Superfoods

Informatie over Superfoods vind je hier in de Puur&Fit Academie. Alle artikelen over Superfoods zijn hier terug te lezen. Lees bijvoorbeeld alles over de Camu camu bes, maar ook over het gebruik van Goji bessen en Kokosolie.

De gezondheid van Kiemen

Ik gebruik al langere tijd zo nu en dan kiemen. Naast dat ik het erg lekker vind, is het ook ontzettend gezond. Nu we erg met onze gezondheid bezig zijn, komen kiemen ook steeds meer voor, zelfs in supermarkten waar je voorheen enkel nog taugé kon kopen. Wat zijn kiemen precies? En hoe gezond zijn ze?

Wat zijn kiemen?

Kiemen zijn ook wel uitlopers van zaden. De spruiten ontstaan zodra zaden aan warmte en water worden blootgesteld. Deze spruiten bevinden zich in een pril stadium dat ligt tussen zaad en jonge plant. Dit is het meest vitale stadium. De benodigde voeding wordt nog uit het zaad gehaald en omgezet in zeer waardevolle voedingsstoffen, die voor mensen zeer gemakkelijk opneembaar zijn. Als dit stadium is gepasseerd, spreken we niet meer van kiemen, maar zullen zich er worteltjes gaan vormen die op zoek gaan naar externe voedingsbodem. Dit zijn dan al feitelijk jonge plantjes. Kiemen gaan al een zeer lange tijd terug in de tijd. Al lang geleden wist men dat kiemen grote gezondheidsvoordelen bezitten voor de mens.

In het jaar 3000 voor Chr. werden bonenscheuten bijvoorbeeld door Chinese geneesheren geroemd om hun voedingswaarden en medicinale eigenschappen. Ook werden vanwege het hoge gehalte aan vitamine C vroeger op langere scheepsreizen bonen meegenomen, om ze enkel alleen in water te laten ontkiemen. Het eten van ontkiemde bonen was een zeer effectief medicijn tegen de gevreesde scheurbuik. Ook waren gekiemde linzen tijdens de eerste wereldoorlog een zeer belangrijk deel van de menu’s van Britse en Indische soldaten. Dit werd vooral veel gegeten om eiwittekorten aan te vullen wegens het gebrek aan vlees. Vandaar dat vandaag de dag linzen ook nog zeer hoog worden aangeschreven ter vervanging van het stukje vlees. Kiemen kunnen een belangrijke rol spelen in het oplossen van het wereldvoedselprobleem. Met de hoeveelheid graan die nodig is om voor één persoon vlees te verkrijgen, kan brood verkregen worden voor zeven personen. Kiemen, verkregen door dezelfde hoeveelheid graan, kunnen maar liefst 20 personen voeden.

Zaden bestaat voornamelijk uit koolhydraten, eiwitten en vetten. Verder bestaan ze voor circa 10% uit water. De koolhydraten, voornamelijk in de vorm van zetmeel, worden tijdens het ontkiemen omgezet in enkelvoudige suikers. Dit zorgt ervoor dat de kiemen licht verteerbaar worden. De vetten in het zaad worden gebruikt als energiebron. De eiwitten vallen gedeeltelijk in hun bouwstenen uiteen, de zeer waardevolle aminozuren. Het vitaminegehalte, met name vitamine C, neemt enorm toe. En er zijn nog veel meer voordelen:

  • Kiemen consumeren we op hun meest vitale moment, wat wil zeggen dat we kunnen profiteren van de hoogst haalbare voedingswaarde. Ze worden in hun geheel geconsumeerd zodat we ook optimaal profiteren van alles wat zich in de kiem bevindt. Met gewone groente snijden, hakken, en pureren we er lustig op los en verwijderen we ook vaak de schillen, stronken en andere delen. Omdat kiemen een ”levende producten” zijn, blijven alle voedingswaarden aanwezig.
  • Omdat de kiem zich nog in een pril stadium bevindt in ontwikkeling van plant/groente heeft het nog geen kans gehad om ziekten en/of vraat op te doen.
  • Kiemen zijn verrassend lekker en in vele soorten en smaken verkrijgbaar. Ze kunnen ook ter garnering op de boterham worden gebruikt of door salades.

Gezond? Nee,supergezond!

