelijkheid zeer goed.
Werkt het ja….zeker! Ik heb de zonnebrand inmiddels standaard in gebruik genomen en mijn huid vind het meer dan geweldig. Geen reactie, ook niet na anderhalf uur in de volle zon.
Mijn oordeel alles klopt wat mij betreft aan deze zonnebrand. Het heeft een zeer licht aangenaam geurtje, de substantie is niet te dik, niet te dun, en het doet vooral wat het moet doen, en dat is de huid beschermen tegen UVA +UVB. Niets meer of minder. Ook is deze grootverpakking zonnebrand de voordeligste uit deze test per ml. Geen toeters, geen bellen. Het krijgt van mij het groene vinkje!

 

Attitude SPF 30 sticks (Orange Blossom + Parfumvrij), getinte minerale gezicht stick SPF30, minerale gezicht stick voor kinderen

Attitude heeft hun assortiment aan zonnebrandmiddelen ingrijpend veranderd. Ze zijn van een crème in een tube naar een stickvorm gegaan. Ik was zeer benieuwd of dit nu een goede stap vooruit is, want de Attitude crème vond ik in een van mijn vorige testen echt subliem…

Om er een stick van te maken, is het water uit de formule verwijderd, hierdoor is zinkoxide op de eerste plek in de ingrediëntenlijst beland. Wat wel opvallend is aan de nieuwe verpakking is de claim OCEAN LOVERS wat zoveel als oceaan-vriendelijk voorstelt. Deze claim is nogal dubieus en vaag en ik vind het dan ook persoonlijk een klein beetje jammer dat een topmerk als Attitude hieraan meedoet. Attitude legt de focus voornamelijk op plasticvrij produceren en is daarom overgestapt van tubes naar plasticvrije verpakkingen.

Ook nieuw is de getinte minerale gezicht-stick, die een SPF30 heeft. Ook deze stick bestaat voor het grootste deel uit zinkoxide en er zijn kleurpigmenten aan toegevoegd voor de tint.

Naast deze getinte variant is er tevens een variant zonder tint, met toegevoegde havermout…… Havermout? 😲 Ja, havermout. Want havermout is niet alleen inwendig heilzaam en knettergoed voor ons, ook uitwendig kan havermout wonderen verrichten voor de geïrriteerde huid. Attitude heeft een sensitive lijn die is gebaseerd op havermout extracten. Dit heeft een kalmerende en verzachtende werking op de tere huid. Tot slot is er ook een gezicht-stick speciaal voor kinderen. 

Prijs

Orange Blossom en ongeparfumeerd € 22,49 voor 85 gram

Sticks voor het gezicht € 15,98 voor 30 gram 

Verpakking allen sticks
Kleur / geur de orange blossom stick heeft een witte kleur, en een veranderde geur t.o.v. de crème. Dit vind ik persoonlijk erg jammer omdat ik juist de geur van de Orange blossom erg waardeerde. De geur komt wel in de buurt van de oude formule, maar ruikt ietsje zoeter op de huid, wat meer aanwezig. De gezicht-stick heeft een bruine kleur en een vrij neutrale geur, ik vind hem niet heel erg fijn ruiken. Dit geldt ook voor de havermout gezicht stick, ik vind de geur muf en niet aangenaam. De kids stick en de ongeparfumeerde stick hebben geen geur. 
Geschikt voor veganisten? ja 
Gecertificeerd? nee, geen keurmerken aanwezig op de verpakkingen 
UVA + UVB? ja 
Smeerbaarheid te beginnen bij de Orange blossom: uit de stick op de huid gesmeerd is het een verrassend mooie substantie, wat ik aanvankelijk niet verwachtte. Het smeert subliem goed uit op de huid, laat geen waas achter en geeft geen plakkerige toestanden. Wel moet je goed opletten niet teveel op te smeren, dat kan dan wel aanvoelen als droge pindakaas. Hetzelfde geldt voor de gezicht-stick. Ik vind de tint niet super aanwezig, en heel eerlijk gezegd geen directe meerwaarde geven. Voor dat tintje hoef je het dan ook, vind ik persoonlijk, niet te kopen. Wel is het prettig op het gezicht, geen zweterige ellende of vieze plakzooi. De ongeparfumeerde stick doet zijn werk goed, en smeert eveneens zeer prettig uit, wat ook geldt voor de twee andere gezicht sticks. Ik vind de geur van de havermout stick niet erg lekker. 
Gebruiksvriendelijkheid wel fijn, maar het heeft zeker niet mijn voorkeur. Gelukkig is de smeerbaarheid uitstekend, waardoor het ook op gebied van gebruiksvriendeljkheid hoger scoort dan andere zonnebrand-sticks. Nadeel is het knoeierige, ranzige geheel na gebruik. De dop wordt smerig en vettig. 
Werkt het jazeker! Geen enkele reactie, ook geen irritaties na het opbrengen. 
Mijn oordeel een fijne zonnebrandcrème, zeker voor een SPF30. Deze stick vind ik bijzonder geschikt voor kinderen. Ik prefereer zelf echter een crème, maar dat is persoonlijk. De gezicht-stick zou ik niet kopen voor het tintje. Dit is nauwelijks zichtbaar terwijl ik toch best een zeer bleke / blanke en transparante huid heb. De geuren hebben wat mij betreft overduidelijk een flinke stap terug gedaan, jammer dat de geur van de Orange blossom wat zoeter en daarom wat penetranter is geworden, maar verder een topper, die van mij opnieuw een groen vinkje krijgt! De smeerbaarheid vind ik werkelijk SUBLIEM en zeker knap gedaan voor een stick-verpakking. 

 

Sol de Ibiza SPF30, SPF50 en Lipbalsem SPF15

Dé grote favoriet uit mijn test van 2020. Inmiddels is Sol de Ibiza behoorlijk gegroeid en komen zij met verschillende varianten. Er leek veel vraag te zijn naar een SPF50 variant op de SPF30. Deze werd eerst in een stick uitgebracht maar dat bleek vanwege de samenstelling niet zo’n groot succes. De SPF50 is nu ook verkrijgbaar in het bekende tinnen blikje. De SPF30 heeft op zijn beurt weer een ander blikje gekregen. Daarnaast brachten zij een lippenbalsem uit met een SPF15.

Het verschil tussen de SPF30 en de SPF50 is minimaal, om de SPF te verhogen is er meer zinkoxide toegevoegd. De SPF30 bevat 20% zinkoxide en is in basis uit kokosolie gemaakt, de SPF50 heeft zinkoxide als eerste ingrediënt. Sol de Ibiza gebruikt geen titanium dioxide waardoor de waas uitblijft. De kokosolie en de Aloe Vera worden gehaald bij biologische boeren uit de streek. Sol de Ibiza doneert bovendien 1% terug aan de planeet voor iedere aankoop. De lippen balsem (verderop meer) is een zeer fijne stick voor zowel zomerperiodes als op wintersport vakanties. Het heeft een veilige marge van SPF15, meer dan voldoende voor de lippen. De lippenbalsem is opgebouwd uit pure plantaardige oliën en bevat zinkoxide. Ook als je bijvoorbeeld last hebt van droge lippen door de zon / wind is dit een ideale stick.

Prijs € 25,25 voor de SPF30 (100ml) en € 27,50 voor de SPF50 (100 ml)
Verpakking de blikjes zijn van tin, de stick zit in een kartonnen kokertje.
Kleur / geur allen zijn wit van kleur, de SPF50 is het meest wit, de geuren zijn neutraal/ geurloos. De lippenbalsem heeft een lichte zoete aangename geur. 
Geschikt voor veganisten? ja 
Gecertificeerd? nee, geen keurmerken aanwezig op de verpakkingen  
UVA + UVB? ja 
Smeerbaarheid je moet zorgen dat je huid warm is, of dat het blikje op kamertemperatuur is. Anders wordt het opbrengen knap ingewikkeld, wat ik zeker een groot minpunt vind. Als alles op een juiste temperatuur is, dan smeert ie wel vrij goed uit maar blijft wel wat stroef op de huid aanvoelen. Ik vind het wat onprettig. Er ligt geen waas op de huid. De lippenbalsem daarentegen smeert als een malle zo goed!
Gebruiksvriendelijkheid nee, ik kan hier niet meer van maken dan niet voldoende gebruiksvriendelijk. Wel zijn de blikjes schattig en compact wat het zeer fijn maakt om mee te nemen. De lippenbalsem is wat lastig om van onderen omhoog te wippen, maar als ie eenmaal op de juiste diepte staat is het zeer fijn in gebruik. Ook hier wel weer dat geknoei met de dop, wat bij plasticvrije sticks onvermijdelijk lijkt.
Werkt het absoluut! Het is een mega goede zon-beschermer en mijn huid reageert ook op deze Sol de Ibiza niet. De zonnebrand is uitermate geschikt voor iedereen die vrij snel verbrandt en ook voor kinderen zeer ideaal. 
Mijn oordeel zeer goede zonbescherming. Gebruiksvriendelijkheid is wat minder, maar ben je op zoek naar een echte goede bescherming dan zijn deze van Sol de Ibiza ideaal. Een vinkje! 

 

Eco Cosmetics SPF20 en Sunmilk SPF30

Eco Cosmetics heeft dit jaar wat meer focus gelegd op hun sunmilk. Mijn eerdere persoonlijke ervaringen met hun zonnebrandmiddelen zijn redelijk positief te noemen, al vind ik het geen winnaar. Wat voornamelijk te maken heeft met de smeerbaarheid. Dat vind ik opmerkelijk minder t.o.v de vele andere zonnebrandmiddelen. Dit heeft vermoedelijk te maken met de combinatie van zinkoxide en titaniumdioxide. Wat ik wel weer erg prettig vind aan dit merk is de transparantie, ze gebruiken veel biologische ingrediënten. De zonnemelk is specifiek ontwikkeld voor de overgevoelige huid, ook de SPF20 is neutraal in geur. Dit is prettig voor al die mensen die helemaal niet zo van al die geurtjes houden. 

Prijs € 16,50 voor 100 ml, de zonnemelk kost € 14,50 voor 75 ml
Verpakking fles en tube
Kleur / geur beiden wit, beiden geurloos, al vind ik de zonnemelk wel een zeer subtiele lichte (aangename) geur afgeven op de huid aangebracht. 
Geschikt voor veganisten? ja 
Gecertificeerd? ja 
UVA + UVB? ja 
Smeerbaarheid tja,…..dat vind ik wat betreft de SPF20 en alles wat daarboven komt een minpunt. Het smeert iets lastiger uit op de huid en gebruik je teveel, dan blijft het als een kleverige waas op de huid liggen. De zonnemelk doet wat dat betreft beter zijn werk, maar is in mijn beleving wel erg dun / vloeibaar waardoor het direct uit de tube loopt. Zeker als de tube bijvoorbeeld door de zon is verwarmd (wat toch vaak gebeurt bij dagje strand enz) ben ik bang dat dit er als water uitloopt. 

Gebruiksvriendelijkheid

wel fijn, op de zonnemelk na, die is echt behoorlijk vloeibaar. Ik denk dat het een beter idee zou zijn geweest om ook deze in een fles met pomp-flacon te verpakken. 
Werkt het jazeker, als een trein, wat dat betreft ligt het werkingsniveau dicht tegen die van Sol de Ibiza aan. Het geeft een zeer goede bescherming. 
Mijn oordeel prima zonnebrandmiddelen voor een redelijke prijs. De smeerbaarheid vind ik minder, en ook de zonnemelk mag van mij iets dikker of in een andere verpakking. Maar verder!?? Een vinkje! 

 

Earthline SPF20

Dit was voor mij één van de allereerste favoriete natuurlijke zonnebrandcrèmes en het is sindsdien onveranderd gebleven. Ik vind het nog altijd één van de allerbeste natuurlijke zonnebrandmiddelen die verkrijgbaar zijn. Alles klopt aan deze zonnebrand. Het is zo’n typische zonnebrand die geschikt is voor het hele gezin. Daarnaast is het verrijkt met bijzonder rijke oliën en extracten wat ervoor zorgt dat de crème de huid meteen voedt en hydrateert. Deze zonnebrand bevat net als de Eco-cosmetics zowel titanium dioxide als zinkoxide. 

