Natuurlijke zonnebrandmiddelen test 2022

In het vroege voorjaar 2022 worden we al getrakteerd op enorm zonnige dagen, waardoor we uitkijken naar de zomer. Met het verschijnen van de zon stroomt mijn mail weer vol. De ene na de andere vraag over – hoe kan het ook anders – zonnebrandmiddelen. Sinds 2019 doe ik elk jaar een grote natuurlijke zonnebrandmiddelen test.

We zijn wat jaartjes verder sinds de eerste test uit 2019. En velen vroegen mij recentelijk hoe ik “er nu naar keek“….. zijn winnaars uit voorgaande testen bij mij ook nog steeds favoriet?

Begin 2022 gaf ik aan dat er voor 2022 geen natuurlijke zonnebrandmiddelen test in zou zitten, omdat er nauwelijks iets nieuws was gekomen om te testen. Maar……… op de valreep kwamen er toch diverse merken op de proppen die voor het eerst een zonnebrandmiddel lanceerden of die hun oude formules in bijzondere nieuwe jasjes hadden gestoken. En… ik blik terug op enkele favorieten. Daarom alsnog, anno eind april, een natuurlijke zonnebrandmiddelen test 2022, enjoy! 

Hoe werkt mijn natuurlijke zonnebrandmiddelen test 2022?

Elk jaar ga ik precies hetzelfde te werk. Ik let op op facetten als prijs, smeerbaarheid, geschiktheid voor veganisten, werking, kleur en geur, gebruiksvriendelijkheid en mijn persoonlijke eindoordeel. Alle geteste zonnebrandmiddelen uit deze test zijn 100% natuurlijk én plasticvrij verklaard. Dat laatste kan je zelf controleren bij alle producten door de ingrediëntenlijst te scannen met de app Beat the Micro Bead, je krijgt meteen terug of je product plasticvrij is. 

Ieder zonnebrandmiddel test ik twee maal. Ik test deze op mijn armen en ben gemiddeld anderhalf uur blootgesteld aan de zon. Mijn bevindingen zijn mijn persoonlijke ervaringen. Ik heb last van een lichte zon-allergie, mijn huid is rijp, extreem gevoelig en kwetsbaar. 

Welke natuurlijke merken heb ik getest?

 • SUIT Matters – nieuw
 • Attitude – nieuwe formules, van vloeibaar in tubes naar sticks in karton
 • Sol de Ibiza – nieuw: nieuwe formules en nieuwe varianten
 • Earthline – een van de favorieten uit eerdere testen
 • Eco Cosmetics – een ‘oude’ variant en een nog niet door mij geteste milk
 • Dr. Hauschka – nieuw

De testresultaten

Bovenstaande foto geeft een overzicht van wat ik dit jaar allemaal heb getest in deze test. 

 

SUN 20 van SUIT Matters

Tja…..ik kan hier niet anders dan mega-enthousiast over zijn. Het is gelukt om de waas eruit te houden en dat vind ik sowieso al erg knap van de formulator. Ik ben één van de testpersonen geweest voor deze formule en er zijn heel wat samples gesneuveld eer het tot deze formule kwam. Ik ben best nauw betrokken geweest bij het hele productieproces waardoor ik ook niet 100 maar 1.000% achter deze zonnebrand kan staan. Ik zeg wel eens dat ik iets maar tot een zeker level tot-het-puntje uit kan zoeken als kritisch gezondheidsblogger, omdat ik niet met mijn neus bovenop de productie sta. In dit geval stond ik er wel met mijn neus bovenop. En weet ik dus wat er echt in zit, weet ik 100% dat de SPF klopt, en dat de werking klopt.

Ondanks dit wil ik met klem benadrukken dat ik deze zonnebrand 100% eerlijk en oprecht heb getest tegenover de andere kandidaten uit deze test. Ik heb de zonnebrand op exact dezelfde punten streng getest en beoordeeld. Geen vriendjes-politiek dus en iedereen die mij kent, hoef ik dat gelukkig ook niet uit te leggen. Mijn oordeel is 100% puur en eerlijk.