Bepaalde soorten kiemen bevatten een zeer hoge concentratie aan waardevolle stoffen. Een goed voorbeeld zijn de kiemen van de koolachtigen (brassicaceae). Onderzoek heeft aangetoond dat deze kiemen 20 tot 50 maal zoveel glucosinolaten bevatten dan hun volwassen broers en zussen. Met name broccoli kiemen zijn zeer rijk aan glucosinolaten. Kiemen zitten bomvol met waardevolle mineralen zoals calcium, magnesium, ijzer, kalium en fosfor. Doordat deze in de kiemen worden gekoppeld aan aminozuren, ontstaan verbindingen die de spijsvertering veel gemakkelijker aankan dan de mineralen in volwassen groenten. De in het zaad aanwezige enzymen, sporenelementen, vitaminen en mineralen nemen tijdens het kiemproces óf sterk toe, óf worden in een voor ons lichaam beter opneembare vorm omgezet. Kiemgroenten bevatten ook erg grote hoeveelheden antioxidanten, die vrije radicalen in ons lichaam onschadelijk maken. Ook is het rijk aan vezels en nucleïnezuren. Deze zuren hebben we bijvoorbeeld nodig voor celgroei en herstel.

Wat zijn nu goede kiemgroenten?

Vrijwel alle soorten granen, zaden en peulvruchten kunnen ontspruiten. De soorten die de meeste gezondheidsvoordelen opleveren zijn ontkiemde gierst, broccolizaad, diakonzaad en Quinoa. De meest gemakkelijke soorten die we zelf thuis kunnen ontkiemen zijn alfalfa, fenegriekzaad, adukibonen, groene en rode erwten, linzen, klaverzaad, radijszaad, Quinoa, tarwekorrels en mungbonen. Het is erg eenvoudig om zelf thuis zaden te kiemen. Alles wat je daarvoor nodig hebt is een grote pot, water, een stuk katoen/kaasdoek, en onbehandelde biologische zaden, pitten of bonen.

Hoe kiem ik zelf thuis?

Volg deze zeer eenvoudige stappen om zelf kiemen te kweken:

  1. Spoel de zaden goed af. Doe ze in de pot en schenk een paar centimeter afgekoeld gekookt water op de zaden/pitten/bonen. Dek de pot af met een stuk katoen/kaasdoek, doe er elastiek omheen, en laat de pot een nacht staan op een warme donkere plaats.
  2. Spoel de zaden/pitten/bonen de volgende dag af met koud water. Belangrijk: laat het GOED uitlekken, anders gaat de boel verrotten. Zet de pot vervolgens terug in het donker. Herhaal deze stap twee keren per dag, tot het zaad gaat kiemen. Zet de pot dan in een hoek van 45 graden zodat de spruiten erin omhoog kunnen groeien.
  3. Zet de pot op de vensterbank in de zon. Je kunt de kiemen luchtdicht (goed afgesloten) 2-3 dagen in de koelkast bewaren.

Je kunt tegenwoordig mooie kiem-potten kopen, maar je kunt ook van oude PET flessen een kiem-pot maken. Dit doe je door de fles met gaatjes te perforeren, en de (bijvoorbeeld) geweekte / uitgelekte mungbonen in de fles te vullen. Die kun je drie dagen op een koele plaats laten kiemen. Je kunt ook voor de gemakkelijke weg kiezen en de kiemen kopen in de biowinkel. Ze zijn ook niet-biologisch verkrijgbaar in supermarkten en groentewinkels. In de biowinkels vind je echter ook de meeste keuze. Er zijn ook vele mixen verkrijgbaar, wat weer lekkere variatie kan brengen. 

Bij Puur & Fit verkopen we uiteraard de beste biologische mungbonen! KLIK HIER om direct te bestellen, zodat jij thuis ook snel je eigen kiemgroenten kunt gaan maken! 

Sunwarrior Proteïne Smoothies of eiwitshakes

Sunwarrior Proteïne vind ik by far de allerbeste plantaardige proteïne die er is! Met een beetje schaamrood op de kaken biecht ik meteen maar op dat ik al een klein jaar bezig ben om een plantaardige eiwitblend te ontwikkelen voor het Puur & Fit label, maar zo goed als Sunwarrior is me nog steeds niet gelukt.

Waarom is Sunwarrior Proteïne zo goed?

  • Het aminozuur profiel is niet te evenaren. Sunwarrior bevat alle 9 essentiële aminozuren en tevens niet-essentiële aminozuren in een uitstekende balans. Sunwarrior geeft je een compleet aminozuurprofiel, uitzonderlijk hoog in glutamine, arginine, lysine, leucine en ketenvetzuren. Uiterst lichtverteerbaar en zeer compact in voedingswaarde.
  • Het eiwitpoeder van Sunwarrior is rijk aan natuurlijke vitamines (bijv thiamine, robiflavine en niacine), mineralen (bijv fosfor, ijzer en kalium) en de antioxidanten tocoferol en tocotriënol.
  • De Sunwarrior blend komt voor 98% overeen met moedermelk en heeft een spijsverteringsefficiëntie van maar liefst 98,2%! Daarom is Sunwarrior een van de best opneembare eiwitten, en al helemaal wanneer je het vergelijkt met whey en soja proteïne.
  • Sunwarrior is een rauw en plantaardig proteïne, vrij van genetisch gemodificeerde ingrediënten, bevat geen gluten, pesticiden, soja, granen of gisten, geen kunstmatige zoetstoffen of andere niet-natuurlijke toevoegingen.

