Biologische Teunisbloem olie voor je weerstand

In de herfst en winter kunnen virussen en bacteriën onze weerstand behoorlijk uitdagen. Meestal schenken we dan weer wat meer aandacht aan onze weerstand en zorgen we iets beter voor ons immuunsysteem.

In de koude maanden kan ons immuunsysteem gerust wat extra ondersteuning gebruiken. Dat kan op verschillende manieren maar de meest snelle en effectieve manier is met behulp van een supplement. Een van mijn favoriete oliën is teunisbloem olie en deze olie is ook interessant voor je weerstand.

Wat is teunisbloem olie?

Wellicht ken je de teunisbloem al uit de huidverzorging. Eeuwen geleden gebruikten de Indianen deze bloem in Midden Amerika bij diverse huidproblemen. Ook gebruikten zij deze bijzondere bloem inwendig, bijvoorbeeld bij verkoudheid, dat geldt voor de bloem, de bladeren en de wortels. De teunisbloem groeit ook in Europa, in het wild, en waar er maar enigszins een zanderige grond is. In Finland komt deze bloem nog veel in het wild voor. 

Teunisbloem voor onze weerstand

Teunisbloem bevat Gammalinoleenzuur (GLA). Je lichaam maakt GLA uit linolzuur. GLA is een Omega 6 vetzuur dat in het lichaam met behulp van de vitaminen B3, B6 en C wordt omgezet in de prostaglandinen 1 en 3. Prostaglandinen zijn een groep hormoonachtige stoffen die op lokaal niveau werkzaam zijn in het reguleren van diverse fysiologische processen, denk daarbij aan ontstekingen, koorts en pijn. Deze hormonen hebben een vaatverwijdende invloed, werken bloeddrukverlagend , remmen ontstekingsreacties af en kunnen tevens trombosevorming tegengaan. Ook wordt de aanmaak van cholesterol afgeremd.

Helaas is de omzetting van linolzuur naar GLA niet in elk lichaam even effectief. Bijvoorbeeld bij mensen met een ongezonder leefstijl, maar ook bij oudere mensen (door verouderen verdwijnt namelijk het enzym delta-6-desaturase). Dan kan ondersteuning door GLA een uitkomst bieden. Teunisbloem is dus zo’n olie die veel GLA bevat. Wanneer de teunisbloem olie biologisch en koudgeperst is, dan heeft deze de beste werking. 

Teunisbloem olie voor inwendig gebruik

Bij vrouwenkwalen als PMS, opvliegers en zwangerschapsdiabetes?

Er is een zeer interessante studie gedaan in 2019 naar de effecten van teunisbloem olie bij vrouwenkwalen. Het doel van deze studie was om de werkzaamheid van teunisbloemolie bij de behandeling van vrouwenkwalen te evalueren.

De resultaten van deze klinische onderzoeken naar de werkzaamheid van teunisbloemolie op de gezondheid van vrouwen toonden het therapeutisch potentieel ervan voor PMS, opvliegers, zwangerschapsdiabetes en baarmoederhalsrijping. 

Maar teunisbloemolie is dus ook gunstig voor de weerstand een handje te helpen. Dit komt o.a. door de onstekingsremmende activiteit. Het werkt bevorderend bij een normale celdeling, waardoor we ook een gezonde bloeddruk kunnen behouden. Al deze punten werken weer door naar een evenwichtig immuunrespons.

Teunisbloem olie of capsules?

Dankzij de GLA wordt teunisbloem olie regelmatig toegevoegd aan supplementen. Maar ik kan me voorstellen dat je overweegt om gewoon pure biologische olie in te nemen in plaats van een capsule. Wat zouden de voordelen kunnen zijn van capsules? Deze bevatten in de regel meer GLA omdat het in geconcentreerde vorm wordt geproduceerd. Daarbij heeft het als voordeel, dat supplementen vrijwel altijd worden gestandaardiseerd op een vaste hoeveelheid, zodat je goed weet wat je inneemt. Een goede capsule bevat toch minimaal 9-10% GLA, wanneer je pure olie inneemt is niet goed te bepalen hoeveel procent GLA je dan inneemt. Het advies is om nooit meer dan een half theelepeltje per dag te gebruiken.

Als je het mij op-de-man af zou vragen, dan zou mijn voorkeur uitgaan naar supplementen, ook al ben ik voor puur natuur. Gelukkig bestaan er biologisch gecertificeerde 100% pure teunisbloemolie capsules. Ik vond er eentje: die van het merk Vitals.

Biologische teunisbloem capsules van Vitals

Vitals is een bekend en hoog aangeschreven merk, wat ook vrij veel synthetische supplementen maakt. Zelf ben ik meer fan van natuurlijke supplementen dus bij een merk als Vitals kijk ik vooral naar de biologisch gecertificeerde, natuurlijke supplementen. Gelukkig zijn de Vitals teunisbloem capsules natuurlijk en biologisch!

Deze vond ik meest geschikt van alle alternatieven die ik voorbij zag komen in mijn zoektocht. Wat ik vooral opvallend vind aan deze capsules is het gehalte aan GLA: 90 mg per twee capsules, dat is echt hoog. De capsules bestaan uit 100% biologisch gecertificeerde koudgeperste teunisbloemolie, glycerol (een bevochtigingsmiddel), gezuiverd water, tocoferol extract en….. ja, helaas voor de veganisten onder ons, varkensgelatine… Ik vind dat geen enkele probleem, maar voor de echte ‘die hard’ vegans is dit helaas een NO GO.

Je neemt 1 tot 2 keer per dag 2 capsules in, bij voorkeur bij een maaltijd die vet bevat, want dat verbetert de opname aanzienlijk. Vitals valt ook op met de prijs: voor een kwaliteitssupplement betaal je € 22,50 voor 100 capsules, en dat is echt een goede deal! Bestel de Vitals biologische teunisbloemolie hier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.