Prijs € 29,50 voor 200 ml
Verpakking fles met hygiënische dop. Handig in doseren, er komt nooit teveel in één keer uit de fles
Kleur / geur wit, de geur licht zoet , zeer subtiel
Geschikt voor veganisten? ja
Gecertificeerd? ja
UVA + UVB? ja
Smeerbaarheid geweldig goed. Trekt snel in, geen waas. Geen plakkerige toestanden.
Gebruiksvriendelijkheid zeer goed.
Werkt het ja….zeker! Ik heb de zonnebrand inmiddels standaard in gebruik genomen en mijn huid vind het meer dan geweldig. Geen reactie, ook niet na anderhalf uur in de volle zon.
Mijn oordeel alles klopt wat mij betreft aan deze zonnebrand. Het heeft een zeer licht aangenaam geurtje, de substantie is niet te dik, niet te dun, en het doet vooral wat het moet doen, en dat is de huid beschermen tegen UVA +UVB. Niets meer of minder. Ook is deze grootverpakking zonnebrand de voordeligste uit deze test per ml. Geen toeters, geen bellen. Het krijgt van mij het groene vinkje!

 

Attitude SPF 30 sticks (Orange Blossom + Parfumvrij), getinte minerale gezicht stick SPF30, minerale gezicht stick voor kinderen

Attitude heeft hun assortiment aan zonnebrandmiddelen ingrijpend veranderd. Ze zijn van een crème in een tube naar een stickvorm gegaan. Ik was zeer benieuwd of dit nu een goede stap vooruit is, want de Attitude crème vond ik in een van mijn vorige testen echt subliem…

Om er een stick van te maken, is het water uit de formule verwijderd, hierdoor is zinkoxide op de eerste plek in de ingrediëntenlijst beland. Wat wel opvallend is aan de nieuwe verpakking is de claim OCEAN LOVERS wat zoveel als oceaan-vriendelijk voorstelt. Deze claim is nogal dubieus en vaag en ik vind het dan ook persoonlijk een klein beetje jammer dat een topmerk als Attitude hieraan meedoet. Attitude legt de focus voornamelijk op plasticvrij produceren en is daarom overgestapt van tubes naar plasticvrije verpakkingen.

Ook nieuw is de getinte minerale gezicht-stick, die een SPF30 heeft. Ook deze stick bestaat voor het grootste deel uit zinkoxide en er zijn kleurpigmenten aan toegevoegd voor de tint.

Naast deze getinte variant is er tevens een variant zonder tint, met toegevoegde havermout…… Havermout? 😲 Ja, havermout. Want havermout is niet alleen inwendig heilzaam en knettergoed voor ons, ook uitwendig kan havermout wonderen verrichten voor de geïrriteerde huid. Attitude heeft een sensitive lijn die is gebaseerd op havermout extracten. Dit heeft een kalmerende en verzachtende werking op de tere huid. Tot slot is er ook een gezicht-stick speciaal voor kinderen. 