Eiwitshakes: de functie van eiwit

Proteïne is razend populair. Meer dan ooit drinken mensen eiwitshakes op dagelijkse basis. Mensen die willen afvallen, die met krachttraining bezig zijn, op een andere manier intensief sporten, die een vegetarische of vegan leefstijl hebben, oudere mensen met verminderde eetlust of mensen die ernstig ziek zijn of herstellen van een ernstige ziekte of operatie.

Bijna 3/4 van het vaste materiaal in je lichaam bestaat uit eiwit.

  • Je lichaam gebruikt eiwit om spieren en andere weefsels te maken. Hiervoor heeft je lichaam de juiste aminozuren nodig om organen, weefsels en cellen samen te kunnen stellen. Elk weefsel heeft net weer een andere samenstelling aminozuren.
  • Eiwit wordt dus ook door je lichaam gebruikt om weefsels te herstellen, vernieuwen of te groeien.
  • Ook belangrijk is dat eiwitten zorgen voor een verzadigd gevoel en voor een hogere energieverbranding en het helpt bij het stabiliseren van je bloedsuiker.

De beste basis voor een goede eiwitshake

Eiwitshakes kan je kant en klaar kopen. Natuurlijk. Vol ingrediënten waar je de naam niet van kent, waarvan de bron van de proteïne onzichtbaar is, aangevuld met allerlei hulpstoffen en smaakstoffen.

Je kan ze ook lekker zelf maken. Hoe ziet de basis voor een goede eiwitshake eruit? Het gaat erom dat je je energie haalt uit eiwitten en gezonde vetten in plaats van uit koolhydraten. Dat betekent dat een goede eiwitshake dan ook veel eiwitten en gezonde vetten bevat en nauwelijks koolhydraten.

  • Vitamines en mineralen: deze zitten verstopt in het groente en fruit dat je aan je shake toevoegt. Heb je een shake zonder groente en fruit dan kan je er de populaire greens aan toevoegen.
  • Proteïne: bij voorkeur gebruik je natuurlijke, biologische, rauwe proteïnepoeder, maar ook in diverse pitten en noten zitten veel eiwitten.
  • Gezonde vetten: door toevoeging van goede olie zoals lijnzaadolie en kokosolie, maar ook door de toevoeging van diverse zaden of bijvoorbeeld avocado, krijgt je smoothie voldoende vetten.
  • Koolhydraten: als je proteïneshakes gebruikt om op gewicht te blijven of om iets af te vallen, dan bevat je groente, fruit en noten al voldoende koolhydraten, voeg in dat geval geen suiker, zoetmakers of granen toe. Gebruik je proteïneshakes ter ondersteuning van (intensieve) sport, dan is toevoeging van -met name langzame- koolhydraten geen probleem.

Sunwarrior eiwitshakes: deze vind ik het lekkerst!

Sunwarrior heeft een tof superfood smoothie e-book gemaakt met maar liefst 52 (!) superfood smoothies die rijk aan eiwitten zijn. Je kan het gratis downloaden bij Sunwarrior.com. Het is geschreven in het Engels en het maakt ook gebruik van Engelse maatvoering (zoals ounces en cups). Voor jouw gemak heb ik mijn top Sunwarrior smoothies hieronder voor je opgeschreven, vertaald in het Nederlands uiteraard 😉 Voor alle recepten kan je een blender gebruiken, het liefst eentje met flink wat vermogen.

Blood Builder (1 tot 2 smoothies)

Blueberry Brain Boost (1 tot 2 smoothies)

Hormone Balancer (1 smoothie)

Perzik Muscle Builder (1 smoothie)

Energizer (1 tot 2 smoothies)

Chocolate Bliss Breakfast Smoothie (1 smoothie)

Chocolate Peanut Butter Smoothie (1 smoothie)

Choco & Maca Love (voor 2, uiteraard ;-))

Very Berry Smoothie (2 smoothies)

Strawberry Banana Bliss (1 smoothie)

Cherry Garcia (1 smoothie choco-kersen mmmmm)

Cherry Smoothie (anti-inflammatory en winnaar van de challenge)

  • 100 gram bevroren kersen
  • 100 gram bevroren blauwe bessen
  • 1/4 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel kurkuma
  • 2 handen verse spinazie
  • 1 schep Sunwarrior Chocolate Proteïne
  • 240 ml kokosmelk, amandelmelk of water
  • handvol ijsblokjes

2 groene Sunwarrior Smoothies

The Popeye (1 smoothie)

Go Green (1 smoothie)

Plantaardig proteïne kopen?

