Camu camu bevat de meeste vitamine C

De originele naam voor Camu is Myrciaria dubia. Het is een vrucht uit de Amozone met het hoogste gehalte aan vitamine C ter wereld. De plant groeit in de buurt van de Peruaanse grens met Brazilië.

Het is een struikachtige boom die groeit in de moerassen van het regenwoud. Zijn oorsprong lijkt te liggen tussen de meren van Sahua en Supay, dit zijn zijrivieren van de rivier Ucayali in de buurt van de regio Jenaro in Peru.

Waar komt de naam vandaan?

Doordat de camu plant in een waterachtig gebied leeft is de vrucht een ideale voedselbron voor vissen. Hier komt waarschijnlijk ook de naam camu vandaan. Dit is het geluid dat de vissen maken als ze de drijvende vrucht van het wateroppervlak plukken.

De vrucht is tussen de 10–12 millimeter in diameter en heeft een vlezige, zachte structuur.

De kleur verandert van roodbruin tot een donkere paarse kleur. Dit is het gevolg van grote concentraties antocyanen (natuurlijke kleurstoffen) in de huid. Het binnenste van de vrucht bestaat uit een gele pulp en bevat meestal twee zaden.

camu camuPas in 1957 ontdekte men door een voedingswaarde analyse dat de camu vrucht de meeste vitamine C bevat van alle plantaardige bronnen. Een echte superfood dus!

De vrucht kan je niet op zichzelf eten, daar is het te zuur voor.  In Zuid-Amerika wordt camu pulp gemengd in een natuurlijke zoete sap. Ook wordt het in Peru, vanwege de gezondheid en smaak gebruikt in ijs, jam en yoghurt.

Camu wordt in een geconcentreerde poedervorm nu in de hele wereld gebruikt. Het wordt toegepast in gezondheid drankjes of als een natuurlijke bron van vitamine C.

Hoe wordt camu verwerkt?

camu camuDe camu plant is zeer productief en geeft maar liefst 9.000 tot 12.000 kg fruit per hectare. De oogst is meestal een keer in de twee jaar tussen november en maart.

Heel Peru oogst zo’n 6760 ton van het verse camu fruit per jaar. Er worden veel nieuwe bomen geplant als onderdeel van het initiatief voor herbebossing ter ondersteuning van de aanhoudende groei van de export. Ook zorgt dit voor meer werkgelegenheid onder de lokale bevolking.

Het camu camu poeder van Puur&Fit komt van vruchten die worden geoogst in kano’s tijdens het regenseizoen in Peru. Dit is een lastig karwei aangezien veel planten dan onder water staan.

Na het oogsten worden de vruchten grondig gecontroleerd en worden ze met de hand gewassen, geschild en geperst. Het verpulverde camu fruit wordt in een op maat ontworpen droger geplaatst waar het in een constante temperatuur beneden de 45 graden Celsius wordt gedroogd.

De gedrooge camu wordt vervolgens vermalen tot poeder. Het poeder wordt uitvoerig getest om ervoor te zorgen dat het vrij is van potentieel schadelijke microben.

Kwaliteit van camu camu

camu camuDe tijd tussen de oogst en verwerking is voor vitamine C rijke vruchten cruciaal. Na het plukken beginnen de vruchten direct hun voedingswaarde te verliezen.

Het camu poeder van Puur&Fit is op de snelst mogelijke manier verwerkt waardoor de voedingswaarde optimaal is behouden tijdens de verwerking.

Andere voordelen van camu camu

Naast het hoge gehalte aan vitamine C bevat camu poeder ook een complexe combinatie van andere natuurlijke vitamine, mineralen en voedingsstoffen. Deze stoffen zorgen er voor dat de vitamine C beter in het lichaam wordt opgenomen.

Het camu poeder van Puur&Fit kan worden vermengd met vruchtensap, of gebruikt worden in een gezonde smoothie.

Camu camu poeder van Puur&Fit is hier te verkrijgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.