Prijs

Orange Blossom en ongeparfumeerd € 22,49 voor 85 gram

Sticks voor het gezicht € 15,98 voor 30 gram 

Verpakking allen sticks
Kleur / geur de orange blossom stick heeft een witte kleur, en een veranderde geur t.o.v. de crème. Dit vind ik persoonlijk erg jammer omdat ik juist de geur van de Orange blossom erg waardeerde. De geur komt wel in de buurt van de oude formule, maar ruikt ietsje zoeter op de huid, wat meer aanwezig. De gezicht-stick heeft een bruine kleur en een vrij neutrale geur, ik vind hem niet heel erg fijn ruiken. Dit geldt ook voor de havermout gezicht stick, ik vind de geur muf en niet aangenaam. De kids stick en de ongeparfumeerde stick hebben geen geur. 
Geschikt voor veganisten? ja 
Gecertificeerd? nee, geen keurmerken aanwezig op de verpakkingen 
UVA + UVB? ja 
Smeerbaarheid te beginnen bij de Orange blossom: uit de stick op de huid gesmeerd is het een verrassend mooie substantie, wat ik aanvankelijk niet verwachtte. Het smeert subliem goed uit op de huid, laat geen waas achter en geeft geen plakkerige toestanden. Wel moet je goed opletten niet teveel op te smeren, dat kan dan wel aanvoelen als droge pindakaas. Hetzelfde geldt voor de gezicht-stick. Ik vind de tint niet super aanwezig, en heel eerlijk gezegd geen directe meerwaarde geven. Voor dat tintje hoef je het dan ook, vind ik persoonlijk, niet te kopen. Wel is het prettig op het gezicht, geen zweterige ellende of vieze plakzooi. De ongeparfumeerde stick doet zijn werk goed, en smeert eveneens zeer prettig uit, wat ook geldt voor de twee andere gezicht sticks. Ik vind de geur van de havermout stick niet erg lekker. 
Gebruiksvriendelijkheid wel fijn, maar het heeft zeker niet mijn voorkeur. Gelukkig is de smeerbaarheid uitstekend, waardoor het ook op gebied van gebruiksvriendeljkheid hoger scoort dan andere zonnebrand-sticks. Nadeel is het knoeierige, ranzige geheel na gebruik. De dop wordt smerig en vettig. 
Werkt het jazeker! Geen enkele reactie, ook geen irritaties na het opbrengen. 
Mijn oordeel een fijne zonnebrandcrème, zeker voor een SPF30. Deze stick vind ik bijzonder geschikt voor kinderen. Ik prefereer zelf echter een crème, maar dat is persoonlijk. De gezicht-stick zou ik niet kopen voor het tintje. Dit is nauwelijks zichtbaar terwijl ik toch best een zeer bleke / blanke en transparante huid heb. De geuren hebben wat mij betreft overduidelijk een flinke stap terug gedaan, jammer dat de geur van de Orange blossom wat zoeter en daarom wat penetranter is geworden, maar verder een topper, die van mij opnieuw een groen vinkje krijgt! De smeerbaarheid vind ik werkelijk SUBLIEM en zeker knap gedaan voor een stick-verpakking. 

 

Sol de Ibiza SPF30, SPF50 en Lipbalsem SPF15

Dé grote favoriet uit mijn test van 2020. Inmiddels is Sol de Ibiza behoorlijk gegroeid en komen zij met verschillende varianten. Er leek veel vraag te zijn naar een SPF50 variant op de SPF30. Deze werd eerst in een stick uitgebracht maar dat bleek vanwege de samenstelling niet zo’n groot succes. De SPF50 is nu ook verkrijgbaar in het bekende tinnen blikje. De SPF30 heeft op zijn beurt weer een ander blikje gekregen. Daarnaast brachten zij een lippenbalsem uit met een SPF15.

Het verschil tussen de SPF30 en de SPF50 is minimaal, om de SPF te verhogen is er meer zinkoxide toegevoegd. De SPF30 bevat 20% zinkoxide en is in basis uit kokosolie gemaakt, de SPF50 heeft zinkoxide als eerste ingrediënt. Sol de Ibiza gebruikt geen titanium dioxide waardoor de waas uitblijft. De kokosolie en de Aloe Vera worden gehaald bij biologische boeren uit de streek. Sol de Ibiza doneert bovendien 1% terug aan de planeet voor iedere aankoop. De lippen balsem (verderop meer) is een zeer fijne stick voor zowel zomerperiodes als op wintersport vakanties. Het heeft een veilige marge van SPF15, meer dan voldoende voor de lippen. De lippenbalsem is opgebouwd uit pure plantaardige oliën en bevat zinkoxide. Ook als je bijvoorbeeld last hebt van droge lippen door de zon / wind is dit een ideale stick.