 

Prijs € 24,95 voor 150 ml
Verpakking tube 
Kleur / geur de kleur is wit, de geur vind ik echt verrukkelijk, zeer subtiel 
Geschikt voor veganisten? ja 
Gecertificeerd? ja 
UVA + UVB? ja 
Smeerbaarheid geweldig goed voor een combi van titanium dioxide en zinkoxide. Wel zie je hier wat ook bij andere natuurlijke zonnebrand met deze combinatie gebeurt, zodra je teveel opsmeert. Het kan dan gaan plakken en er kan een waas zichtbaar blijven.  
Gebruiksvriendelijkheid goed, het is een fijne textuur waardoor het niet als-een-malle uit de tube komt zetten. 
Werkt het zeker! Het beschermt en laat mijn huid verder ook met rust. 
Mijn oordeel ja, echt ook een topper. Sinds 2018 staat deze al hoog in mijn top. En dat zegt denk ik voldoende. Prijs is echter wel iets aan de hogere kant, maar het vinkje? Dat krijgt ie zeker! 

 

Dr. Hauschka getinte zonnebrandcrème voor het gezicht SPF30

Dr. Hauschka valt onder mijn favoriete merken. Ik was daarom super-benieuwd naar de zonnebrand creme, deze is voor mij totaal nieuw. Het gaat om een kleine tube, waar ik met enige verbazing naar keek. De tube bevat maar 40 ml. Het is dan wel bedoeld voor het gezicht, maar ook dan vind ik de inhoud, zeker tegenover de prijs gezet, karig. Je zou aan kunnen nemen, dat de ingrediënten de moeite waard zijn. Ook deze crème heeft net als bij één van de minerale gezicht-sticks van attitude een tintje.. Het merk zelf vertelt dat deze crème beschermt tegen UV straling en huidveroudering voorkomt door licht. Er zitten mooie verzorgende oliën en werkzame planten in zoals abrikoos, vijgencactus, goudsbloem, wondklaver en kokosolie. Er wordt ook hier gewerkt met de combinatie zinkoxide en titanium dioxide en Dr. Hauschka geeft ook aan dat in beide minerale zonnefilters nanodeeltjes zitten. Iets waar ik persoonlijk een teleurstelling weg moest slikken. Wat ik ook vrij opmerkelijk vond waren de best wel vele parfumstoffen voor een gezichtscrème. 

Prijs € 28,95 voor 40 ml en daarmee de duurste uit deze test
Verpakking aluminium tube 
Kleur / geur kleur is door de toegevoegde pigmenten vrij licht bruin, de geur vond ik echt vies. Het gaf mij nog de meeste associatie met smeerolie en benzine, ik vond het echt niet aangenaam. 
Geschikt voor veganisten? nee 
Gecertificeerd? nee 
UVA + UVB? ja 
Smeerbaarheid die is prima. Het heeft een geweldig mooie textuur zoals je deze gewend bent van dit merk. Ook de tint is duidelijker zichtbaar, beter dan de Attitude variant, ik zag een duidelijk kleurverschil. 
Gebruiksvriendelijkheid die is prima, het werkt goed vanuit de tube. 
Werkt het jazeker. Het voelt niet onprettig in de volle zon. En mijn huid bleef goed beschermd. 
Mijn oordeel op zich een meer-dan-prima gezichtcrème. Maar de prijs? No way. Ik vind dat echt té duur. Ik hecht erg veel waarde aan kwaliteit, maar ook voor mij zijn er grenzen, zeker als er andere goedkopere alternatieven zijn die NIETS onder doen. Hou je van een beetje luxe, en wil je geen make-up gebruiken (dekking) om je een wat mooiere tint te geven, dan is deze zeker geschikt. De geur vind ik persoonlijk echt niet lekker. Wat ik ook een enorm minpunt vind is de zeer belangrijke informatie, die alleen op het doosje waarin de tube komt, staat beschreven. Op de tube zelf zie je geen enkele informatie over gebruik en ingrediënten wat ik toch best een ding vind. Hij krijgt van mij ondanks de nadelen wel het groene vinkje! Want qua werking doet het wat het belooft.  

 

Lippenbalsems met SPF 

Wat het meest verbrandt in de zon, zijn onze uitstekende delen, als de oren, de neus en… de lippen. Ik testte twee beschermende lippenbalsems dit jaar. 

Attitude lippenbalsem SPF15

Ook de lippenbalsem zit bij Attitude in een plasticvrije verpakking. De SPF15 geeft een optimale bescherming aan de lippen. De basis is kokosolie en dat merk je meteen aan de textuur. Die is een stuk zachter dan andere stollende oliën als bijvoorbeeld cacaoboter. De stick bevat zinkoxide. De zinkdeeltjes die Attitude in de minerale zonnebrand toepast zijn zorgvuldig gekozen om aan het huidoppervlak te blijven en een beschermende barrière te vormen. De zinkoxidemoleculen zijn stabiel en worden niet afgebroken na blootstelling aan de zon. Ze bieden zo een optimale en veilige bescherming. De lippenbalsem met non-nano zinkoxide vormt een fysieke barrière op de lippen en beschermt deze tegen UVA- en UVB-stralen. 

Prijs € 6,49 voor 8,5 gram 
Verpakking kartonnen kokertje 
Kleur / geur de kleur is wit, de geur overduidelijk kokos. Dit is overigens niet geheel uit de kokosolie gehaald, er zijn aroma’s toegevoegd. Ik vind de geur erg lekker. 
Geschikt voor veganisten? ja 
Gecertificeerd? nee, geen keurmerken aanwezig op de verpakking 
UVA + UVB? ja 
Smeerbaarheid niet optimaal. Het is behoorlijk zacht waardoor de stick al snel uit de koker schiet en zalvig is van textuur. Dat is voor een zonnebrandcrème voor het lichaam prettig, maar op de lippen brengt het een stuk lastiger aan. Je moet echt oppassen dat je niet teveel druk zet op de stick, er kunnen dan stukken aan je lippen blijven hangen wat niet erg aangenaam uitsmeren is. 
Gebruiksvriendelijkheid minder. De stick moet je van onderen met wat kracht omhoog wippen, wat niet erg gebruiksvriendelijk is te noemen. Ook hier weer de kliederende meuk rondom het dopje. 
Werkt het dat zeker! Waar de gebruiksvriendelijkheid te wensen over laat, werkt het wel als een malle. Mijn lippen werden DIRECT soepel en zacht. Wel voelen mijn lippen iets vettig aan. 
Mijn oordeel een ja en een nee. Qua werking / geur / verpakking vind ik het een toppertje, maar juist ook diezelfde verpakking verpest een boel. Het krijgt van mij wel absoluut een groen vinkje! 

 

Sol de Ibiza lippenbalsem SPF15

De andere nieuwkomer is de stick van Sol de Ibiza. Deze stick heeft net als de stick van Attitude SPF15 en is vrij van nanodeeltjes. Deze stick heeft als basis zachte oliën als wonderboomolie en hardere ingrediënten zoals sheabutter, wat het een wereld van verschil geeft qua textuur. Deze stick is veel steviger en daardoor veel beter te gebruiken. Ook fijn vind ik de neutrale geur. Er zijn geen sterk geurende plantaardige oliën gebruikt en geen aroma’s.

 

 

 

Prijs € 13,- voor 20 gram 
Verpakking kartonnen kokertje 
Kleur / geur wit, geen geur
Geschikt voor veganisten? ja 
Gecertificeerd? nee, geen keurmerken aanwezig op de verpakking 
UVA + UVB? ja 
Smeerbaarheid ja, deze is wel een stuk beter dan de lippen balsem van Attitude qua smeerbaarheid. Het is steviger en het smeert echt geweldig goed uit op de lippen.
Gebruiksvriendelijkheid ook hier een beetje onhandig met de stick omhoog drukken, maar omdat de textuur een stuk steviger is blijft de stick wel op zijn plek.
Werkt het verrassend goed! Ik ben zelfs een beetje onder de indruk, omdat ik erg vaak last heb van droge lippen en snel scheurende mondhoeken. De stick verzacht en versoepelt DIRECT. En mijn lippen voelen niet vettig aan.
Mijn oordeel Ja, hier wordt ik wel erg blij van. Een onwijs fijne lippenbalsem voor de zomermaanden. Fijn in gebruik, en geen geur wat stiekempjes voor op-de-lippen toch best een pluspunt is, tenminste, voor mij persoonlijk. Ik hou niet zo van sterke geuren op mijn lippen. Een groen vinkje verdiend!

 

Mijn eindoordeel 2022

Ik was op sommige fronten blij verrast maar ook teleurgesteld. Attitude verraste mij compleet met hun smeerbaarheid, Dr. Hauschka stelde teleur. Ook vind ik het jammer dat sommige merken gaan voor Greenwashing. Eco Cosmetics spant op dit gebied de kroon. Veel “reef-safe” claims die op geen enkele wijze zijn onderbouwd. Sol de Ibiza mag wat meer afkijken bij Attitude qua smeerbaarheid, terwijl Attitude zelf wat meer kan doen aan de ranzige doppen en de verminderde gebruiksvriendelijkheid. Ieder merk heeft zo zijn voor- en nadelen. Maar één ding staat vast: ze zijn allen ontzettend goed. Het is dus waar je persoonlijk wel / niet voor gaat.

Als je mijn persoonlijke opsomming vraagt, zal hij er zo uitzien:

  1. SUIT Matters SUN20: Gewoonweg goed. Nothing more, nothing less. Redelijke prijs, sublieme werking, erg gebruiksvriendelijk. Simpel is vaak beter dan beter.
  2. Attitude: Ik ben onder de indruk van de smeerbaarheid. Om deze smeerbaarheid uit een kartonnen koker te krijgen moet je een knap brein hebben. Nadelen zijn er dan ook uiteraard (de smeerboel aan / op de koker) maar verder ook een no-nonsense zonnebrandcrème, voor een aardige prijs.
  3. Sol de Ibiza: Blijft een topper, maar in deze top toch op de derde plek gezet, omdat de smeerbaarheid te wensen overlaat.
  4. Earthline : Gewoon goed, fijne crème
  5. Eco Cosmetics: Goede werking maar zeker niet “mijn” keuze in natuurlijke zonnebrand.
  6. Dr. Hauschka: Te duur en een onaangename geur (vind ik persoonlijk)  

Misschien duizelt het je een beetje na het lezen van de test. Daarom vat ik hieronder alle belangrijke criteria voor je samen: 

Zoals je weet, ben ik er bij Puur & Fit voor verantwoordelijk dat er enkel meukvrije producten aan het assortiment worden toegevoegd. Wat betreft zonnebrandcrèmes kon ik dus mooi mijn favorieten onder een dak onderbrengen. Je vindt de geteste zonnebrandmiddelen hier: 

Lekkere recepten voor op de Paastafel

Hou je ook zo van de gezelligheid van een tafel vol met lekkers en goed gezelschap eromheen? Ik vind het heerlijk om lekkere receptjes te bedenken en te maken om mijn dierbaren mee te verwennen. En als je me al een beetje kent, weet je dat dit altijd gezonde, ofwel meukvrije, recepten zijn.

Graag deel ik 5 heerlijke recepten met je om met Pasen (of elke andere gelegenheid) op tafel te zetten en je dierbaren mee te verrassen! 

Paas rolcake

Een heerlijke, luchtige rolcake! Met een bananen chocoladevulling en topping. De decoratie is gemaakt van gedroogde / geweekte mango. 

