Sport en bewegen

Hoeveel eiwitten heb je nodig als je sport?

Moet je meer eiwitten consumeren of proteïneshakes nemen als je sport? In deze blog gaan we deze vraag beantwoorden.

Ik heb enkele jaren geleden post-hbo opleiding tot sportdiëtist gevolgd. Tijdens de opleiding leerde ik wat ik al eigenlijk dacht: dat de meeste verhalen over sporten en eten niet meer dan mythen zijn. Bijvoorbeeld dat professionele atleten mega-hoeveelheden eiwitten naar binnen moeten werken.

Voordat ik deze blog ging schrijven ging ik me eerst inlezen in de recente ontwikkelingen in de wetenschap rondom sporten en eten, en voornamelijk rondom eiwitinname en het effect hiervan op spieropbouw. In deze blog deel ik met jullie mijn bevindingen mee.

Hoeveel eiwit hebben we eigenlijk nodig?

Eerst gaan we tellen hoeveel eiwit per dag we nodig hebben.

Onder normale omstandigheden heeft een gezonde volwassene ongeveer 0,83 gram eiwit per 1 kilogram lichaamsgewicht per dag nodig. Bijvoorbeeld, als jouw gewicht 60 kg is dan heb je 60 × 0,83 = 50 gram eiwit per dag nodig. Voor vegetariërs en veganisten is die hoeveelheid respectievelijk 20% en 30% hoger. Als een vegetariër van 60 kg heb je 60 gram eiwit per dag nodig, en als een veganist van 60 kg heb je 65 g eiwit nodig. Dat komt vanwege de slechtere verteerbaarheid van plantaardige eiwitten en omdat plantaardige eiwitten soms minder essentiële aminozuren bevatten. Deze twee factoren bepalen de eiwitkwaliteit. Lees hieronder meer.

Kwaliteit van eiwit

De kwaliteit van eiwit wordt bepaald door twee factoren, namelijk de verteerbaarheid en het aminozuurgehalte.

In het algemeen hebben dierlijke eiwitten een verteerbaarheid van 90-99%, terwijl plantaardige eiwitten op een percentage van 70-90% zitten (hoe hoger dit percentage, hoe beter). Eiwit afkomstig uit maïs wordt bijvoorbeeld slecht geabsorbeerd door je lichaam. De verteerbaarheid van eiwit afkomstig van sojabonen is dan weer net zo goed als die van een dierlijke bron.

Alle eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. Aminozuren worden vaak vergeleken met bouwstenen. Twintig verschillende aminozuren moeten aan elkaar ‘gelegd’ worden zodat er een compleet eiwit gecreëerd wordt in het menselijk lichaam. Negen van deze aminozuren zijn essentieel. Dit betekent dat ons lichaam ze zelf niet kan maken en dus moeten we deze aminozuren elke dag binnenkrijgen met het eten.

Plantaardige eiwitten bevatten soms een of meerdere essentiële aminozuren in maar zeer kleine hoeveelheden. In granen bijvoorbeeld ontbreken aminozuren lysine en isoleucine, in peulvruchten missen juist weer methionine en tryptofaan. Maar als je nu granen en bonen samen eet, dan krijg je een reeks van aminozuren binnen die complementair zijn aan elkaar: ze vormen samen de complete set eiwitten. Vroeger was de gedachte dat de complementaire aminozuren tijdens één maaltijd genuttigd moeten worden. Tegenwoordig is deze gedachte losgelaten. De aanbeveling is nu om de complementaire aminozuren gedurende één dag te consumeren.

Dat betekent eigenlijk dat je (zeker als je een strikte vegetariër bent) zo gevarieerd mogelijk moet eten.

Interessant is dat eieren, melk en soja de hoogste eiwitkwaliteitsscore hebben, namelijk 1. Vlees heeft een wat lagere score van ongeveer 0,9.

Hoeveel eiwitten heb je nodig als je aan (kracht)sport doet?

Over het algemeen is de behoefte aan eiwitten van duursporters significant minder dan die van krachtsporters.

De volgende aanbeveling is van toepassing voor krachtsporters die minstens twee keer per week minstens 1 uur lang treinen. Als je minder vaak dan dat traint, dan heb je geen extra eiwitten nodig.

Krachtsporters die specifiek willen inzetten op het vergroten van de spiermassa krijgen het advies (van o.a. het Voedingscentrum) om (tijdelijk) wat meer eiwit te nemen. Afhankelijk van de conditie en doelen van de sporter, kan de extra hoeveelheid eiwit die je nodig hebt variëren van 1.2 tot 2 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag. Voor een krachtsporter die 60 kilo weegt, komt dit neer op 72 tot maximaal 120 gram eiwit per dag. De bovengrens van de eiwitbehoefte kan oplopen tot 2,2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag, maar studies hebben aangetoond dat de meeste spiergroei bij gezonde personen rond de 1,6 gram piekt. Dat wil zeggen dat er een limiet is aan spiergroei is, en dat eten van meer (dan 1.6 g/kg) eiwit gaat niet helpen.

Anabolic window?

Protein timing is een techniek die door velen wordt gebruikt die trainen om hun groei (in spiermassa) te maximaliseren. De Anabolic Window of Opportunity-theorie stelt dat vanaf het moment dat je training beeindigt, er een kritische tijdsduur van 45 minuten tot 1.5 uur is waarbinnen je grote hoeveelheden hoogwaardige eiwitten moet consumeren om maximale spiergroei te realiseren.