Prijs € 25,25 voor de SPF30 (100ml) en € 27,50 voor de SPF50 (100 ml)
Verpakking de blikjes zijn van tin, de stick zit in een kartonnen kokertje.
Kleur / geur allen zijn wit van kleur, de SPF50 is het meest wit, de geuren zijn neutraal/ geurloos. De lippenbalsem heeft een lichte zoete aangename geur. 
Geschikt voor veganisten? ja 
Gecertificeerd? nee, geen keurmerken aanwezig op de verpakkingen  
UVA + UVB? ja 
Smeerbaarheid je moet zorgen dat je huid warm is, of dat het blikje op kamertemperatuur is. Anders wordt het opbrengen knap ingewikkeld, wat ik zeker een groot minpunt vind. Als alles op een juiste temperatuur is, dan smeert ie wel vrij goed uit maar blijft wel wat stroef op de huid aanvoelen. Ik vind het wat onprettig. Er ligt geen waas op de huid. De lippenbalsem daarentegen smeert als een malle zo goed!
Gebruiksvriendelijkheid nee, ik kan hier niet meer van maken dan niet voldoende gebruiksvriendelijk. Wel zijn de blikjes schattig en compact wat het zeer fijn maakt om mee te nemen. De lippenbalsem is wat lastig om van onderen omhoog te wippen, maar als ie eenmaal op de juiste diepte staat is het zeer fijn in gebruik. Ook hier wel weer dat geknoei met de dop, wat bij plasticvrije sticks onvermijdelijk lijkt.
Werkt het absoluut! Het is een mega goede zon-beschermer en mijn huid reageert ook op deze Sol de Ibiza niet. De zonnebrand is uitermate geschikt voor iedereen die vrij snel verbrandt en ook voor kinderen zeer ideaal. 
Mijn oordeel zeer goede zonbescherming. Gebruiksvriendelijkheid is wat minder, maar ben je op zoek naar een echte goede bescherming dan zijn deze van Sol de Ibiza ideaal. Een vinkje! 

 

Eco Cosmetics SPF20 en Sunmilk SPF30

Eco Cosmetics heeft dit jaar wat meer focus gelegd op hun sunmilk. Mijn eerdere persoonlijke ervaringen met hun zonnebrandmiddelen zijn redelijk positief te noemen, al vind ik het geen winnaar. Wat voornamelijk te maken heeft met de smeerbaarheid. Dat vind ik opmerkelijk minder t.o.v de vele andere zonnebrandmiddelen. Dit heeft vermoedelijk te maken met de combinatie van zinkoxide en titaniumdioxide. Wat ik wel weer erg prettig vind aan dit merk is de transparantie, ze gebruiken veel biologische ingrediënten. De zonnemelk is specifiek ontwikkeld voor de overgevoelige huid, ook de SPF20 is neutraal in geur. Dit is prettig voor al die mensen die helemaal niet zo van al die geurtjes houden. 

Prijs € 16,50 voor 100 ml, de zonnemelk kost € 14,50 voor 75 ml
Verpakking fles en tube
Kleur / geur beiden wit, beiden geurloos, al vind ik de zonnemelk wel een zeer subtiele lichte (aangename) geur afgeven op de huid aangebracht. 
Geschikt voor veganisten? ja 
Gecertificeerd? ja 
UVA + UVB? ja 
Smeerbaarheid tja,…..dat vind ik wat betreft de SPF20 en alles wat daarboven komt een minpunt. Het smeert iets lastiger uit op de huid en gebruik je teveel, dan blijft het als een kleverige waas op de huid liggen. De zonnemelk doet wat dat betreft beter zijn werk, maar is in mijn beleving wel erg dun / vloeibaar waardoor het direct uit de tube loopt. Zeker als de tube bijvoorbeeld door de zon is verwarmd (wat toch vaak gebeurt bij dagje strand enz) ben ik bang dat dit er als water uitloopt. 