Zijn je eiwitten op? Bij Puur & Fit hebben we een mooi assortiment plantaardige eiwitten (en nee, nog even wachten op de eigen proteïne blend ;-)) Hier vind je het proteïne assortiment.

Superfood top 5: de beste superfoods kopen!

Superfoods zijn inmiddels goed in Nederland ingeburgerd en echt een onderdeel van onze eetcultuur geworden. Superfoods kopen kan inmiddels gelukkig ook overal!

Wat ik er het allerleukst aan vind is dat ik erdoor geleerd heb veel meer te variëren in mijn eetpatroon. Ik ben nog steeds gek op vers bruin brood met oude kaas, maar ik eet nu ook regelmatig havermout met vers fruit, noten en superfoods, ik drink nu ook smoothies en eet smoothie bowls, van chiazaad maak ik heerlijke pudding ontbijtjes, en omeletjes en salades geef ik er een stevige bite mee.

In deze blog vind je mijn persoonlijke top 5 aan superfoods en leuke tips hoe je ze kan gebruiken! Zo is het veel leuker superfoods kopen.

1. Rauwe cacao

rauwe cacao kopen

Rauwe cacao bevat zo’n beetje de meeste antioxidanten van alle voeding die je kan bedenken. Antioxidanten beschermen je lichaam tegen vrije radicalen waardoor je je verouderingsproces iets tegen kan gaan.

Veroudering wordt door de moderne tijd flink versneld: denk maar aan stress, weinig slaap, luchtvervuiling, teveel zon, alcohol, roken, ongezonde voeding enzovoort.

Misschien heb je gehoord van ORAC? ORAC staat voor ‘Oxigen Radical Absorbance Capacity’. Producten worden op de ORAC ladder van natuurlijke voeding gerankt op basis van hun kracht om vrije radicalen te vernietigen. Een ORAC test meet hoeveel antioxidanten er in voeding zitten. Het zal je niet verbazen dat rauwe cacao hier hoog bovenin de ladder staat. Wel zo gezond dus!

Rauwe cacao gebruiken

Rauwe cacao kan je kopen in onder andere rauwe cacaopoeder, rauwe cacaonibs, rauwe cacaobonen en rauwe cacaoboter. Ook komen er steeds meer rauwe cacao blends op de markt: rauwe cacao gemixt met andere waardevolle ingrediënten.

  • Rauwe cacaopoeder wordt in onze winkel het meest verkocht, het is erg makkelijk in gebruik. Het wordt veel gebruikt in smoothies, lekker met bijvoorbeeld banaan, proteïne, (plantaardige) melk, maca en havermout. Met zo’n ontbijt kom je de ochtend wel door! Kijk hier voor een rauwe cacaosmoothie met banaan of voor het recept voor rauwe chocoladebonbons.
  • Rauwe cacaonibs worden veel gebruikt als garnering. Strooi wat cacaonibs over taarten en koekjes, chocoladeshakes, of smoothies. Ook lekker in toetjes.
  • Rauwe cacaoboter is een heerlijk product voor als je van bakken houdt! Je kan er natuurlijk (rauwe) chocolade van maken, bonbons, taart en cake, maar het is ook een heerlijke toevoeging aan smoothies. Ook kan je er je margarine door vervangen. Rauwe cacaoboter wordt ook steeds meer in de verzorgingsproducten gebruikt. Je kan het gebruiken als crème op je huid of als massageolie. Wil je een andere geur, voeg er dan wat druppels etherische olie aan toe.
  • Rauwe cacaobonen zijn heerlijk om te verwerken door je muesli of in de yoghurt. Je moet ze wel eerst even pellen, ze zijn zo puur als het maar kan! Lekker in combinatie met noten en gedroogd fruit ook!
  • Rauwe cacaomix is een uitkomst voor iedereen die van makkelijk houdt! Het bevat naast rauwe cacaopoeder ook lucuma poeder, hennep eiwitpoeder en macapoeder. Lekker in work-out shakes, smoothies, maar ook als chocolademelk: alleen maar (heet) water of melk toevoegen en klaar!

Biologische rauwe cacao kopen

rauwe cacaopoeder kopenrauwe cacaonibs kopenrauwe cacaobonen kopenrauwe cacaoboter kopen

rauwe cacaoblend kopen

2. Maca poeder

maca kopen biologischMaca is een knolgewas dat van origine uit de Andes uit Peru komt. Het belangrijkste onderdeel van deze knol is de wortel. De wortel is een rond knolletje, dit wordt geoogst en gedroogd en als het goed droog is wordt het fijn gemalen tot maca poeder.

