Cacao super gezond en verslavend lekker

De cacaoboom is afkomstig uit de bossen van Zuid-Amerika. Zijn oorspronkelijk naam ‘Theobroma’ betekent letterlijk, voedsel van de goden. Dit door de therapeutische en gezonde eigenschappen van cacao.

Zo’n 1000 jaar voor Christus werd cacao in Mexico ontdekt door de Olmeken. Zij gebruikten cacao voor het versterken van dranken. Hierna volgden de Maya’s en Azteken. Zij gebruikten de cacao bij ceremoniële rituelen.

Pas in het jaar 1500 werd cacao in Europa geïntroduceerd door de Spanjaarden. Hierbij werd de cacao drank gezoet door toevoeging van suiker en kaneel en werd het verhit.

Doordat de vraag van cacao enorm toenam vanuit het westen ontstonden er steeds meer grote cacaoplantages. Ook werd cacao steeds meer toegepast als geneesmiddel. Het werd gebruikt voor de behandeling van een reeks van aandoeningen zoals: pokken, gele koorts, cholera en slangenbeten.

De cacaoboom

Er zijn drie varianten van de cacaoplant:cacaoboom

  • De Forastero
  • De Criollo
  • De Trinitario

Tot in de 18e eeuw groeiden er op de plantages meestal de Criollo cacaobomen. Vandaag is dit nog slechts 5% van de totale cacao productie. Door zijn hoge opbrengst domineert de Forastero nu de wereldmarkt voor bulk en mainstream verwerking van cacao.

De cacaopoeder van Puur&Fit komt uit Peru en is afkomstig van de Criollo cacaoboom. De cacaobomen worden zorgvuldig geteeld volgens biologische normen in een niet-verontreinigde natuurlijke omgeving. De bonen worden zon gedroogd en verwerkt met behulp van op maat gemaakte apparatuur om zorg te dragen voor de allerhoogste kwaliteit cacao.

Cacao is gezond!

Cacao Puur&FitVandaag de dag is er ook weer een opleving te zien in het gebruik van cacao voor de gezondheid. Wetenschappers onderzoeken de vele voordelen van cacao voor onze gezondheid.

Cacao poeder is zeer rijk aan magnesium. Ook bevat cacaopoeder grote hoeveelheden ijzer, chroom, mangaan, koper, zink en vitamine C.

In vergelijking met andere voedingsmiddelen bevat cacao het hoogste gehalte aan antioxidanten ter wereld.

Al met al is cacao dus erg lekker maar ook erg gezond!

En er is nog een reden waarom o.a. vrouwen zo van cacao houden. Cacaopoeder bevat zeer veel fenylethylamine (PEA). Dit is de stof die mensen aanmaken als ze verliefd zijn. Ook bevat rauwe cacao (doordat het niet is verhit) veel meer tryptofaan en serotonine dan gewone chocolade. Deze stoffen geven ons een gevoel van genot.

Hoe wordt de cacao verwerkt tot poeder en boter?

CacaobonenCacaobomen produceren vezelachtige peulen van 15 tot 25cm lang met een diameter van 7 tot 10 centimeter. Elke peul bevat zo’n 20 tot 40 bonen (zaden). De rauwe ongebrande bonen zijn ongeveer 2,5 cm lang en bevatten ongeveer 65% water.

Na de oogst worden de cacao peulen open gemaakt en de pulp verwijderd. Dan worden ze opgestapeld en meerdere dagen gefermenteerd bij een tropische temperatuur. Het fermentatieproces is een belangrijke stap in het verkrijgen van de klassieke geur en smaak van onze bonen.

Na fermentatie worden de bonen zorgvuldig in de zon gedroogd. Dit kan enkele dagen duren. Eenmaal gefermenteerd en gedroogd, daalt het watergehalte van de bonen tot ongeveer 5%.

Vervolgens worden de bonen opengebroken d.m.v. een molen om de nibs te scheiden van hun schil. Daarna worden de nibs vermalen tot een ultra fijne pasta.

De pasta wordt gezeefd, waarna er een cacao-‘koek’ en cacaoboter overblijft. De cacao-‘koek’ wordt tenslotte verwerkt tot cacaopoeder.

De cacao poeder van Puur&Fit is een rijk, gezond, lekker en veelzijdig ingrediënt. Gebruik het voor alle soorten zoete bakwaren of vermeng het met andere ingrediënten.

Of uiteraard als onderdeel van een super gezonde Superfood smoothie.

Je vindt de hoge kwaliteit super gezonde cacaopoeder van Puur&Fit hier in onze webshop

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.