Goji bessen, de zoete gezonde snack uit Azië

Waar komt de Goji bes vandaan?

Goji bessen komen van oorsprong uit Azië. Ze zijn al meer dan 5000 jaar bekend bij Chinese, Mongoolse en Tibetaanse volkeren. De kleine dicht vertakte Goji boom gedijt in alkalische grond en groeit in bergachtige gebieden in Azië en Europa .

De goji boom is een winterharde plant en verdraagt het extreme klimaat van de Himalaya. Waarbij in de winter de temperatuur kan dalen tot min 26 graden Celsius en in de zomer kan stijgen tot pieken van maximaal 40 graden Celsius. Het duurt twee jaar voor de bomen bessen gaan produceren. Dit begint met kleine, witte trompetvormige bloemen, waarbij de vruchten in de herfst worden afgeworpen. Goji bessen zijn ook wel bekend als ‘wolf bessen’. De naam goji wordt verondersteld afkomstig te zijn van het Chinese karakter ‘Gou’ wat hond of wolf betekent

Goji teeltDe grootste teelt van Goji bessen in Azië bevind zich in de provincie Ningxia, waar meer dan 180.000 hectare grond wordt gebruikt voor de kweek van goji bomen voor hun fruit.

De Tibetaanse Goji bessen worden geoogst van bomen die worden gevoed met Tibetaans sneeuwwater. Deze goji bessen zijn vrij van bestrijdingsmiddelen en/of andere chemische toevoegingen. Ze zijn puur, lekker zoet en hebben een mooie rode kleur. In andere delen van China worden er ook Goji bessen verbouwd, maar deze zijn van zeer slechte kwaliteit en bevatten zeer veel chemische toevoegingen.

De verwerking van de Goji bessen

goji-plukkenEr groeien ongeveer 3000 bomen per hectare. Met behulp van ‘wijnstokken’ groeien de struiken naar ongeveer 1 meter hoogte. Dit om het oogsten van de rijpe bessen gemakkelijker te maken. Elke boom produceert ongeveer 1 kg bessen. Deze worden geoogst tussen juni en november van elk jaar.

Aangezien de rijpe bessen kwetsbaar zijn en gemakkelijk beschadigd raken, moeten ze zorgvuldig met de hand worden geplukt. Het plukken is lastig aangezien er scherpe doornen zitten op de takken. De traditionele ‘hand picking methode’ heeft ook vandaag nog de voorkeur boven het mechanisch oogsten. De bessenplukker verzamelt gemiddeld zo’n 30 kg verse goji bessen in een dag.

De geoogste bessen worden zorgvuldig gereinigd en vervolgens gedroogd in de zon. Als de bessen eenmaal gedroogd zijn lijken ze op kleine rode rozijnen. Ze kunnen nu veilig worden opgeslagen voor meer dan een jaar (met behoud van hun karakteristieke kleur, smaak en vele voedingsstoffen). Het gebruik van conserveringsmiddelen is daarom dan ook niet nodig.

Hoe gebruik je Goji bessen?

Goji bessen schaaltjeSinds de ontdekking van de Gojibes door het westen is de gojibes de laatste jaren uitgegroeid tot een populair onderdeel van bijna elk gezondheidsbewust dieet. Zijn veelzijdigheid maakt dat het gemakkelijk gebruikt kan worden in veel verschillende gerechten. Door zijn subtiele zoete smaak en sappige textuur kunnen ze bijvoorbeeld worden toegevoegd aan hartige stoofschotels. Ook kunnen ze worden gegeten als een gezonde snack, of gemengd worden in een desserts.

Waarom eten we Goji bessen?

Goji besGojibessen zijn rijk aan vezels, eiwitten en ijzer. Ze zijn ook een bron van vitamine C. Vitamine C speelt een belangrijke rol bij het handhaven van de algemene gezondheid. Onze gedroogde goji bessen zijn op zichzelf al een lekkere snack. Neem niet meer dan één handje per dag. Of probeer ze anders eens in een ontbijt smoothie zodat je met een boost de dag kunt beginnen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.