De moerbeien: de wijste vrucht ter wereld

De moerbeiboom (morus) werd in de oudheid gezien als één van de wijste bomen met de wijste moerbeien. Deze boom is één van de laatst bloeiende bomen in de lente. Het stelt haar groei uit tot de omstandigheden het meest gunstig zijn. Dit is de reden dat de boom werd vernoemd naar de Romeinse godin van de wijsheid, Minerva. Men denkt dat de naam Morus is afgeleid van het Latijnse woord Mora, wat vertraging betekent.

Er zijn 24 Morus soorten. De drie meest bekende soorten zijn wit , zwart en rood. De kleur verwijst naar de kleuring van de bloemknoppen en bladeren. Variërend van wit tot diep paars of zwart. In principe kan een enkele moerbeiboom verschillende gekleurde vrucht geven. De moerbei is een vrucht gevormd uit de bloemen. De grootte van de vrucht is verschillend, waarbij het maximum ongeveer 8 cm lang is. De lekkerste moerbei is zowel zoet als een beetje scherp.

Moerbei plantDe moerbeien van Puur&Fit komen uit Turkije waar de moerbeibomen op steile terrasvormige hellingen groeien. De bomen worden bevloeid door mineraalrijk bronwater dat de boomgaarden bereikt via complexe systemen van grachten. Dit voorziet de bodem met natuurlijke , plantaardige voedende voedingsstoffen die ervoor zorgt dat de moerbei wordt voorzien van de hoogste kwaliteit voedingsstoffen. Hier kan je meteen biologische moerbeien kopen.

Hoe wordt de Moerbei verwerkt?

MoerbeienDe moerbei wordt eenmaal per jaar geoogst aan het eind van de zomer. Ze worden geplukt of zacht van de takken van de boom geschud. Vervolgens worden ze gescheiden van takjes, bladeren , insecten of onrijp fruit. Ze worden zeer zorgvuldig behandeld om beschadiging van de tere huid van de vrucht te voorkomen. De moerbei wordt gedroogd in de zon, vaak op de daken van de huizen van de boeren. Door dit drogen krijgt de moerbei haar ‘aparte’ smaak. Nadat de moerbei genoeg vocht heeft verloren wordt de vrucht gecontroleerd en met de hand gesorteerd. Dit zorgt ervoor dat alleen de beste moerbeien worden verpakt en verzonden.

Waarom moerbeien gebruiken?

MoerbeienDe moerbei zitten vol met belangrijke vitaminen en mineralen. Het meest aanwezig is Kalium. Kalium draagt bij aan een normale spierfunctie, het normaal functioneren van het zenuwstelsel en voor een normale bloeddruk. Het bevat zo’n 776mg Kalium per 100g watmeer is dan het kaliumgehalte van een banaan. Ook is de moerbei een bron van calcium. Calcium draagt bij aan vele belangrijke functies in het lichaam, zoals het onderhoud van normale botten en tanden, spijsverteringsenzymen en energieomzetting. De moerbei is ook rijk aan ijzer, dit is zeldzaam onder bessen. IJzer ondersteunt het zuurstoftransport in het lichaam, de vorming van rode bloedcellen en het immuunsysteem.

Hoe gebruik je moerbeien?

De moerbei is bij uitstek te gebruiken als lekkere snack. Of gemengd met andere vruchten in een lekkere muesli.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.