Korte nieuwjaarsboodschap: heb je lijf lief

Sommige mensen verafschuwen het, anderen doen het ieder jaar opnieuw: goede voornemens maken.

Een groot gedeelte van onze goede voornemens zijn gerelateerd aan gezondheid: stoppen met roken, meer sporten, minder werken, stress reduceren en natuurlijk: afvallen.

Afvallen

Hoe groot de ondervraagde groep precies is weet ik niet, maar afvallen staat schijnbaar al jaren in de top 3 van goede voornemens, meestal op nummer 1.

En daar wil ik kort iets over zeggen. Want waar mensen stoppen met roken om gezonder te worden, minder willen werken om de kwaliteit van leven te verbeteren en meer willen sporten zodat ze zich fitter voelen, is de drijfveer voor afvallen vaak cosmetisch van aard.

Dat wil zeggen: er is nu en op de lange termijn geen enkele reden om aan te nemen dat je gewicht een negatieve invloed zal hebben op je gezondheid, maar je wil het toch kwijt.

Er is niets mis met een cosmetische motivatie, maar vaak wel met de invulling daarvan. Want als je gezondheid op #1 staat kies je voor een methode waarbij je op gezonde wijze afvalt. Newsalert: die shakes dragen op geen enkele wijze bij aan je gezondheid en zeker niet aan je humeur.

 

MerryXMas&aHappy2015

Heb je lijf lief

Dus mijn boodschap aan jou is: heb je lijf lief. Zorg ervoor alsof het een baby is. Stop er geen rommel in, maar ontzeg jezelf ook niet alles. De kans dat je dat volhoudt is niet zo groot. En dan staat afvallen in 2016 wéér op je to-do lijst.

Ga niet sporten als een malle. Bouw het rustig op, met respect voor je lichaam. Maar daag jezelf wel uit. Grenzen verleggen betekent niet dat je ze moet overschrijden. Want dan krijg je blessures en is de kans groot dat je de handdoek in de ring gooit. En dan staat afvallen in 2016 wéér op je to-do lijst.

Op een sterk en gezond 2015!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.