Kan ik sporten bij ziekte?

Sporten als ik ziek ben

“Ik voel me niet zo lekker, is sporten nu wel verstandig?”

Deze vraag krijg ik regelmatig van mijn klanten, maar ook van mensen om me heen. Sporten en je immuunsysteem, hoe zit dat precies? Sporten is toch goed voor je weerstand?

Is sporten goed voor je weerstand?

Om deze vraag te kunnen beantwoorden moeten we weten wat de definitie van “sporten” is. En wat de definitie van “weerstand” is. Het blijkt dat een matig intensieve vorm van bewegen, waarbij zowel de hartslag als de ademhaling iets omhoog gaan, genoeg is om je vermogen om jezelf te beschermen tegen indringers (je weerstand) te verbeteren.

Hoe het mechanisme precies werkt weten we niet -al zijn er wel theorieën over- maar regelmatig bewegen lijkt je zeker te beschermen tegen bepaalde ziekten. Dat betekent uiteraard niet dat je nooit meer ziek kan worden als je vaak sport, of dat je beschermt bent tegen alle soorten ziektes.

Intensief sporten lijkt de weerstand juist iets te verlagen. Intensief sporten leidt tot de aanmaak van cortisol (ja inderdaad, het stress hormoon) en adrenaline, wat de werking van het immuunsysteem tijdelijk onderdrukt.

Kan ik sporten bij ziekte?

En wat nu als je al ziek bent? Gelden bovenstaande regels dan ook? Dat hangt er weer vanaf hoe ziek je bent. Als je griep hebt, niet te verwarren met een loopneus en wat verhoging, is de wandeling naar het toilet al een uitputtingsslag. Mocht je alsnog twijfelen of je moet gaan sporten: het antwoord is nee. Je lichaam is heel druk bezig om de indringers eruit te werken. Gun jezelf wat rust.

Heb je een verkoudheidsvirus, te herkennen aan hoesten, keelpijn en een verstopte neus, dan kan een beetje beweging je juist heel goed doen. Maar ook hier geldt dat intensief sporten -zware krachttraining of langdurige en intensieve looptraining bijvoorbeeld- ongunstig is.

Als ezelsbruggetje kan je de nek-check gebruiken: bij ziekteverschijnselen die zich beperken tot boven de nek mag je matig intensief sporten. Heb je ook ziekteverschijnselen onder de nek (spierpijn, > 38 graden, piepende ademhaling etc) dan wordt sporten helemaal afgeraden. Sporten bij ziekte is dus prima, mits je niet te ziek bent en niet te intensief sport.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.