Verzorging

Waarom ZAO de beste natuurlijke make-up is

Het zou niet zo moeilijk moeten zijn: de beste natuurlijke make-up selecteren voor onze winkel. Niets is echter minder waar. Als jij ook al eens een zoektocht hebt gehad -of er middenin zit- naat de beste natuurlijke make-up dan weet je waar ik het over heb. 

100% natuurlijk heeft echt zelden een goede performance: kleuren zijn vaak flets en lippenstift verdwijnt in een mum van tijd van je lippen. Ook een zeer grote ergernis: 9 van de 10 natuurlijke mascara’s geeft je met een beetje pech binnen een uur een typische panda-look: mascara all over your face behalve op je wimpers. 

En als áls áls je dan een enigszins natuurlijke make-up vindt, dan is ‘ie peperduur! 

Waarom ZAO de beste natuurlijke make-up is

ZAO heeft het goed voor elkaar: 

  • 100% natuurlijk én de plantingrediënten waar mogelijk biologisch gecertificeerd, en daarnáást een excellente performance
  • de combinatie van luxe bamboe make-up producten met refills is én duurzaam én prijsbewust voor jou

 

ZAO Make-Up stap voor stap

Ik kan me voorstellen dat je wat overweldigd bent door het ongekend uitgebreide assortiment van ZAO Make-Up. Geen nood, dat waren wij ook toen het in onze winkel binnen kwam 😅 daarom hier stap voor stap wat wegwijs in het assortiment. 

Stap 1: ZAO Make-Up voor een egale teint

Een mooie egale teint aanbrengen, doe je in enkele stappen (en afhankelijk van de gesteldheid van je huid heb je niet alle stappen nodig): 

  1. Basis en Concealer
  2. Foundation
  3. Mineral Powder
  4. Blush & Highlighter

1. Basis en Concealer: wegwerken van oneffenheden en zorgen voor fixatie

  • Een primer: de échte fervente make-up gebruikers zullen beginnen met een primer. Dit is een basis die je op de huid aanbrengt om je make-up te helpen om te hechten en langer op je huid te blijven zitten. Met name wanneer je een vloeibare foundation gebruikt, is een primer belangrijk. Wanneer je een BB-cream gebruikt, is een primer een minder grote noodzaak. Op dit moment hebben wij (nog) geen foundation in ons assortiment maar de BB-cream, dus ook de primer is (nog) niet nodig bij ons ZAO assortiment en nog niet beschikbaar. 
  • Concealer: onze redding in nood! Een Concealer stick stelt je in staat om onvolkomenheden en donkere kringen te camoufleren zodat je een perfect egale teint krijgt. 

De ZAO Concealer stick is verkrijgbaar in 5 kleuren. Het verbergt alle imperfecties en donkere kringen onder je make-up voor een mooi egaal eindresultaat. Nummer 499 is groen: deze is speciaal bedoeld voor het wegwerken van rode vlekjes in de huid. Als je deze aanbrengt voordat je een BB Cream of foundation aanbrengt, dan zijn rode vlekjes, pukkeltjes, gesprongen haarvaatjes in een mum van tijd onzichtbaar. 

2. Foundation

Met een foundation maak je je huid mooi egaal van kleur. Als je goed naar je huidkleur van je gezicht en hals kijkt, dan zie je dat deze niet in 1 teint is. Ook is je gezichtskleur anders in de seizoenen, alleen al onder invloed van wat bruining door de zon. Sommige mensen gebruiken meerdere kleuren foundation en blenden die voor een zo natuurlijk mogelijke look over het gezicht en de hals. 

  • BB Cream: dit is met recht een multifunctionele oplossing te noemen en daar houden wij wel van! De ZAO BB-Cream combineert de effectiviteit van een hydraterende verzorging met de uitstraling van een gekleurde crème én beschermt ook nog eens tegen de zon met een SPF20. De BB Cream is beschikbaar in 3 verschillende kleuren. 

  • Foundation: In plaats van een BB-Cream kan je ook kiezen voor een pure vloeibare foundation: deze mist de verzorgende eigenschappen van een BB-Cream en is dus eigenlijk een gekleurde crème. Ook zit hier geen beschermingsfactor in. 

3. Mineral Powder

  • Compact powder: Egaliseer en matteer je teint met een compact poeder voor een perzikhuid effect. Je blijft de hele dag een mooie matte make-up houden zonder glanzende plekken.  De ZAO compact powder is verkrijgbaar in 6 kleuren. 

4. Blush & Highlighter

  • Compact Blush: de laatste stap voor een perfecte teint. In een oogwenk geef je met deze blush je gezicht vorm en een gezonde gloed. De compact blush is verkrijgbaar in 7 kleuren. 