Gebruiksvriendelijkheid

wel fijn, op de zonnemelk na, die is echt behoorlijk vloeibaar. Ik denk dat het een beter idee zou zijn geweest om ook deze in een fles met pomp-flacon te verpakken. 
Werkt het jazeker, als een trein, wat dat betreft ligt het werkingsniveau dicht tegen die van Sol de Ibiza aan. Het geeft een zeer goede bescherming. 
Mijn oordeel prima zonnebrandmiddelen voor een redelijke prijs. De smeerbaarheid vind ik minder, en ook de zonnemelk mag van mij iets dikker of in een andere verpakking. Maar verder!?? Een vinkje! 

 

Earthline SPF20

Dit was voor mij één van de allereerste favoriete natuurlijke zonnebrandcrèmes en het is sindsdien onveranderd gebleven. Ik vind het nog altijd één van de allerbeste natuurlijke zonnebrandmiddelen die verkrijgbaar zijn. Alles klopt aan deze zonnebrand. Het is zo’n typische zonnebrand die geschikt is voor het hele gezin. Daarnaast is het verrijkt met bijzonder rijke oliën en extracten wat ervoor zorgt dat de crème de huid meteen voedt en hydrateert. Deze zonnebrand bevat net als de Eco-cosmetics zowel titanium dioxide als zinkoxide. 

 

Prijs € 24,95 voor 150 ml
Verpakking tube 
Kleur / geur de kleur is wit, de geur vind ik echt verrukkelijk, zeer subtiel 
Geschikt voor veganisten? ja 
Gecertificeerd? ja 
UVA + UVB? ja 
Smeerbaarheid geweldig goed voor een combi van titanium dioxide en zinkoxide. Wel zie je hier wat ook bij andere natuurlijke zonnebrand met deze combinatie gebeurt, zodra je teveel opsmeert. Het kan dan gaan plakken en er kan een waas zichtbaar blijven.  
Gebruiksvriendelijkheid goed, het is een fijne textuur waardoor het niet als-een-malle uit de tube komt zetten. 
Werkt het zeker! Het beschermt en laat mijn huid verder ook met rust. 
Mijn oordeel ja, echt ook een topper. Sinds 2018 staat deze al hoog in mijn top. En dat zegt denk ik voldoende. Prijs is echter wel iets aan de hogere kant, maar het vinkje? Dat krijgt ie zeker! 

 

Dr. Hauschka getinte zonnebrandcrème voor het gezicht SPF30

Dr. Hauschka valt onder mijn favoriete merken. Ik was daarom super-benieuwd naar de zonnebrand creme, deze is voor mij totaal nieuw. Het gaat om een kleine tube, waar ik met enige verbazing naar keek. De tube bevat maar 40 ml. Het is dan wel bedoeld voor het gezicht, maar ook dan vind ik de inhoud, zeker tegenover de prijs gezet, karig. Je zou aan kunnen nemen, dat de ingrediënten de moeite waard zijn. Ook deze crème heeft net als bij één van de minerale gezicht-sticks van attitude een tintje.. Het merk zelf vertelt dat deze crème beschermt tegen UV straling en huidveroudering voorkomt door licht. Er zitten mooie verzorgende oliën en werkzame planten in zoals abrikoos, vijgencactus, goudsbloem, wondklaver en kokosolie. Er wordt ook hier gewerkt met de combinatie zinkoxide en titanium dioxide en Dr. Hauschka geeft ook aan dat in beide minerale zonnefilters nanodeeltjes zitten. Iets waar ik persoonlijk een teleurstelling weg moest slikken. Wat ik ook vrij opmerkelijk vond waren de best wel vele parfumstoffen voor een gezichtscrème. 