Ingrediënten

Voor de cake: 

Voor de vulling / topping: 

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier
  2. Bevochtig een schone theedoek licht en leg deze uit op het aanrecht. Bestrooi de theedoek met een beetje erythritol
  3. Week de stukjes mango in water en laat goed uitlekken. Pureer de bananen met de cacao tot een romige massa
  4. Splits de eieren. Klop de eiwitten samen met de stevia sweet Xtra in een vetvrije kom tot een stijve massa (je zou de kom op zijn kop moeten kunnen houden zonder dat er iets uitlekt). Roer de rest van de ingrediënten voor de cake samen in een kom en voeg de geklopte eiwit toe. Spatel het er vluchtig doorheen. 
  5. Stort de massa op de bakplaat en smeer uit tot een mooie vierkante plak. Bak in het midden van de oven gaar in ongeveer 12-15 minuten, blijf tussentijds controleren. 
  6. Leg de plak direct uit de oven met het bakpapier bovenop de besuikerde theedoek en trek voorzichtig het bakpapier eraf. 
  7. Besmeer de plak cake royaal met de bananenpuree. Rol de cake nu voorzichtig via de theedoek op. Druk de rol tussendoor telkens voorzichtig aan. Snij de uiteinden eraf.
  8. Leg de cakerol voorzichtig op een platte schaal. Verdeel de rest van de bananenpuree erover en garneer met de stukjes mango. 

 

Paasbest Brood

Zeg nou zelf: een Paastafel zónder feestelijk brood is toch geen echte Paastafel? Dit Paasbest Brood is heerlijk bij ontbijt, brunch, lunch of bij de paas-koffie/thee! 

Ingrediënten

Voor de topping:

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden. Bekleed een kleine bakplaat met bakpapier. 
  2. Roer alle ingrediënten voor het Paasbrood stevig door elkaar tot een stevige, homogene massa.
  3. Stort op de bakplaat en vorm er een mooi, rondvormige brood van. 
  4. Verdeel de grof geprakte banaan over de stol en bestrooi royaal met Ceylon kaneelpoeder en een beetje bourbon vanille.
  5. Bak het brood in het midden van de oven gaar in ongeveer 35-45 minuten, blijf tussentijds goed controleren.
  6. Laat afkoelen.

Tip: je kunt aan het beslag nog tal van extra lekkers toevoegen, zoals noten, zaden, pitten, kokosrasp/snippers en amandelschaafsel. 

 

Zoete eierbroodjes

Met deze broodjes maak je een feest van elk ontbijt! Ze zijn ook heerlijk als snack of bij de lunch. 

Ingrediënten

Voor 3 broodjes:

Voor de vulling:

  • 3 eieren
  • speculaaskruiden

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 185 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. 
  2. Roer alle ingrediënten voor de broodjes, behalve de baking soda, in een kom goed door elkaar. Als de massa wat te droog en loskorrelig blijft, ietsje meer water toevoegen.
  3. Voeg de baking soda toe en schenk hierop een drupje azijn. De massa zal gaan borrelen en sissen, dat hoort. 
  4. Roer met snelle hand door het deeg. Draai drie mooie ronde broodjes en leg op de bakplaat. Bak de broodjes goudbruin in ongeveer 25 minuten. 
  5. Haal ze uit de oven en laat 5 minuutjes afkoelen. 
  6. Hol de broodjes voorzichtig uit met een scherp mesje. 
  7. Breek in de kuil van ieder broodje een ei en bestrooi dit met wat speculaaskruiden. 
  8. Bak vervolgens de broodjes in 6-10 minuten af in de oven. 

 

Wolk broodjes

Heerlijk luchtige, zoete broodjes die nog het meest lijken op naan-broodjes. Je hebt ze vliegensvlug gemaakt met verse biologisch dynamische geitenkaas. 

De broodjes zijn heerlijk en feestelijk te beleggen op de Paastafel, maar ook een lekker onderdeel bij een hoofdmaaltijd. Of mee naar school of naar het werk. Of onderweg. Nou ja, ze zijn eigenlijk altijd lekker! En koolhydraatarm. 

Ingrediënten

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Klop de eiwitten samen met de poedersuiker goed stijf. 
  3. Spatel luchtig de geitenkaas en bakpoeder erdoor. 
  4. Schep kleine bergjes op de bakplaat, zorg voor voldoende ruimte tussen de bergjes. 
  5. Bak de broodjes in het midden van de oven gaat in 25-30 minuten en blijf tussentijds controleren tot ze mooi goudbruin zijn verkleurd. 
  6. Laat afkoelen.

Tip: je kan ze heerlijk beleggen met bijvoorbeeld verse roomboter, humus of vers fruit. 

 

Haver fruit broodjes

Wat een verrukkelijke broodjes zijn dit! En je gelooft het vast niet: je hebt er maar 4 ingrediënten voor nodig. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om er nog wat lekkere toppings op te doen (zoals nootjes, zaden en pitten), zelf vind ik dat altijd een lekkere aanvulling. Maar naturel kan net zo goed. 

Ingrediënten

  • 400 gram havermeel (je kan dit zelf maken door 400 gram havermout in een hogesnelheidsblender te malen)
  • 2 bananen
  • 3 perziken, gewassen en in de schil, pitten verwijderd
  • 15 gram (wijnsteen) bakpoeder

Eventueel voor de topping:

  • verschillende fijngehakte noten, zaden, pitten of kasha (zelf heb ik kasha, zonnebloempitten, sesamzaad en lijnzaad gebruikt). 

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Doe de banaan, bakpoeder en perziken in een grote kom en kneed met je handen de massa tot een romig geheel, laat wat stukjes perzik heel. 
  3. Voeg de havermeel toe en roer tot een stevige deegbal. Laat dit 5-10 minuten staan. 
  4. Vorm met de hand ronde bollen en leg deze met voldoende ruimte ertussen op de bakplaat. Als je toppings erop wil, dan vermeng je deze en strooi je ze uit over de broodjes.
  5. Bak de broodjes in het midden van de oven goudbruin gaar in 40-45 minuten, blijf tussentijds goed controleren.
  6. Laat afkoelen. 

Wil je nog meer inspiratie voor het voorjaar of Pasen? Download dan gratis mijn Vier de Lente e-book. Je vindt het hier

Etherische olie Van Toen

Je hebt ongetwijfeld de lancering van Van Toen meegekregen. In deze blog wil ik je iets vertellen over de gloednieuwe biologische etherische oliën die aan het assortiment van Van Toen zijn toegevoegd.

Ik ben zelf dol op etherische oliën. Ik heb mij erin verdiept en gebruik ze iedere dag. Niet alleen in mijn CHI Empire diffuser maar ook als toevoeging in al mijn DIY verzorgingsproducten. Ook druppel ik iedere avond wat op mijn kussen, om heerlijk in slaap te vallen.

Wat is etherische olie eigenlijk?

Het is een vluchtige, aroma olie die wordt gewonnen uit plantenmateriaal van vluchtige, aromatische moleculen die zeer kenmerkend zijn voor de desbetreffende plant. Hoewel het vaak ‘olie’ wordt genoemd, bevatten etherische oliën geen vet. Ze zijn vloeibaar op kamertemperatuur, maar verdampen bij verhitting, en ontbranden zeer snel.

Etherische olie wordt gewonnen uit verschillende delen van de planten, bijvoorbeeld de bloesem, het blad, de stengels, het zaad of de vrucht. Ook worden veel schillen gebruikt, omdat daarin erg veel aroma zit. Een plant bezit meestal zo’n 1% etherische olie, uitgezonderd de nootmuskaat en kruidnagel, deze bevat meer dan 10% etherische oliën.

Zo’n 10% van het plantenrijk bevat deze aromatische bestanddelen en deze komen voornamelijk voor in leden van de volgende plantenfamilies:

  • schermbloem-familie
  • composieten familie
  • cipres familie
  • lipbloemen familie
  • mirte familie
  • wijnruit familie

Belangrijke inhoudsstoffen van etherische oliën zijn monoterpenen en cyclistische koolwaterstoffen, evenals hun alcoholische aldehyde of ester-afgeleiden. De prijs van etherische olie is afhankelijk van de geur. Sinaasappelolie kan bijvoorbeeld relatief goedkoop worden geproduceerd omdat de schil van de sinaasappels een afvalproduct van de sap-industrie is. Een dure olie is bijvoorbeeld rozenolie, voor rozenolie worden speciaal rozen gekweekt.

Gebruik van etherische oliën

De toepassingen van etherische oliën zijn zeer veelzijdig, zoals:

  • Smaakstof: bijvoorbeeld sinaasappelolie in sinas en pepermuntolie in pepermuntjes of tandpasta.
  • Geurstof: vluchtige oliën worden gebruikt als geurstof in diverse producten zoals schoonmaakmiddelen, cosmetica, wasmiddelen, luchtverfrissers en massageolie.  Een geurstof voor cosmetica bestaat gemiddeld voor 8% uit vluchtige olie. Ook wordt vluchtige olie onvermengd of vermengd gebruikt als te verdampen geurstof in een aromabrander, in de sauna of een stoombad. De geur van deze olie is zo sterk dat vaak 2 tot 3 druppels al voldoende zijn.
  • Conserveermiddel: sommige oliën hebben een conserverende werking, zoals de wintergroen olie
  • Natuurlijke remedie: er worden talloze soorten vluchtige oliën gebruikt als remedie bij kwalen, aromatherapie is hier een goed voorbeeld van. Snap je al waarom Van Toen ook een selectie etherische oliën heeft? 😉

Er zijn ontzettend veel soorten etherische olie. Het kan dus tijden duren voordat je jouw persoonlijke favoriet of favoriete combinatie hebt gevonden. Omdat je (bewust of onbewust) diverse middelen gebruikt met etherische oliën (zoals schoonmaakmiddelen of verzorgingsproducten), kan je in de loop der jaren al een eigen voorkeur hebben ontwikkeld.

Hoe gebruik je etherische olie?

Ik heb hierboven al wat toepassingen voor etherische olie gegeven. Etherische olie kun je puur of verdund gebruiken. Verdunnen doe je door de etherische olie op te lossen in een dragende olie, ofwel in een basisolie. Dit kan van alles zijn, van amandel- tot arganolie, van kokos- tot olijfolie. Afhankelijk van je gebruiksdoelstelling kan je de etherische olie en de basisolie goed op elkaar afstemmen. Jojoba olie werkt bijvoorbeeld hydraterend, dus als je dit met een paar druppels etherische olie mengt, heb je een weldadige lichaamsolie die je droge huid verzorgt en lekker laat geuren. Gemiddeld worden er aan 30 ml basis draagolie zo’n 5 druppels etherische olie toegevoegd. Je kunt ook verschillende oliën gebruiken. Op internet zijn ontzettend veel DIY recepten te vinden. Deze variëren van massageolie tot badolie, heerlijk! En met een paar druppelsheb je al genoeg.

Als je graag etherische olie verdampt om jezelf in betoverende sferen te begeven, dan is dat zeer makkelijk met een speciale geurbrander. Hierin heb je veel verschillende soorten en maten. Via een waxinelichtje wordt een bakje met etherische olie verwarmd. Dit verspreidt een heerlijke geur die ontspannend kan werken, en zeer veel invloed kan hebben op je geestelijke gemoedsrust. 

Etherische olie Van Toen

Etherische oliën zijn eeuwenoud. En al die tijd worden ze gebruikt als heilzame oplossing of remedie bij verschillende kwalen. Denk maar aan de toegevoegde druppels eucalyptus of dennen in een stoombadje voor een vrijere adem bij verkoudheid. Of de lavendel op het kussen om ontspannen in slaap te vallen. Of de ontstekingsremmende tea tree in zepen en zalven.

Etherische olie is dus ook echt Van Toen! Vraag je moeder of grootmoeder er maar eens naar, wedden dat de verhalen komen? 😉Het hele assortiment Van Toen kennen we nog uit de tijd Van Toen, grootmoeders tijd waarin we nog wisten welke remedies het beste waren. Van Toen is gestart met enkele etherische oliën die je voor diverse toepassingen kunt gebruiken, maar er gaan er nog veel meer volgen. En…. tuurlijk komen er ook prachtige mixen voor de mensen die van gemak houden, een klein moment geduld dus nog.

