Biologisch criollo cacaopoeder

Ik ben dus een echte chocolade-o-holic. Als kind was ik al dol op chocomel en warme chocolademelk. Dat is altijd zo gebleven, maar nu maak ik ze wel met eigen receptjes. Ontzettend simpel en net zo lekker. Ik gebruik dan graag de criollo cacao. Wellicht trek jij nu je wenkbrauwen omhoog, als dat zo is, lees dan zeker even verder.

Wat is criollo cacao?

Criollo cacao komt van de Criollo cacaoboon, die weer groeit aan de Criollo-boom. Criollo bomen zijn zeer kwetsbaar en hebben veel verzorging nodig. Dat komt omdat ze zeer vatbaar zijn voor ziekte. Verder geeft de Criollo-boom ook nog eens bar weinig cacaobonen.

Het is dan ook niet voor niets dat er maar weinig plantages zijn waar de Criollo wordt geteeld. Naar schatting bestaat slechts 5% van de cacaoplantages uit Criollo. Deze zijn voornamelijk te vinden in Centraal en Zuid Amerika, Peru en Sri Lanka.

Dit maakt de Criollo soort meest uniek, meest bijzonder en meest prijzig. Hiervoor krijg je dan wel een zeer complex en delicaat smaakprofiel. Wanneer je criollo cacao consumeert, kan je dus erg veel verschillende smaken waarnemen. De meest genoemde smaak, naast uiteraard de chocoladesmaak, zijn de smaken bessen, drop en vanille. De criollo-boon wordt gezien als de Rolls Royce onder de chocoholics en de beste patissiers.

Hier vind je overwegend de Criollo uit Peru, waar veel van de plantages biologisch gecertificeerd zijn. Biologisch heeft uiteraard een streepje voor, omdat het de meest pure smaak en smaakintensiteit geeft.

Hoe smaakt Criollo cacao?

Criollo cacao heeft echt een andere smaak dan gewone cacaobonen / poeders. Het is lichter van kleur en het heeft een mildere, zeer licht zoetere smaaknoot. Het is een zeer verfijnde chocoladesmaak. Ik persoonlijk vind deze soort echt hemels lekker en dit is vast hoe cacao moet smaken.

Is Criollo cacao gezond?

Criollo is, net als andere rauwe cacaobonen, gezond. Er wordt afgelopen jaren nogal wat nadruk gelegd op pure chocolade. Uit talloze onderzoeken blijkt dat het eten van pure chocolade wel eens heel erg gezond voor je kan zijn. Dat heeft voor een groot deel te maken met de aanwezige flavonoïden in cacao.

Rijk aan antioxidanten

Flavonoïden zijn antioxidanten, zij beschermen je lichaam dus tegen schadelijke stoffen en schade. In cacao zitten catechines, een subgroep van flavonoïden die ook in groene thee zit. Catechines worden gelinkt aan het verkleinen van de kans op hart- en vaatziekten, beroertes, kanker en diabetes. Hiervoor is echter nog wel meer onderzoek nodig. Flavonoïden zijn gevoelig voor verhitting en kunnen hierdoor verloren gaan. Daarom lijkt rauwe cacao de gezonde optie te zijn.

Eet je gelukkig

Ook wijzen onderzoeken uit dat pure chocolade ervoor kan zorgen dat we minder stresshormonen vrijgeven aan ons lichaam, wat ons een geluksgevoel en een beter humeur op kan leveren.

Theobromine

In cacao zit ook theobromine. Dit is een stimulerende, alkaloïde stof, die onder de methylxantines valt. De stof stimuleert het centrale zenuwstelsel, de waterhuishouding, de hartspieren en de gladde spierweefsels. De cacaoboom is een belangrijke producent van theobromine. Er zijn wel meer plantensoorten bekend die methylkantines produceren, zoals cafeïne in koffie, theophylline in thee en dus theobromine in cacao. In de schil van de cacaoboon zit zo’n 0,5 tot 2% theobromine en de boon zelf bevat zo’n 1,3 tot 3%. Hoe puurder de chocolade die je consumeert, hoe hoger het gehalte theobromine, omdat het gehalte cacao in pure chocolade veel hoger is.

Biologische criollo cacaopoeder uit Peru

Al ver voordat ik in dienst trad bij Puur & Fit bestelde ik al deze unieke Criollo cacaopoeder. Destijds was het namelijk één van de weinige verkooppunten in Nederland waar ik het kon vinden, en dan ook nog eens voor een goede prijs. Je betaalt nog steeds € 6,50 voor 250 gram. De Criollo Cacaopoeder van Puur & Fit is rauw en biologisch gecertificeerd. De maximale voedingswaarde is hierdoor behouden, en ook de smaaknoten zijn het meest vol. Klik voor de biologische Criollo cacaopoeder. Je kan ook de oorspronkelijke biologische Criollo bonen bestellen hier. Dit kan je ook vermalen tot poeder, maar in de praktijk zal je dan zien dat het wat vetter blijft.

Recept voor Coco-Choco Breekbroodjes

Je kunt Criollo cacaopoeder net zo gebruiken als gewone cacaopoeder. Het heeft geen andere textuur. Ik maak er graag deze heerlijke “Coco-choco” breekbroodjes mee. De combinatie met kokos is echt een match-made-in-heaven! Probeer ze maar eens!

Wat heb je nodig?

Hoe maak je het?

  1. Kneed het meel / psyllium/ erythritol / gist en vanille bourbon door de kokosmelk. Kneed er een soepel deeg van, wikkel het deeg in huishoudfolie en laat in de kom ongeveer twee uur rijzen met een droge doek over de kom, op een warme plek.
  2. Verwarm de oven voor op 175*C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  3. Verdeel het deeg in twee stukken. Kneed door de ene helft de Criollo cacao en de cacaonibs, door de andere helft de kokosrasp. Maak halve platte bolletjes uit het deeg en leg steeds een chocolade deel tegen een naturel deel, en vorm dit tot een rond geheel.
  4. Bak de broodjes in het midden van de oven gaar in ongeveer 35 minuten, blijf tussentijds controleren. Laat afkoelen.

Geniet ervan!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.