Pepernoo(i)t? Verzorg je constitutie!

Sinterklaas is weer in het land! Liedjes zingen, schoentjes zetten en cadeautjes uitpakken; wat is het toch een feest 😀

De ‘Zwarte Pieten discussie’ kleurt de stemming een beetje grauw, maar gelukkig zorgt de komst van de Goedheiligman samen met zijn Pieten alsnog voor veel gezelligheid.

De zoete roe

Strooigoed, chocoladeletters en banketstaven zijn onlosmakelijk verbonden met het Sinterklaasfeest. Want wie zoet is krijgt lekkers en wie stout is de roe. De één heeft na het eten van al het suikergoed nergens last van. Maar de ander voelt zich beroerd en dat kan al een ‘straf van de roe’ op zich zijn. Hoe komt het dat de één zo anders reageert dan de ander?

Appeltjes van Oranje

In mijn kinderjaren kon ik al in de zomer heel overtuigend Sinterklaasliedjes zingen. Ook fantaseerde ik hoe het zou zijn om meegenomen te worden in de zak van Sinterklaas. Dan had het stout doen toch nog een beetje nut 😉untitled-1414272-m

Het leek mij een heel mooi avontuur om met de stoomboot via de Golf van Biskaje naar Spanje te varen. Ik was ook heel nieuwsgierig naar wat de Sint en zijn Pieten daar de rest van het jaar deden. Aten zij twaalf Spaanse sinaasappels per dag om aan hun dagelijkse vitamine C behoefte te komen? Hoewel ik daar nu over schrijf, denk ik dat ik daar toentertijd niet echt mee bezig was. Wel spraken de vers geplukte sappige sinaasappelen in Spanje mij erg aan. Veel meer dan de Appeltjes van Oranje die mij vanaf de fruitschaal in het koude Nederland aanstaarden… Brrrr!

Pepernoten in juli

Even genoeg sentimentele jeugdherinneringen voor nu, laten we de tijd eens doorspoelen naar afgelopen juli van dit jaar. Terwijl de mussen van het dak vallen, liggen de eerste pepernoten al in de schappen. We spoelen nog een beetje verder door naar de herfst. Het aanbod neemt toe en ook op benzinestations en drogisterijen kun je pepernoten kopen. Rondom Sint Maarten wordt er nog een schepje bovenop gedaan en puilen de schappen uit met strooigoed, taaitaai, snoep en chocola.

Van Heerlijk Avondje naar gebakken peren

Na Sint Maarten barst het Sinterklaasfeest los. Een periode vol gezelligheid en wat zoet kan het Heerlijk Avondje zijn! Maar… er is ook een keerzijde aan het eten van al deze lekkernijen. De eindrekening kan namelijk onaangenaam zijn. Jij zit dan met de ‘gebakken peren’ wat zich uit in klachten van een opgeblazen buik, winderigheid en boeren tot darm- en maagzuurklachten, misselijkheid of algehele malaise. En daar zit je natuurlijk niet op te wachten!

Constitutie

Niet iedereen heeft trouwens last van klachten zoals hierboven beschreven. Hoe komt het toch dat mensen zo verschillend reageren op hetzelfde voedingsmiddel? Laten we eerst even voorop stellen dat je snoepgoed niet echt een voedingsmiddel kan noemen. Het is eerder vulling voor je maag dan dat het je lichaam echt voedt.

Om weer even terug te komen op de bovenstaande vraag: dat de één zo anders reageert dan de ander, heeft te maken met je constitutie. Misschien heb je hier al wat over gelezen in het ebook “Puur en Fitter in 10 stappen”? Je kunt het gratis downloaden en lekker op je gemak doorlezen. Er staan, naast uitleg over de constituties, nog veel meer leuke en informatieve dingen in beschreven.

Maar ik zal je hier ook wat meer vertellen over de constituties. Het totaal aan geestelijke en lichamelijke eigenschappen die je vanaf je geboorte al meekrijgt, vormt je constitutie. Zie het maar als een soort blauwdruk. Je constitutie zorgt ervoor hoe je functioneert en reageert. Sommige constitutie eigenschappen ontwikkelen zich in de loop van je leven.

Vata, Pitta, eh… Hert, Tijger en Olifant!

Heb je wel eens gehoord van de Ayurveda? Dat is een gezondheidsleer uit India van meer dan drie duizend jaar oud. Volgens de Ayurveda zijn er drie constitutietypen te onderscheiden: Vata, Pitta en Kapha. Aan elk constitutietype zijn elementen gekoppeld. Het Vata type heeft bijvoorbeeld de elementen lucht/ether. Het element vuur behoort bij de Pitta en de Kapha kent aarde/water als elementen.

De termen Vata, Pita, Kapha spreken niet echt snel tot je verbeelding. Daarom hebben de schrijfsters van het boek ‘’t Went zo’n Element’ een vertaalslag gemaakt van Vata, Pita en Kapha naar de termen Hert, Tijger en Olifant. Je bent meestal niet helemaal één type of element. Wel zie je dat er vaak één overheerst.