Kwaliteit staat centraal bij Van Toen

De Van Toen etherische oliën zijn biologisch gecertificeerd (SKAL NL-BIO-01). Elke batch wordt bovendien gecontroleerd op eventuele vervuiling voor het optimaal bewaken van de kwaliteit. De etherische oliën zijn traceerbaar tot de boer of teler. Ook wordt er onder ISO normen gewerkt om de kwaliteit te borgen.

De etherische olie Van Toen is zuiver, en zeker niet aangelengd of verdund met bijvoorbeeld synthetische ingrediënten als SD40 alcoholen, propyleen-glycolen, en diethylenephalate. Gek genoeg is het in Europa wettelijk toegestaan om een etherische olie “100% natuurlijk” te noemen als er tenminste 5% pure etherische olie in zit. De overige 95% mag gewoon bestaan uit synthetische (chemische) componenten. Zeker als je etherische olie inwendig wil gebruiken, is het erg belangrijk om jezelf te verzekeren van een echt zuivere etherische olie (die in dit geval ook nog Food Grade moet zijn gekenmerkt) Als jij erg twijfelt aan de zuiverheid van je gekochte etherische olie, dan kun je bij de fabrikant het beste de kwaliteitsrapporten opvragen. In zo’n rapport staat precies wat er is gebruikt, hoe de olie is vervaardigd (door stoom distillatie enz) en welke plantendelen er zijn gebruikt.

De eerste 10 bio etherische oliën Van Toen

De eerste 10 geuren:

  • Bergamot
  • Citroen
  • Dennen
  • Lavendel
  • Eucalyptus
  • Tea Tree
  • Sinaasappel
  • Pepermunt
  • Rozemarijn
  • Geranium

Dit is nog maar het begin, de komende maanden zie je steeds meer geuren verschijnen, misschien binnenkort ook wel jouw favoriet!

Zijn etherische oliën food grade?

Misschien is het je al eens opgevallen, etherische oliën vallen in de 21% btw categorie. Voeding valt in de 9% btw categorie. Dat is een eerste indicatie dat etherische oliën niet primair als voedingsmiddel zijn bedoeld. Sommige etherische oliën kunnen echter wel food grade zijn, dat betekent dat het geschikt is voor consumptie of in contact mag komen met voeding. Zo kan je bijvoorbeeld een sinaasappelolie gebruiken in een cake, of een eucalyptus in een tandpasta. Wil je het zeker weten, kijk op het etiket, in de bijsluiter of vraag het de fabrikant.

Koken en bakken met etherische olie wordt al eeuwen gedaan, maar kreeg enkele jaren geleden pas een beetje meer bekendheid omdat veel koks op zoek gingen naar nieuwe culinaire uitdagingen. De grootste zorg rondom het inwendig gebruik van etherische oliën is de veiligheid en de giftigheid. Op de meeste flesjes vinden we immers een flinke rij waarschuwingen of waarschuwingssymbolen. En dat is uiteraard niet voor niets, we moeten inderdaad erg verstandig met etherische oliën omgaan. Zonder dat we het weten, gebruiken we in ons dagelijks leven al erg veel etherische oliën, ook inwendig. Denk aan tandpasta’s, kauwgum, snoepjes en vele andere dagelijkse levensmiddelen. Hoewel het woord ‘aroma’ erop duidt dat geuren van oliën worden geïnhaleerd, worden etherische oliën ook gebruikt als smaakstof. Denk bijvoorbeeld ook eens aan koffie en kruiden, de etherische oliën in o.a koffie en kruiden geven de smaak en het aroma.

Sommige etherische oliën hebben giftige inhoudstoffen, een goed voorbeeld is nootmuskaat. Dit bevat MYRISTICIN en ELEMICIN, dit zijn geestverruimende en hallucinerende stoffen. Nu moet je niet meteen in de angstmodus schieten en je nootmuskaat olie de deur uit gooien want zo erg is het gelukkig ook weer niet. De LD50 (= de dodelijke dosis voor de helft van de populatie) ligt voor een gemiddelde volwassene op 100 ml olie, dus dan moet je echt erg veel in één keer achterover slaan. De meeste flesjes bevatten nooit meer dan 10 ml. Omdat etherische oliën zeer sterk zijn geconcentreerd, hebben we er ook niet veel van nodig.

Oliën die (Food Grade aangemerkt) erg veel inwendig / culinair worden gebruikt zijn:

  • citroen
  • sinaasapprel
  • grapefruit
  • vanille
  • limoen
  • mandarijn
  • basilicum
  • rozemarijn
  • dille 
  • kaneel
  • kruidnagel
  • pepermunt
  • tijm
  • lavendel
  • gember
  • roos 
  • bergamot
  • lemongrass
  • vetiver
  • jeneverbes
  • kamille

Met gezond verstand en een paar simpele spelregels kun je perfect met etherische oliën in de keuken aan de slag gaan. Maak bijvoorbeeld een basilicum azijn door 25 druppels (1 ml) basilicum olie te vermengen in een liter azijn, of zuivere olijfolie. Als je dit minimaal een week laat staan zullen de smaken verassend zijn. Ook kan een paar druppeltjes sinaasappel-  of citroenolie aan beslag ook hetzelfde effect geven als vers geraspte schil. 

Resumerend: zorg ervoor dat je 100% zeker bent dat je etherische olie FOOD GRADE is bestempeld. Twijfel je, win dan advies in bij de leverancier / fabrikant. De etherische oliën van VAN TOEN zijn uiteraard 100% zuiver en gecertificeerd / ISO. Maar ook hier wil ik benadrukken VOORZICHTIG en VERSTANDIG om te springen met culinaire toepassingen.

Heerlijke geur combinaties voor de diffuser

Je kunt uiteraard één soort etherische olie Van Toen in je diffuser druppelen, maar door verschillende geuren te combineren, krijg je bijzondere geuren die tevens extra goed werken doordat ze elkaar kunnen versterken.  Het is heerlijk om twee of drie verschillende geuren te combineren. Ik heb de volgende combinaties voor je bedacht:

  • Lavendel + Bergamot + Citroen: Druppel in een volle watertank 5 druppels lavendel, 5 druppels bergamot en 2 druppels citroen. Een verrukkelijke, frisse en opwekkende geur! 
  • Sinaasappel + Pepermunt: Druppel in een volle watertank 5 druppels pepermunt, en 8 druppels sinaasappel. Weldadig bij een “ vol” hoofd en een licht verstopte neus
  • Eucalyptus + Citroen + Pepermunt: Druppel in een volle watertank 4 druppels pepermunt, 7 druppels eucalyptus en 4 druppels citroen. Een fijne geur als je wat verkouden bent. 
  • Lavendel + Geranium: Druppel in een volle watertank 8 druppels lavendel en 4 druppels geranium. Deze geur is rustgevend en kalmerend. 
  • Lavendel + Pepermunt + Geranium + Rozemarijn: Druppel in een volle watertank 5 druppels lavendel, 3 druppels rozemarijn, 3 druppels geranium en 4 druppels pepermunt. Verfrissend, oppeppend, ontspannend
  • Citroen + Dennen + Bergamot + Eucalyptus: Druppel in een volle watertank 5 druppels citroen, 5 druppels dennen, 3 druppels bergamot en 5 druppels eucalyptus olie. Deze combinatie is verrfrissend, opwekkend, en geeft een helder hoofd. Fijn bij lichte verkoudheidsverschijnselen. 

Zelf cosmetica / reinigingsproducten maken met etherische olie

Anno 2022 is het zelf maken van o.a cosmetica en verzorgingsproducten maar ook schoonmaakmiddelen razend populair. En terecht, want naast ontzettend leuk om te doen scheelt het enorm in geld en belasting van ons milieu. Etherische oliën worden gebruikt om iets een heerlijke geur te geven. Je kunt je eigen favoriete geuren gebruiken om al jouw persoonlijke DIY een persoonlijke geur te geven. Met één enkele geur, maar ook met meerdere. Een paar druppels sinaasappelolie kan je bodylotion al heerlijk laten geuren. Ook kan je etherische olie gebruiken als ontsmettingsmiddel, zoals bijvoorbeeld een handzeep met tea tree olie. En natuurlijk worden etherische oliën gebruikt om bijvoorbeeld muggenolie te maken. Het is een natuurlijke manier om muggen te weren. Sommige oliën werken zeer goed bij muggen, zoals lavendel, tea tree, lemongrass en uiteraard het bekende citronella geurtje.

Zoals je begrijpt, zijn etherische oliën onmisbaar in de wereld van cosmetica en verzorging, met name in natuurlijke alternatieven wordt er enorm veel gebruik gemaakt van geurstoffen die zijn gewonnen uit etherische oliën.

Net als bij culinair gebruik, is het ook oppassen met uitwendig gebruik. Veel mensen kunnen namelijk overgevoelig reageren op etherische oliën. Vaak krijg je bij een etherische olie de allergenen (zoals linalool en limonene) er gewoon bij. En los van de allergenen is er ook een algemene waarschuwing om VERSTANDIG om te springen met het uitwendig gebruiken. Het is zelfs wettelijk verplicht gesteld om waarschuwingen op etiketten te vermelden (zoals “mijd contact met huid en ogen“).

Gelukkig kunnen we dus wel gewoon uitwendig gebruik maken van etherische oliën. HOE? Door deze ALTIJD TE VERDUNNEN MET EEN DRAAGOLIE. Alhoewel ik op internet verschillende websites vond die toestonden etherische oliën puur op de huid aan te brengen vind ik dat persoonlijk iets TE spannend en raad dat dan ook ten zeerste af. Er zijn geweldige mooie pure draagoliën verkrijgbaar die je huid juist extra verzorgen. De meest gebruikte draag oliën voor etherische oliën zijn :

  • zoete amandelolie
  • jojoba olie
  • druivenpit olie
  • olijfolie
  • tarwekiem olie
  • argan olie
  • framboospit olie
  • calendula olie
  • avocado olie

Gebruik gemiddeld 15 druppels etherische olie op 100 ml draagolie. Zorg ervoor dat de oliën goed in elkaar worden vermengd. Voor een eerste gebruik, smeer wat op een klein deel van je lichaam, bijvoorbeeld een stukje arm. Wacht af hoe je huid reageert. Laat het duidelijk zijn, dat als je huid gevoelig reageert, je de olie niet moet gebruiken. Wees ALTIJD voorzichtig. 

Zelf afwasmiddel maken

Eén van de meest gebruikte schoonmaakmiddelen is, hoe kan het anders, afwasmiddel. Alhoewel er gelukkig steeds meer ecologische / natuurlijke alternatieven in supermarkten verschijnen blijft zelf maken de goedkoopste en milieuvriendelijkste keuze. Het is niet moeilijk en het is reuze leuk om te doen (ook met kinderen). Omdat ik geen vaatwasser heb, ben ik zo’n grootverbruiker van afwasmiddel. Ik maak het daarom graag zelf. Niet moeilijk en het leukste is dat ik iedere fles weer een ander geurtje kan geven 🙂 Ik leg je in stappen uit hoe je zelf afwasmiddel kunt maken, want veel heb je daar niet voor nodig. Gebruik wel een echte natuurlijke zeep. Bij www.puurenfit.nl vind je diverse natuurlijke zepen en plantaardige glycerine.

Benodigdheden voor een volle fles afwasmiddel

Zo maak je het

  1. Laat de zeep oplossen in het kokende water. Roer tot alles volledig is opgelost.
  2. Roer de rest van de ingrediënten door de massa. Laat dit afkoelen. 
  3. Als de massa is afgekoeld, alles overgieten in een glazen pomp fles. 
  4. Soms is het nodig om voor gebruik even te schudden. 

Vegan kaaskit handleiding: zelf vegan kaas maken

Met deze geweldige kaaskit kun je voortaan zelf thuis je eigen vegan kaas maken! De kit geeft handvatten voor maar liefst 6 verschillende soorten veganistische kaas en de recepten zijn zeer eenvoudig. Meer dan een (liefst hoge snelheid) blender en een goede anti-aanbak pan heb je niet nodig. De stappen zijn eenvoudig te volgen en goed in beeld gebracht. Mijn advies is om de Engelse handleiding die bij de kaas kit is meegeleverd erbij te houden voor de beeldvorming.