Macapoeder is een populaire superfood. Het is rijk aan vitaminen (B, D en E) en mineralen, maar ook aan eiwit, vezels en de essentiële vetzuren linolzuur en oliezuur. Lees hier meer over de voedingswaarde van maca.

Macapoeder is vooral populair onder sporters omdat het direct energie geeft en je uithoudingsvermogen ondersteunt. Wat je misschien niet wist, is dat macapoeder ook bekend staat om de verbetering van het libido, maar bij vrouwen ook de vruchtbaarheid zou verbeteren en symptomen van stress en depressie kan verminderen. Het is niet voor niets een geweldige combinatie met rauwe cacao!

Macapoeder gebruiken

Macapoeder kan je uitstekend verwerken in smoothies en shakes. Het is een populaire combinatie met rauwe cacaopoeder. Maca is een beetje nootachtig en cacao bitter en zoet tegelijk, het is een populaire combinatie. Een heerlijke Maak eens lekkere maca boerenkool wraps! 

Biologisch macapoeder kopen

macapoeder kopen

3. Algen zoals spirulina en chlorella

algen kopen biologisch

Algen zijn immens populair! Ze zijn rijk aan vitamines, mineralen, eiwitten en essentiële vetzuren. Bovendien helpen ze je lichaam ontgiften.

Spirulina en chlorella zijn de bekendste algen onder de voedingssupplementen. Lees hier het verschil tussen chlorella of spirulina kopen. Spirulina is vooral bijzonder vanwege het hoge eiwitgehalte, chlorella is de meest populaire ontgifter van je lichaam. Chlorella kan zelfs zware metalen aan zich binden.

Spirulina en chlorella gebruiken

Algen worden vaak als poedervorm toegevoegd aan groene smoothies. Het is in het begin echt even wennen aan de smaak. Vind je het echt niet lekker dat geeft echt niet, want spirulina en chlorella worden ook gewoon verkocht als supplement, in tabletvorm. Heel fijn, want dan proef je het niet 🙂 Let goed op op de herkomst van je chlorella en spirulina en koop ze vooral biologisch, zodat je weet dat ze niet vervuild zijn. Hier lees je meer over ontgiften voor een schoon lichaam.

Algen als spirulina en chlorella kopen

biologisch spirulinapoeder kopenbiologische spirulina tabletten kopenbiologische chlorellapoeder kopenbiologische chlorellatabletten kopen

4. Chiazaad

chiazaad kopen biologischDit is een geweldig leuk product! Chiazaadjes zijn rijk aan Omega-3, antioxidanten, essentiële vetzuren, plantaardige eiwitten, vitamines, mineralen en voedingsvezels.

Chiazaden versterken het immuunsysteem, kunnen je bloedsuikerspiegel helpen in balans te brengen, (huid)veroudering vertragen en ontstekingen remmen. En chiazaden kunnen je een verzadigd gevoel geven.

Hoe kan dat? Nou, de zaadjes binden zich aan vocht, waardoor ze een paar keer hun eigen volume toenemen. Als je water of ander vocht toevoegt aan chiazaad dan zie je het voor je ogen gebeuren: het vocht wordt wat lobbig doordat het chiazaad uitzet. Daarom raak je er ook snel verzadigd van. Het zal je dan ook niet verbazen dat chiazaad veel wordt gebruikt door mensen die graag wat willen afvallen of minder willen snoepen.

Chiazaad gebruiken

Deze zaadjes hebben van nature een neutrale smaak. Dat betekent dat je ze eigenlijk overal aan kan toevoegen, lekker makkelijk, van smoothies tot groente- en fruitsap, door yoghurt, kwark en over salades. Het is erg populair om van chiazaad pudding te maken. Dat is helemaal niet moeilijk: voeg vloeistof toe aan chiazaad, zet het in de koelkast, en je ziet de substantie stijver worden als pudding. Vervolgens kun je het goed scheppen en kan je er dus ook prachtige laagjes van scheppen. Deze kun je bijvoorbeeld afwisselen met vers fruit, noten, zaden, muesli of granola. Je kan eigenlijk eindeloos variëren. Klik hier voor een heerlijke aardbeiensmoothie met chiazaad of voor 5 keer ontbijten met chiazaad.

Chiazaad kopen

5. Tarwegraspoeder

tarwegras kopen biologischTarwegras is ongekend populair als tarwegras shot. Er is geen smoothiebar die géén tarwegras shot verkoopt. En dat is niet voor niets, want tarwegras is een krachtpatser vol voedingsstoffen, van aminozuren, tot mineralen en vitaminen, enzymen en chlorofyl. Het is een natuurlijke energieboost en veel gezonder dan koffie. Daar komt bovenop dat tarwegras alkalisch is, wat betekent dat het een goede aanvulling is op het zuur-base evenwicht van je lichaam. Tarwegras wordt ook ingezet om actief te ontzuren.