Deze theorie wordt trouwens niet bevestigd door wetenschappelijke onderzoeken. Die zeggen juist dat de timing veel kleinere rol speelt dan we lang hebben gedacht. Er is een onderzoek dat concludeert dat juist het eten van eiwit 3-6 uur voorafgaand aan krachttraining de spiergroei bevordert. Een andere onderzoek heeft waargenomen dat de inname van eiwit onmiddellijk voor of na de training geen verschil in resultaten met spieraanwinsten laten zien. Dus maak je niet te druk over die “Anabolic Window of Opportunity”.

De nieuwe aanbeveling is de eiwitinname gelijk te verspreiden over de hoofdmaaltijden (ontbijt, lunch, avondeten). In de praktijk betekent dat dat je 20-40 g eiwit (afhankelijk van jouw gewicht) per maaltijd consumeert. Deze aanbeveling wordt gedaan door De International Society of Sports Nutrition.

Heb je proteïne shakes nodig als je sport?

Proteïneshakes en andere producten zoals proteïnerepen zijn niet nodig als je elke dag voldoende eiwit eet. Mocht het zo zijn dat je denkt dat je op een specifieke dag minder eiwit binnenkrijgt dan wenselijk is maar je toch hard hebt gesport, dan moet je zo’n een eiwitshake nemen. Houd er echter rekening mee dat proteïneshake niet alleen een bron van eiwitten is maar ook een bron van calorieën. De shake kan je dus ook dik maken.

Zelf gebruik ik nooit eiwitpoeders om shakes te maken. Maar ik gebruik ze om mijn gerechten die anders weinig eiwitten zouden bevatten, te verrijken. Mijn favoriete eiwitproduct is vegan collagen booster van Sun Warrior. Ik gebruik het om bij voorbeeld zoete of hartige wafels te maken.

Conclusie voor als je wilt gaan trainen om meer spiermassa op te bouwen:

  1. Eet 3-4 maaltijden verspreid over de dag: b.v. ontbijt, lunch, diner en eventueel een snack. en eet bij elke maaltijd 20-40 g eiwit.
  2. Ben je veganist? Dan moet je 30% eiwit meer consumeren.
  3. Een proteïneshake is niet nodig maar kan soms handig zijn als het je niet lukt om tijdens het eten voldoende eiwit binnen te krijgen.

Hoeveel eiwit als onderdeel van een gezonde leefstijl?

Eiwit, je kan niet zonder. Maar hoeveel eiwit heb je nu echt nodig? Wat gebeurt er als je teveel eiwit inneemt? Of te weinig? Kan je wel genoeg eiwit uit voeding halen? Hoeveel eiwit zit er eigenlijk in voeding? En wanneer is een eiwit shake of eiwit supplement interessant?

Eiwitten zijn de bouwstenen voor je lichaam. Eiwitten bestaan uit aminozuren en die heb je nodig voor de opbouw, het herstel en de vervanging van je cellen. Eiwitten zijn essentieel voor de ontwikkeling en het behoud van je lichaamsweefsels, zoals spieren, pezen, organen, je huid en andere weefsels. Ze zorgen voor de aanmaak van diverse hormonen, enzymen en neurotransmitters. Ook zijn eiwitten (naast de andere twee macronutriënten vetten en koolhydraten) een heel belangrijke energiebron. Eiwitten spelen ook een rol in het sterk en gezond houden van je immuunsysteem.

Aminozuren

Eiwitten bestaan eigenlijk uit lange ketens van aminozuren. Als je eiwitten via voeding binnenkrijgt, breekt je lichaam de eiwitten direct af tot aminozuren. De aminozuren zijn de bouwstenen die nodig zijn voor de bouw van je lichaamscellen.

Er zijn 22 aminozuren. 14 van deze aminozuren kan je lichaam zelf maken, die worden de niet-essentiële aminozuren genoemd. Daarnaast zijn er 8 aminozuren die je lichaam niet kan aanmaken, deze worden de essentiële aminozuren genoemd. De essentiële aminozuren moet je dus binnenkrijgen via voeding. De essentiële aminozuren zijn:

  • Fenylalanine
  • Isoleucine
  • Leucine
  • Lysine
  • Methionine
  • Threonine
  • Tryptofaan
  • Valine

Soms kom je een iets afwijkende telling tegen. Sommige aminozuren, zoals arginine en histidine worden ook nog wel eens semi-essentiële aminozuren genoemd.

Hoeveel eiwitten per dag heb je nodig?

Hiervoor geldt een standaard advies als minimum inname: een volwassene heeft dagelijks 0,83 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht nodig. Dan bestaat nog geen 10 tot 15% van je voeding uit eiwit. Dat zorgt ervoor dat je geen tekorten krijgt, maar voor een goede gezondheid zou je meer moeten innemen. Voor mensen met een actieve leefstijl, sporters of mensen die herstellen van ziekte, wordt aanbevolen om meer dan 20% van je voeding uit eiwit te laten bestaan. Voor krachtsporters ligt dat zelfs op 30%.

