DIY Extra reinigende handzeep

Verbaas jij je ook over de talloze desinfecterende handzepen, sprays en gels? Meestal kunnen we prima volstaan met een “gewone handzeep”. Sterker nog, daar zitten ook nog eens extra voordelen aan. 

Op onze huid zit een dun laagje vet dat ons bescherming biedt tegen invloeden van buitenaf, of dit nu schimmels, bacteriën of andere vervuiling is. Als je met natuurlijke zeep je handen wast, dan blijft dit natuurlijke beschermingslaagje zich steeds herstellen en blijft het je de nodige bescherming bieden. Wanneer je overmatig je handen wast, zoals we bijvoorbeeld deden toen Corona ons land binnenkwam, dan krijgt je huid geen tijd om te herstellen. De natuurlijke beschermingslaag kan worden aangetast met als gevolg enorm droge handen en een verminderde barrièrefunctie van je huid. Droge handen zijn oncomfortabel, maar het kan bij intensief wassen en ontsmetten zelfs leiden tot klachten als jeuk, schilfers, roodheid, kloofjes en zelfs tot eczeem. 

Natuurlijk je handen extra goed wassen🤲

Als je meer wil dan een goede handzeep, dan kan je zelf een extra reinigende handzeep maken. Hoe dan? Wel, dat is eenvoudig, met essentiële pure oliën en aleppozeep met laurierbes olie. Ja ik stip in het bijzonder de Aleppozeep aan die is verrijkt met laurierbes-olie, omdat dit antibacterieel en desinfecterend werkt. Hoe hoger het percentage laurierbes-olie, hoe beter. Klik hier voor Aleppozeep 40%

 Er zijn verschillende soorten essentiële olie die je eraan kan toevoegen. Tea Tree olie staat bijvoorbeeld bekend om een krachtige antibacteriële werking. Een paar druppels tea tree aan je handzeep toevoegen is al voldoende. Ook citroenolie is bijzonder interessant. Het heeft een antioxidanten-werking en een diep reinigende werking. Geranium essentiële olie heeft bijvoorbeeld kalmerende, ontstekingsremmende, adstringerende en licht pijnstillende werking. 

 Kies altijd voor echte, pure oliën en echte Aleppo-zeep. Zelf kan ik de etherische oliën van Balm Balm aanbevelen. Dit merk is goed betaalbaar.

Hoe maak je een extra reinigende handzeep?

Het begint met het schaven, raspen of snijden van driekwart aleppozeep, in zo klein mogelijke stukjes. Zet 500 ml water op het vuur en breng dit aan de kook. Zodra het kookt, draai je het vuur uit en los je de zeep op in het kokendhete water. Laat dit tenminste 8 uur afkoelen. Klop vervolgens met een garde op, tot de gewenste dikte is bereikt of laat het wat vloeibaar. Giet over in een schone, steriele glazen fles met pompje. Naarmate de zeep staat, zal het indikken. Door regelmatig even te schudden wordt de zeep weer vloeibaar.

Druppel in de zeep:

  • 8 druppels tea tree oil
  • 5 druppels lemon
  • 4 druppels geranium

Schud de etherische olie goed door de zeep en dan is je handzeep klaar voor gebruik.

Liever een spray met alcohol?

Dat kan! Ik ben op zoek gegaan naar de “meest meukvrije” variant en ik kwam uit bij de handspray van HEVI. Hey, ken ik dat merk niet? Ja, klopt! Het is dezelfde fabrikant, die de een methode heeft geïntroduceerd om te ontharen met behulp van suikers. Dit merk heeft dus ook een desinfecterende handspray, de werkt als een handgel. Je moet het zonder water direct op je handen spuiten en goed droog wrijven. Deze spray bevat 75% milde alcohol, gewonnen uit biologisch graan. 71% van de totale ingrediënten is biologisch gecertificeerd en de verpakking is biologisch afbreekbaar en milieuvriendelijk. Het bevat de COSMOS Organic certificering. De spray is handig in gebruik, even sprayen en goed droog wrijven. Doe dit laatste goed, anders mist het zijn werking alsnog. Je kunt hier de HEVI desinfecterende spray bestellen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.