Wat zit er in de vegan kaaskit?

In de kit vind je alles wat je nodig hebt, om zes heerlijke kaasjes te maken:

  • mozzarella
  • ricotta
  • mascarpone
  • Cypriot / halloumi stijl kaas (Cyprische kaassoort)
  • Feta / Griekse stijl kaas
  • Parmezaanse kaas

De doos (gemaakt van 100% biologische afbreekbare materialen) bevat:

  • een mousseline kaasdoek

Mousseline is een lichte, transparante en zachte stof wat wordt geweven in een effen-verbinding uit licht getwist garen. Omdat mousseline pluis-vrij is wordt er niet alleen veel kook-textiel van gemaakt ( kruiden doeken, melk-zakken, kaas doeken ) maar ook voor lichaam en gezichtsverzorging. In vele schoonheidssalons worden deze mousseline doeken veel gebruikt om het gezicht na een peeling met een warme natte doek te kalmeren. Vanwege de zachtheid wordt mousseline ook vaak gebruikt voor baby’s en pasgeborene. De kaasdoek is van 100% katoen. Je kunt deze doek voor talloze doeleinden gebruiken. Het is zeer gemakkelijk te wassen in de wasmachine op 30*C. Gebruik liefst een ecologisch wasmiddel en gebruik liefst geen wasverzachters.

  • gedroogd citroenzuur

Citroenzuur is een organisch zuur. Dit wil zeggen dat het een biologische, levende oorsprong heeft. Het is een natuurlijk conserveermiddel en antioxidant. Daarnaast wordt het gebruikt om een zure smaak aan voedingsmiddelen te geven. Het geeft een scherp smaakje aan de kaasjes.

  • biologisch zeezout

100% puur zeezout.

  • een thermometer

De bimetalen thermometer kan zowel Celcuis als Fahrenheit aangeven. Je kunt de thermometer het beste in het midden van de kaasjes steken voor de meest accurate lezing. Vergeet het rode dopje niet te verwijderen voor gebruik.

  • Agar Agar

Agar Agar is een plantaardig geleer/bindmiddel, gemaakt van zeewier. Het is een 100% natuurlijke vervanger voor bijvoorbeeld gelatine . Het wordt gemaakt van de geleiachtige massa van de roodwieren. Het mooie van Agar Agar: er bestaan geen chemisch vervaardigde Agar Agar soorten omdat het bij een chemische bewerking meteen ook zijn bindkracht zou verliezen. Je kunt dus eigenlijk nooit bewerkte Agar Agar kopen, maar helaas zijn er een heleboel fabrikanten die van alles toevoegen. Daarnaast kun je het beste biologische varianten kiezen.

  • tapiocameel

Tapioca is een zetmeelrijk product, gemaakt van de cassavewortel ( maniokwortel) In Spaanstalige landen wordt cassavemeel ook wel tapiocameel genoemd, en we gebruiken deze benaming ook in Nederland. Het kent nog veel meer benamingen, zoals tapiocabloem, maniokbloem, of bindbloem. Het meel is werkelijk sneeuwwit van kleur en zeer fijn. Het wordt voornamelijk gebruikt als bindmiddel. Opgelost in een gerecht als bindmiddel heeft het geen enkel effect op geur, kleur en smaak, en daarom wordt tapiocameel veel gebruikt om bijvoorbeeld soepen en sauzen te binden. Tapiocameel wordt ook gebruikt als bindmiddel in medicijnen. Ook is het meel een erg belangrijk bestanddeel van kroepoek. Maar tapioca kent nog vele meerdere toepassingen. In de voedselindustrie wordt het bijvoorbeeld ingezet als tapiocastroop, deze stroop wordt bewerkt tot een glucose en dextrine. Deze stroop wordt bijvoorbeeld erg veel gebruikt in zoetwaren, het inblikken van fruit, en in de frisdrankenindustrie.

  • edelgist

In het buitenland wordt edelgist “ nutrittional yeast” genoemd. In Nederland wordt het soms ook wel voedingsgist genoemd, de Engelse vertaling. Edelgist is een degeactiveerde gist, wat in basis meestal is gemaakt van de stam Saccharomyces cerevisiae, een niet dierlijk ééncellig organisme. Deze gist leeft enkele dagen op een voedingsbodem van onder andere glucose of melasse, en wordt hierna gedood door verhitting. We spreken na dit proces van gedeactiveerde gist. Dit wordt gedroogd en verkocht als geel/witte vlokken. De hartige smaak komt van het vrije glutaminezuur.

  • een zakje paprikapoeder
  • een zakje citroengras
  • een zakje basilicum
  • de handleiding (in het Engels)

De recepten vragen om extra ingrediënten als:

  • cashew noten
  • macadamia noten
  • melkachtige dranken / plantaardige melkvervangers als amandelmelk
  • olijfolie

Voordat je begint met je vegan kaas maken

  • de instructies zijn behoorlijk duidelijk, maar kaas maken vraagt wel enige aandacht. Het wordt dan ook sterk geadviseerd, om ieder recept vooraf gaand eerst goed door te lezen.
  • in sommige recepten heb je cashew of macadamia noten nodig. Deze moeten vooraf worden geweekt. Als je van plan bent kaasjes te gaan maken, zet de noten liefst 8-24 uur tevoren te weken. Je kunt de noten ook 20 minuten in water koken en goed afdrogen en laten afkoelen.
  • gebruik een anti kleef-pan, bijvoorbeeld een gietijzeren pan of een RVS. De substanties kunnen bij een gewone pan met bodem enorm gaan kleven.
  • Aangeraden wordt om een HOGE SNELHEIDS blender te gebruiken. Een “gewone” blender zal de textuur iets grover houden.
  • als je grotere kaasjes wilt maken in één keer, verdubbel dan steeds de recepturen
  • laat de kaasdoek vijf minuten voor het eerste gebruik ik heet water weken. Knijp daarna goed uit.
  • als het niet in één keer lukt, niet opgeven! Je zult zien dat het na een tweede of derde keer vanzelf gaat!
  • de recepten kun je zelf op smaak aanpassen. Wil je bijvoorbeeld meer kaassmaak, dan kun je wat extra edelgist bijvoegen. Je kunt er uiteraard ook zelf van alles aan toevoegen als kruiden en specerijen , noten, zaden, pitten….

Recept voor vegan mozzarella

Benodigdheden vegan mozzarella: 

  • 100 gram geweekte cashewnoten (of 20 minuten koken tot de noten zacht zijn geworden)
  • 125 ml plantaardige melk, bijvoorbeeld amandelmelk
  • 30 gram tapiocameel
  • Een flinke snuf zeezout
  • Een volle eetlepel Agar
  • 5 gram edelgist

Bereidingswijze vegan mozzarella:

  1. Doe alle ingrediënten in de blender en maal op hoge snelheid, tot de massa wat indikt.
  2. Gooi de massa over in een pan met goede anti aanbak bodem, en breng onder regelmatig roeren op een middelhoog vuur tot een temperatuur van 60*C, dit kun je met de thermometer aflezen.
  3. als de massa indikt, de pan van het vuur halen en nog even goed blijven roeren, tot de massa vanzelf van de boden loslaat.
  4. maak met bevochtigde handen een ronde bal. 5) laat dit op een koele plek verder opstijven.

BEWAARADVIES: Je kunt je kaasje circa drie dagen in de koelkast bewaren in een luchtdichte doos.

Recept voor vegan ricotta

Benodigdheden vegan ricotta:

  • 150 gram macadamia noten, geweekt of 20 minuten gekookt tot deze zacht zijn en goed zijn afgekoeld
  • 125 ml plantaardige melk, bijvoorbeeld amandelmelk
  • Een half theelepeltje zeezout
  • Een kwart theelepel citroenzuur

Bereidingswijze vegan ricotta:

  1. Gooi alle ingrediënten in de blender en blend tot de massa volledig vloeibaar is geworden
  2. drapeer een vergiet met de kaasdoek, en schenk daarin de massa, laat uitlekken
  3. hoe langer je de massa laat uitlekken, hoe dikker je ricotta kaasje wordt.
  4. je kunt het kaasje uit laten lekken in de koelkast. Hierdoor wordt het wat steviger.
  5. zet het vergiet in een kom, als je deze in de koelkast langere tijd wilt laten uitlekken om het vocht op te vangen.

BEWAARADVIES: Je kunt je kaasje circa drie dagen in de koelkast bewaren in een luchtdichte doos.

Recept voor vegan mascarpone of vegan kaassaus

Benodigdheden vegan mascarpone:

  • 150 gram cashewnoten, geweekt of 20 minuten gekookt tot deze zacht zijn en goed zijn afgekoeld
  • Een half theelepeltje zeezout
  • Een volle eetlepel (circa 15 gram) tapiocameel

Extra benodigdheden voor de kaassaus:

  • Een theelepel paprikapoeder
  • Twee volle eetlepels edelgist

Bereidingswijze vegan mascarpone of vegan kaassaus:

  1. Doe alle ingrediënten in de blender en blend tot de massa volledig vloeibaar is geworden
  2. Voeg aan de mascarpone een eetlepel paprikapoeder + 4 gram edelgist toe, blend dit opnieuw goed door, je hebt dan een heerlijke kaas saus! Deze saus kun je zowel koud als warm consumeren.

BEWAARADVIES: Bewaar de mascarpone / kaas saus tenminste drie dagen in de koelkast.

Recept vegan halloumi / cypriot stijl kaas

Benodigdheden vegan halloumi:

  • 100 gram geweekte cashewnoten
  • 125 ml amandelmelk
  • 30 gram tapiocameel
  • Twee eetlepels olijfolie
  • Een flinke snuf zeezout
  • Een volle eetlepel agar agar
  • 5 gram edelgist

Bereidingswijze vegan halloumi:

  1. Doe alle ingrediënten in de blender en maal op hoge snelheid, tot de massa wat indikt.
  2. Gooi de massa over in een pan met goede anti aanbak bodem, en breng onder regelmatig roeren op een middelhoog vuur tot een temperatuur van 60*C, dit kun je met de thermometer aflezen.
  3. als de massa indikt, de pan van het vuur halen en nog even goed blijven roeren, tot de massa vanzelf van de boden loslaat.
  4. je kunt de kaas in de vorm maken als je wenst, bijvoorbeeld een rond kaasje of een vierkant kaasje. Je kunt iedere vorm daarvoor gebruiken. Stort de massa in de gewenste vorm en zet dit enkele uren weg in de koelkast. Meest ideaal is 24 uur.
  5. je kaasje is nu snijdbaar. Snij ze bijvoorbeeld in kleine blokjes om door je salade te verwerken of snij in reepjes en grill deze kort.

BEWAARADVIES: Tenminste drie dagen houdbaar in de koelkast

Recept vegan feta kaas / Griekse stijl kaas

Benodigdheden vegan feta kaas:

  • 100 gram geweekte cashewnoten
  • 200 ml amandelmelk
  • 30 gram tapiocameel
  • Een flinke snuf zeezout
  • Twee volle eetlepels agar agar
  • Een kwart theelepeltje citroenzuur

Bereidingswijze vegan feta kaas:

  1. Doe alle ingrediënten in de blender en maal op hoge snelheid, tot de massa wat indikt.
  2. Gooi de massa over in een pan met goede anti aanbak bodem, en breng onder regelmatig roeren op een middelhoog vuur tot een temperatuur van 60*C, dit kun je met de thermometer aflezen.
  3. als de massa indikt, de pan van het vuur halen en nog even goed blijven roeren, tot de massa vanzelf van de boden loslaat.
  4. je kunt de kaas in de vorm maken als je wenst, bijvoorbeeld een rond kaasje of een vierkant kaasje. Je kunt iedere vorm daarvoor gebruiken. Stort de massa in de gewenste vorm en zet dit enkele uren weg in de koelkast. Meest ideaal is 24 uur.
  5. je kaasje is nu snijdbaar. Snij ze bijvoorbeeld in kleine blokjes om door je salade te verwerken of snij in reepjes en grill deze kort.

