6 weetjes over Spierpijn – No Pain, No Gain?

Is spierpijn een onvermijdelijk gevolg van sporten?

Bijna iedereen kent het gevoel van spierpijn wel: stijve, pijnlijke spieren die je in het beste geval het gevoel geven dat je iets gedaan hebt en je in het slechtste geval (enorm) hinderen in je bewegingsvrijheid. Maar wat is spierpijn eigenlijk? En waar wordt het door veroorzaakt?

Spierpijn is het gevolg van excentrisch (remmend) trainen of ongebruikelijke bewegingen

Als je een spier onder spanning samentrekt (contractie) en dan langzaam, tegen de zwaartekracht in weer “langer” laat worden, bevind je je in de excentrische, of remmende fase van een beweging. Je levert kracht terwijl de spier wordt uitgerekt. Dit kan schade veroorzaken, wat ontstekingsachtige verschijnselen veroorzaakt. Spierpijn.

Het is niet precies duidelijk wat de pijn veroorzaakt

Spierpijn is een doodnormaal verschijnsel, maar wat precies de reden is dat we pijn ervaren is niet helemaal duidelijk.

woman-jogging-main

Spierpijn is geen graadmeter voor een effectieve training

Sommige mensen gebruiken spierpijn als graadmeter voor de effectiviteit van de training die ze gedaan hebben. No pain, no gain!? Dat geldt in ieder geval niet voor spierpijn. Spierpijn is eerder een teken dat je een ongebruikelijke beweging hebt gemaakt, dan dat het een graadmeter is voor hoe ‘effectief’ die beweging was voor het bereiken van je doelen.

Daarom heb je vaak zo vreselijk veel spierpijn als je iets gaat doen dat je lang niet gedaan hebt, of nog nooit gedaan hebt. Al bij de tweede keer is de spierpijn minder, of zelfs helemaal afwezig. Je lichaam heeft geleerd om met de belasting om te kunnen gaan.

Acute spierpijn is niet hetzelfde als verlate spierpijn

De pijn die je kunt ervaren tijdens het trainen zelf, of vlak erna, wordt veroorzaakt door de afvalstoffen die vrijkomen. Deze pijn verdwijnt vanzelf wanneer de afvalstoffen worden afgevoerd. Verlate spierpijn treedt doorgaans 24 tot 48 uur na de inspanning op. Wat de oorzaak van deze pijn is weten we dus niet.

spierpijn

Verlate spierpijn resulteert meestal in (tijdelijk) verlies van kracht en lenigheid

Stijf en geen kracht? Dat zit niet alleen tussen je oren. Verlate spierpijn heeft bijna altijd als neveneffect dat je minder kracht hebt in de spier en dat je minder lenig bent. Het gebrek aan kracht en lenigheid kan er voor zorgen dat je verkeerd gaat bewegen als je opnieuw gaat trainen. Pas dus op met trainen met spierpijn. Het kan resulteren in een blessure.

Spierpijn is niet altijd te voorkomen

Spierpijn is niet nodig, maar je kunt het zeker niet altijd voorkomen. Wat je wél kunt doen is niet teveel, te zwaar tegelijkertijd doen. Bouw dus rustig op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.