Wat je echt nodig hebt, hangt af van je lichamelijke gesteldheid en leefstijl. Voor veel mensen is 0,8 gram per kg lichaamsgewicht niet voldoende:

  • Kinderen
  • Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven
  • Ouderen
  • Sporters (kracht- en duursporters)
  • Zieken of mensen die herstellen van ziektes
  • Mensen die af willen vallen

Spieropbouw met eiwitten

Tijdens sport beschadigen er cellen in je spieren. Voor een toename van spiermassa moeten deze cellen worden hersteld en nieuwe cellen worden aangemaakt. Hiervoor heeft je lichaam genoeg eiwitten nodig. Als je niet genoeg eiwit binnenkrijgt via voeding dan zal je lichaam de eiwitten uit je spieren gebruiken om om te zetten. Hierdoor kan er spierafbraak en krachtverlies optreden. Als je intensief sport en te weinig eiwitten inneemt, gaat je herstel na een training veel trager, neemt je spiermassa (en je spierkracht) af en gaan je prestaties achteruit in plaats van vooruit.

Voor recreatiesporters is 1,2 gram per kilogram lichaamsgewicht voldoende, een duursporter heeft minimaal 1,5 gram per kilogram lichaamsgewicht nodig en krachtsporters hebben om spieren in massa te laten toenemen, rond de 2 gram per kilogram lichaamsgewicht nodig. Klik op de link als je meer informatie wil over hoeveel eiwit je nodig hebt als je intensief sport.

Afvallen met eiwitten

Wil je wat gewicht kwijtraken, dan is het verhogen van je eiwitinname aan te bevelen. Eiwitten zorgen voor een verzadigd gevoel, versnellen je stofwisseling (ofwel verhogen je metabolisme) en stabiliseren je bloedsuikerspiegel.

Als je wil afvallen, is het belangrijk je spiermassa te behouden. Elke kilogram spiermassa verbrandt namelijk 80 kcal, of je nu actief bent of niet. Dat is snel verdiend. Omdat je dus geen spiermassa wil kwijtraken, is het belangrijk dat je lichaam geen eiwitten uit je lichaam verbrandt, eet dus meer eiwit dan anders als je wil afvallen.

Om af te vallen met eiwitten, is de richthoeveelheid eiwitinname rond de 1,2 gram per kilogram lichaamsgewicht. Super belangrijk om ook voldoende vezels te eten. Dat is nodig voor je stoelgang maar ook voor je vetverbranding. Water helpt ook je stofwisseling en bevordert de stoelgang

Eiwitrijke voeding

Er zijn dierlijke eiwitbronnen, zoals vlees, vis, eieren en zuivel. Dierlijke eiwitbronnen bevatten alle essentiële aminozuren, ook nog eens in de gunstige verhoudingen waarin je lichaam het nodig heeft. Bovendien worden dierlijke eiwitten door je lichaam redelijk goed verteerd en opgenomen. Dierlijke eiwitbronnen worden daarom ook wel hoogwaardige eiwitbronnen genoemd.

Er zijn ook plantaardige eiwitbronnen, zoals peulvruchten, zaden en noten. Plantaardige eiwitten hebben op enkele uitzonderingen na zelden een compleet aminozuurprofiel en bovendien zijn de aminozuren in minder gunstige verhoudingen aanwezig voor je lichaam. Plantaardige eiwitten hebben wel weer het voordeel dat ze van nature meer vezelrijk zijn.

Vegans en vegetariërs moeten dus niet alleen opletten dat zij voldoende eiwitten binnenkrijgen, maar ook dat zij alle essentiële aminozuren binnenkrijgen. Vegans en vegetariërs kunnen er het best voor zorgen dat ze gevarieerde eiwitbronnen gebruiken, omdat alle eiwitbronnen een ander aminozuurprofiel hebben. Vegans en vegetariërs wordt veelal geadviseerd om 20 tot 25% meer eiwitten te eten omdat plantaardige bronnen dus niet alle aminozuren bevatten en omdat zij minder goed opneembaar zijn. Vegans en vegetariërs moeten beter opletten welke bronnen zij gebruiken en welke aminozuren deze bevatten, zodat zij van de essentiële aminozuren voldoende binnenkrijgen.

Dierlijke eiwitbronnenEiwit per 100 gram
kipfilet23
kalkoenfilet21
mager rundvlees22
varkenshaas23
inktvis30
tonijn23
zalm21
makreel21
garnalen18
paling24
Goudse kaas25
eieren12
kwark5 tot 10 gram
Plantaardige eiwitbronnenEiwit per 100 gram
cashewnoten18
pistachenoten18
amandelen19
pinda’s26
hennep eiwitpoeder47
hennepzaad32
linzen18
kikkererwten15
quinoa14
havermout13
tofu12

Extra eiwit met een eiwitshake

In sommige diëten kan het toch lastig zijn om voldoende eiwitten in het algemeen binnen te krijgen of om voldoende van de essentiële aminozuren binnen te krijgen. Dan is het handig om als aanvulling een eiwitshake te kunnen drinken. Voor een overzicht van onze eiwitproducten klik hier.

Sunwarrior Proteïne Smoothies of eiwitshakes

Sunwarrior Proteïne vind ik by far de allerbeste plantaardige proteïne die er is! Met een beetje schaamrood op de kaken biecht ik meteen maar op dat ik al een klein jaar bezig ben om een plantaardige eiwitblend te ontwikkelen voor het Puur & Fit label, maar zo goed als Sunwarrior is me nog steeds niet gelukt.