 

Na deze stap ben je klaar voor de volgende stappen: het opmaken van je ogen en van je lippen. 

We hebben pas heel kort ZAO Make-Up in ons assortiment. Hier vind je de producten:

Mis je belangrijke items die je graag zou aanschaffen, laat je het ons dan weten? Dat kan hieronder als opmerking, je kan ons mailen naar klantenservice@puurenfit.nl en je kan ons natuurlijk ook bellen tijdens kantooruren op 010-2687133. 

Biotine: de schoonheidsvitamine?

Biotine, ook bekend als vitamine B-8, is belangrijk voor veel lichaamsfuncties, waaronder het metaboliseren van voedsel. Metaboliseren is het proces waarbij voedsel in energie wordt omgezet. Veel mensen zijn ervan overtuigd dat biotine ook de gezondheid van hun haar, huid en nagels verbetert. In deze blog gaan we kijken wat de functies van biotine zijn, hoe zit het met de beauty-claims en wat  de beste voedselbronnen van biotine zijn.

Functies van biotine

We kunnen niet zonder biotine. We hebben het dagelijks nodig.

  • Biotine speelt een belangrijke rol bij het omzetten van koolhydraten, vetten en eiwitten in energie. Het helpt ook de cellen van jouw lichaam goed te laten functioneren.
  • Verder speelt biotine een rol bij de vorming van vetzuren.
  • Biotine draagt ook bij aan een goede werking van het zenuwstelsel.
  • Biotine lijkt te helpen bij het opbouwen van eiwit keratine, dat op haar beurt weer nodig is voor gezond haar, huid en nagels.

Hoeveel biotine hebben we nodig?

Voor biotine is door de Gezondheidsraad een adequate inname (AI) bepaald van 40 microgram per dag voor volwassenen mensen. Deze adequate inname is geen streefwaarde maar geeft wel richting aan hoeveel biotine je dagelijks zou moeten binnenkrijgen. De Gezondheidsraad geeft aan dat onderbouwing voor aanbevolen dagelijkse hoeveelheid biotine zwak is. Dat betekent dat er simpelweg weinig onderzoeksresultaten beschikbaar zijn, en dat er daardoor geen wetenschappelijke overeenstemming bestaat over de adequate inname. Jammer en onduidelijk, maar we moeten het er maar mee doen.

Tekort aan biotine?

Het Voedingscentrum zegt dat tekorten aan deze vitamine bijna niet voorkomen. Alleen als je veel rauwe eieren zou eten, dan kan er een biotine-tekort ontstaan. Rauw eiwit bevat namelijk avidine, een stof die ervoor zorgt dat je lichaam biotine niet meer op kan nemen. Een biotine-tekort kan huidafwijkingen, bloedarmoede en depressie veroorzaken.

Andere oorzaken van biotinedeficiëntie zijn onder meer alcoholisme en langdurig gebruik van antibiotica, valproïnezuur (dat is een medicijn tegen epilepsie) of isotretinoïne (medicatie tegen acne). Bij zwangerschap heb je ook een verhoogd risico op een biotine-tekort. Langdurige laagcalorische diëten lijden ook tot biotinedeficiëntie.

Te veel biotine?

Een teveel aan biotine is niet schadelijk voor je gezondheid. Biotine is oplosbaar in water, dus het overschot plas je uit. Toch betekent het niet dat je op eigen initiatief megadoseringen van biotine moet nemen (en dat geldt voor alle supplementen). De meest voorkomende bijwerkingen van te veel biotine zijn maagklachten, misselijkheid, krampen of diarree.

Biotine en schoonheid

Waarom heeft biotine de status van superheld als het gaat om de gezondheid van haar, huid en nagels? Misschien omdat een tekort aan biotine kan leiden tot broze nagels, haaruitval en schilferige huiduitslag. Maar een tekort aan biotine is eigenlijk zeldzaam, zegt het Voedingscentrum. Dus als jouw haar dunner wordt, of als je broze nagels hebt, komt dat hoogstwaarschijnlijk niet door een biotine-tekort. Er is meestal een andere gezondheidstoestand die deze problemen veroorzaakt, zoals eiwittekort of ijzertekort. Behandelen met biotine zonder de oorzaak te kennen van jouw aandoening heeft weinig zin.

Misschien maak je je geen zorgen over een tekort aan biotine, maar vraag je je af of een biotinesupplement je kan helpen om geweldig haar, nagels of huid te krijgen?

Het is wetenschappelijk NIET bewezen dat biotinesupplementen de kwaliteit van je haar, huid of nagels verbeteren. Maar sommige mensen vinden dat het nemen van een biotinesupplement helpt de haar- en nagelgroei te stimuleren. Het is meestal niet schadelijk om biotine te proberen voor dikker haar of voor gezondere nagels. Alleen, het duurt enkele maanden om verbetering in haar- of nagelgroei te zien. Dat heeft simpelweg te maken met de tempo van het groei van haar en nagels.

