4 eenvoudige buikspieroefeningen voor thuis

De wens om een platte buik te hebben is groot. Er zijn complete boeken geschreven met als (enige) onderwerp het creëren van een ‘sixpack’ of ‘blokjesbuik’, of (voor vrouwen) simpelweg een strakke, platte buik.

Wat buikspieroefeningen NIET doen

Er bestaan ook veel misverstanden over de creatie van de ideale buik. Daarom eerst maar even het slechte nieuws: als je vetpercentage te hoog is, krijg je van buikspieroefeningen geen platte buik. Een sterke buik is voor iedereen weggelegd, maar een platte buik is het resultaat van goede voeding gecombineerd met de juiste work-out. En nee, buikspieroefeningen zorgen er NIET  voor dat je plaatselijk (buik)vet verbrandt. Waar je lichaam vet opslaat is genetisch bepaald en alle crunches ten spijt verander je dat niet door je buik extra te trainen.

Het nut van buikspieroefeningen

Dat betekent niet dat buikspieroefeningen dus overbodig zijn in de weg naar een slank lichaam. Je buik is het fundament van een goede trainingsroutine. Fitness professionals vergelijken de core (buik, rug, billen, heupen) graag met het fundament onder een huis. Een huis dat wordt gebouwd op een slecht fundament vertoont vroeg of laat scheuren in de muren, scheefzakkende kozijnen, lekkages en andere ongemakken. Een lichaam met een zwakke core vertoont vaak rugklachten, knieklachten, gebrek aan vooruitgang in (bijvoorbeeld) loopprestaties etc.

Dus: een goede core is het halve werk. En het goede nieuws is dat je core trainen en onderhouden weinig tijd en middelen (materialen, machines) hoeft te kosten. Het kan gewoon thuis! Hieronder vind je 4 video’s van eenvoudige oefeningen die je thuis kunt doen en al naar gelang je niveau moeilijker of makkelijker kunt maken.

Buikspieroefeningen voor thuis

De Plank

De March

De Cobra

De Bridge