Waarom is Sunwarrior Proteïne zo goed?

  • Het aminozuur profiel is niet te evenaren. Sunwarrior bevat alle 9 essentiële aminozuren en tevens niet-essentiële aminozuren in een uitstekende balans. Sunwarrior geeft je een compleet aminozuurprofiel, uitzonderlijk hoog in glutamine, arginine, lysine, leucine en ketenvetzuren. Uiterst lichtverteerbaar en zeer compact in voedingswaarde.
  • Het eiwitpoeder van Sunwarrior is rijk aan natuurlijke vitamines (bijv thiamine, robiflavine en niacine), mineralen (bijv fosfor, ijzer en kalium) en de antioxidanten tocoferol en tocotriënol.
  • De Sunwarrior blend komt voor 98% overeen met moedermelk en heeft een spijsverteringsefficiëntie van maar liefst 98,2%! Daarom is Sunwarrior een van de best opneembare eiwitten, en al helemaal wanneer je het vergelijkt met whey en soja proteïne.
  • Sunwarrior is een rauw en plantaardig proteïne, vrij van genetisch gemodificeerde ingrediënten, bevat geen gluten, pesticiden, soja, granen of gisten, geen kunstmatige zoetstoffen of andere niet-natuurlijke toevoegingen.

Eiwitshakes: de functie van eiwit

Proteïne is razend populair. Meer dan ooit drinken mensen eiwitshakes op dagelijkse basis. Mensen die willen afvallen, die met krachttraining bezig zijn, op een andere manier intensief sporten, die een vegetarische of vegan leefstijl hebben, oudere mensen met verminderde eetlust of mensen die ernstig ziek zijn of herstellen van een ernstige ziekte of operatie.

Bijna 3/4 van het vaste materiaal in je lichaam bestaat uit eiwit.

  • Je lichaam gebruikt eiwit om spieren en andere weefsels te maken. Hiervoor heeft je lichaam de juiste aminozuren nodig om organen, weefsels en cellen samen te kunnen stellen. Elk weefsel heeft net weer een andere samenstelling aminozuren.
  • Eiwit wordt dus ook door je lichaam gebruikt om weefsels te herstellen, vernieuwen of te groeien.
  • Ook belangrijk is dat eiwitten zorgen voor een verzadigd gevoel en voor een hogere energieverbranding en het helpt bij het stabiliseren van je bloedsuiker.

De beste basis voor een goede eiwitshake

Eiwitshakes kan je kant en klaar kopen. Natuurlijk. Vol ingrediënten waar je de naam niet van kent, waarvan de bron van de proteïne onzichtbaar is, aangevuld met allerlei hulpstoffen en smaakstoffen.

Je kan ze ook lekker zelf maken. Hoe ziet de basis voor een goede eiwitshake eruit? Het gaat erom dat je je energie haalt uit eiwitten en gezonde vetten in plaats van uit koolhydraten. Dat betekent dat een goede eiwitshake dan ook veel eiwitten en gezonde vetten bevat en nauwelijks koolhydraten.

  • Vitamines en mineralen: deze zitten verstopt in het groente en fruit dat je aan je shake toevoegt. Heb je een shake zonder groente en fruit dan kan je er de populaire greens aan toevoegen.
  • Proteïne: bij voorkeur gebruik je natuurlijke, biologische, rauwe proteïnepoeder, maar ook in diverse pitten en noten zitten veel eiwitten.
  • Gezonde vetten: door toevoeging van goede olie zoals lijnzaadolie en kokosolie, maar ook door de toevoeging van diverse zaden of bijvoorbeeld avocado, krijgt je smoothie voldoende vetten.
  • Koolhydraten: als je proteïneshakes gebruikt om op gewicht te blijven of om iets af te vallen, dan bevat je groente, fruit en noten al voldoende koolhydraten, voeg in dat geval geen suiker, zoetmakers of granen toe. Gebruik je proteïneshakes ter ondersteuning van (intensieve) sport, dan is toevoeging van -met name langzame- koolhydraten geen probleem.

Sunwarrior eiwitshakes: deze vind ik het lekkerst!

Sunwarrior heeft een tof superfood smoothie e-book gemaakt met maar liefst 52 (!) superfood smoothies die rijk aan eiwitten zijn. Je kan het gratis downloaden bij Sunwarrior.com. Het is geschreven in het Engels en het maakt ook gebruik van Engelse maatvoering (zoals ounces en cups). Voor jouw gemak heb ik mijn top Sunwarrior smoothies hieronder voor je opgeschreven, vertaald in het Nederlands uiteraard 😉 Voor alle recepten kan je een blender gebruiken, het liefst eentje met flink wat vermogen.