BEWAARADVIES: Tenminste drie dagen houdbaar in de koelkast

Recept vegan Parmezaanse kaas

De meest eenvoudige van de zes is de Parmezaanse kaas. Hiervoor heb ik 100 gram rauwe cashewnoten geroosterd in de pan, en dit laten afkoelen. Dat is eigenlijk het meeste werk, de rest is een kwestie van blenden en klaar. Je voegt bij de cashewnoten ongeveer 5 gram edelgist en een half theelepeltje zout en dit blend je in de blender tot een poederachtige substantie. VERRUKKELIJK!!!! Ik heb er flink van gesmuld!

Mijn eindoordeel van de vegan kaaskit

Tja…een toppertje! Ik vind het leuk, een tikkeltje uitdagend en ik vond het vooral ZEER SMAKELIJK. Ik ga deze kaasjes absoluut vaker maken. Ik vind het vooral een zeer handige kit, je hebt al je spulletjes meteen in huis. Ik vind het een geweldig idee. Niet alleen voor veganisten, maar ook bijvoorbeeld voor de mensen die graag eens wat veganistisch willen uitproberen. Het is een laagdrempelige manier om zelf te gaan maken. De thermometer en de kaasdoek gebruik ik overigens voor vele andere doeleinden dus ook dat is een bonus. Ik ben enthousiast!

Wil je ook de vegan kaaskit aanschaffen? Klik dan hier. Veel plezier ermee! 

DIY Extra reinigende handzeep

Verbaas jij je ook over de talloze desinfecterende handzepen, sprays en gels? Meestal kunnen we prima volstaan met een “gewone handzeep”. Sterker nog, daar zitten ook nog eens extra voordelen aan. 

Op onze huid zit een dun laagje vet dat ons bescherming biedt tegen invloeden van buitenaf, of dit nu schimmels, bacteriën of andere vervuiling is. Als je met natuurlijke zeep je handen wast, dan blijft dit natuurlijke beschermingslaagje zich steeds herstellen en blijft het je de nodige bescherming bieden. Wanneer je overmatig je handen wast, zoals we bijvoorbeeld deden toen Corona ons land binnenkwam, dan krijgt je huid geen tijd om te herstellen. De natuurlijke beschermingslaag kan worden aangetast met als gevolg enorm droge handen en een verminderde barrièrefunctie van je huid. Droge handen zijn oncomfortabel, maar het kan bij intensief wassen en ontsmetten zelfs leiden tot klachten als jeuk, schilfers, roodheid, kloofjes en zelfs tot eczeem. 

Natuurlijk je handen extra goed wassen🤲

Als je meer wil dan een goede handzeep, dan kan je zelf een extra reinigende handzeep maken. Hoe dan? Wel, dat is eenvoudig, met essentiële pure oliën en aleppozeep met laurierbes olie. Ja ik stip in het bijzonder de Aleppozeep aan die is verrijkt met laurierbes-olie, omdat dit antibacterieel en desinfecterend werkt. Hoe hoger het percentage laurierbes-olie, hoe beter. Klik hier voor Aleppozeep 40%

 Er zijn verschillende soorten essentiële olie die je eraan kan toevoegen. Tea Tree olie staat bijvoorbeeld bekend om een krachtige antibacteriële werking. Een paar druppels tea tree aan je handzeep toevoegen is al voldoende. Ook citroenolie is bijzonder interessant. Het heeft een antioxidanten-werking en een diep reinigende werking. Geranium essentiële olie heeft bijvoorbeeld kalmerende, ontstekingsremmende, adstringerende en licht pijnstillende werking. 

 Kies altijd voor echte, pure oliën en echte Aleppo-zeep. Zelf kan ik de etherische oliën van Balm Balm aanbevelen. Dit merk is goed betaalbaar.

Hoe maak je een extra reinigende handzeep?

Het begint met het schaven, raspen of snijden van driekwart aleppozeep, in zo klein mogelijke stukjes. Zet 500 ml water op het vuur en breng dit aan de kook. Zodra het kookt, draai je het vuur uit en los je de zeep op in het kokendhete water. Laat dit tenminste 8 uur afkoelen. Klop vervolgens met een garde op, tot de gewenste dikte is bereikt of laat het wat vloeibaar. Giet over in een schone, steriele glazen fles met pompje. Naarmate de zeep staat, zal het indikken. Door regelmatig even te schudden wordt de zeep weer vloeibaar.

Druppel in de zeep:

  • 8 druppels tea tree oil
  • 5 druppels lemon
  • 4 druppels geranium

Schud de etherische olie goed door de zeep en dan is je handzeep klaar voor gebruik.

Liever een spray met alcohol?

Dat kan! Ik ben op zoek gegaan naar de “meest meukvrije” variant en ik kwam uit bij de handspray van HEVI. Hey, ken ik dat merk niet? Ja, klopt! Het is dezelfde fabrikant, die de een methode heeft geïntroduceerd om te ontharen met behulp van suikers. Dit merk heeft dus ook een desinfecterende handspray, de werkt als een handgel. Je moet het zonder water direct op je handen spuiten en goed droog wrijven. Deze spray bevat 75% milde alcohol, gewonnen uit biologisch graan. 71% van de totale ingrediënten is biologisch gecertificeerd en de verpakking is biologisch afbreekbaar en milieuvriendelijk. Het bevat de COSMOS Organic certificering. De spray is handig in gebruik, even sprayen en goed droog wrijven. Doe dit laatste goed, anders mist het zijn werking alsnog. Je kunt hier de HEVI desinfecterende spray bestellen.

DIY Handspray recept

Ik heb de ouderwetse zeep weer helemaal herontdekt. Pure, plantaardige, heerlijk geurende grote stukken zeep, wie wordt daar nu niet vrolijk van. Zelf gebruik ik graag vloeibare zeep, die ik mmaar dat kun je zeer eenvoudig maken van al die mooie zeep. Ik maak regelmatig vloeibare handzeep en lichaamszeep. 

Zeep spray

Vloeibare zeep bewaar ik makkelijk en hygiënisch in glazen flessen met een pompje. Soms geef ik homemade vloeibare zeep nog een extra geur met etherische olie, waar je oneindig mee kan variëren. Of je voegt enkele druppels tea tree toe, vanwege de desinfecterende werking.

Zo bedacht ik een zeep spray, waar ik helemaal weg van ben! Geweldig onderweg, om bijvoorbeeld je handen te ontsmetten of reinigen met je eigen zeep spray. Maar ook lekker om over je lijf te sprayen en dan met een zachte doek je lichaam te wassen is heerlijk. Een tea tree olie is een ideale toevoeging voor ontsmetting onderweg, en voor thuis gebruik je je favoriete essentiële olie. Zelf ben ik fan van sinaasappelolie. Ik deel graag het recept met je zodat jij er ook plezier van kan hebben. 

Wat heb je nodig voor een zeep spray?

Het begint met een sprayflesje. Die kan je kopen, maar ik bewaar eigenlijk altijd mijn glazen flesjes. Die kan je dan mooi gebruiken voor een DIY recept. Voor een zeepspray voor onderweg kies je het beste een klein flesje, binnenshuis kan je prima een grote fles gebruiken. Of je kiest net als ik allebei 😃. Als je dan toch een recept maakt…..

Wat heb je nodig:

  • 50 gram pure, natuurlijke zeep naar keuze (bijvoorbeeld de zepen van Kusala)
  • anderhalve liter water
  • eventueel pure essentiële oliën

Je begint met het raspen van het stukje zeep. Dat kan met een willekeurige (keuken)rasp maar je kan natuurlijk ook de leuke en handige Bubble Buddy gebruiken. Met een beetje voorzichtigheid kan je de zeep ook schaven met een scherp mes. Zet het water op het vuur en breng aan de kook. Het water moet gaan borrelen. Voeg de zeep-rasp toe en roer, laat volledig oplossen. Laat dit een aantal uren goed afkoelen. Je kunt als je wenst wat druppels pure essentiële oliën toevoegen als sinaasappel, lavendel en citroen. Als handzeep-spray kun je voor wat extra anti-bacteriële werking druppels tea tree olie toevoegen. Giet de vloeibare zeep na afkoeling over in de spray-flacon. Je zeep-spray is klaar voor gebruik. Schud steeds even voor gebruik.

Hoe gebruik je de zeep spray?

Je kan deze zeep-spray voor je hele lichaam gebruiken. De spray is heerlijk en makkelijke onder de douche: insprayen, sponzen, afspoelen en klaar. Of gebruik een scrubhandschoen. Je kunt je ook “bij-de-kraan” wassen met deze spray, spuit wat op vochtig gemaakte bio-katoenen doek en was je gehele lichaam, spoel na en droog jezelf af. In een kleine sprayflacon neem je je handzeep-spray ook makkelijk mee voor onderweg, zo kan je overal je handen reinigen. Je kunt de handzeep-spray ook droog gebruiken, maar daarna moet je wel je handen goed droogwrijven, anders kan het kleverig aanvoelen. 

Don’t Bug Me! Bug-Off Stick review

Pfffffff wie heeft er geen hekel aan…… ……🦟🦟🦟……….MUGGEN!  😖 Ze houden je behoorlijk uit je slaap en dan heb ik het nog niet over de muggenbulten en de enorme jeuk die dat met zich meebrengt. 

Ik woon in een groene omgeving waar veel insecten rondvliegen. Ieder jaar vieren de muggen hier feest. Geloof mij……ALLES wat mogelijk is op het gebied van natuurlijke muggenbestrijding heb ik geprobeerd. Niets hielp, of hielp maar heel even. Uiteindelijk werkt voor mij alleen een klamboe. Daar lig ik ’s zomers in te slapen om nog enigszins aan nachtrust toe te komen.

Waarom lijken al die natuurlijke middeltjes niet te werken of maar heel even? Dat heeft te maken met het vervliegen van de oliën. Etherische olie is krachtig maar vervliegt snel. Olie als eucalyptus, pepermunt, tea tree, lemongrass en lavendel staat erom bekend dat muggen er niet dol op zijn. Het klopt dat muggen deze geuren niet lekker vinden, maar ze laten zich er niet altijd door tegen. Ik heb inmiddels al wel tientallen soorten olie getest. Ook bijna alle natuurlijke alternatieven voor DEET middelen bevatten deze etherische oliën… ze werken dus maar heel eventjes.

Natuurlijke anti-muggen spray zonder DEET

Sinds ik werkzaam ben bij Puur & Fit heb ik platform gekregen om mooie producten voor de winkel uit te zoeken. Vanaf het moment dat de muggen dit voorjaar al vroeg hun intrede maakten, was de vraag naar een goede natuurlijke muggen olie groot, maar helaas kon ik zelf niets vinden wat langdurig werkt. Tot ik de DON’T BUG ME! stick tegenkwam van het Amerikaanse merk CHAGRIN VALLEY… Daar zit ook NEEM in verwerkt, iets dat muggen enorm mijden. Neem wordt in India al decennialang als insecticide gebruikt. Het is een krachtig goedje, er zitten meer dan veertig actieve bestanddelen in neem-olie. De bestanddelen AZADIRACHTINE en SALANNIN zorgen voor de insectenafwerende werking. Het werkt ook als een natuurlijk bestrijdingsmiddel, dat in de biologische landbouw veel wordt gebruikt.

Neem is niet alleen insectenwerend, het is ook weldadig voor je huid. De sterke geur wordt veroorzaakt door de zwavelhoudende verbindingen. Deze verbindingen zorgen voor de oh-zo-gewenste afstotende werking op tal van insecten.

