Lekkere recepten voor op de Paastafel

Hou je ook zo van de gezelligheid van een tafel vol met lekkers en goed gezelschap eromheen? Ik vind het heerlijk om lekkere receptjes te bedenken en te maken om mijn dierbaren mee te verwennen. En als je me al een beetje kent, weet je dat dit altijd gezonde, ofwel meukvrije, recepten zijn.

Graag deel ik 5 heerlijke recepten met je om met Pasen (of elke andere gelegenheid) op tafel te zetten en je dierbaren mee te verrassen! 

Paas rolcake

Een heerlijke, luchtige rolcake! Met een bananen chocoladevulling en topping. De decoratie is gemaakt van gedroogde / geweekte mango. 

Ingrediënten

Voor de cake: 

Voor de vulling / topping: 

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier
  2. Bevochtig een schone theedoek licht en leg deze uit op het aanrecht. Bestrooi de theedoek met een beetje erythritol
  3. Week de stukjes mango in water en laat goed uitlekken. Pureer de bananen met de cacao tot een romige massa
  4. Splits de eieren. Klop de eiwitten samen met de stevia sweet Xtra in een vetvrije kom tot een stijve massa (je zou de kom op zijn kop moeten kunnen houden zonder dat er iets uitlekt). Roer de rest van de ingrediënten voor de cake samen in een kom en voeg de geklopte eiwit toe. Spatel het er vluchtig doorheen. 
  5. Stort de massa op de bakplaat en smeer uit tot een mooie vierkante plak. Bak in het midden van de oven gaar in ongeveer 12-15 minuten, blijf tussentijds controleren. 
  6. Leg de plak direct uit de oven met het bakpapier bovenop de besuikerde theedoek en trek voorzichtig het bakpapier eraf. 
  7. Besmeer de plak cake royaal met de bananenpuree. Rol de cake nu voorzichtig via de theedoek op. Druk de rol tussendoor telkens voorzichtig aan. Snij de uiteinden eraf.
  8. Leg de cakerol voorzichtig op een platte schaal. Verdeel de rest van de bananenpuree erover en garneer met de stukjes mango. 

 

Paasbest Brood

Zeg nou zelf: een Paastafel zónder feestelijk brood is toch geen echte Paastafel? Dit Paasbest Brood is heerlijk bij ontbijt, brunch, lunch of bij de paas-koffie/thee! 

Ingrediënten

Voor de topping:

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden. Bekleed een kleine bakplaat met bakpapier. 
  2. Roer alle ingrediënten voor het Paasbrood stevig door elkaar tot een stevige, homogene massa.
  3. Stort op de bakplaat en vorm er een mooi, rondvormige brood van. 
  4. Verdeel de grof geprakte banaan over de stol en bestrooi royaal met Ceylon kaneelpoeder en een beetje bourbon vanille.
  5. Bak het brood in het midden van de oven gaar in ongeveer 35-45 minuten, blijf tussentijds goed controleren.
  6. Laat afkoelen.

Tip: je kunt aan het beslag nog tal van extra lekkers toevoegen, zoals noten, zaden, pitten, kokosrasp/snippers en amandelschaafsel. 

 

Zoete eierbroodjes

Met deze broodjes maak je een feest van elk ontbijt! Ze zijn ook heerlijk als snack of bij de lunch. 

Ingrediënten

Voor 3 broodjes:

Voor de vulling:

  • 3 eieren
  • speculaaskruiden

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 185 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. 
  2. Roer alle ingrediënten voor de broodjes, behalve de baking soda, in een kom goed door elkaar. Als de massa wat te droog en loskorrelig blijft, ietsje meer water toevoegen.
  3. Voeg de baking soda toe en schenk hierop een drupje azijn. De massa zal gaan borrelen en sissen, dat hoort. 
  4. Roer met snelle hand door het deeg. Draai drie mooie ronde broodjes en leg op de bakplaat. Bak de broodjes goudbruin in ongeveer 25 minuten. 
  5. Haal ze uit de oven en laat 5 minuutjes afkoelen. 
  6. Hol de broodjes voorzichtig uit met een scherp mesje. 
  7. Breek in de kuil van ieder broodje een ei en bestrooi dit met wat speculaaskruiden. 
  8. Bak vervolgens de broodjes in 6-10 minuten af in de oven. 

 

Wolk broodjes

Heerlijk luchtige, zoete broodjes die nog het meest lijken op naan-broodjes. Je hebt ze vliegensvlug gemaakt met verse biologisch dynamische geitenkaas. 

De broodjes zijn heerlijk en feestelijk te beleggen op de Paastafel, maar ook een lekker onderdeel bij een hoofdmaaltijd. Of mee naar school of naar het werk. Of onderweg. Nou ja, ze zijn eigenlijk altijd lekker! En koolhydraatarm. 

Ingrediënten

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Klop de eiwitten samen met de poedersuiker goed stijf. 
  3. Spatel luchtig de geitenkaas en bakpoeder erdoor. 
  4. Schep kleine bergjes op de bakplaat, zorg voor voldoende ruimte tussen de bergjes. 
  5. Bak de broodjes in het midden van de oven gaat in 25-30 minuten en blijf tussentijds controleren tot ze mooi goudbruin zijn verkleurd. 
  6. Laat afkoelen.

Tip: je kan ze heerlijk beleggen met bijvoorbeeld verse roomboter, humus of vers fruit. 

 

Haver fruit broodjes

Wat een verrukkelijke broodjes zijn dit! En je gelooft het vast niet: je hebt er maar 4 ingrediënten voor nodig. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om er nog wat lekkere toppings op te doen (zoals nootjes, zaden en pitten), zelf vind ik dat altijd een lekkere aanvulling. Maar naturel kan net zo goed. 

Ingrediënten

  • 400 gram havermeel (je kan dit zelf maken door 400 gram havermout in een hogesnelheidsblender te malen)
  • 2 bananen
  • 3 perziken, gewassen en in de schil, pitten verwijderd
  • 15 gram (wijnsteen) bakpoeder

Eventueel voor de topping:

  • verschillende fijngehakte noten, zaden, pitten of kasha (zelf heb ik kasha, zonnebloempitten, sesamzaad en lijnzaad gebruikt). 

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Doe de banaan, bakpoeder en perziken in een grote kom en kneed met je handen de massa tot een romig geheel, laat wat stukjes perzik heel. 
  3. Voeg de havermeel toe en roer tot een stevige deegbal. Laat dit 5-10 minuten staan. 
  4. Vorm met de hand ronde bollen en leg deze met voldoende ruimte ertussen op de bakplaat. Als je toppings erop wil, dan vermeng je deze en strooi je ze uit over de broodjes.
  5. Bak de broodjes in het midden van de oven goudbruin gaar in 40-45 minuten, blijf tussentijds goed controleren.
  6. Laat afkoelen. 

Wil je nog meer inspiratie voor het voorjaar of Pasen? Download dan gratis mijn Vier de Lente e-book. Je vindt het hier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.