Verschillen tussen Herten, Tijgers en Olifanten

Aan elk element zijn verschillende fysieke, maar ook mentaal/emotionele kenmerken gekoppeld. Ik hou het hier even bij de fysieke kenmerken die gerelateerd zijn aan voeding. In het ebook “Puur en Fitter in 10 stappen” kun je meer lezen over andere kenmerken.

Hert

hertHet Hert heeft een zwakke spijsvertering en daardoor het meest last van onregelmatig, buitensporig en anders eten dan dat ie gewend is. Dit is natuurlijk iets wat je tijdens de feestperiode sneller doet. Een overgevoelig hert komt meer in balans door regelmatig kleine porties te eten. Ook kan een overprikkeld hert het beste voedingsmiddelen laten staan die stress veroorzaken zoals cafeïne, alcohol, suiker, koemelk, tarwe of geur-, kleur- en smaakstoffen.

Tijger

tijgerDe Tijger heeft een sterke vertering en kan eigenlijk van alles eten zonder daar direct klachten van te ervaren. Dit zijn ook wel de ‘vuilnisbakken-types’. Een Tijger uit balans die in vuur en vlam staat, vindt verkoeling door het laten staan van verhittende voedingsmiddelen. Voorbeelden hiervan zijn nachtschaden (tomaten, paprika, aubergine en pepers), kruiden en specerijen, rood vlees, koffie, zwarte thee, chocolade, cola, energiedrankjes en alcohol.

Olifant

olifantDe Olifant heeft een voorkeur voor koolhydraat- en vetrijk eten. In combinatie met z’n trage stofwisseling komt ie sneller aan in gewicht. Voor een Olifant is het dan ook heel belangrijk om vet voedsel, sausjes, alcohol, snacks en fastfood, toetjes, snoep, koek en suiker te laten staan.

Pepernoo(i)t

Wat kun je dan wel eten? En betekent dit nu dat je nooit meer pepernoten of andere lekkernijen kunt eten tijdens de feestdagen? Natuurlijk niet! Herten zullen alleen wel sneller last krijgen van klachten dan Tijgers en Olifanten. Maar iedereen krijgt uiteindelijk de rekening gepresenteerd. Daarom is het belangrijk om je constitutie te verzorgen, ook tijdens de feestdagen.

Als je bijvoorbeeld zondigt, doe het dan met mate; doe het bijvoorbeeld alleen op de feestdag zelf. Kies eens voor alternatieven zoals mugcakejes, rauwe chocolade bonbons, vanille-chia pudding, pompoen herfstmuffins, dadelbonbons of brownies. Of kijk eens op het internet naar gezonde recepten ter vervanging van de lekkernijen; het barst ervan!

Constitutietest

Sta je te popelen om erachter te komen welke constitutie er op dit moment bij jou overheerst? Deze test laat zien hoeveel procent Hert, Tijger en Olifant jij in je hebt. Om een beeld te krijgen van jouw meer oorspronkelijke constitutie kun je de test het beste invullen aan de hand van hoe je was vlak voor je de puberteit in ging. Via een polsdiagnose door een Ayurvedisch arts kun je erachter komen wat jouw oorspronkelijke constitutie is.

Doe hier de constitutietest >>

Uit balans

Als je uit balans raakt, kun je doorslaan in de negatieve eigenschappen van een bepaald element. Dit element kan dan gaan overheersen. Dit betekent dan niet dat je dat element bent, maar dat je uit balans bent. Een uitgebluste Tijger kan bijvoorbeeld, door jarenlang roofbouw te plegen op z’n lichaam, doorschieten in een Herten overgevoeligheid. Zijn eens zo sterke vertering kan nu amper klachtenvrij een rauwkostsalade verteren. Het lijkt alsof een Tijger dan een Hert is, maar eigenlijk is ie doorgeschoten in het Hertenelement. In dat geval is het handig om eerst het Hertenstukje te verzorgen, waardoor de Tijger weer in balans komt.

Meer ontdekken over je constitutie

Hoe kun je meer ontdekken en leren over je constitutie en jezelf beter verzorgen? Je kunt natuurlijk beginnen met het lezen van het ebook “Puur en Fitter in 10 stappen” en het invullen van de constitutietest. Ik kan alvast een tipje van de sluier oplichten door je te verklappen dat er op dit moment achter de schermen van Puur en Fit hard wordt gewerkt aan een module waarin je de ‘Ins & Outs’ leert over de constituties.

Het verzorgen van je element gaat vaak verder dan alleen het aanpassen van je voeding. Hoewel je met voeding wel al een heleboel winst kunt behalen. De module geeft je uitleg en je krijgt tips en adviezen passend bij jouw constitutie. Als je meer leert over je element, kun je erachter komen hoe je jezelf het beste kunt verzorgen, ook tijdens de feestperiode. Hierdoor kom je zowel fysiek als geestelijk feestelijk de feestdagen door.

Dare to share!

Er zijn op deze site een aantal lekkere recepten te vinden voor gezonde snacks. Wat zijn jouw favoriete gezonde snacks tijdens de feestdagen? Durf je ze te delen? Wij zijn heel benieuwd!

 

holding-hands-2-887006-m