Mas Newen review shampoo en conditioner

Mijn haar… dat is nét zo wispelturig als mijn huid. Ik heb van nature dun, vlas, en steil haar. Als kind was er werkelijk geen land mee te bezeilen, het vloog alle kanten op, behalve de goede. En hoe mijn moeder ook bleef proberen om er schattige staartjes en speldjes in te schuiven, mijn haar spuugde deze gewoon uit, en bepaalde zelf wel hoe het zat. 

Nu is dat gelukkig wat kalmer geworden, maar mijn haar blijft wel “een zorgenkind”, waarmee ik bedoel dat ik het veel aandacht en zorg moet geven. Het is nog steeds dun en steil, maar gelukkig verder in een perfecte conditie. Ik heb nog geen grijze haar, maar het wordt nu wel iets dunner op mijn hoofd. 

Met haarverzorging ben ik nét zo voorzichtig en kritisch als met lichamelijke verzorgingsproducten. Net als mijn huid kan mijn haar namelijk ook vreselijk reageren op stofjes waar het helemaal niet zo blij van wordt. En zoals je weet, zitten er heel veel pittige stofjes in haarverzorging producten (ja, ook in natuurlijke!). 

Zoeken naar nieuwe natuurlijke haarverzorging

Ik ben wat betreft merken behoorlijk honkvast, totdat mijn haar besluit, dat het tijd wordt voor een switch. Soms vraagt mijn haar om wat meer dan de shampoo en conditioner die ik op dat moment gebruik kan geven. Op zo’n moment weet ik:… het is tijd om op zoek te gaan naar wat anders. Mijn meest recente “switch” ontdekte ik via wat tips van mijn volgers. En ik ben nog nooit zo blij geweest met een tip! Want wat blijkt? Mijn haar is weg van de zogenoemde gefermenteerde shampoo + conditioners. Alhoewel gefermenteerde haarverzorging al jaren bestaat, ontdekte ik het zelf pas recentelijk, via vragen van mijn volgers hierover. Ik ben er meteen ingedoken en kwam bij het Nederlandse merk Mas Newen.

Eigenlijk vreemd dat ik het zo laat pas ontdekte, want op het gebied van gunstige probiotische microben ben ik aardig doorgewinterd. Ik gebruik bijvoorbeeld probiotische reinigingsmiddelen en gebruik ik een probiotica drankje om mijn plantaardige zuivel mee aan te zuren. Over dit laatste, Probiotic Regulator, heb ik zelfs een heel e-book geschreven dat je gratis kan downloaden onderaan de pagina van Probiotic Regulator. Maar goed, zo zie je maar weer eens dat ook ik nog altijd nieuwe dingen ontdek. Probiotische haarverzorging van Mas Newen. 

Het merk Mas Newen

Mas Newen, gestart in 2015, betekent letterlijk “meer levenskracht“. Mas Newen is een kleine onderneming uit Chili. Dat is wel een minpuntje, want liever haal ik alles gewoon uit Nederland. Dit bedrijf onderneemt 100% puur, eerlijk en natuurlijk, zoveel mogelijk rekening houdend met mens, dier en milieu. De zepen worden in Thailand geproduceerd, waar mensen van de community de fabriek geheel zelf draaien. De ingrediënten worden wild geplukt door de mensen zelf in de nabije omgeving en direct omgezet in verschillende soorten probiotische zeep, shampoo en conditioner.

Het loopt door een fermentatieproces waarbij schimmels en bacteriën het werk verrichten. Ook zijn er eigen plantages waar verse ingrediënten worden geoogst en direct worden verwerkt. Op de verpakking zie je soms “wild crafted” bij een ingrediënt staan, dit betekent dat deze in het wild is geplukt. De rest van de plant-ingrediënten wordt op hun eigen plantage wordt geoogst. Samen met de Kodkod Foundation heeft Mas Newen de missie om de uitgeputte bodems en biodiversiteit in Chili te verbeteren en de boeren te voorzien van een eerlijk inkomen.

De producten zitten in gerecyclede plastic flessen. De producten 100% veganistisch en vrij van microplastics.

Gefermenteerde haarverzorgingsproducten

Het principe werkt hetzelfde als bij andere producten die door fermentatie zijn verrijkt. Door de omzettingen worden alle krachtige eigenschappen van planten versterkt. Doordat er geen chemicaliën en alcohol worden gebruikt, krijgt het haar beter de gelegenheid al deze stoffen beter op te nemen. Bovendien is het zeer bevorderlijk voor de hoofdhuid. Ook zijn de shampoo en conditioner door fermentatie lekker lang houdbaar, 12 maanden na opening. Dan heb je je flessen wel op! 

Zeker voor mensen die kampen met hoofdhuid-problematiek, zoals jeuk, schilfers, trekkerig gevoel en droogheid, kan deze shampoo en conditioner een oplossing zijn.

