Hennepzaad als vleesvervanger

De hennepplant heeft een lange geschiedenis. Een archeologische vondst van een stuk hennep weefsel dat dateert uit 8000 voor Christus is hiervan het bewijs.

De hennepplant komt oorspronkelijk uit Centraal-Azië. De plant verspreide zich naar China, India, Europa en vervolgens de rest van de wereld.

Hennep speelt een belangrijke rol in de productie van textiel, papier, touw, olie en mortel. Dit verklaart het laatste deel uit zijn Latijnse naam ‘sativa’, wat ‘nuttig’ betekent. Ook de geneeskrachtige kwaliteiten van hennep zijn duizenden jaren erkend. Het werd door de legendarische keizer Shen Nong het ‘superieure kruid’ genoemd.

Hennep groeit in bijna elk ecosysteem van deze aarde. Een volgroeide plant heeft een hoogte van ongeveer 2 tot 4 meter.

Hennep is gezond

jcs-cannabis-sativaDe Hennepplant is lid van de cannabis familie, zoals marihuana. Hoewel zij tot hetzelfde plantengeslacht behoren, zijn ze wel degelijk verschillend. Marihuana bevat veel THC (delta-9-tetrahydrocannabinol) tot wel 20%, deze hebben de psychoactieve eigenschappen. Onze hennep producten, bevatten geen tot nagenoeg geen THC.

Hennep wordt steeds populairder door zijn uitzonderlijke gezondheidsvoordelen. Het bevat veel eiwit en aminozuren. Hennepproducten, zoals bijvoorbeeld hennepzaad, is een goede vervanging van eiwitten uit vlees, melk, eieren en soja.

Het voordeel van hennepzaad t.o.v. andere zaden zit in de vetzuursamenstelling van de olie. Hennepzaad bevat alle essentiële aminozuren in de optimale verhouding. De omega 3 / omega 6 verhouding is 3:1, dit is de optimale verhouding voor het lichaam. Omega-3 en omega-6 zijn essentiële vetzuren (EFA’s) die niet door het lichaam kunnen worden geproduceerd. We moeten deze dus via de voeding binnenkrijgen. Van Alfa-linoleenzuur, een omega-3 vetzuur, is aangetoond dat het de normale cholesterol concentraties handhaaft.

Een andere opvallande eigenschap van hennepzaad is dat 65% van het eiwit in hennepzaad globuline is. Globuline wordt gebruikt bij de productie van antilichamen, die bacteriën en virussen aanvallen

Hoe wordt hennep verwerkt?

HennepzaadOnze hennepzaden zijn afkomstig uit Roemenië. Van één van de toonaangevende commerciële producenten van hennep in Europa. Doordat zij zich slechts focussen op één product, hebben ze een gespecialiseerde kwalitatieve verwerking van het hele productieproces. Van de vroege selectie van hennepzaad tot de opslag en het verpakken van de hennepzaden.

De hennep plant groeit zeer snel. Door deze snelle groei (en hergroei) wordt hennep beschouwd als een belangrijk gewas in de duurzame landbouw. Doordat de hennepplant zo sterk is hoeven er ook geen pesticiden of chemische stoffen gebruikt te worden. Hennep is daarom ideaal voor de teelt onder biologische omstandigheden.

De oogst van hennep begint wanneer zaden hun karakteristieke kleur en glans hebben gekregen. Na de verwijdering van de plant, worden ze zorgvuldig geselecteerd en gereinigd om ongewenste deeltjes te verwijderen. De zaden moeten dan worden ontwaterd in hete lucht drogers, bij temperaturen die niet hoger zijn dan 35 ° C. Hierna komt het zaad in een sorteersysteem. De kleine zaadjes gaan naar het proces van het koud persen.  Dit wordt gebruikt om hennepolie en poeder te maken. De grotere hennepzaden worden gepeld.

Hennepzaad is een echte Superfood

HennepzaadOnze biologische gepelde hennepzaden zijn een uitstekende manier om de eiwitinname te verhogen. Uniek is de samenstelling van de essentiële vetzuren. De hennepzaden bieden de optimale verhouding van omega-3 en omega-6. De uitgesproken nootachtige smaak maakt het een heerlijke en gezonde aanvulling op elke salade, dressing of smoothie.

Biologische hennepzaad vind je in de webshop van Puur&Fit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.