Succesvol Thuis Trainen in 10 stappen

Thuis Trainen, werkt dat echt?

Mijn bedrijf verzorgt personal training aan huis. Dat wekt weleens verwarring op. Mensen vragen zich af wat ze allemaal moeten hebben of kopen om thuis trainen mogelijk te maken. In gedachten wordt de rommelkamer al omgetoverd tot een gym aan huis. Nergens voor nodig! Ook onze trainers werken met een beperkte hoeveelheid materialen. Ze moeten de materialen immers overal mee naartoe kunnen nemen. En met een beetje creativiteit kan je de materialen helemaal achterwege laten. Thuis trainen is gemakkelijker dan je denkt! En of je dan wel resultaten behaalt? En of!

Thuis Trainen versus de Sportschool

De sportschool heeft drie (vier) voordelen ten opzichte van thuis trainen:

  • De beschikbare apparaten maken trainen gemakkelijker als je niet zo goed weet wat je moet doen
  • De sportschool biedt meer mogelijkheden om zwaar te trainen
  • In de sportschool wordt je niet zo snel afgeleid door de was die nog moet worden opgevouwen
  • Een goede sportschool biedt daarnaast wat basic begeleiding als onderdeel van je (basis) abonnement.

Thuis trainen heeft uiteraard ook een aantal voordelen.

  • Thuis trainen betekent dat je de deur niet uit hoeft. Dat bespaart een hoop tijd (en parkeerstress, en “o-nee-ik-ben-mijn-handdoek-vergeten”-stress). Thuis trainen kan binnen 45 minuten ‘gefixed’ zijn
  • Thuis trainen dwingt je om je gehele lichaam te gebruiken: je hebt geen apparaat om op terug te vallen en moet zelf zorgen voor balans/stabiliteit en kracht in je gehele lichaam
  • Thuis trainen is een gewoonte die je overal mee naartoe kunt nemen: op vakantie bijvoorbeeld, of als je voor je werk in een hotel (met of zonder gym) verblijft
  • Tot slot: als je gebrek aan discipline hebt is de kans groot dat de contributie aan je sportschool algauw transformeert in een donatie aan diezelfde sportschool. Thuis trainen kost…. niks!

Gebrek aan discipline kan je thuis echter ook gemakkelijk opbreken. Als het de was niet is, dan wel een telefoontje. Daarom wat tips: waar moet je aan denken als je thuis (buiten/op vakantie) gaat trainen.

Succesvol Thuis Trainen in 10 stappen

Als je thuis trainen tot een succes wil maken, zet dan de volgende stappen:

  1. De belangrijkste: plan je trainingen in en zet deze in je agenda. Indien nodig, spreek met je partner af dat hij/zij de kinderen ophaalt/wegbrengt/bijstaat. Net als in de sportschool ben je tijdens het thuis sporten Niet Beschikbaar.
  2. In lijn hiermee: zet je telefoon uit (of op vliegtuigmodus, als je je telefoon als mp3 speler gebruikt). Maak je gebruik van een app met GPS en ben je daarom gedwongen de telefoon volledig aan te laten, spreek dan met jezelf af dat je de telefoon niet opneemt. Als dit idee je verlamt van angst, neem dan op met: “Ik ben aan het sporten, ik bel je om [eindtijd thuis train sessie] terug.”
  3. Bepaal wat je wilt doen en maak een trainingsplan. Dit hoeft niet ingewikkeld te zijn, als je maar van tevoren bedacht hebt wat je gaat doen. Dat maakt het gemakkelijker om te beginnen én je training af te maken. Je kunt bijvoorbeeld 10 minuten buikspieroefeningen doen, een gebalanceerd programma voor je spierkracht integreren en eindigen met 15 minuten joggen/traplopen/trampolinespringen/touwtjespringen.
  4. In lijn met punt 3: zoek uit welke oefeningen je wil en kan doen met de materialen die voorhanden zijn. Je kunt hiervoor allerlei apps gebruiken. Er zijn apps die zich specifiek richten op een bepaalde oefening of spiergroep, zoals de push-up work-out voor Android/Windows en de 365days Sit-up app voor iPhone gebruikers. Maar er zijn ook apps die zich richten op een volledige work-out.
  5. Thuis trainen doe je het beste door gebruik te maken van je eigen lichaamsgewicht. Maar wat eenvoudige materialen als een matje, een weerstandsband en/of losse dumbbells maakt het assortiment van oefeningen die je kunt doen een stuk groter. Schaf niet direct een hele indoor gym aan: probeer eerst discipline op te bouwen. Geen enkel fancy apparaat wint het van continuïteit.
  6. Als je twijfelt over je uitvoering, film jezelf dan regelmatig en bekijk je houding kritisch. Echt geen idee? Huur dan een professional in of vraag een ervaren sporter uit je netwerk om je te helpen.
  7. Hou je progressie bij, al dan niet met behulp van de moderne technologie. Een plank van 30 seconden in week 1 moet een plank van minstens een minuut zijn in week 5. Vier keer twee minuten joggen in week 1 moet twee keer 6 minuten joggen zijn in week 5. Etc. Progressie houdt je gemotiveerd. Vooral de meetbare progressie.
  8. Zorg voor variatie. Kan je een volledige minuut planken? Doe het dan eens op 1 been. Staande lunges een eitje? Ga door naar de walking lunges. Variatie houdt het leuk en zorgt ervoor dat je lichaam geprikkeld blijft.
  9. Bouw op! Ga niet als een malle aan de slag met Insanity (lees hier waarom niet) als je al jaren niet gesport hebt. Niets is zo demotiverend als een blessure als je nét alle 8 bovenstaande stappen in je leven hebt geïntegreerd.
  10. Eet gezond en slaap genoeg. Wat voor resultaat je ook voor ogen hebt: genoeg slaap en gezond eten zijn onontbeerlijk om je gemotiveerd te houden.