De ingrediënten zijn simpel en de lijst is kort:

  • De shampoo bestaat uit bronwater, wildgeplukte zeepnoten, Makrut limoen, wildgeplukte Iniaase laurierblad( dat houdt de hoofdhuid erg gezond en voorkomt uitdrogen van het haar )  wildgeplukte olifanten-appel, ananas en pure etherische citroengrasolie.
  • De ingrediëntenlijst van de conditioner heeft nagenoeg dezelfde ingrediënten, maar er zijn er nog wat aan toegevoegd zoals Indiase rozenappel en rijstzemelen.

De meeste shampoos en conditioners, ook natuurlijke in natuurlijke vormen, bevatten stofjes die ons haar juist geen goed doen en ook onze hoofdhuid behoorlijk kunnen pesten. Denk aan parabenen, siliconen, minerale oliën, waxen, alcoholen, en andere (hormoonverstorende) stoffen. Mas Newen is helemaal vrij dan verstorende ingrediënten. 

Een beetje wennen is het misschien wel

Er zijn een aantal puntjes waar je rekening mee moet houden. Om te beginnen ruikt deze shampoo en conditioner anders dan dat je gewend bent. De geur komt bijvoorbeeld van de pure etherische citroengrasolie maar eroverheen ruik je toch ook het typische, eigenaardige, fermentatiegeurtje. Zelf vind ik dat zeker niet onaangenaam, al zijn de meningen verdeeld. Het is een geur waar je wellicht even aan zult moeten wennen als je gewend bent dat shampoo’s lekker ruiken naar viooltjes en bloemetjes. Zoals ik het ervaar, is de shampoo fris en de conditioner mild fris van geur, je ruikt zeker de limoen en het citroengras.

De textuur vind ik echt geweldig, het is meer fluweelachtig. Het komt zeer fijn gedoseerd uit de fles en het laat zich ook makkelijk over het haar verdelen. Verwacht geen grote dotten schuim op je hoofd, want agressieve schuimers zitten er niet in. Het schuim is afkomstig uit de zeepnoten.

Mijn review over het gebruik van Mas Newen

Ik heb de shampoo en conditioner inmiddels heel wat maanden in gebruik en… jeetje, wat ben ik ENTHOUSIAST! 😃 Ik moest bij het eerste gebruik echt even wennen aan de bijzondere geuren, maar eerlijk gezegd bevielen zij mij best goed. Het geeft vooral een fris en schoon gevoel. De shampoo wast echt geweldig. Het uitspoelen gaat razendsnel en mijn haar werd geenszins droog en stug, integendeel, het viel direct terug in de permanent-krullen (helaas heb ik geen eigen krullen) en mijn hoofdhuid leek wel te tintelen van geluk.

De conditioner kun je overigens ook gebruiken als haarmasker en zelfs als een leave-in conditioner. En oh ja, de shampoo is zo mild dat je deze ook perfect kunt gebruiken bij baby’s.

De conditioner geeft na het inbrengen in handdoekdroog gewassen haar een directe zachtheid, zodat ik met mijn vingers zeer gemakkelijk door mijn haar kan glijden. Als je de conditioner goed inzeept in je hoofdhuid, geeft het een licht schuimend effect, dat ervaar ik als zeer aangenaam. Ik laat een conditioner meestal 15 minuten trekken maar ook 10 minuten is hierbij ruim voldoende. Het laat zich net als de shampoo zeer fijn en snel uitspoelen. Dit was het eindresultaat nadat mijn haar aan de lucht was gedroogd:

Kortom: ik ben letterlijk van mijn stoel geblazen! Ik had echt nooit kunnen bedenken dat mijn Africa Organics Baobab-team serieuze concurrentie zou kunnen krijgen. Mijn haar reageert geweldig op Mas Newen gefermenteerde shampoo en conditioner, het geeft een gigantische veerkracht, glans en volume! Zelfs permanent lijkt letterlijk en figuurlijk springlevend. Mijn krullen dansten gewoon, amazing! 😀

Dus de vraag “doen ze wat zij beloven” kan ik volmondig met ja beantwoorden. Het enige minpunt op de duurzaamheidsladder is dat het van ver moet komen, maar daar tegenover staan er wel weer mooie projecten en producties die erg goed zijn voor mens, dier en milieu en de planeet. Het balanceert dus een beetje. Wat ik wel een persoonlijk minpunt vind is de prijs. Maar eerlijk? Ik heb het er dubbel en dwars voor over. Mijn haar doet het er GE-WEL-DIG op. Ik heb voorlopig mijn nieuwe shampoo en conditioner gevonden, tot mijn haar het ook weer zat is…..

Klik hier voor de haarverzorging van Mas Newen

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.