Acai bessen het gezonde fruit

De acai (spreek uit a-sei-ie) of “kool palm” is een tropische palm boom afkomstig uit het Amazone regenwoud in Zuid-Amerika. Hij groeit overvloedig in de uiterwaarden van het Amazone stroomgebied in Brazilië.

De acai palm groeit meestal op een hoogte van tussen de 30-40 meter kleine bosjes van zo’n 20 bomen. Hij kan ook groeien in grotere dichtheden van maximaal 7.000 bomen per hectare, waarbij de takken in elkaar haken.

De vrucht wordt geoogst tussen mei en november. De acai is gedurende deze periode een essentieel onderdeel van het dieet van de lokale bewoners. Zij drinken dan zo’n 2 liter verwaterd acai pulp per dag. Ook voor de rest van het jaar blijft het ook belangrijk en maakt het zo’n 40% uit van hun totale voeding.

Acai pulp wordt traditioneel geserveerd in kalebassen genaamd “cuias”.  Het wordt dan gegeten met tapioca. In het zuiden van Brazilië wordt het als koude pulp gegeten vermengd met muesli.

acai-berry-palm-treeEen acai boom kan tot 1000 kg van het acai fruit bevatte. De individuele vrucht wegen slechts enkele grammen. De vrucht is sferisch en zo’n 1,5 en 2 cm breed. Het heeft zaad met een dun vlezig laagje eetbaar mesocarp eromheen. De acai bes verandert tijdens het groeien van kleur. Het verandert van wit , via olijfgroen tot een glanzende zwarte kleur die aangeeft dat het klaar is om geoogst te worden. De beste kwaliteit bessen hebben een lichte poederachtige witte film op de huid.

Hoe worden acai bessen verwerkt?

Onze acai komt uit het noorden van Brazilië. Lokale mensen oogsten de acai bessen en nemen het mee naar marktplaatsen voordat het stroomafwaarts wordt getransporteerd voor verwerking. De verse bessen worden voorzichtig schoongemaakt en gewassen voordat de pulp wordt geëxtraheerd, gepasteuriseerd en bevroren. Onze Acai bessen worden binnen 24 uur na de oogst gevriesdroogd. Dit om ervoor te zorgen dat alle voedingswaarden behouden blijven. Er wordt hierbij geen gebruik gemaakt van conserveermiddelen.

acaiberriesDe kwaliteit van onze gevriesdroogde acai poeder blijkt uit de kleur; een levendige diepe paarse kleur. Dit wordt veroorzaakt door de anthocyanen cyanidine 3-glucoside en cyanidine 3-rutinoside.

Het vriesdrogen gebeurt bij een temperatuur van -40 graden Celsius, waarbij door een vacuüm al het water eruit wordt gehaald.

Waarom zijn acai bessen gezond?

acai-bessen-poeder_in_lepelAcai is rijk aan calcium en magnesium en een bron van ijzer. Calcium speelt een rol in vele functies van het lichaam, waaronder het bijdragen aan een normale spierfunctie, overdracht van informatie via het zenuwstelsel en behoud van gezonde botten en tanden. Magnesium draagt ​​bij tot instandhouding van normale botten en tanden, normale spierfunctie, metabolisme en het verminderen van vermoeidheid. Koper speelt een rol bij het transport van zuurstof door het lichaam.

Het gevriesdroogde acai poeder van Puur&Fit kan gemakkelijk in de dagelijkse voeding worden opgenomen. Je kunt het poeder toevoegen aan  sappen, smoothies, yoghurt of bijvoorbeeld ijs.

Het biologische acai bessen poeder van Puur&Fit is hier te krijgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.