Blood Builder (1 tot 2 smoothies)

Blueberry Brain Boost (1 tot 2 smoothies)

Hormone Balancer (1 smoothie)

Perzik Muscle Builder (1 smoothie)

Energizer (1 tot 2 smoothies)

Chocolate Bliss Breakfast Smoothie (1 smoothie)

Chocolate Peanut Butter Smoothie (1 smoothie)

Choco & Maca Love (voor 2, uiteraard ;-))

Very Berry Smoothie (2 smoothies)

Strawberry Banana Bliss (1 smoothie)

Cherry Garcia (1 smoothie choco-kersen mmmmm)

Cherry Smoothie (anti-inflammatory en winnaar van de challenge)

  • 100 gram bevroren kersen
  • 100 gram bevroren blauwe bessen
  • 1/4 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel kurkuma
  • 2 handen verse spinazie
  • 1 schep Sunwarrior Chocolate Proteïne
  • 240 ml kokosmelk, amandelmelk of water
  • handvol ijsblokjes

2 groene Sunwarrior Smoothies

The Popeye (1 smoothie)

Go Green (1 smoothie)

Plantaardig proteïne kopen?

Zijn je eiwitten op? Bij Puur & Fit hebben we een mooi assortiment plantaardige eiwitten (en nee, nog even wachten op de eigen proteïne blend ;-)) Hier vind je het proteïne assortiment.

Lipo oedeem; wat kun je eraan doen?

Wat is lipo-oedeem en wat is er aan te doen?

Lipo-oedeem betekent letterlijk: vetzwelling. Het wordt ook wel het pijnlijke vetsyndroom genoemd.

Het is een chronische aandoening die voornamelijk bij vrouwen voorkomt en meestal begint of erger wordt tijdens of na periodes van hormonale schommelingen, zoals de puberteit, zwangerschap en overgang.

Oorzaken:

  • Een verstoorde vethuishouding (waaronder een abnormale verdeling van het vetweefsel)
  • Vaak in combinatie met een slechte doorbloeding en vochtafvoer (de lymfestroom stagneert)
  • Verslapping van het bindweefsel
  • Bovengenoemde oorzaken zijn vaak (deels) erfelijk bepaald, maar of het optreedt en in welke gradatie is grotendeels afhankelijk van leefstijl.

Kenmerken:

  • Vetophopingen aan beide kanten van het lichaam met name op de benen
  • Zwaar gevoel in de benen
  • Vaak pijnlijke opgezwollen benen (vocht vasthouden)
  • Gevoelig voor druk van buitenaf
  • Makkelijk blauwe plekken
  • Verhardingen in en/of bobbelige structuur van de huid
  • Pijnlijke gewrichten
  • Problemen met lopen
  • Meestal zijn de handen en voeten normaal
  • Onverklaarbare gewichtstoename (in het begin nog een normaal gewicht)
  • Vet gaat niet meer weg; ook niet door afvallen
  • Tussen boven- en onderlichaam een verschil van 2-3 kledingmaten

Bij de diagnose lipo-oedeem is het eerste kenmerk altijd aanwezig en daarnaast nog twee overige kenmerken uit bovenstaande lijst.

Wat kun je zelf doen om de klachten te beperken:

  • Beperk overgewicht
  • Beperk hormonale schommelingen door goede voeding en veel beweging
  • Beperk lange tijd stilstaan
  • Zorg voor een goede darmwerking en een goed werkend immuunsysteem.

Als de ziekte op tijd herkend wordt, is er met voeding, natuurlijke voedingssupplementen, beweging en lymfedrainage veel verbetering te behalen en kan verergering van de problemen worden voorkomen.

Bouncen

In alle stadia van de ziekte, zelfs in een gevorderd stadium waarbij bewegen een probleem wordt, kan regelmatig bouncen op een speciale mini trampoline voor veel verlichting zorgen. Deze manier van bewegen – die van laag naar hoog intensief kan worden uitgevoerd – zorgt ook voor stimulatie van het lymfesysteem en daarmee voor een versnelde afvoer van vocht. Samen met een uitgebalanceerd voedingspatroon en lymfedrainage door een gespecialiseerd lymfetherapeut is er dus veel verbetering te behalen voor lipo-oedeem patiënten.

Petra Coppens www.ptherapie.nl

De 7 grootste suiker mythes

Om mee te beginnen: voor de meeste mensen is het een uitstekend idee om de hoeveelheid toegevoegde suiker in het dieet sterk te minderen. Suiker voegt, behalve energie en een zoete smaak, niet zoveel nuttigs toe aan een gemiddeld dieet. De zoete smaak maakt ons eten lekkerder, en van lekker eten, eten we meer. En energie krijgen de meesten van ons al genoeg binnen. Dit overzicht is dan ook geenszins bedoelt om je aan te zetten meer suiker te eten. Wat dan wel? Informeren. Met de juiste informatie kan je de juiste beslissingen nemen. Dan hoef je niet verlamd van angst die verjaardagscake onder het tapijt te moffelen. 

  1. Suiker veroorzaakt overgewicht

    Deze stelling is zo algemeen dat je er vrij weinig mee kan. Maar op zichzelf staand is het niet waar. Suiker veroorzaakt geen overgewicht, omdat alleen een overschot aan calorieën dat doet. Zolang je meer energie verbruikt dan dat je inneemt, doet het er niet toe dat er veel of weinig van deze calorieën uit suiker bestaan. Dat wil niet zeggen dat het gezond is om veel suiker te eten, maar dat is een ander onderwerp.

  2.  Van suiker eten krijg je suikerziekte

    Ook deze stelling is erg algemeen. Nee, van suiker eten op zich krijg je geen suikerziekte. Risicofactoren voor het krijgen van type II zijn o.a. overgewicht, bewegingsarmoede en roken. Als je veel suikerrijke producten eet -die vaak ook calorierijk zijn- en je komt hierdoor in een constante positieve energiebalans, waardoor je overgewicht ontwikkelt, dan is de kans op diabetes dus ook groter. Maar zoals je ziet gaat de relatie tussen suiker en suikerziekte gepaard met vrij veel “als-en” en “waardoor-en”.