Prijs € 28,95 voor 40 ml en daarmee de duurste uit deze test
Verpakking aluminium tube 
Kleur / geur kleur is door de toegevoegde pigmenten vrij licht bruin, de geur vond ik echt vies. Het gaf mij nog de meeste associatie met smeerolie en benzine, ik vond het echt niet aangenaam. 
Geschikt voor veganisten? nee 
Gecertificeerd? nee 
UVA + UVB? ja 
Smeerbaarheid die is prima. Het heeft een geweldig mooie textuur zoals je deze gewend bent van dit merk. Ook de tint is duidelijker zichtbaar, beter dan de Attitude variant, ik zag een duidelijk kleurverschil. 
Gebruiksvriendelijkheid die is prima, het werkt goed vanuit de tube. 
Werkt het jazeker. Het voelt niet onprettig in de volle zon. En mijn huid bleef goed beschermd. 
Mijn oordeel op zich een meer-dan-prima gezichtcrème. Maar de prijs? No way. Ik vind dat echt té duur. Ik hecht erg veel waarde aan kwaliteit, maar ook voor mij zijn er grenzen, zeker als er andere goedkopere alternatieven zijn die NIETS onder doen. Hou je van een beetje luxe, en wil je geen make-up gebruiken (dekking) om je een wat mooiere tint te geven, dan is deze zeker geschikt. De geur vind ik persoonlijk echt niet lekker. Wat ik ook een enorm minpunt vind is de zeer belangrijke informatie, die alleen op het doosje waarin de tube komt, staat beschreven. Op de tube zelf zie je geen enkele informatie over gebruik en ingrediënten wat ik toch best een ding vind. Hij krijgt van mij ondanks de nadelen wel het groene vinkje! Want qua werking doet het wat het belooft.  

 

Lippenbalsems met SPF 

Wat het meest verbrandt in de zon, zijn onze uitstekende delen, als de oren, de neus en… de lippen. Ik testte twee beschermende lippenbalsems dit jaar. 

Attitude lippenbalsem SPF15

Ook de lippenbalsem zit bij Attitude in een plasticvrije verpakking. De SPF15 geeft een optimale bescherming aan de lippen. De basis is kokosolie en dat merk je meteen aan de textuur. Die is een stuk zachter dan andere stollende oliën als bijvoorbeeld cacaoboter. De stick bevat zinkoxide. De zinkdeeltjes die Attitude in de minerale zonnebrand toepast zijn zorgvuldig gekozen om aan het huidoppervlak te blijven en een beschermende barrière te vormen. De zinkoxidemoleculen zijn stabiel en worden niet afgebroken na blootstelling aan de zon. Ze bieden zo een optimale en veilige bescherming. De lippenbalsem met non-nano zinkoxide vormt een fysieke barrière op de lippen en beschermt deze tegen UVA- en UVB-stralen. 

Prijs € 6,49 voor 8,5 gram 
Verpakking kartonnen kokertje 
Kleur / geur de kleur is wit, de geur overduidelijk kokos. Dit is overigens niet geheel uit de kokosolie gehaald, er zijn aroma’s toegevoegd. Ik vind de geur erg lekker. 
Geschikt voor veganisten? ja 
Gecertificeerd? nee, geen keurmerken aanwezig op de verpakking 
UVA + UVB? ja 
Smeerbaarheid niet optimaal. Het is behoorlijk zacht waardoor de stick al snel uit de koker schiet en zalvig is van textuur. Dat is voor een zonnebrandcrème voor het lichaam prettig, maar op de lippen brengt het een stuk lastiger aan. Je moet echt oppassen dat je niet teveel druk zet op de stick, er kunnen dan stukken aan je lippen blijven hangen wat niet erg aangenaam uitsmeren is. 
Gebruiksvriendelijkheid minder. De stick moet je van onderen met wat kracht omhoog wippen, wat niet erg gebruiksvriendelijk is te noemen. Ook hier weer de kliederende meuk rondom het dopje. 
Werkt het dat zeker! Waar de gebruiksvriendelijkheid te wensen over laat, werkt het wel als een malle. Mijn lippen werden DIRECT soepel en zacht. Wel voelen mijn lippen iets vettig aan. 
Mijn oordeel een ja en een nee. Qua werking / geur / verpakking vind ik het een toppertje, maar juist ook diezelfde verpakking verpest een boel. Het krijgt van mij wel absoluut een groen vinkje! 

