Maca poeder boordevol natuurlijke mineralen

Maca behoort tot de superfoods en is een oud gewas, wat zo’n 2000 jaar geleden voor het eerst werd geteeld in centraal Peru. Het gewas werd geteeld in de Puna graslanden van het Andes-gebergte. Dit onherbergzame terrein is ongeschikt voor andere vormen van landbouw, maar maca gedijt hier goed op een hoogte van boven de 3500 meter met een arme rotsachtige bodem waar de zuurgraad hoger is dan pH5.

Maca heeft natuurlijke insecten werende eigenschappen. Het wordt soms geteeld naast andere hoogland gewassen zoals aardappelen. De Andes boeren geloven dat het de ondergrondse knollen van plagen beschermt.

Maca wortelDe maca plant groeit in een platte rozet van bladeren. Het eetbare gedeelte van de plant zit onder de grond. Het wordt gevormd door de wortel en het hypocotyl (de stam van een ontkiemende zaailing). Deze zwellen op tot een oogstbare wortel die vergelijkbaar is met de vorm van een raap. De kleur verschilt van geel, crème, rood, paars, blauw, grijs, zwart of groen.

In de Junín regio van Peru wordt maca wordt in grote hoeveelheden geconsumeerd omdat het direct beschikbaar is en omdat maca een zeer voedzame bron is. Het wordt met vlees gegeten of in de melk. De gedroogde wortel wordt vermalen tot meel waar er brood mee wordt gebakken.

Hoe wordt maca verwerkt?

De maca van Puur&Fit wordt geteeld door een coöperatie van lokale boeren op iets boven de 4000 meter, in de provincie Carhuamayo van de ‘Meseta del Bombom’ (Bombom plateau). het maca zaad wordt gezaaid in september aan het begin van het regenseizoen.

maca oogstenNa het zaaien, worden de zaden ‘begraven’ met behulp van takken of door schapen die de zaden in de grond trappen. De maca planten groeien in de winter en zijn in mei klaar om geoogst te worden. De wortels zijn dan ongeveer 5 cm in diameter. De maca wortels worden met de hand uitgegraven, waarbij er gebruikt wordt gemaakt van een kleine schoffel. Na het oogsten worden de maca wortels onder de zon gelegd voor 10-15 dagen om ze te laten drogen.

gedroogde macaDe gedroogde maca wortels kunnen worden opgeslagen voor maximaal zeven jaar, maar de onze worden snel afgevoerd naar een lokaal verwerkingsbedrijf waar ze zorgvuldig worden gewogen, schoongemaakt en geselecteerd voor de beste kwaliteit wortels. De geselecteerde wortels worden gewassen en ontsmet voordat ze volledig gedehydrateerd zijn bij 45 graden Celsius.

De droge maca wortel wordt vervolgens vermalen tot een fijn poeder en getest voor microben, alvorens te worden verpakt.

Waarom is maca zo gezond?

Maca heeft een hoog gehalte aan mineralen, met name ijzer, kalium en calcium. Koper draagt bij tot de vorming van rode bloedcellen en hemoglobine. Dit is van belang voor een normaal zuurstoftransport in het lichaam en immuunsysteem. Kalium draagt bij tot de normale werking van het zenuwstelsel, een normale spierfunctie, en het behoud van een normale bloeddruk.

Calcium draagt bij tot de instandhouding van normale botten en tanden, een normale werking van het zenuwstelsel en spierfunctie. Maca is ook een bron van zink, die bijdraagt tot een normale vruchtbaarheid en voortplanting, een normaal testosteron gehalte in het bloed, en de bescherming van cellen tegen oxidatieve stress.

Maca groeit van nature in een verscheidenheid aan kleuren. Studies hebben de variatie in de concentraties van bepaalde metabolieten (kleuren) in verband gebracht met potentiële vruchtbaarheid versterkende effecten.

maca poederMaca wordt in Peru al voor duizenden jaren gegeten. Probeer maca poeder eens toe te voegen aan smoothies en profiteer van de natuurlijke minerale inhoud van deze “verloren oogst van de Inca’s”.

Maca poeder is te vinden in de webshop van Puur&Fit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.