Slank en fit op een natuurlijke manier

slank-fit-puur-en-fit-afvallen

Het is mooi om puur & fit te zijn. Meestal gaan gevoelens van fitheid samen met het juiste lichaamsgewicht. Het zou kunnen dat je al weet wat je goede voornemen voor het nieuwe jaar is.

Graag geef ik je tips die wellicht goed van pas komen met de feestdagen in het vooruitzicht. Een gezonder gewicht bereiken en vervolgens behouden kan al met kleine veranderingen van je levensstijl.

Een gezond gewicht

Afvallen is waar veel klanten mij in eerste instantie voor inschakelen. Wanneer ik bij een eerste consult vervolgens doorvraag blijkt het behandelen van gezondheidsklachten juist belangrijker te zijn. Het is een mooie bijkomstigheid dat wanneer je leert om gezondere keuzes te maken je je vervolgens fitter gaat voelen en daarbij afvalt. Dit is voor veel van mijn klanten een win win situatie!

BMI is een afkorting die staat voor Body Mass Index. De BMI geeft een schatting van het gezondheidsrisico van je lichaamsgewicht.

De BMI formule is als volgt:

Gewicht in kilogram / (Lengte in meter * Lengte in meter).

De tabel hieronder geeft je een idee van de uitkomst.

  • minder dan 18,5 ondergewicht
  • 18,5 tot 25 normaal gewicht
  • 25 tot 27 licht overgewicht
  • 27 tot 30 matig overgewicht
  • 30 tot 40 ernstig overgewicht
  • meer dan 40 ziekelijk overgewicht

Een BMI uitslag geeft een goede indicatie maar zegt niet alles. Buikvet is namelijk een stuk ongezonder dan vet opgeslagen in andere delen van je lichaam. Kijk eens in de spiegel en bepaal zelf of het tijd is om over te stappen op gezonde voeding!

slank-fit-puur-en-fit-afvallen

Kleine veranderingen groot resultaat

Wanneer je besluit een jaar lang 1 koekje dat je altijd bij de koffie of thee nam niet meer op te eten dan betekent dit dat je al 1 kilo kan afvallen in een jaar. Ben je dol op frisdranken en vruchtensapjes? Vervang je deze voor water en kruidenthee dan kan het zomaar zijn dat je in een jaar tijd 5 kilo kwijtraakt. Bedenk welke uitzonderingsproducten jij makkelijk weg kan laten uit je dagelijkse eetpatroon.

Onder uitzonderingsproducten vallen koek, snoep, snacks, frituur, kant & klaar producten, suiker en zetmeelsuikers. Zetmeelsuikers vindt je bijvoorbeeld in snelkookrijst en wit brood.

Vervang je zoetbehoefte voor een stuk fruit. Vervang je snack- behoefte voor een handje ongezouten en ongebrande noten of een gekookt ei. Stap over op volkorenproducten.

Richt je keuken slank in en doseer

Maak je gebruik van grote borden en grote glazen dan ga je vaak automatisch meer eten en drinken. Hetzelfde geldt voor je ontbijt wanneer je de tafel prachtig dekt. Veel keuze zorgt ervoor dat je meer eet dan je wellicht in eerste instantie van plan was. Zien eten doet eten!

Bekijk met een kritische blik je keukenkasten en vervang grote longdrink glazen, mokken en ruime borden voor bescheiden varianten. Zonder dat je het merkt zul je minder eten en drinken. Bereid je ontbijt in de keuken en bepaal van tevoren hoeveel je wilt eten.

Porties welke over zijn na een maaltijd kan je desnoods de volgende dag opeten of invriezen voor een ander moment.

Doe boodschappen met een boodschappenlijst en laat je niet verleiden tot overbodige aankopen. Wanneer je voorraadkast thuis goed gevuld is met gezonde keuzes maak je het jezelf gemakkelijk.

Bewust eten

Je eet vaak uit gewoonte. Bedenk daarom voordat je gaat eten waarom je dit gaat doen. Ga je eten of drinken omdat je het echt lekker vindt en ervan kan genieten? Wanneer het antwoord op deze vraag ja is. Geniet dan volop. Sla echter het stuk taart van je jarige collega gerust af wanneer je dit eet vanuit gewoonte of beleefdheid.

Wees je bewust van alle voedingskeuzes die je dagelijks maakt. De juiste energie voor jouw motor zal ervoor zorgen dat je puur, fit en slank zult zijn. Lees ook het e book waarin ik je vertel over een juiste basis!

Fijne feestdagen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.