 

Sol de Ibiza lippenbalsem SPF15

De andere nieuwkomer is de stick van Sol de Ibiza. Deze stick heeft net als de stick van Attitude SPF15 en is vrij van nanodeeltjes. Deze stick heeft als basis zachte oliën als wonderboomolie en hardere ingrediënten zoals sheabutter, wat het een wereld van verschil geeft qua textuur. Deze stick is veel steviger en daardoor veel beter te gebruiken. Ook fijn vind ik de neutrale geur. Er zijn geen sterk geurende plantaardige oliën gebruikt en geen aroma’s.

 

 

 

Prijs € 13,- voor 20 gram 
Verpakking kartonnen kokertje 
Kleur / geur wit, geen geur
Geschikt voor veganisten? ja 
Gecertificeerd? nee, geen keurmerken aanwezig op de verpakking 
UVA + UVB? ja 
Smeerbaarheid ja, deze is wel een stuk beter dan de lippen balsem van Attitude qua smeerbaarheid. Het is steviger en het smeert echt geweldig goed uit op de lippen.
Gebruiksvriendelijkheid ook hier een beetje onhandig met de stick omhoog drukken, maar omdat de textuur een stuk steviger is blijft de stick wel op zijn plek.
Werkt het verrassend goed! Ik ben zelfs een beetje onder de indruk, omdat ik erg vaak last heb van droge lippen en snel scheurende mondhoeken. De stick verzacht en versoepelt DIRECT. En mijn lippen voelen niet vettig aan.
Mijn oordeel Ja, hier wordt ik wel erg blij van. Een onwijs fijne lippenbalsem voor de zomermaanden. Fijn in gebruik, en geen geur wat stiekempjes voor op-de-lippen toch best een pluspunt is, tenminste, voor mij persoonlijk. Ik hou niet zo van sterke geuren op mijn lippen. Een groen vinkje verdiend!

 

Mijn eindoordeel 2022

Ik was op sommige fronten blij verrast maar ook teleurgesteld. Attitude verraste mij compleet met hun smeerbaarheid, Dr. Hauschka stelde teleur. Ook vind ik het jammer dat sommige merken gaan voor Greenwashing. Eco Cosmetics spant op dit gebied de kroon. Veel “reef-safe” claims die op geen enkele wijze zijn onderbouwd. Sol de Ibiza mag wat meer afkijken bij Attitude qua smeerbaarheid, terwijl Attitude zelf wat meer kan doen aan de ranzige doppen en de verminderde gebruiksvriendelijkheid. Ieder merk heeft zo zijn voor- en nadelen. Maar één ding staat vast: ze zijn allen ontzettend goed. Het is dus waar je persoonlijk wel / niet voor gaat.

Als je mijn persoonlijke opsomming vraagt, zal hij er zo uitzien:

 1. SUIT Matters SUN20: Gewoonweg goed. Nothing more, nothing less. Redelijke prijs, sublieme werking, erg gebruiksvriendelijk. Simpel is vaak beter dan beter.
 2. Attitude: Ik ben onder de indruk van de smeerbaarheid. Om deze smeerbaarheid uit een kartonnen koker te krijgen moet je een knap brein hebben. Nadelen zijn er dan ook uiteraard (de smeerboel aan / op de koker) maar verder ook een no-nonsense zonnebrandcrème, voor een aardige prijs.
 3. Sol de Ibiza: Blijft een topper, maar in deze top toch op de derde plek gezet, omdat de smeerbaarheid te wensen overlaat.
 4. Earthline : Gewoon goed, fijne crème
 5. Eco Cosmetics: Goede werking maar zeker niet “mijn” keuze in natuurlijke zonnebrand.
 6. Dr. Hauschka: Te duur en een onaangename geur (vind ik persoonlijk)  

Misschien duizelt het je een beetje na het lezen van de test. Daarom vat ik hieronder alle belangrijke criteria voor je samen: 

Zoals je weet, ben ik er bij Puur & Fit voor verantwoordelijk dat er enkel meukvrije producten aan het assortiment worden toegevoegd. Wat betreft zonnebrandcrèmes kon ik dus mooi mijn favorieten onder een dak onderbrengen. Je vindt de geteste zonnebrandmiddelen hier: 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.