  3. Suiker veroorzaakt kanker

    Los van dat de ene kanker de andere niet is en dat het krijgen van kanker vaak ook gewoon “domme pech” is (wat verklaart waarom ook heel gezond levende mensen erdoor getroffen kunnen worden), is ook de claim “suiker veroorzaakt kanker” nogal ongenuanceerd en algemeen. Er is een scala aan mogelijke risicofactoren. Geen ervan veroorzaakt kanker. Ze verhogen de kans op. En dat verklaart dan weer waarom sommige mensen 90 kunnen worden terwijl ze kettingrokend door het leven gaan 

  4. Suiker voedt de kankercellen

    Het klopt dat glucose, een onderdeel van suiker, de kankercellen voedt. En guess what: het voedt ook de gewone cellen. Er is alleen wel een verschil: in rust heeft het lichaam de voorkeur voor het gebruik van vet als brandstof. Maar kankercellen hebben een voorkeur voor glucose als brandstof, ook in rust. Helpt het om geen suiker te eten? Nee. Je lichaam breekt alle soorten koolhydraten -dus ook die uit fruit en groente- af tot glucose. Als je niets meer eet gaan de kankercellen inderdaad dood. Net als de persoon die de kanker bij zich draagt. 

  5. Van suiker krijg je honger

    Ingewikkeld verhaal. Het hangt een beetje af van hoe je ‘honger’ definieert. Echte honger zal je er niet van krijgen, maar trek mogelijk wel. Veel mensen ervaren dat ze van suikerrijke producten trek krijgen. “Zin in iets lekkers”. De vraag is alleen: komt dit door de suiker? Er zijn namelijk heel veel dingen waar je trek van kunt krijgen: geur, smaak, variatie, portiegroottes, de aanwezigheid van voedsel, andere mensen zien eten etc etc. Het lijkt er vooralsnog op dat alleen de aanwezigheid van suiker niet perse leidt tot trek. Met een gedachte-experiment zou je dit wellicht voor jezelf kunnen bevestigen.
    Stel je voor dat je net hebt gegeten. In de ene situatie krijg je een lepel suiker toe en mag je onbeperkt lepels suiker blijven eten. In de andere situatie krijg je een handje M&M’s toe en mag je onbeperkt M&M’s blijven eten. In welke van de twee gevallen zal je langer dooreten, denk je? Grote kans dat je van M&M’s meer eet. Waarom? Ze zijn nu eenmaal een stuk lekkerder dan pure suiker. En alhoewel er genoeg suiker in M&M’s zit, zit er per 100 gram meer suiker in suiker, dan in M&M’s. Conclusie: suiker alleen veroorzaakt geen trek of dooreet-effect.

  6. Suiker is verslavend

    Dit is lijn met het bovenstaande. Ik ken zelf geen mensen die lepels suiker op een dag naar binnen gieten. De beloningssystemen die reageren op de inname van voedsel, reageren op veel meer dan alleen (de aanwezigheid van) suiker. Op dit moment is er geen duidelijk wetenschappelijk bewijs dat een ingrediënt of voedingsmiddel verslavende eigenschappen kan hebben. 

  7. Suiker is vergif

    Eeuhm. Nee. Ik ga je niet lastig vallen met de definitie van vergif, maar suiker komt van nature voor in producten die we als ‘gezond’ beschouwen, zoal de meeste fruitsoorten. Het is opgebouwd uit een fructose en glucose molecuul. Niks giftigs aan. Negeer deze stelling alsjeblieft.

 Conclusie

Toegevoegde suiker is net als vele andere stoffen geen schadelijk, maar ook niet altijd nuttig ingredient. Als je graag wat wil afvallen, dan is het weglaten van toegevoegde suiker een verstandige beslissing, omdat je hiermee snijdt in je calorieën, zonder dat daar nuttige voedingsstoffen voor moet opofferen. Bovendien vinden veel mensen eten met minder toegevoegde suiker minder lekker, wat er ook op die manier voor zorgt dat je minder eet. Dat betekent alleen niet dat suiker dús altijd en per definitie slecht voor je is. En zeker niet dat je het kunt aanwijzen als dé boosdoener voor veel welvaartsziekten.

Kan ik sporten bij ziekte?

“Ik voel me niet zo lekker, is sporten nu wel verstandig?”

Deze vraag krijg ik regelmatig van mijn klanten, maar ook van mensen om me heen. Sporten en je immuunsysteem, hoe zit dat precies? Sporten is toch goed voor je weerstand?

Is sporten goed voor je weerstand?

Om deze vraag te kunnen beantwoorden moeten we weten wat de definitie van “sporten” is. En wat de definitie van “weerstand” is. Het blijkt dat een matig intensieve vorm van bewegen, waarbij zowel de hartslag als de ademhaling iets omhoog gaan, genoeg is om je vermogen om jezelf te beschermen tegen indringers (je weerstand) te verbeteren.

