Salvia hispanica = Chia zaad

Salvia hispanica is de officiële naam van de Chia plant. Deze plant brengt de steeds populairder wordende Chiazaadjes voort. Het plantje kom oorspronkelijk voor in Mexico. Om die reden komt ons biologisch chia zaad ook uit dat land. Wij gaan altijd voor de meest oorspronkelijke bron. Als leverancier van Chia zaad vinden wij het leuk om je wat meer achtergrond informatie te geven over de zaadjes.

De Azteken in Mexico en Guatemala teelde de Salvia hispanica al eeuwen. De Chia zaadjes vormde een belangrijk onderdeel van hun dieet. Soldaten gebruikten ze om met weinig voedsel te kunnen overleven. Door de hoge waarde aan vezels zijn chia zaadjes daar uitstekend voor geschikt.

Eeuwenlang werd chia zaad gezien als het eetbare goud. De Nahua, een Azteeks volk in Mexico, schonken ze jaarlijks zelfs aan hun overheersers.

Aan het Nahua volk heeft Chia bovendien haar ‘roepnaam’ te danken. De Nahua gebruikte het woord Chian voor de zaadjes. Dit betekent ‘vettig’. Een verwijzing naar de hoge waarde van het vetzuur omega 3 in de zaadjes.

Wat is de Salvia hispanica voor plant?

De Salvia hispanica is een plantje dat ongeveer 1 meter hoog wordt. Het bevat bladeren die in tegenovergestelde richting groeien. Ze variëren van ongeveer 7 centimeter tot 4 centimeter.

De bloemen van de Chia plant hebben de kleuren paars en wit. Ze vormen een prachtig schouwspel als de plantjes op uitgestrekte velden worden verbouwd.

salvia hispanica in het veld

Chia zaadjes zijn razend populair en de Salvia hispanica wordt dan ook op steeds meer plaatsten verbouwd. Mexico is niet langer marktleider als leverancier van Chia zaad. Het grootste deel van alle zaadjes zijn afkomstig uit Australië. Wat niet wegneemt dat de ‘echte orginele’ chia zaadjes nog steeds uit Mexico afkomstig zijn.

Samenstelling van Chia zaadjes

Chia zaad staat bekend om haar uitzonderlijk hoge waarde omega 3. In verhouding zelfs 8 x meer dan zalm! Dit zit in de plantaardige olie van de zaadjes.

Een tweede uitzonderlijke vermelding is er voor de voedingsvezels in Chia zaad. 100 gram van de zaadjes van de Salvia hispanica staat al voor meer dan 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Dit maakt de zaadjes bijzonder populair tijdens het afvallen. De vezels zorgen dat je veel eerder een verzadigd gevoel hebt.

Hoe gebruik je chia zaad van de Salvia hispanica

De zaadjes hebben vrij neutrale smaak, hierdoor zijn ze niet bijzonder lekker om te eten. Ze zijn door de vezels echter een fantastische toevoeging aan een salade of een superfood smoothie.

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.