De beste voedselbronnen van biotine

Het wordt beweerd dat de beste bronnen van biotine eieren en orgaanvlees zijn. Maar als je naar de beschikbare data gaat kijken, dan kom je toch tot andere conclusies. Een eigeel bevat namelijk maar 8 microgram (mcg) biotine per stuk. Vergelijk het met een eetlepel pindakaas, die maar liefst 22 mcg biotine bevat. Dus bijna drie keer zoveel. Organen van dieren, voornamelijk lever, zouden rijk aan biotine moeten zijn omdat biotine bij dieren (net zoals bij mensen) in de lever wordt opgeslagen. Maar de meeste mensen eten orgaanvlees eigenlijk nooit.

Ik heb een overzicht gemaakt van zeven dagelijkse voedingsmiddelen die veel biotine bevatten. Grappig genoeg zijn dat allemaal plantaardige voedingsmiddelen. De data is afkomstig van Food Data Central van U.S. Department of Agriculture. De hoeveelheid biotine is aangegeven per 100 g:

  1. Pindakaas: 88 mcg biotine;
  2. Amandelmeel: 69 mcg biotine;
  3. Amandelboter: 57 mcg biotine;
  4. Lijnzaad: 34 mcg biotine;
  5. Champignons en andere paddensoelen: 6-33 mcg biotine;
  6. Havermeel: 20 mcg biotine;
  7. Tahin: 13 mcg biotine.

Eet smakelijk!

Vitamine E kan veroudering vertragen

Onderzoekers zijn steeds meer geïnteresseerd in vitamine E. Ze zien in deze vitamine de potentie om veroudering te vertragen. Vitamine E wordt inmiddels al vaak de “anti-aging vitamine” genoemd. In deze blog vat ik alle feiten over deze belangrijke vitamine samen.

Deze vitamine komt in acht vormen voor: vier tocoferolen (Alpha, Beta, Gamma en Delta) en vier tocotriënolen, met dezelfde vier namen. Alfa-tocoferol wordt het best door cellen opgenomen en wordt daarom tot op heden beschouwd als de belangrijkste vorm van vitamine E.

Vitamine E is een antioxidant

Wat betekent dat? Antioxidanten zijn verantwoordelijk voor het beschermen van cellen tegen oxidatieve stress. Oxidatieve stress kan DNA, RNA en eiwitten beschadigen, wat bijdraagt aan het ontstaan van ziektes. Dagelijkse inname van vitamine E uit je voeding is een noodzakelijke voorwaarde voor een optimale werking van het antioxidantensysteem. Wil je meer weten over hoe het antioxidantensysteem werkt, lees dan deze blog.

Deze vitamine kan leeftijdsgebonden maculadegeneratie voorkomen

De macula is het deel van het netvlies met een diameter van enkele millimeters dat verantwoordelijk is voor de gezichtsscherpte. We hebben bijvoorbeeld een gezonde macula nodig om te kunnen lezen, autorijden, details van objecten bekijken en meer. Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) is een dystrofie die optreedt in het midden van de macula.

Laboratoriumstudies, dierstudies en epidemiologische studies tonen aan dat specifieke bioactieve stoffen een profylactisch effect kunnen hebben op de macula van het oog. Wetenschappers wijzen erop dat regelmatige inname van vitamine E noodzakelijk is voor een gezonde macula. Zo liet een grootschalig onderzoek naar LMD zien dat het risico op LMD met maar liefst 82% werd verminderd bij mensen met een hoog vitamine E-gehalte in het bloed vergeleken met mensen met een laag niveau van deze vitamine.

Belangrijke vitamine in verzorgingsproducten

Het vitamine E is nodig om een goede huidgezondheid te behouden. Zonder adequate opslag van vitamine E versnelt de huidveroudering.

Bovendien wordt vitamine E goed opgenomen door de huid. Daarom wordt het vaak gebruikt in bijvoorbeeld gezichtscrèmes. Hoewel moleculen in de vitamine E-familie licht in het UVB-spectrum kunnen absorberen, wordt de “zonnebrand” activiteit van vitamine E als beperkt beschouwd omdat het geen UVA-licht of licht in hogere golflengten van het UVB-spectrum kan absorberen. De primaire rol van vitamine E als ingrediënt in cosmetica is antioxidant. Dat betekent dat vitamine E de schade van de UV-straling kan beperken. Het effect wordt sterker als het samen met vitamine C wordt gebruikt.

