Mijn review van biologische Griekse Bergthee

Rosa en ik hebben iedere week een werkoverleg, gezellig bij mij thuis. Dat zijn soms meer gezellige kletsuurtjes dan werk, alhoewel de klets wel vrijwel altijd over werk gaan, maar voor ons niet zo voelt. Ik zorg uiteraard voor thee en koffie en lekkers. Rosa heeft het afgelopen weken erg vaak over de biologische Griekse bergthee gehad, die wij sinds kort in ons eigen assortiment hebben. Zij is er laaiend over, ze vergat echter telkens een zakje voor mij mee te nemen. Tot het moment dat ze het niet vergat. 😁

Ze wilde mij namelijk deze specifieke theesoort laten proeven, omdat zij ervan overtuigd was, dat ik nog noot eerder zulke thee had geproefd. Ze maakte mij in elk geval wel enorm nieuwsgierig.

Wat is Griekse bergthee?

Ik heb me er direct in verdiept, want wat is het dan precies? Mogelijk heb je er eerder van gehoord onder een andere naam, namelijk herdersthee. Het gaat om gedroogde bladeren en bloemetjes van de Sideritis plant. De naam Griekse bergthee heeft het te danken aan het feit dat het, inderdaad, groeit in de Griekse bergen. Daar gedijen de planten het best, ze houden enorm van rotsachtige omgevingen. De bloemetjes zijn geel en het blad is grijs en voelt fluweelachtig aan. De planten kunnen zo’n 45 cm hoog worden en in Griekenland is het van oudsher niet weg te denken, het wordt dagelijks gebruikt.

Het kweken van de plant, zeker als dat op biologische wijze gebeurt, is zeer arbeidsintensief omdat het enorm veel handwerk vereist. Alleen op deze wijze blijven voedingswaarden en de aromatische eigenschappen goed bewaard, let daar dus zeker op, als je Griekse bergthee koopt. Zorg dat het 100% puur is gebleven en van biologische afkomst. Sinds 2012 heeft Griekse bergthee een Europees biologisch keurmerk.

Voordelen van Griekse bergthee

Griekse bergthee (biologisch) heeft gigantisch veel gezonde voordelen. Met studies wordt steeds meer onderbouwd waarom de Sideritis plant toebehoort aan de reeks medicinale planten. In Griekenland grijpt men bij verkoudheid bijvoorbeeld niet naar neussprays en hoestdrankjes, maar drinken zij liters Griekse bergthee. Uit onderzoek blijkt dat de bergthee een gigantisch antioxidant betreft en het kan helpen om je immuunsysteem te ondersteunen. Ook zijn er goede resultaten bekend dat het de spijsvertering stimuleert, maar ook de bloedsomloop. Kortom, geen verkeerde keuze om dagelijks lekker van te genieten. Het bevat hoge concentraties aan flavonoïden.

De smaak van Griekse bergthee

Maar goed….hoe smaakte het mij ? Nou, Rosa heeft niets teveel gezegd! Het is inderdaad een waaaaanzinnig lekkere thee, ik vind hem zeer mildzoet en heerlijk geurend naar wat ik het beste omschrijf als een mix van vanille en citroen. De smaak vind ik een klein beetje naar honing neigen. Ik heb een theezakje flink gevuld voor ongeveer anderhalve liter thee, dat ging geweldig. Ja, ik denk dat Rosa niets teveel heeft gezegd, deze thee is echt GEWELDIG! Als je een echte theeleut bent, een ab-so-lute aanrader!

Puur & fit heeft uiteraard alleen pure biologisch gecertificeerde Griekse bergthee in huis gehaald. Het is enorm kostbare thee maar we kunnen hem aanbieden voor € 7,50 per 100 gram. Klik op de link voor de biologische Griekse bergthee

Ik ben zelf niet al te moeilijk wat betreft het zetten van thee, maar wist je dat thee zetten eigenlijk een zeer nauwkeurig iets is? Echte theesommeliers zouden mij vervloeken, als zij zien hoe ik thee zet want ik ben mevrouw HATS-SIE-KIE-DEE en klaar. Ik zet meestal wat water op, meet niks af en vul random een theezakje met losse thee. En dat laat ik gewoon verder in mijn theepot zwemmen. Als de thee dan echt helemaal is afgekoeld, verwijder ik het zakje pas en drink de thee verder door met ijsklontjes als ijsthee. Ik maak meestal meteen een anderhalve literfles thee. Deze drink ik dan gedurende de dag op. Ik vind het heerlijk, maar ik weet dat ik het helemaal verkeerd doe. Want thee zetten is best een kunst.

Zetadviezen voor thee

Het draait om juiste temperaturen bij iedere theesoort, juiste hoeveelheden en het juiste water. In veel steden is het water bijvoorbeeld hard. Dit doet geen recht aan d smaak van de thee. Er wordt in steden waar het water hard is dan ook vaker flessenwater gebruikt of water onthard door een speciaal waterfilter. Op internet zijn er handige lijstjes vindbaar, waarin je een richtlijn kunt volgen van temperaturen / trektijd en hoeveelheden bij diverse soorten thee. Maar ook op verpakkingen kun je goed aflezen, hoe je het perfecte kopje thee zet. Gemiddeld mag je uitgaan van de volgende tabel:

Theesoort Temperatuur Hoeveelheid per kop Trektijd
Zwarte thee 95-100 °C 2 gram 4-5 minuten
Oolong thee 80-95 °C 2 gram 4-5 minuten
Groene thee 70-85 °C 2 gram 4-5 minuten
Witte thee 80-85 °C 2 gram 4-5 minuten
Rooibos thee 100 °C 2 gram 4-5 minuten
Kruidenthee 100 °C 2 gram 4-5 minuten
Thee-infusie 100 °C 3 gram 10-12 minuten
Theeblad los 95-100 °C 1/2 – 1 gram 6-8 minuten

Let op: dit soort gemiddelden-lijstjes kan een houvast zijn wanneer je geen zetadvies op je thee hebt staan. 

Bij Puur & Fit is elke thee voorzien van zijn eigen zetadvies. Het betreft dan aantal gram, zettemperatuur en de tijd die de thee nodig heeft om te trekken. 

Wanneer je het zetadvies van de verpakking volgt, gaat er een wereld voor je open: je hebt dan exact de juiste manier gevolgd om alle smaaktonen van de thee optimaal tot zijn recht te laten komen. 

Zetadvies Griekse bergthee

  • hoeveelheid: 12 – 15 gram voor 1 liter thee
  • trektijd: 7 – 10 minuten
  • temperatuur: 100 °C

Smaakt onze bergthee naar meer? Bekijk dan ook snel onze andere heerlijke biologische theetjes!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.