DE DON’T BUG ME! STICK VAN CHAGRIN VALLEY🦟

Deze NEEM lijkt de gouden formule te zijn in de DON’T BUG ME! stick van Chagrin Valley. Dit merk werkt alleen 100% puur en vers. En 100% meukvrij. Chagrin Valley ( soap&salve) is van oorsprong een familiebedrijf. Geen groot bedrijf, dat massaal produceert, maar een klein bedrijf dat met zorg en aandacht 100% zuiver en biologisch produceert. Ze zijn USDA gecertificeerd. Ik kan zo enorm BLIJ worden van dit soort kleine ondernemingen! Ik ben al een poosje een groot fan van dit merk en ook deze muggenstick behoort tot mijn favorieten.

Zoals je hiernaast kunt aflezen, bestaat de stick uit 10 pure, verse, biologische ingrediënten. Ben je vegan, dan moet ik je helaas teleurstellen, er zit bijenwas in. Toen ik NEEM op de ingrediëntenlijst las, werd ik wel hoopvol. Die NEEM…..dat ruik je. 😕, maar het is te verdragen. Ik heb de stick een week lang getest, ik brak mijn klamboe tentje boven mijn bed af en heb mij goed met de stick ingesmeerd. Het eerste positieve is dat mijn overgevoelige en kwetsbare huid goed op de stick reageerde: mijn huid bleef rustig en vertoonde geen enkele reactie. Het volgende punt was ook top: de NEEM “stank” viel me reuze mee, want je ruikt ook lekkere andere oliën. Maar het aller- aller- allerbelangrijkst: het werkt!

Ik lag die eerste keer zelfs een beetje te wachten op de eerste zoemers rondom mijn oren (want door de hitte lag ik ook nog eens niet onder een laken beschermd) maar wat schetste mij verbazing? Ik viel heerlijk in slaap zonder maar wakker te worden van irritante zoemers, en jeuk! Ook de nachten erop had ik nergens last van. Ik kon het nauwelijks geloven. Na vele tientallen pogingen heb ik dan toch echt mijn natuurlijke anti-muggen middel gevonden!

In het muggenseizoen smeer ik me sindsdien elke avond voor het slapen gaan in met de stick en ik slaap als een roosje, geen gezoem en geen bulten op mijn huid als ik wakker wordt, hoe heerlijk is dat! Geen klamboe meer opzetten voor mij 🥳

Nadelen van de Chargrin Valley Don’t Bug Me!

Qua werking ben ik dus blij verrast, maar er zijn ook nadelen: het heeft een onbestemde geur. Ik vind het persoonlijk reuze meevallen, sterker nog, ik vind het wel lekker 😉 De stick is verder best prijzig (€ 14,99). Als je € 14,99 te duur vindt, kun je kiezen voor de Chagrin Valley lotion bar. Dit is 100% precies hetzelfde, maar dan kleiner. Deze lotion bar weegt 29 gram en kost € 8,99. Het is NIET geschikt voor veganisten. De Don’t Bug Me! Spray is wel geschikt voor veganisten.

Ik gebruik dit jaar nog altijd de stick van vorig jaar en die werkt gewoon nog steeds ONWIJS GOED, dus je kunt je stick ook na het muggenseizoen opbergen en weer opnieuw gebruiken als het nodig is. Wil jij ook deze zomer mug-vrij doorkomen? Bestel de stick dan snel! Want….de voorraden zijn vrij beperkt vanwege het handwerk een het feit dat het uit Amerika moet komen! Klik hier door naar het productoverzicht van Chagrin Valley Don’t Bug Me!

Knettergezonde Carob

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ik kan mij soms blijven verbazen over het feit, dat sommige knetter-gezonde producten maar geen voet aan de grond krijgen op de markt. Carob is zo’n voorbeeld. Ik heb warme herinneringen aan carob. In mijn studietijd at ik hele potten carob-pasta leeg waar ik voor spaarde, want deze potten waren erg prijzig in de biowinkel. Maar ik was er dol op, en dat is nog altijd onveranderd gebleven. Omdat ik het onterecht vind, dat het nog in het verdom-hoekje staat, zet ik in deze MO’S FAVORITE carob in het zonnetje. Hopelijk kan ik jullie ook overhalen om carob eens te gaan uitproberen! 

Wat is carob?

Carob is een vervanger voor cacao of cacaopoeder. Het wordt gewonnen uit de Johannesbroodboom,  vaak ook wel de Carobboom genoemd . De carob komt voort uit de peulvruchten van de boom waarvoor deze wereldwijd worden gekweekt. In Amerika wordt de Carob vooral ook gebruikt als een sierplant in de tuin. De carobboom groeit uitstekend onder alle omstandigheden: van zeer vochtige tot zeer droge klimaten.
 
Omdat ze zeer zoet smaken worden de zaden vaak puur gegeten, maar het wordt meestal gemalen en geroosterd waardoor het een cacao-achtig poeder wordt wat ter vervanging gebruikt kan worden voor cacao. Carob wordt nogal eens verward met het andere poeder wat wordt gewonnen van de johannesbroodboom: johannesbroodpitmeel. Dit is echter een heel ander soort poeder. Johannesbroodpitmeel is een geel/wit poeder dat wordt verkregen door het malen van de kiemende zaden van de johannesbrood boom. We gebruiken het bewust en zelfs vaak onbewust in erg veel producten. Het poeder wordt namelijk gebruikt als emulgator (verdikkingsmiddel) niet alleen in biologische voeding maar ook veel in de voedselindustrie. Het komt bijvoorbeeld erg vaak voor in babyvoeding. Ook wordt het veel gebruikt om babyvoeding in te dikken om zo reflux (spugen) te verhelpen. Johannesbroodpitmeel heeft ook een E-nummer: E 410.
 
Carob is dus  wat anders, het is een unieke zoetstof  en suikervervanger. Carob past ook in het rijtje van lucumapoeder en macapoeder.

Het verschil tussen carob en cacao

Naast dat het lichter is van kleur, zijn er nog meer verschillen tussen  cacaopoeder en carobpoeder:
  • De smaak. Carob is wat minder krachtig in smaak, maar wel zoeter. Het heeft een bijzondere smaak, wat het beste is te vergelijken met vanille, baobab en maca gecombineerd.
  • De samenstelling/voedingswaarden. Carob bevat meer suikers, cacaopoeder meer vetten. Het suikergehalte van carobpoeder ligt per 100 gram gemiddeld op zo’n 40 gram, bij cacao is dit gemiddeld zo’n 2 gram suikers. Qua vetten is het omgekeerd: per 100 gram bevat carobpoeder 0,5 gram vet, terwijl cacaopoeder gemiddeld zo’n 20-25 gram vet bevat.
  • Carob bevat geen theobromine, een soort cafeïne die van nature wel aanwezig is in de cacaoboon. Het komt zelden voor, maar mensen kunnen een allergie hebben voor theobromine. Dan is carob een ideale vervanging.
  • Carob is goedkoper dan cacaopoeder. Carobpoeder is vrijwel alleen biologisch verkrijgbaar, maar dan ook is het goedkoper dan de niet-biologische ” huis/tuin/keuken” cacaopoeder. 150 gram carobpoeder kost gemiddeld 1,75, 250 gram gewone cacaopoeder kost gemiddeld zo’n 3,75. Biologische cacaopoeder is nog duurder.

Gezond

Carob is gezond. Het bevat veel ijzer en calcium. De twee hoofdbestanddelen in de carob peulvrucht zijn pulp (90%) en het zaad (10%) De carobpulp bestaat voor ongeveer 60% uit suikers, waaronder hoofdzakelijk glucose, sucrose en fructose en maltose. Het is hierom ook lager in de Glycenische Index dan gewone cacao. Carob helpt ook bij een gezonde spijsvertering.
 
Carob is overigens een perfecte aanvulling op rauwe cacao. Rauwe cacao smaakt voor erg veel mensen echt veel te bitter, met name kinderen kunnen dit absoluut niet waarderen. Als je rauwe cacao wat vermengt met carob, zal dit naast een melkachtige chocoladesmaak ook nog als bijkomend voordeel hebben dat de hoge aanwezigheid van magnesium in de rauwe cacao een zeer gezonde combinatie geeft met het hoge calcium-gehalte in de carob. Een waar feestje voor je lichaam. Carob heeft een wat afmattende flauwe smaak, waar met name chocoladeliefhebbers even aan moeten wennen. Het is dus een kwestie van even uitproberen. Carob kun je kopen in erg veel bio winkels en ook in diverse gezondheidswinkels.  Als er op de verpakking staat dat de carob poeder 100% gecertificeerd biologisch is gewonnen, heb je de goede te pakken. Deze zijn onder lagere temperaturen gedroogd. Gebruik ongeveer twee eetlepels carobe ter vervanging van één eetlepel (rauwe) cacao.

Wat kun je allemaal met carob?

Ik ben zelf een groot fan van carob. Ik gebruik het iedere dag, en maak er bijvoorbeeld  lekkere cichorei koffie latte een stuk smakelijker mee. Carob en cichorei laten zich perfect met elkaar combineren! Je kunt carob hetzelfde gebruiken als cacaopoeder, dus 1:1. Heerlijk in toetjes, door baksels, of maak er een heerlijk glazuur van vermengd met wat stevia druppels en een beetje water! Wil jij ook mijn favoriete gezonde koffie maken?

Dit heb je nodig (voor een groot glas)

  • 150 ml havermelk
  • drie flinke eetlepels cichorei koffie
  • twee eetlepels zuivere erythritolsuiker
  • een eetlepel carobpoeder

Zo maak je het

Zet een flink glas cichorei koffie door de cichorei samen met de suiker met kokend water op te schenken. Doe de havermelk in een melk opschuimer en schuim op. Dit gaat niet overweldigend schuimen, maar voldoende om een lekkere schuimkraag te verkrijgen op de melk. Als je homemade havermelk gebruikt zal de schuimkraag nog beter zijn. Schenk de opgeschuimde melk bij de koffie en bestrooi royaal met carobpoeder. SMULLEN!

Verkrijgbaar bij Puur & Fit

Natuurlijk is Biologische Carob poeder verkrijgbaar bij Puur & Fit. KLIK HIER om het te bestellen

Pro Darm Probiotic Regulator

Deze week licht ik een bijzondere favoriet uit, want voor mij behoort dit product tot één van mijn allergrootste favoriete producten die ooit op de markt zijn verschenen. Ik leerde dit product, PRO DARM REGULATOR in 2016 / 2017 kennen, toen ik op zoek was naar een fijne probiotica waarmee ik mijn eigen zuivelvrije yoghurts mee aan kon zuren. Ik werkte destijds leuk samen met een kleine ondernemer die zich bezighoudt met probiotica, en hij stelde mij al snel voor aan deze PRO DARM. Ik was vrijwel direct mega-enthousiast, omdat deze vloeibare vorm niet alleen 100% meukvrij en melkvrij was, maar ook nog eens biologisch-dynamisch. Ik kreeg een flesje thuisgestuurd en ben er direct mee aan de slag gegaan. Sindsdien heb ik het in mijn hart gesloten en zorg ik, dat ik standaard een fles in huis heb.

Pro Darm Probiotic Regulator niet alleen voor yoghurt 😉

Ik gebruik het niet alleen om mijn eigen zuivelvrije alternatieven aan te zuren, maar ook als mijn darmen even wat meer nodig hebben. In hetzelfde jaar dat ik kennismaakte met PRO DARM werd ik getroffen door een zeer hardnekkige infectie die maar niet weg wilde gaan. Ik ben goddank vrijwel nooit ziek, maar ik herinner mij deze periode nog goed. Wat voelde ik mij hondsberoerd. Koude koorts, zweetaanvallen, algehele malaise, het was echt heel naar. Dit duurde twee weken, in deze weken had ik werkelijk alles geprobeerd op natuurlijk en meukvrij gebied om er sneller vanaf te komen, NIETS hielp. Ik moest dus aan de antibiotica, wat mij vreselijk tegen de borst stuitte maar ik was zo wanhopig dat ik denk ik op dat moment alles wel in wilde nemen. De kuur sloeg direct aan, binnen twee dagen voelde ik mij stukken beter. Alleen…😕 mijn darmflora lag behoorlijk op zijn gat door de antibiotica. Na de antibioticakuur begon ik direct met een dopje PRO DARM per dag en binnen nog geen twee dagen had ik nergens last meer van. Sindsdien ben ik overtuigd en staat er standaard een fles in de kast. Pro Darm is werkelijk een uniek probioticum.