De invloed op een andere vorm van aging: dementie

De uitkomsten van wetenschappelijke studies naar het effect van vitamine E op neurologische schade (en dus ook dementie) zijn niet consistent. De wetenschappers zijn het wel met elkaar eens dat meer onderzoek nodig is. Maar dat zeggen ze natuurlijk altijd. Ze hebben wel een verband gevonden tussen de inname van vitamine E en het risico om cognitief achteruit te gaan. Als je voldoende vitamine E via voeding inneemt, dan is de kans namelijk significant lager dat je dement wordt. Maar nogmaals, er is meer onderzoek nodig en de wetenschappers zijn voorzichtig met het maken van grote gezondheidsclaims.

Hoeveel vitamine E hebben we dagelijks nodig?

In Nederland is er geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor vitamine E. De adequate inname wordt geacht in het bereik van 11 mg (volwassenen vrouwen) – tot 13 mg (volwassenen mannen) per dag te liggen.

Op het etiket van supplementen wordt het gehalte vitamine E soms aangegeven in de internationale eenheden (IE of IU); hierbij geldt 1 IE = 0,67 milligram vitamine E.

Vitamine E-tekorten komen niet vaak voor. Alleen bij stoornissen in de opname van voedingsstoffen kan een vitamine E-tekort ontstaan. Een ernstig vitamine E-tekort kan leiden tot bloedarmoede, neurologische symptomen en spierzwakte.

De beste bronnen van vitamine E

Een eetlepel tarwekiemolie (15 ml) bevat 18 mg vitamine E. Tarwekiemolie is echt de beste bron van deze vitamine. Andere goede bronnen van vitamine E zijn:

  • Zonnebloemolie (9.5 mg per eetlepel),
  • Zonnebloempitten (9.5 mg per 25 g),
  • Amandelen (7 mg per 25 g),
  • Hazelnootolie (6.5 mg per eetlepel).

Marula Hair Treatment olie

Even geleden testte / reviewde ik een wel hele bijzondere haarolie. KLIK HIER om mijn review te lezen.
 
Ik ben wat betreft mijn haar een lastige. Tenminste, mijn haar is lastig. ?Ik ben inmiddels 50 en een half ? en mijn haar moet ook geloven aan de zwaartekracht. Gelukkig mag ik absoluut NIET mopperen, want ik ben nog gezegend met een volle bos haar. Maar toch merk ik ook dat het bovenop allemaal wat dunner is geworden. Ik kan het tot nu toe nog prima accepteren omdat het nog niet zo heel erg zichtbaar is. Maar ik hoop, dat het allemaal niet dunner gaat worden zodat mijn hoofdhuid door de haren heen gaat schijnen. 
 
Ik doe daarom misschien nog meer dan ooit mijn uiterste best om mijn haar in de best mogelijke conditie te houden. Nu weet je wellicht, dat zo’n 75% van binnenuit moet komen en zo’n 25% van buiten. Als mensen mij dan ook vragen hoe ik het toch voor elkaar boks om mijn haar zo mooi en vol te houden, zeg ik eerst dat zij eens naar hun voeding zouden moeten kijken. Alhoewel zo’n 25 procent van buitenaf wordt beïnvloedt , neemt onze voeding 75 procent voor haar rekening. Voeding is niet alleen essentieel voor ons welzijn en fitheid, het speelt tevens een zeer grote rol bij de groei van o.a onze haren. Voldoende vitaminen en mineralen zorgen voor een goede balans. Voedseltekorten zorgen voor flink wat kinkjes in de kabel. Belangrijke vitaminen en mineralen voor een goede en optimale haargroei en haar-gezondheid zijn:
 
IJZER
Een component van hemoglobine, de stof die zuurstof door ons lichaam transporteert. Een tekort kan broos haar en haarverlies veroorzaken. Eetstoornispatiënten (anorexia Nervosa ) hebben bijvoorbeeld als één van de grootste symptomen haarverlies / uitval en broos en dun wordend haar. Ijzer vinden we voornamelijk in vlees, maar ook in zeewier, pompoenpitten, bonen (peulvruchten) en groene bladgroenten. KLIK HIER voor meer informatie.
 
BIOTINE ( vitamine B8
Levert een bijdrage aan de de productie van keratine, een belangrijke schakel voor een gezonde haarconditie. Het komt veel voor in soja, amandelen, hazelnoten, pinda’s, eieren en melk.
 
FOLIUMZUUR ( vitamine B11)
Essentieel voor o.a de groei van weefsels en de celontwikkeling en dus ook essentieel voor het haar / haargroei. Zorgt tevens voor een betere bloedcirculatie waardoor er een beter bereik is van de voedingsstoffen naar de hoofdhuid. Rijk aan foliumzuur: spruiten, groene bladgroenten, broccoli, citrusvruchten en lever.
 