Hoe het mechanisme precies werkt weten we niet -al zijn er wel theorieën over- maar regelmatig bewegen lijkt je zeker te beschermen tegen bepaalde ziekten. Dat betekent uiteraard niet dat je nooit meer ziek kan worden als je vaak sport, of dat je beschermt bent tegen alle soorten ziektes.

Intensief sporten lijkt de weerstand juist iets te verlagen. Intensief sporten leidt tot de aanmaak van cortisol (ja inderdaad, het stress hormoon) en adrenaline, wat de werking van het immuunsysteem tijdelijk onderdrukt.

Kan ik sporten bij ziekte?

En wat nu als je al ziek bent? Gelden bovenstaande regels dan ook? Dat hangt er weer vanaf hoe ziek je bent. Als je griep hebt, niet te verwarren met een loopneus en wat verhoging, is de wandeling naar het toilet al een uitputtingsslag. Mocht je alsnog twijfelen of je moet gaan sporten: het antwoord is nee. Je lichaam is heel druk bezig om de indringers eruit te werken. Gun jezelf wat rust.

Heb je een verkoudheidsvirus, te herkennen aan hoesten, keelpijn en een verstopte neus, dan kan een beetje beweging je juist heel goed doen. Maar ook hier geldt dat intensief sporten -zware krachttraining of langdurige en intensieve looptraining bijvoorbeeld- ongunstig is.

Als ezelsbruggetje kan je de nek-check gebruiken: bij ziekteverschijnselen die zich beperken tot boven de nek mag je matig intensief sporten. Heb je ook ziekteverschijnselen onder de nek (spierpijn, > 38 graden, piepende ademhaling etc) dan wordt sporten helemaal afgeraden. Sporten bij ziekte is dus prima, mits je niet te ziek bent en niet te intensief sport.

De 4 grootste misverstanden rondom Strakker Worden

Als personal trainer maak je kennis met heel veel verschillende doelstellingen. Van terug in vorm komen na de zwangerschap tot revalideren na een auto-ongeluk. Maar één specifiek doel komt, met name bij vrouwen, heel vaak terug: strakker worden.

Dit doel wordt meestal als volgt geformuleerd:

Ik hoef niet perse af te vallen, ik wil gewoon wat strakker worden. Vooral bij m’n [probleemzone]

Er bestaan een aantal hardnekkige misverstanden over hoe je ‘strakker’ wordt die ik in deze blog behandel. Zodat jij weet wat je moet doen -en wat je kunt laten- als strakker worden ook tot jouw doelstellingen behoort.

Plaatselijk vet verbranden met spieroefeningen kan niet

“Ik wil graag van mijn buikje af. Dus ik doe nu iedere ochtend buikspieroefeningen”. Klinkt logisch, maar die twee hebben helaas niets met elkaar te maken. Als het vet zich opslaat op je buik, kan je dit alleen maar weg krijgen door vetmassa te verliezen. Oftewel: door af te vallen. Ze zeggen ook wel “a sixpack is made in the kitchen”. Voor het zichtbaar maken van je buikspieren heb je namelijk een relatief laag vetpercentage nodig. En zoals ik in mijn blog Wat sporten voor je calorieverbruik doet al vertelde, is sporten een overschatte methode voor afvallen. Je kunt beter je calorie-inname wat verlagen en het sporten gebruiken om je lichaam vorm te geven.

Je lichaamsvormen zijn maar tot op zekere hoogte te beïnvloeden

Als je minder vet op je benen wil, maar geen kleinere borsten, dan is een bezoek aan de plastisch chirurg de enige oplossing. Waar je je vet opslaat is genetisch bepaald. Daar doet geen eetpatroon, trainingsroutine of stressmanagement programma wat aan. Uiteraard kan je met een stevig trainingsprogramma (zie punt 3) wel wat invloed uitoefenen op je vormen, maar dat geldt alleen voor je spiermassa.

Vorm geven aan je lichaam doe je niet met eindeloos veel herhalingen met weinig weerstand

Strakker worden is vaak een tweeledige doelstelling: wat minder vet (zie punt 1) en wat meer spiermassa voor de mooie vormen. In mijn blog Hoe je moet trainen als je als vrouw niet sterk en gespierd wil worden leg ik uit dat spieren niet uit de lucht komen vallen. Je zal er hard voor moeten trainen.

Vetweefsel kan niet in spierweefsel veranderen

Vetcellen kunnen net zomin in spierweefsel worden omgezet als zilver in goud. Vetweefsel bevat cellulair vet dat naast de opslag van energie ook de functie heeft van isolatie en de productie van hormonen. Spierweefsel bestaat uit cellen die de eigenschap hebben dat ze kunnen samentrekken, waardoor je kracht kunt genereren. Het zijn dus totaal verschillende weefseltypen met ieder hun eigen functie en je kunt het ene type weefsel niet ‘omzetten’ naar het andere type weefsel. Wat je wel kan doen is het ene type weefsel in omvang verminderen door minder kcal tot je te nemen dan te verbruiken (de vetcellen) en het andere type weefsel in omvang te vergroten door deze te trainen (spierweefsel). Dit kan zelfs tegelijkertijd, mits geen van beide doelen te extreem is. Voor het opbouwen van spieren heb je namelijk wel voldoende bouwstoffen nodig (eiwitten). Als je te weinig kcal inneemt kunnen deze bouwstoffen worden ingezet als energiebron en heb je dus niets meer om mee te bouwen.