Tarwegras gebruiken

Je kan tarwegras kopen als zaadjes, zodat je zelf tarwegras kan verbouwen maar ook als vers tarwegras of als tarwegraspoeder.

Je mengt een eetlepel tarwegras met 30 ml water (een borrelglaasje) en je drinkt het op. Zo simpel is het! Maar natuurlijk kan je ook een schep toevoegen aan smoothies of sappen, gegarandeerd een flinke, groene kleur. Lees hier meer over tarwegras gebruiken, de afvallen met tarwegras of over de tarwegras shot.

Tarwegraspoeder kopen

tarwegras kopen

Over welke superfood wil jij nog meer weten?

Wist je dit over gebroken lijnzaad?

Volgens de liefhebbers is lijnzaad echt een superfood. De kleine zaadjes zijn rijk aan alfa-linoleenzuur, een omega-3-vetzuur. En dat is belangrijk voor je hart en bloedvaten. Daarnaast bevat lijnzaad onder andere vitamine B1 en 2, calcium, magnesium, zink en kalium.

 Toch wordt lijnzaad vooral gebruikt voor het bevorderen van de stoelgang. Het zaadje is zeer rijk aan vezels die zich in de darm volzuigen met vocht. Hierdoor wordt de darmpassage gestimuleerd. Ook zou lijnzaad een reinigende werking hebben op de darm en zorgt het zaadje voor een verzadigd gevoel.

De omega-3-vetzuren in lijnzaad zijn al gunstig voor je hart en bloedvaten, maar de kleine zaadjes bevatten ook nog polyfenolen. En de polyfenolen zijn weer rijk aan antioxidanten. De vezels in lijnzaad zorgen er daarnaast ook voor dat suikers minder snel worden opgenomen in het bloed, waardoor er minder bloedsuikerschommelingen zijn.

 

bron: Karoline van de Mergel

 

Afvallen met tarwegras

Tarwegras is een voedingssupplement dat rijk is aan vele voedingsstoffen. Het biedt daarom tal van voordelen voor de gezondheid. Iets minder bekend is dat je ook kan afvallen met tarwegras.

Het bevat een hoge concentratie van ijzer, magnesium, calcium, aminozuren, vitaminen C, A en E, B12, B6 en chlorofyl. Het gebruiken van tarwegras in de juiste hoeveelheden kan het spijsverteringsstelsel van veel schadelijke bacteriën ontdoen. Het reinigt het lichaam van giftige stoffen en met name in de dikke darm….

Lees meer »

Pepernoo(i)t? Verzorg je constitutie!

Sinterklaas is weer in het land! Liedjes zingen, schoentjes zetten en cadeautjes uitpakken; wat is het toch een feest 😀

De ‘Zwarte Pieten discussie’ kleurt de stemming een beetje grauw, maar gelukkig zorgt de komst van de Goedheiligman samen met zijn Pieten alsnog voor veel gezelligheid.

Lees meer »

Maca poeder boordevol natuurlijke mineralen

Maca behoort tot de superfoods en is een oud gewas, wat zo’n 2000 jaar geleden voor het eerst werd geteeld in centraal Peru. Het gewas werd geteeld in de Puna graslanden van het Andes-gebergte. Dit onherbergzame terrein is ongeschikt voor andere vormen van landbouw, maar maca gedijt hier goed op een hoogte van boven de 3500 meter met een arme rotsachtige bodem waar de zuurgraad hoger is dan pH5.

Maca heeft natuurlijke insecten werende eigenschappen. Het wordt soms geteeld naast andere hoogland gewassen zoals aardappelen. De Andes boeren geloven dat het de ondergrondse knollen van plagen beschermt….

Lees meer »

Acai bessen het gezonde fruit

De acai (spreek uit a-sei-ie) of “kool palm” is een tropische palm boom afkomstig uit het Amazone regenwoud in Zuid-Amerika. Hij groeit overvloedig in de uiterwaarden van het Amazone stroomgebied in Brazilië.

De acai palm groeit meestal op een hoogte van tussen de 30-40 meter kleine bosjes van zo’n 20 bomen. Hij kan ook groeien in grotere dichtheden van maximaal 7.000 bomen per hectare, waarbij de takken in elkaar haken….

Lees meer »

Bijenpollen een bron van eiwitten

Eén van de oudste bekende honingproducten zijn bijenpollen. De bijenpollen worden verzameld door de bijen (de werksters) van een grote verscheidenheid aan planten en bloemen.