SELENIUM
Een mineraal dat een zeer belangrijke functie heeft bij het behoud van gezond haar. Het ondersteunt het lichaam bij het verwerken van proteïnen, waar ons haar voor het grootste deel uit bestaat. Selenium komt in vrij veel voedingsmiddelen voor, maar meestal in geringe hoeveelheden. Het komt o.a voor in vis, schelpdieren, en paranoten.
 
ZINK
Net als selenium een belangrijke speler om ons haar gezond en fit te houden. Het zorgt o.a voor een goede opbouw van eiwitten ( alle lichaamsweefsels ) en het is betrokken bij de vorming van keratine. Het wordt beschouwd als één van de beste en meest belangrijkste stoffen voor onze haargroei. Het heeft erg veel invloed. Zo kan een lagere zinkwaarde de kans op meer DHT in het lichaam vergroten en een tekort kan leiden tot meer haren in de telogene (rust) fase. Zink zit o.a in zonnebloempitten, vlees, oesters, en peulvruchten.
 
Naast al deze belangrijke vitaminen en mineralen zijn er nog meer waar we gerust wat meer aandacht aan mogen schenken als het komt op een gezonde bos haar. Zo is retinol (vitamine A) een goede antioxidant wat de hoofdhuid gezond houdt. Maar…gebruik ook weer niet teveel, dit kan juist haaruitval stimuleren. Slik dus niet zomaar lukraak supplementen.
Vitamine C is ook belangrijk voor gezond haar. Zo is het o.a belangrijk voor het behoud en de opbouw van collageen in de huid en rondom de haarfollikel. Daarnaast is er vitamine C nodig om het ijzer goed / beter op te kunnen nemen.
 
Vitamine E stimuleert de bloedtoevoer in de hoofdhuid, zodat de haarfollikels de juiste en voldoende bouwstoffen binnen kunnen harken en de haargroei zo te optimaliseren.
 
Vrijwel ALLE B-VITAMINEN zijn grote spelers voor een gezonde haargroei. Ze spellen een essentiële rol in de in de stofwisseling in onze cellen.
 
Anders gezegd is het gewoonweg ook in dit geval super-belangrijk goed, gezond, volwaardig en uitgebalanceerd te eten en drinken. Een simpel tekort kan al voor aardig wat problemen zorgen. Ook de ontstekingswaarden in het bloed kunnen triggers vormen voor heel wat hoofdhuid problemen. Heb je dus last, laat dit zeker eens controleren.
 
Okay, voeding is dus meest belangrijk. Maar het heeft wel een goede balans nodig met wat je in en op je haar smeert. Veel mensen verkijken zich hierop. De vele synthetische / chemische verzorgingsproducten kunnen je haar echt flink wat schade toebrengen en dan heb ik het nog niet eens over de hoofdhuid. Heel veel mensen lopen rond met de meest vervelendste en nare hoofdhuid-aandoeningen terwijl ze zich totaal niet bewust zijn, dat het wel eens aan hun verzorgingsproducten kan liggen. Ook het haar zelf kan, als men de verkeerde producten gebruikt, veranderen in één bosje ellende. 
 
Dit laatste geldt zeker voor mij. Jullie willen niet weten wat ik al heb moeten doorstaan met dat dunne, vlasse haar van mij. ?
Ik heb dan ook al snel geleerd, dat ik niet zomaar wat in mijn haar kan smeren. Voor mij was het een erg vroege zoektocht naar pure, natuurlijke alternatieven terwijl dit in de jaren 80 / 90 nog helemaal niet zo populair was als nu. Anno 2020 is het wel makkelijker, maar weer moeilijker geworden omdat er heel veel zijn en daar erg veel meuk tussen zit. 
 
Wellicht dat ik daarom zo ontzettend blij en gelukkig kan worden als ik eindelijk haarverzorgingsproducten vindt die werken. Die mijn haar verder met rust laten. En die mijn haar laat dansen en glanzen van geluk. 
 
Ik gebruik de MARULA HAIR TREATMENT OLIE nu een paar weekjes. Ik gebruik één pompje per dag, op droog haar. Dit doe ik als volgt: ik smeer het pompje olie uit tussen mijn handen en ik knijp het in mijn droge haarpunten. De restjes smeer ik lekker uit over mijn armen, want de olie is ook geweldig voor je huid. ? Soms smeer ik mijn hele lijf ermee in…ruikt verrukkelijk en ik krijg er een fluweel-zachte huid van. Het toont, dat de olie WERKT. In principe is het zo dat wat je op je huid smeert, dat je dit ook in je haar zou moeten kunnen smeren en andersom. Op nat haar gebruik ik het overigens niet. De olie wordt voor mijn haar dan ietsje te pittig, en gaat het minder fijn vallen. Voor dunne vlas-koppies zoals ik zou ik dan ook adviseren om het alleen in droog haar te knijpen.
 
