Moringa poeder, de voeding van de tropen

De Moringa boom, ook wel bekend als de mierikswortel boom, groeit oorspronkelijk in Noord-India, Nepal en Pakistan. Hij wordt nu ook in andere landen gekweekt, zoals: Afrika, Zuid-Amerika, Midden-Amerika, het Caribisch gebied en de rest van Zuidoost-Azië. Er zijn 13 soorten Moringa bomen waarvan Moringa oleifera de meest bekende is.

De Moringa boom kan zeer goed tegen droogte en groeit het beste op goed doorlatende zandgronden tussen zeeniveau en 1400m. Onder deze omstandigheden groeit de boom zo’n  twee meter per jaar gedurende de eerste drie tot vier jaar. De boom bereikt een hoogte van tussen de 10 en 12 meter en heeft een open kroon van gevederde bladeren.

Toepassingen van de Moringa boom

Morina boomDe Moringa boom wordt gebruikt voor vele toepassingen. Moringa hout is een nuttige bron voor brandstof, maar is te licht om op grote schaal gebruikt te worden in de bouw. Ook wordt het gebruikt als pulp voor krantenpapier. De gemalen zaden van de peulen worden gebruikt voor het snel reinigen van rivierwater. De Bomen kunnen ook als ‘levend hek ‘ dienen als de stekken dicht bij elkaar zijn geplant.

Moringa is vooral bekend als een belangrijke voedselbron. Het wordt ook wel de ‘natuurlijke voeding van de tropen’ genoemd. De boom wordt dan ook veel toegepast in de traditionele geneeskunde in Azië en West-Afrika. De peulen van de Moringa boom zijn eetbaar, met een smaak die lijkt op asperges . De boom wordt echter vooral gebruikt voor haar voedselrijke bladeren.

Moringa bladeren

De moringa poeder van Puur&Fit komt van de  bladeren die worden geoogst van biologisch geteelde bomen in India. Deze worden geoogst in 30 tot 45 dagen zodat het nog jonge tere blaadjes zijn. De jonge bladeren worden gesorteerd, gewassen, uitgelekt  en vervolgens in de schaduw gedroogd tussen de 23-30 graden Celcius tot ze droog en breekbaar zijn. De bladeren worden daarna vermalen tot een fijn poeder, Moringa poeder. Het Moringa poeder heeft een felle groene kleur. De smaak is vergelijkbaar met die van spinazie.

Waarom Moringa poeder gebruiken?

Moringa poederMoringa bevat meer dan 90 voedingsmiddelen en ruim 45 antioxidanten. Hierdoor is Moringa een uitstekend product voor het aanvullen van alle mogelijke voedingstekorten in het lichaam, wat de algehele gezondheid verbetert.

Moringa poeder bevat veel calcium en vitamine E en A.

Calcium speelt een grote rol bij vele functies in het lichaam. Te denken valt aan: spieren, bloedstolling, overdracht van informatie via het zenuwstelsel en de ontwikkeling en het onderhoud van gezonde botten en tanden. Vitamine A heeft een positieve invloed op het gezichtsvermogen, het normaal functioneren van het immuunsysteem en het behoud van een gezonde huid.

Ook is Moringa poeder bijzonder rijk aan eiwitten, maar liefst 23g per 100g poeder. Het bevat acht van de essentiële aminozuren, dit zijn de bouwstenen van eiwitten. Essentiële aminozuren worden niet gemaakt door het lichaam  en moeten uit onze voeding worden gehaald.

Moringa poeder, ‘de natuurlijke voeding van de tropen’, kan gebruikt worden bij het koken in bijvoorbeeld: stoofschotel, sauzen, curry’s. Strooi het op een salade of gebruik het als toevoeging in een smoothie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.