De bijenpollen ontstaan doordat het stuifmeel van de bloemen aan de achterpoten van de bij blijft plakken. Waar het wordt vermengd met nectar en speeksel van de bij. De bijen pol komt vervolgens in de bijenkast waar het als voedsel dient voor het bijenvolk. Omdat de bijen meestal meer bijenpollen meenemen dan het volk nodig heeft, haal de imker het overschot aan bijenpollen uit de bijenkast of korf….

Lees meer »

Hennepzaad als vleesvervanger

De hennepplant heeft een lange geschiedenis. Een archeologische vondst van een stuk hennep weefsel dat dateert uit 8000 voor Christus is hiervan het bewijs.

De hennepplant komt oorspronkelijk uit Centraal-Azië. De plant verspreide zich naar China, India, Europa en vervolgens de rest van de wereld.

Hennep speelt een belangrijke rol in de productie van textiel, papier, touw, olie en mortel. Dit verklaart het laatste deel uit zijn Latijnse naam ‘sativa’, wat ‘nuttig’ betekent. Ook de geneeskrachtige kwaliteiten van hennep zijn duizenden jaren erkend. Het werd door de legendarische keizer Shen Nong het ‘superieure kruid’ genoemd….

Lees meer »

Hoe gebruik je kokosolie op je huid?

Kokosolie is natuurlijk héérlijk in de keuken maar kokosolie wordt ook veel op de huid gebruikt. De toepassingen van kokosolie zijn eindeloos je kan bakken in kokosolie en het gebruiken in veel lekkere rauwe superfood recepten. Maar het kokosolie huid gebruik is ook zeker een aanrader!

Hoe kan je dit het beste doen en welke kokosolie is hiervoor het meest geschikt? In deze blog geven we meer informatie en een paar direct toepasbare voorbeelden voor kokosolie gebruik op je huid.

Lees meer »

Camu camu bevat de meeste vitamine C

De originele naam voor Camu is Myrciaria dubia. Het is een vrucht uit de Amozone met het hoogste gehalte aan vitamine C ter wereld. De plant groeit in de buurt van de Peruaanse grens met Brazilië.

Het is een struikachtige boom die groeit in de moerassen van het regenwoud. Zijn oorsprong lijkt te liggen tussen de meren van Sahua en Supay, dit zijn zijrivieren van de rivier Ucayali in de buurt van de regio Jenaro in Peru….

Lees meer »

Cacao super gezond en verslavend lekker

De cacaoboom is afkomstig uit de bossen van Zuid-Amerika. Zijn oorspronkelijk naam ‘Theobroma’ betekent letterlijk, voedsel van de goden. Dit door de therapeutische en gezonde eigenschappen van cacao.

Zo’n 1000 jaar voor Christus werd cacao in Mexico ontdekt door de Olmeken. Zij gebruikten cacao voor het versterken van dranken. Hierna volgden de Maya’s en Azteken. Zij gebruikten de cacao bij ceremoniële rituelen.

Pas in het jaar 1500 werd cacao in Europa geïntroduceerd door de Spanjaarden. Hierbij werd de cacao drank gezoet door toevoeging van suiker en kaneel en werd het verhit….

Lees meer »

Goji bessen, de zoete gezonde snack uit Azië

Waar komt de Goji bes vandaan?

Goji bessen komen van oorsprong uit Azië. Ze zijn al meer dan 5000 jaar bekend bij Chinese, Mongoolse en Tibetaanse volkeren. De kleine dicht vertakte Goji boom gedijt in alkalische grond en groeit in bergachtige gebieden in Azië en Europa .

De goji boom is een winterharde plant en verdraagt het extreme klimaat van de Himalaya. Waarbij in de winter de temperatuur kan dalen tot min 26 graden Celsius en in de zomer kan stijgen tot pieken van maximaal 40 graden Celsius. Het duurt twee jaar voor de bomen bessen gaan produceren. Dit begint met kleine, witte trompetvormige bloemen, waarbij de vruchten in de herfst worden afgeworpen. Goji bessen zijn ook wel bekend als ‘wolf bessen’. De naam goji wordt verondersteld afkomstig te zijn van het Chinese karakter ‘Gou’ wat hond of wolf betekent…

Lees meer »

De moerbeien: de wijste vrucht ter wereld

De moerbeiboom (morus) werd in de oudheid gezien als één van de wijste bomen met de wijste moerbeien. Deze boom is één van de laatst bloeiende bomen in de lente. Het stelt haar groei uit tot de omstandigheden het meest gunstig zijn. Dit is de reden dat de boom werd vernoemd naar de Romeinse godin van de wijsheid, Minerva. Men denkt dat de naam Morus is afgeleid van het Latijnse woord Mora, wat vertraging betekent.