Qua verzorgen doet het echter zowel op nat als droog haar zijn werking. Ik heb een kennis die de olie ook heeft geprobeerd, na twee x was ze al om en kocht meteen een tube. Zij heeft een mooie bos met ontembare krullen van zichzelf, jaloersmakend mooi! Maar zij vind het een drama om ze in bedwang te houden. De olie zorgt er nu voor dat haar krullen niet de ruimte in springen. Ze is denk ik nog blijer dan ik met deze olie. Gebruik ook nooit teveel. Alhoewel de olie je haar niet verzwaart, kan teveel olie je haar wel verzwaren waardoor het niet zo fijn gaat zitten. Ook het aanbrengen op nat / handdoekdroog haar is daarom aan te raden, maar een half pompje per keer te gebruiken. Heb je lang haar zoals ik? Gebruik dan een klein pompje per dag. Heb je kort haar, gebruik dan een half pompje. De olie is geschikt voor elk haartype. Dun, dik, vlas, grof, steil, krullend…. het maakt niet uit. Het is een alles kunnen voor SOS haar ?
 
Ik ben serieus , oprecht blij met deze olie. Zeker nu, met de enorme droogte ( juni 2020 ) heeft mijn haar ( punten ) extra verzorging nodig. Ik ben echt heel erg enthousiast en zou iedereen met haarproblemen deze tube wel willen geven. Wat is dit een uitvinding. Als we kijken naar de samenstelling is het eigenlijk helemaal geen rocket-science, het zijn gewoon “ wat olietjes” bij elkaar, maar wat het zo bijzonder maakt is dat er zeer goed is nagedacht over WELKE. En het zijn bijzondere oliën, geen huis / tuin en keuken olietjes. Alle oliën versterken elkaar in bepaalde wisselwerkingen . En dit merk je direct. 
 
Wat ik wel nog wil meegeven is dat andere haarverzorging producten OOK belangrijk zijn. Natuurlijk kun je deze olie naast je fles shampoo gebruiken, de olie zal evengoed zijn werk doen. Maar het zal zeker helpen als je de rest van je haarverzorging EN STYLING  ook eens wat kritischer gaat bekijken als je serieuze haar problemen hebt. Het wordt zwaar onderschat, wat daar allemaal in zit. Ben je maar ietwat overgevoelig voor één van deze agressieve stofjes, kan dat al flinke problemen aan haar en hoofdhuid opleveren. Een goede balans in al je haarverzorging en styling is daarom echt heel erg belangrijk. Denk ook aan de hete föhn, de krultangen , de haarverf en permanent vloeistoffen. Hoe meer je je haar met rust laat, hoe gezonder het wordt. 
 
Ik kan inmiddels al niet meer buiten mijn olie. Het zit al in mijn dagelijkse verzorgingsritueel. Mijn haar wordt er zo blij van en ik? Nog blijer! De geur ( sinaasappel-schilletjes ) maakt je dag al meteen goed. Een absolute aanrader. 
 
WIL JE DE AFRICAN ORGANICS MARULA HAIR TREATMENT OIL BESTELLEN? KLIK HIER 

Alles over Aleppo zeep

Aleppo zeep, een van de oudste, ambachtelijke, wonderlijkste zepen onder de natuurlijke zepen.

Wat is Aleppo zeep?

Aleppo zeep is een 100% plantaardige zeep op basis van olijfolie en laurierbesolie. De laurierbesolie is verantwoordelijk voor de kenmerkende geur van Aleppo zeep maar ook om haar krachtige eigenschappen. Aleppo zeep is puur, ongeparfumeerd, bestaat uit slechts 3 ingrediënten en is zelfs geschikt voor de meest droge, gevoelige of allergische huid. Aleppo zeep bevat geen chemische toevoegingen, kleurstoffen en conserveringsmiddelen.

De verhouding laurierbesolie en olijfolie

Aleppo zeep bestaat uit biologische olijfolie en biologische laurierbesolie in verschillende verhoudingen. Vaak staat er een percentage op de zeep, dat is het percentage laurierbesolie. Aleppo zeep 40% bestaat dus voor 40% uit laurierbesolie. Aleppo zeep bestaat in de regel uit 5% tot 40% biologische laurierbesolie, de rest is biologische olijfolie.

Hoe meer laurierbesolie, hoe duurder de zeep wordt. Dat is niet zo vreemd, want biologische laurierbesolie is veel duurder dan biologische olijfolie (ongeveer tienmaal duurder). De zeep dankt overigens ook haar kracht aan de laurierbesolie, daarover later meer.