Wat maakt Pro Darm zo uniek?

Het bevat zeer grote hoeveelheden levende melkzuur-bacteriën maar het bevat géén melk, of bestanddelen daarvan. Het is gemaakt van biologisch/dynamische ingrediënten, het draagt dan ook het officiële Demeter keurmerk. Daarnaast is het vrij van allergenen. Pro Darm is gebaseerd op kefir-ferment concentraat, vijgen, en citroenen. Het valt onder het zogeheten “hooggeconcentreerde probioticum”: het bevat per 10 ml tenminste één miljard melkzuurbacteriën. Pro Darm blinkt uit in deze enorme hoeveelheid melkzuurbacteriën terwijl het bestaat uit 100% plantaardige ingrediënten. Het bevat van nature de volgende melkzuurbacteriën:

  • L-Acidophilus
  • L-Casei
  • L- Kefir
  • L-Lactis
  • L-Brevis
  • L-Delbrueckii
  • L-Helvecticus
  • L-Kefirgranum
  • L-Parakefir
  • L-Cellobiosus

Een flesje bevat 300 ml. Je kunt het zeer lang (buiten de koelkast) houdbaar houden. Na openen bewaar je het in de koelkast. Je krijgt er een maatdopje bij. De aanbevolen dosering is 1 tot 3 x daags een dopje van 10 ml. Je kunt de probiotica gewoon in alles laten oplossen. Van lauwwarme tot koude dranken, van homemade plantaardige yoghurt tot door je smoothie.

Homemade vegan yoghurt

Dankzij de veganistische golf en het feit dat we koemelk zijn gaan mijden, zien we talloze alternatieven op yoghurt in het gekoelde schap in winkels. Op zich vind ik dat een goede ontwikkeling maar de meeste alternatieven zijn niet gezond en peperduur betaald. De grap is dat je zelf in no-time een heerlijke en supergezonde variant kan maken en dat je daar echt niet veel voor nodig hebt. Ik heb op mijn website talloze vegan / lactosevrije alternatieven op zuivel gezet, van yoghurt tot kwark, van rijstepap tot vla. Zonder ingewikkelde en dure hippe apparaten, zoals de vele yoghurtmakers. Het is echt eenvoudig. Ook kokosyoghurt maak je makkelijk zelf. Ik gebruik geen kokosmelk, al kan dat natuurlijk altijd. Ik maak de yoghurt in basis van gedroogd biologisch kokosrasp. Ja, ook kokosrasp bevat aardig wat verzadigde vetten, maar het is zeker meer zuiver en je hebt er veel minder van nodig. 45 gram per liter yoghurt is ruim voldoende. Zo reduceer je het verzadigde vetgehalte aanzienlijk. Daarnaast gebruik ik een dopje PRO DARM en om wat te verdikken biologische Johannes broodpitmeel. Als je dat wenst, kan je de yoghurt zoeten met stevia. En je hebt water nodig. Dat is alles.

Pro Darm vegan yoghurt maken

Hoe maak je veganistische yoghurt met Pro Darm?

Het is fijn als je een hogesnelheidsblender hebt, maar een gewone blender volstaat ook. Doe 45 gram biologische vers gedroogde kokosrasp in de kan van de blender, en vul op met 850 ml water. Dit laat je ongeveer 5 minuten op hoge snelheid blenden. Je hebt nu kokosmelk. Giet de melk over in een (liefst gietijzeren) pan en breng aan de kook, terwijl je blijft roeren. Zodra de melk begint te koken, voeg je een volle eetlepel Johannesbroodpitmeel toe en je blijft goed doorroeren. Als het wat te vloeibaar blijft, voeg dan nog een klein beetje Johannesbroodpitmeel toe. Haal de pan van het vuur en bij 3-5 minuten continu doorroeren. Voeg indien gewenst een zoetstof als stevia toe en klop opnieuw door. Zodra de massa enigszins is afgekoeld voeg je een maatdopje PRO DARM toe en je klopt opnieuw goed door. Schenk de yoghurt over in een fles en laat verder afkoelen. De yoghurt is ruim anderhalve week houdbaar in de koelkast. Schud de fles goed voor gebruik. En roer de yoghurt even goed door. Eet smakelijk!

De gezondheid van Kiemen

Ik gebruik al langere tijd zo nu en dan kiemen. Naast dat ik het erg lekker vind, is het ook ontzettend gezond. Nu we erg met onze gezondheid bezig zijn, komen kiemen ook steeds meer voor, zelfs in supermarkten waar je voorheen enkel nog taugé kon kopen. Wat zijn kiemen precies? En hoe gezond zijn ze?

Wat zijn kiemen?

Kiemen zijn ook wel uitlopers van zaden. De spruiten ontstaan zodra zaden aan warmte en water worden blootgesteld. Deze spruiten bevinden zich in een pril stadium dat ligt tussen zaad en jonge plant. Dit is het meest vitale stadium. De benodigde voeding wordt nog uit het zaad gehaald en omgezet in zeer waardevolle voedingsstoffen, die voor mensen zeer gemakkelijk opneembaar zijn. Als dit stadium is gepasseerd, spreken we niet meer van kiemen, maar zullen zich er worteltjes gaan vormen die op zoek gaan naar externe voedingsbodem. Dit zijn dan al feitelijk jonge plantjes. Kiemen gaan al een zeer lange tijd terug in de tijd. Al lang geleden wist men dat kiemen grote gezondheidsvoordelen bezitten voor de mens.

In het jaar 3000 voor Chr. werden bonenscheuten bijvoorbeeld door Chinese geneesheren geroemd om hun voedingswaarden en medicinale eigenschappen. Ook werden vanwege het hoge gehalte aan vitamine C vroeger op langere scheepsreizen bonen meegenomen, om ze enkel alleen in water te laten ontkiemen. Het eten van ontkiemde bonen was een zeer effectief medicijn tegen de gevreesde scheurbuik. Ook waren gekiemde linzen tijdens de eerste wereldoorlog een zeer belangrijk deel van de menu’s van Britse en Indische soldaten. Dit werd vooral veel gegeten om eiwittekorten aan te vullen wegens het gebrek aan vlees. Vandaar dat vandaag de dag linzen ook nog zeer hoog worden aangeschreven ter vervanging van het stukje vlees. Kiemen kunnen een belangrijke rol spelen in het oplossen van het wereldvoedselprobleem. Met de hoeveelheid graan die nodig is om voor één persoon vlees te verkrijgen, kan brood verkregen worden voor zeven personen. Kiemen, verkregen door dezelfde hoeveelheid graan, kunnen maar liefst 20 personen voeden.

Zaden bestaat voornamelijk uit koolhydraten, eiwitten en vetten. Verder bestaan ze voor circa 10% uit water. De koolhydraten, voornamelijk in de vorm van zetmeel, worden tijdens het ontkiemen omgezet in enkelvoudige suikers. Dit zorgt ervoor dat de kiemen licht verteerbaar worden. De vetten in het zaad worden gebruikt als energiebron. De eiwitten vallen gedeeltelijk in hun bouwstenen uiteen, de zeer waardevolle aminozuren. Het vitaminegehalte, met name vitamine C, neemt enorm toe. En er zijn nog veel meer voordelen:

  • Kiemen consumeren we op hun meest vitale moment, wat wil zeggen dat we kunnen profiteren van de hoogst haalbare voedingswaarde. Ze worden in hun geheel geconsumeerd zodat we ook optimaal profiteren van alles wat zich in de kiem bevindt. Met gewone groente snijden, hakken, en pureren we er lustig op los en verwijderen we ook vaak de schillen, stronken en andere delen. Omdat kiemen een ”levende producten” zijn, blijven alle voedingswaarden aanwezig.
  • Omdat de kiem zich nog in een pril stadium bevindt in ontwikkeling van plant/groente heeft het nog geen kans gehad om ziekten en/of vraat op te doen.
  • Kiemen zijn verrassend lekker en in vele soorten en smaken verkrijgbaar. Ze kunnen ook ter garnering op de boterham worden gebruikt of door salades.

Gezond? Nee,supergezond!

Bepaalde soorten kiemen bevatten een zeer hoge concentratie aan waardevolle stoffen. Een goed voorbeeld zijn de kiemen van de koolachtigen (brassicaceae). Onderzoek heeft aangetoond dat deze kiemen 20 tot 50 maal zoveel glucosinolaten bevatten dan hun volwassen broers en zussen. Met name broccoli kiemen zijn zeer rijk aan glucosinolaten. Kiemen zitten bomvol met waardevolle mineralen zoals calcium, magnesium, ijzer, kalium en fosfor. Doordat deze in de kiemen worden gekoppeld aan aminozuren, ontstaan verbindingen die de spijsvertering veel gemakkelijker aankan dan de mineralen in volwassen groenten. De in het zaad aanwezige enzymen, sporenelementen, vitaminen en mineralen nemen tijdens het kiemproces óf sterk toe, óf worden in een voor ons lichaam beter opneembare vorm omgezet. Kiemgroenten bevatten ook erg grote hoeveelheden antioxidanten, die vrije radicalen in ons lichaam onschadelijk maken. Ook is het rijk aan vezels en nucleïnezuren. Deze zuren hebben we bijvoorbeeld nodig voor celgroei en herstel.

Wat zijn nu goede kiemgroenten?

Vrijwel alle soorten granen, zaden en peulvruchten kunnen ontspruiten. De soorten die de meeste gezondheidsvoordelen opleveren zijn ontkiemde gierst, broccolizaad, diakonzaad en Quinoa. De meest gemakkelijke soorten die we zelf thuis kunnen ontkiemen zijn alfalfa, fenegriekzaad, adukibonen, groene en rode erwten, linzen, klaverzaad, radijszaad, Quinoa, tarwekorrels en mungbonen. Het is erg eenvoudig om zelf thuis zaden te kiemen. Alles wat je daarvoor nodig hebt is een grote pot, water, een stuk katoen/kaasdoek, en onbehandelde biologische zaden, pitten of bonen.

Hoe kiem ik zelf thuis?

Volg deze zeer eenvoudige stappen om zelf kiemen te kweken:

  1. Spoel de zaden goed af. Doe ze in de pot en schenk een paar centimeter afgekoeld gekookt water op de zaden/pitten/bonen. Dek de pot af met een stuk katoen/kaasdoek, doe er elastiek omheen, en laat de pot een nacht staan op een warme donkere plaats.
  2. Spoel de zaden/pitten/bonen de volgende dag af met koud water. Belangrijk: laat het GOED uitlekken, anders gaat de boel verrotten. Zet de pot vervolgens terug in het donker. Herhaal deze stap twee keren per dag, tot het zaad gaat kiemen. Zet de pot dan in een hoek van 45 graden zodat de spruiten erin omhoog kunnen groeien.
  3. Zet de pot op de vensterbank in de zon. Je kunt de kiemen luchtdicht (goed afgesloten) 2-3 dagen in de koelkast bewaren.

Je kunt tegenwoordig mooie kiem-potten kopen, maar je kunt ook van oude PET flessen een kiem-pot maken. Dit doe je door de fles met gaatjes te perforeren, en de (bijvoorbeeld) geweekte / uitgelekte mungbonen in de fles te vullen. Die kun je drie dagen op een koele plaats laten kiemen. Je kunt ook voor de gemakkelijke weg kiezen en de kiemen kopen in de biowinkel. Ze zijn ook niet-biologisch verkrijgbaar in supermarkten en groentewinkels. In de biowinkels vind je echter ook de meeste keuze. Er zijn ook vele mixen verkrijgbaar, wat weer lekkere variatie kan brengen. 

Bij Puur & Fit verkopen we uiteraard de beste biologische mungbonen! KLIK HIER om direct te bestellen, zodat jij thuis ook snel je eigen kiemgroenten kunt gaan maken!