 

6 weetjes over Spierpijn – No Pain, No Gain?

Is spierpijn een onvermijdelijk gevolg van sporten?

Bijna iedereen kent het gevoel van spierpijn wel: stijve, pijnlijke spieren die je in het beste geval het gevoel geven dat je iets gedaan hebt en je in het slechtste geval (enorm) hinderen in je bewegingsvrijheid. Maar wat is spierpijn eigenlijk? En waar wordt het door veroorzaakt?

Lees meer »

Wat sporten voor je calorieverbruik doet

Je kent ze vast wel: die prachtige dashboards op de cardio apparaten in de sportschool. Waar onder meer wordt aangegeven hoeveel kcal je hebt verbruikt tijdens je sessie roeien/fietsen/crosstrainen/hardlopen.

Of wellicht heb je weleens gekeken naar je gemiddelde verbruik per dag en daar de kcal voor dat rondje hardlopen bij opgeteld.

Lees meer »

Als vrouw trainen zonder sterk en gespierd te worden

Een goede adviseur blijft op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Als advocaat moet je op de hoogte zijn van de (steeds veranderende) wetgeving, als internet-marketeer moet je (je) praktisch dagelijks (laten) bijscholen en als personal trainer moet je op de hoogte blijven van de laatste kennis op het gebied van training en voeding.

Lees meer »

Resultaatgericht Thuis Trainen in 3 stappen

Als je Googlet op “thuis trainen” krijg je meer dan 6 miljoen resultaten, waarvan de eerste pagina al een grote verscheidenheid aan trainingsschema’s biedt.

Het moge duidelijk zijn: thuis trainen is helemaal van deze tijd. En terecht: voor diegenen die de sportschool verafschuwen is thuis (dan wel buiten) trainen een gedegen alternatief.

Lees meer »

Welke Training Past Bij Mij?

Alhoewel het in theorie vrij simpel is, kiezen veel mensen voor de verkeerde vorm van trainen. Verkeerd in de zin: niet passend bij hun doelstelling. Daar zijn twee concrete oorzaken voor aan te wijzen:

Geen concreet doel voor ogen hebben en Niet weten hoe dit doel te behalen.

Lees meer »

Trainen in de Vetverbrandingszone is onzin

Het is een wijdverbreid misverstand: om af te vallen kun je het beste trainen in de zogeheten vetverbrandingszone. Het komt wel ergens vandaan -daarover straks meer- maar de uitwerking van het concept en de conclusies die daar uit getrokken worden kloppen helaas niet.

Lees meer »

Welke fitness supplementen moet je gebruiken?

Welke fitness supplementen kun je het beste waarvoor gebruiken? Als je regelmatig in het krachtsport deel van de sportschool rondhangt heb je er vast weleens iets over gehoord. Wij zetten de meest gebruikte fitness supplementen voor je op een rij.

Fitness supplementen op een rij

Ieder supplement heeft zijn eigen effect op het lichaam, met hetzelfde gezamenlijke doel: de beste sport prestatie.

Lees meer »

Sport en Motivatie

Sport-Motivatie: van Tijd naar Prioriteit

Er zijn veel redenen waarom een sportroutine opbouwen moeilijk kan zijn. En laten we eerlijk zijn, de belangrijkste reden dat het sporten er bij inschiet is dat het simpelweg aan de motivatie ontbreekt. Nee, niet het gebrek aan tijd is het probleem. Van tijd heeft iedereen te weinig, maar hoe je die tijd gebruikt is aan jou.

Sporten staat voor de meeste mensen niet op de ‘urgent –lijst’.  Sporten concurreert met werk, telefoons die afgaan, boodschappen die gedaan moet worden, kinderen die ziek zijn, vrienden die gezien moeten worden en de televisie, facebook en e-mail.

Lees meer »

Succesvol Thuis Trainen in 10 stappen

Thuis Trainen, werkt dat echt?

Mijn bedrijf verzorgt personal training aan huis. Dat wekt weleens verwarring op. Mensen vragen zich af wat ze allemaal moeten hebben of kopen om thuis trainen mogelijk te maken. In gedachten wordt de rommelkamer al omgetoverd tot een gym aan huis. Nergens voor nodig! Ook onze trainers werken met een beperkte hoeveelheid materialen. Ze moeten de materialen immers overal mee naartoe kunnen nemen. En met een beetje creativiteit kan je de materialen helemaal achterwege laten. Thuis trainen is gemakkelijker dan je denkt! En of je dan wel resultaten behaalt? En of!

Lees meer »

4 eenvoudige buikspieroefeningen voor thuis

De wens om een platte buik te hebben is groot. Er zijn complete boeken geschreven met als (enige) onderwerp het creëren van een ‘sixpack’ of ‘blokjesbuik’, of (voor vrouwen) simpelweg een strakke, platte buik.

Wat buikspieroefeningen NIET doen

Er bestaan ook veel misverstanden over de creatie van de ideale buik. Daarom eerst maar even het slechte nieuws: als je vetpercentage te hoog is, krijg je van buikspieroefeningen geen platte buik. Een sterke buik is voor iedereen weggelegd, maar een platte buik is het resultaat van goede voeding gecombineerd met de juiste work-out. En nee, buikspieroefeningen zorgen er NIET  voor dat je plaatselijk (buik)vet verbrandt. …

Lees meer »