Waar komt Aleppo zeep vandaan?

Gelet op de naam valt er niet meer zoveel te raden: Aleppo zeep komt uit het noordwesten van Syrië, uit de stad Aleppo en omgeving. Het is niet exact bekend hoe lang deze zeep al gemaakt wordt, maar het is in elk geval meer dan 4.000 jaar, en al die jaren op dezelfde manier.

In de twaalfde eeuw is de Aleppo zeep in Marseille terechtgekomen. In die periode was er toen al een levendige zeep industrie, waar de bekende Marseille zeep is ontstaan. Marseille zeep is pure olijfoliezeep, dus zonder toevoeging van laurierbesolie. Je kan je voorstellen dat de komst van Aleppo zeep naar Marseille ook daar het begin werd van iets nieuws.

Hoe wordt deze bijzondere zeep gemaakt?

Ieder jaar in oktober of november (afhankelijk van het weer) worden de olijfolie en de laurierbesolie geëxtraheerd en wordt de zeep gemaakt.

Aleppo zeep wordt in al die duizenden jaren op dezelfde, traditionele en ambachtelijke manier gemaakt. Elke familie gebruikt traditiegetrouw zijn eigen recept en een net iets eigen productiemethode. Maar de basis is altijd hetzelfde:

Biologische olijfolie wordt in een grote, traditionele verzepingsbak gegoten, samen met water en soda. Zo kan de olie langzaam verzepen. De laurierbesolie wordt pas aan het einde van het kookproces toegevoegd. Hiermee wordt de zeep verrijkt met veel werkzame bestanddelen zoals essentiële vetzuren, antioxidanten en vitaminen.

De warme, vloeibare zeep wordt in grote, platte bakken gegoten, maar ook vaak gewoon over de fabrieksvloer. Als de zeep nagenoeg is afgekoeld wordt deze gestempeld met het logo van de zeepmaker. Als de zeep helemaal is afgekoeld worden de zepen met de hand gesneden. Vervolgens worden de blokken opgestapeld en tenslotte wordt de zeep maar liefst 9 maanden gedroogd.

Tijdens het drogen krijgt de buitenkant van de zeep een bruine kleur, maar de binnenkant blijft diepgroen. Dat is het kenmerkende uiterlijk van Aleppo zeep. Wist je trouwens dat de zeep heel veel vocht verliest tijdens dit drogingsproces? Ongeveer 1/3 gaat verloren, dus als je een blok koopt van 200 gram, dan was het oorspronkelijke gewicht 300 gram.

De werking van Aleppo zeep

Aleppo zeep is een combinatie van twee goede werelden: de zachtheid van olijfolie en de bijzondere geur van laurier.

Aleppo zeep is mild, hydraterend en zo zacht, dat deze geschikt is voor volwassenen, maar ook voor kleine kinderen, baby’s en huisdieren. De zeep verfrist de huid maar droogt de huid niet uit, het reinigt je huid effectief en maakt je huid zacht en soepel.

Laurierbesolie wordt mooie eigenschappen aangerekend: bacteriedodend, schimmeldodend en antiviraal. Dat zijn precies de redenen waarom de zeep veel gebruikt wordt bij acné, psoriasis, een vette huid, mycose en algemene onzuiverheden.

De zeep wordt gebruikt voor het gezicht, het lichaam maar ook voor de haren en de hoofdhuid. Zo zacht, dat de zeep ook geschikt is voor dagelijks gebruik, zelfs als je huid heel gevoelig is.

Aleppo zeep is 100% natuurlijk en ook volledig biologische afbreekbaar. Belast het milieu dus niet waar de reguliere zepen dat wel doen.

Toepassingen van deze heilzame zeep

Aleppo zeep is met recht een multifunctionele zeep. Bovenal is de zeep zeer geschikt voor de gevoelige, geïrriteerde en allergische huid, voor volwassenen, kinderen en baby’s. Hoe hoger het percentage, hoe meer geschikt voor de gevoelige huid of huid met aandoeningen.

Het is niet voor niets dat probleemhuiden zoals eczeem, psoriasis en onrustige huiden baat hebben bij deze zeep. De zeep verzorgt, voedt, hydrateert en kalmeert, maar koelt de huid bijvoorbeeld ook na een zonnebad. Heb je last van een probleemhuid, kies dan voor een hoog percentage laurierbesolie. Wanneer je huid erg onrustig is, zoals uitslag of eczeem, dan is 40% laurierbesolie de beste keuze.

