Tien tips om op je gewicht te blijven in de vakantie

De meeste Nederlanders gaan met zomervakantie in de laatste twee weken van juli en de eerste twee weken van augustus. Er is dus nog even de tijd voor de meeste Nederlanders om je voor te bereiden op het komende zomerplezier.

Als diëtiste zie ik in mei-juni elk jaar weer een piek in het aantal mensen dat graag even snel wil afvallen om weer in het badpak van vorig seizoen te passen. In deze blog vertel ik daarom hoe je je het beste kunt voorbereiden op de komende vakantie. En ik vertel je ook hoe je ervoor zorgt dat je tijdens de vakantie niet aankomt.

Kun je snel en veel afvallen?

Snel afvallen is moeilijk en niet gezond. Een gezond tempo van afvallen is ongeveer 0.5 tot maximaal 1 kg per week. Om 0.5 kg af te vallen moet je elke dag ongeveer 500 kcal minder eten dan jouw lichaam nodig heeft. Dan verlies je ongeveer +/-400 g vet, een beetje spiermassa en een beetje water dat gebonden is aan de vetcellen.

Stel, je bent een vrouw van +/- 60 kg, je hebt een zittend beroep, je fietst naar je werk en sporadisch doe je een yoga les of een andere groepsles. Dan heb je ongeveer aan 2000 kcal per dag genoeg. Dus om 0.5 kg te kunnen afvallen moet je 1500 kcal per dag eten. Met een goed plan, begeleiding en afleiding is 500 kcal minder eten nog best te doen. Een paar kilo afvallen nog voor de vakantie kan lukken.

Hoe niet aan te komen tijdens de vakantie? Tien praktische tips

Het woord “vakantie” impliceert vaak voor de moderne stadsmens een overvloed. Overvloed van verschillende soorten consumptie: drinken, eten, zonnen, shoppen… Als je overmatig gaat eten en drinken dan zul je de extra kilo’s niet ontkomen. Vind je het niet erg? Dan is er geen probleem. Maar wil je het toch liever niet, die extra kilootjes… De volgende strategieën kunnen je helpen om jouw gewicht te behouden tijdens de vakantie.

  1. All-inclusief is niet de beste optie

Terwijl all-inclusief resorts heel fijn kunnen zijn, en zeker voor gezinnen met kleine kinderen, wat gezond gewicht betreft is een all-inclusief setting niet de beste optie. Je gaat meer eten simpelweg omdat het eten (en drinken) de hele dag beschikbaar is. Datzelfde geldt voor zogenaamde volpension. Je gaat dan voor, hoofd en nagerecht eten omdat je hiervoor betaald hebt en omdat eten weggooien zonde is. En dus zal je met volpension ook meer eten dan goed voor je is.

  1. Pas op met alcohol

Ik ben me er terdege van bewust dat deze aanbeveling voor velen niet gemakkelijk te volgen is. Maar er is geen omweg: alcohol bevat gewoon erg veel calorieën. Een fles wijn bevat ongeveer 600 calorieën. Dit is vergelijkbaar met de hoeveelheid energie in een stevige maaltijd. Een kleine gin-tonic of wodka-cola bevat ongeveer 120 calorieën. Vergelijkbaar met een grote banaan. Een glas whisky bevat 60 calorieën. Behalve dat het calorierijk is, stimuleert alcohol de eetlust. Als gevolg hiervan zul je waarschijnlijk meer eten dan wanneer je niet gedronken had. Pas dus op met alcohol.

  1. Het begint bij het ontbijt

In de meeste hotels heb je een buffet-ontbijt. Een buffetopstelling laat de meeste mensen significant meer eten dan ze thuis zouden eten of als ze a-la carte bestellen. Maar als je niet wil aankomen moet je dus vanaf het begin van de dag bewust omgaan met wat en hoeveel je eet. Probeer bij het ontbijt dus niet  meer te eten dan gewoonlijk.

  1. Gebruik kleine borden

Dezelfde hoeveelheid voedsel op borden met verschillende diameters ziet er heel anders uit. Op een groot bord lijken porties klein en vice versa. Als je in jouw gastverblijf zelf borden kunt uitkiezen, ga voor een kleine formaat.

  1. Eet veel groente

Zomer is de tijd van het jaar wanneer groente op hun best smaken. Eet elke dag minstens twee ons groente. Maar meer mag zeker. Groente bevat zeer weinig calorieën maar wel veel vitaminen en vezels. Door de vezels raak je verzadigd en ga je niet overeten.

  1. Beperk jezelf tot één portie

Zit je in een all-inclusief hotel? Neem alles wat je wilt, mits het op één bord past. Ga niet een tweede keer opscheppen.

  1. Later eten betekent niet meer eten

In het zuiden van Europa en ook in andere zonnige landen verschillen de tijdstippen van eetmomenten heel erg met van wat we hier in Nederland gewend zijn. Nederlanders (en zeker mensen met kleine kinderen) eten over het algemeen heel vroeg. In het zuiden is het normaal om pas om negen uur ‘s avonds (en soms nog later) te beginnen met het avondeten. Moet je de eettijden van het gastland aanhouden? Het is prima, maar zorg dat je evengoed niet meer eet dan normaal. Omdat je later aan tafel gaat kan het zo zijn dat je erg honger hebt en daardoor meer gaat eten. Probeer dat niet te doen. Een ander gevaar is dat je flinke “tussendoortjes” gaat nemen rond de tijd dat je in Nederland zou dineren om de tijd tot het avondeten te overbruggen. Een tussendoortje is prima, mits het niet veel calorieën bevat. Groente, fruit en luchtige crackers zijn de beste opties. Een gin-tonic met een bakje chips is geen goed tussendoortje.

  1. Nagerecht

Als je absoluut een toetje wilt, beperk je dan tot een kleine portie. Eet het met aandacht, langzaam en met plezier.

  1. Beweeg

Blijf in beweging. Ga niet dagenlang op het strand liggen. Wandel, fiets, zwem.

  1. Focus op je gezelschap en omgeving, niet op het eten

Vakantie is de gelegenheid om in contact te komen met familie en vrienden. En nieuwe ervaringen meemaken. De herinneringen aan momenten van vreugde zullen je lang blij maken. Het overtollige vet rond je middel en heupen – onwaarschijnlijk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.