Er zijn 24 Morus soorten. De drie meest bekende soorten zijn wit , zwart en rood. De kleur verwijst naar de kleuring van de bloemknoppen en bladeren. Variërend van wit tot diep paars of zwart. In principe kan een enkele moerbeiboom verschillende gekleurde vrucht geven. De moerbei is een vrucht gevormd uit de bloemen. De grootte van de vrucht is verschillend, waarbij het maximum ongeveer 8 cm lang is. De lekkerste moerbei is zowel zoet als een beetje scherp….

Lees meer »

Moringa poeder, de voeding van de tropen

De Moringa boom, ook wel bekend als de mierikswortel boom, groeit oorspronkelijk in Noord-India, Nepal en Pakistan. Hij wordt nu ook in andere landen gekweekt, zoals: Afrika, Zuid-Amerika, Midden-Amerika, het Caribisch gebied en de rest van Zuidoost-Azië. Er zijn 13 soorten Moringa bomen waarvan Moringa oleifera de meest bekende is.

De Moringa boom kan zeer goed tegen droogte en groeit het beste op goed doorlatende zandgronden tussen zeeniveau en 1400m. Onder deze omstandigheden groeit de boom zo’n  twee meter per jaar gedurende de eerste drie tot vier jaar. De boom bereikt een hoogte van tussen de 10 en 12 meter en heeft een open kroon van gevederde bladeren….

Lees meer »

Tarwegras, hoe gebruik je dat?

Tarwegras is het jonge gras van de tarweplant. Je kent tarwe natuurlijk als traditioneel ingrediënt van veel deegwaren zoals brood en koek. Sinds een aantal jaren weten wij pas dat het jonge gras enorm veel bijzondere eigenschappen bevat. Tarwegras is rijk aan actieve enzymen, aminozuren, mineralen, vitaminen en chlorofyl.

Dokter Ann Wigmore wordt gezien als de ontdekker van de heilzame werking van Tarwegras. Ongeveer 30 jaar geleden introduceerde zijn het gras als voedingsmiddel in Amerika. Het probleem was echter dat gras niet te verteren is door het menselijk lichaam. Door de taaie structuur kun je er bovendien op blijven kauwen zonder dat je slokdarm het zou kunnen verwerken. Er moest dus iets anders bedacht worden om toch van Tarwegras te kunnen profiteren.

Lees meer »

4 manieren om Goji bessen te gebruiken

Goji bessen zijn heerlijke rode besjes met bijzondere voedingseigenschappen. Wij verkopen zongedroogde Tibetaanse goji bessen. Deze staan bekend als de lekkerste en de meest voedzame variant van de besjes. Ze zijn groter, smaakvoller en worden op traditionele wijze geplukt zonder aan te raken.

Voedingstoffen in Goji bessen

Goji bessen zijn rijk aan antioxidanten, mineralen, vitamine B1, B2, B6 en 13% hoogwaardig eiwit.  Uniek voor een fruitsoort bevatten de bessen ook vitamine E en 19 aminozuren. Waaronder de 8 essentiële aminozuren.

Lees meer »

Een superfood smoothie maken doe je zo!

De Superfood smoothie wordt steeds populairder. Meer en meer mensen drinken dagelijks zo’n super gezond drankje. Al kun je zeggen dat ‘een drankje’ wellicht iets te licht is uitgedrukt. Een superfood smoothie is een complete vervanging van je volledige (brood)maaltijd.

Waarom een Superfood smoothie?

Een superfood smoothie bevat verse groente, fruit en natuurlijk veel superfoods. Groene bladgroente is vaak een belangrijk ingrediënt. Bijvoorbeeld rauwe spinazie of boerenkool. Het klinkt je misschien niet heel smakelijk in de oren  om deze groente rauw te eten. Toch zal het je verbazen hoe smaakvol ze zijn in een smoothie. …

Lees meer »

Salvia hispanica = Chia zaad

Salvia hispanica is de officiële naam van de Chia plant. Deze plant brengt de steeds populairder wordende Chiazaadjes voort. Het plantje kom oorspronkelijk voor in Mexico. Om die reden komt ons biologisch chia zaad ook uit dat land. Wij gaan altijd voor de meest oorspronkelijke bron. Als leverancier van Chia zaad vinden wij het leuk om je wat meer achtergrond informatie te geven over de zaadjes.

De Azteken in Mexico en Guatemala teelde de Salvia hispanica al eeuwen. De Chia zaadjes vormde een belangrijk onderdeel van hun dieet. Soldaten gebruikten ze om met weinig voedsel te kunnen overleven. Door de hoge waarde aan vezels zijn chia zaadjes daar uitstekend voor geschikt. …

Lees meer »