Je kan Aleppo zeep voor ontzettend veel dingen gebruiken:

  • Gezicht: voor een milde reiniging van je gezicht, het houdt je huid zacht en soepel. Het helpt bij puistjes en onzuiverheden, vanwege de zuiverende werking. Heb je last van onzuiverheden, gebruik de zeep dan regelmatig. De zeep zuivert tot diep in de poriën, waardoor nieuwe vervuiling minder een kans krijgt en je poriën minder snel verstopt raken.
  • Lichaam: voor een milde reiniging voor je hele lichaam. De zeep voedt en hydrateert je huid en werkt heilzaam bij probleemhuiden zoals acné, eczeem, psoriasis en uitslag. Het vertraagt ook de huidveroudering. Rijk aan het prachtige antioxidant vitamine E, werkt antibacterieel en antiviraal. Het helpt bij een droge en schrale huid.
  • Haar: zeer geschikt om er (dagelijks) je haar mee te wassen. Het versterkt je hoofdhuid, helpt tegen schilfertjes en helpt roos te voorkomen. Veel shampoos bevatten synthetische toevoegingen die je haar droog maken en op termijn je hoofdhuid kunnen irriteren. Gebruik het stuk zeep over natte haren en zeep de haren in. Masseer de hoofdhuid goed en spoel zorgvuldig uit. Als je voor het eerst met deze zeep je haar wast, dan lijkt je haar wat stijf aan te voelen. Je haar zal echt moeten wennen aan een 100% natuurlijke shampoo. Geef het 3 tot 4 weken een kans en je zal een ongekend verschil ervaren.
  • Scheerzeep: als scheerzeep is Aleppo zeep echt perfect. Zacht door de olijfolie maar antiseptisch door de laurierbesolie. Ook geschikt voor de gevoelige huid.
  • Tandpasta: je verwacht het wellicht niet en het idee spreekt misschien ook niet direct aan, maar deze zeep is reinigend en antibacterieel tegelijk. Heb je last van je tandvlees, probeer het eens enkele dagen.
  • Huishoudzeep: deze zeep is geschikt als huishoudzeep, zoals voor het wassen van kleding maar ook voor het verwijderen van vlekken. Vergelijk het met groene zeep. Voor kwetsbare materialen is deze zeep voldoende zacht. Ook goed voor het wassen van wol.
  • Bij insectenbeten: wrijf de gestoken huid in met een stuk bijna droge zeep.

De zeep kan je lang bewaren. Naarmate de zeep ouder wordt, wordt de concentratie van werkzame bestanddelen alleen maar hoger. Dat komt doordat het nog aanwezige water over de jaren heen verder verdampt. Heb je dus wat meer Aleppo zeep ingekocht dan nodig, dat geeft helemaal niets, de werking wordt eerder beter dan slechter als de zeep iets ouder wordt.

Wat zit er precies in Aleppo zeep?

De traditionele Aleppo zeep bestaat uit heel weinig ingrediënten: olijfolie, laurierbesolie in wisselende percentages, water en soda voor het verzepen van de oliën, ook zuivere glycerine kan eraan worden toegevoegd.

Natuurlijk bestaan er diverse Aleppo zepen met andere toevoegingen. Soms worden er parfums of etherische oliën aan toegevoegd voor de geur (niet iedereen houdt van de geur van laurier) maar pure geurstoffen doen zelf niets voor de werking van de zeep. Ook kunnen er andere werkzame stoffen als klei worden toegevoegd, bijvoorbeeld voor een ontgiftende werking of de scrub eigenschappen van klei. De werking van de zeep is dan een combinatie van werkzame bestanddelen.

Hoe weet je of je Aleppo zeep echt is?

Aleppo zeep is ongekend populair dus deze wordt ook veelvuldig gekopieerd. Maar, hoe herken je dat als zeepleek? Ik geef je enkele tips waar je op kan letten:

  • de zeep is bruin van buiten en diepgroen van binnen
  • de zeep is onregelmatig van vorm, dat komt door de ambachtelijke productie en door het ongelijkmatig indrogen (het verdampen van water)
  • de onmiskenbare geur van laurier moet je zeker herkennen
  • er staat een stempel op van de zeepmaker
  • de ingrediënten zijn olijfolie, laurierbesolie, sodium hydroxide (ofwel soda) en water
  • de zeep hoort nauwelijks te schuimen
  • de zeep drijft in het water
  • de prijs kan onmogelijk laag zijn

Aleppo zeep kopen

Wij zijn fan van de Aleppo zeep van Najel, ken je deze al? We hebben de traditionele zepen op voorraad, enkele zepen met mooie aanvullende ingrediënten zoals rode klei, maar ook een heerlijke vloeibare zeep.

Als je Aleppo zeep wil kopen, kijk dan meteen op het assortimentoverzicht van Najel Aleppo zeep.