Knettergezonde Carob

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ik kan mij soms blijven verbazen over het feit, dat sommige knetter-gezonde producten maar geen voet aan de grond krijgen op de markt. Carob is zo’n voorbeeld. Ik heb warme herinneringen aan carob. In mijn studietijd at ik hele potten carob-pasta leeg waar ik voor spaarde, want deze potten waren erg prijzig in de biowinkel. Maar ik was er dol op, en dat is nog altijd onveranderd gebleven. Omdat ik het onterecht vind, dat het nog in het verdom-hoekje staat, zet ik in deze MO’S FAVORITE carob in het zonnetje. Hopelijk kan ik jullie ook overhalen om carob eens te gaan uitproberen! 

Wat is carob?

Carob is een vervanger voor cacao of cacaopoeder. Het wordt gewonnen uit de Johannesbroodboom,  vaak ook wel de Carobboom genoemd . De carob komt voort uit de peulvruchten van de boom waarvoor deze wereldwijd worden gekweekt. In Amerika wordt de Carob vooral ook gebruikt als een sierplant in de tuin. De carobboom groeit uitstekend onder alle omstandigheden: van zeer vochtige tot zeer droge klimaten.
 
Omdat ze zeer zoet smaken worden de zaden vaak puur gegeten, maar het wordt meestal gemalen en geroosterd waardoor het een cacao-achtig poeder wordt wat ter vervanging gebruikt kan worden voor cacao. Carob wordt nogal eens verward met het andere poeder wat wordt gewonnen van de johannesbroodboom: johannesbroodpitmeel. Dit is echter een heel ander soort poeder. Johannesbroodpitmeel is een geel/wit poeder dat wordt verkregen door het malen van de kiemende zaden van de johannesbrood boom. We gebruiken het bewust en zelfs vaak onbewust in erg veel producten. Het poeder wordt namelijk gebruikt als emulgator (verdikkingsmiddel) niet alleen in biologische voeding maar ook veel in de voedselindustrie. Het komt bijvoorbeeld erg vaak voor in babyvoeding. Ook wordt het veel gebruikt om babyvoeding in te dikken om zo reflux (spugen) te verhelpen. Johannesbroodpitmeel heeft ook een E-nummer: E 410.
 
Carob is dus  wat anders, het is een unieke zoetstof  en suikervervanger. Carob past ook in het rijtje van lucumapoeder en macapoeder.

Het verschil tussen carob en cacao

Naast dat het lichter is van kleur, zijn er nog meer verschillen tussen  cacaopoeder en carobpoeder:
  • De smaak. Carob is wat minder krachtig in smaak, maar wel zoeter. Het heeft een bijzondere smaak, wat het beste is te vergelijken met vanille, baobab en maca gecombineerd.
  • De samenstelling/voedingswaarden. Carob bevat meer suikers, cacaopoeder meer vetten. Het suikergehalte van carobpoeder ligt per 100 gram gemiddeld op zo’n 40 gram, bij cacao is dit gemiddeld zo’n 2 gram suikers. Qua vetten is het omgekeerd: per 100 gram bevat carobpoeder 0,5 gram vet, terwijl cacaopoeder gemiddeld zo’n 20-25 gram vet bevat.
  • Carob bevat geen theobromine, een soort cafeïne die van nature wel aanwezig is in de cacaoboon. Het komt zelden voor, maar mensen kunnen een allergie hebben voor theobromine. Dan is carob een ideale vervanging.
  • Carob is goedkoper dan cacaopoeder. Carobpoeder is vrijwel alleen biologisch verkrijgbaar, maar dan ook is het goedkoper dan de niet-biologische ” huis/tuin/keuken” cacaopoeder. 150 gram carobpoeder kost gemiddeld 1,75, 250 gram gewone cacaopoeder kost gemiddeld zo’n 3,75. Biologische cacaopoeder is nog duurder.

Gezond

Carob is gezond. Het bevat veel ijzer en calcium. De twee hoofdbestanddelen in de carob peulvrucht zijn pulp (90%) en het zaad (10%) De carobpulp bestaat voor ongeveer 60% uit suikers, waaronder hoofdzakelijk glucose, sucrose en fructose en maltose. Het is hierom ook lager in de Glycenische Index dan gewone cacao. Carob helpt ook bij een gezonde spijsvertering.
 
Carob is overigens een perfecte aanvulling op rauwe cacao. Rauwe cacao smaakt voor erg veel mensen echt veel te bitter, met name kinderen kunnen dit absoluut niet waarderen. Als je rauwe cacao wat vermengt met carob, zal dit naast een melkachtige chocoladesmaak ook nog als bijkomend voordeel hebben dat de hoge aanwezigheid van magnesium in de rauwe cacao een zeer gezonde combinatie geeft met het hoge calcium-gehalte in de carob. Een waar feestje voor je lichaam. Carob heeft een wat afmattende flauwe smaak, waar met name chocoladeliefhebbers even aan moeten wennen. Het is dus een kwestie van even uitproberen. Carob kun je kopen in erg veel bio winkels en ook in diverse gezondheidswinkels.  Als er op de verpakking staat dat de carob poeder 100% gecertificeerd biologisch is gewonnen, heb je de goede te pakken. Deze zijn onder lagere temperaturen gedroogd. Gebruik ongeveer twee eetlepels carobe ter vervanging van één eetlepel (rauwe) cacao.

Wat kun je allemaal met carob?

Ik ben zelf een groot fan van carob. Ik gebruik het iedere dag, en maak er bijvoorbeeld  lekkere cichorei koffie latte een stuk smakelijker mee. Carob en cichorei laten zich perfect met elkaar combineren! Je kunt carob hetzelfde gebruiken als cacaopoeder, dus 1:1. Heerlijk in toetjes, door baksels, of maak er een heerlijk glazuur van vermengd met wat stevia druppels en een beetje water! Wil jij ook mijn favoriete gezonde koffie maken?

Dit heb je nodig (voor een groot glas)

  • 150 ml havermelk
  • drie flinke eetlepels cichorei koffie
  • twee eetlepels zuivere erythritolsuiker
  • een eetlepel carobpoeder

Zo maak je het

Zet een flink glas cichorei koffie door de cichorei samen met de suiker met kokend water op te schenken. Doe de havermelk in een melk opschuimer en schuim op. Dit gaat niet overweldigend schuimen, maar voldoende om een lekkere schuimkraag te verkrijgen op de melk. Als je homemade havermelk gebruikt zal de schuimkraag nog beter zijn. Schenk de opgeschuimde melk bij de koffie en bestrooi royaal met carobpoeder. SMULLEN!

Verkrijgbaar bij Puur & Fit

Natuurlijk is Biologische Carob poeder verkrijgbaar bij Puur & Fit. KLIK HIER om het te bestellen