Vegan kaaskit handleiding: zelf vegan kaas maken

Met deze geweldige kaaskit kun je voortaan zelf thuis je eigen vegan kaas maken! De kit geeft handvatten voor maar liefst 6 verschillende soorten veganistische kaas en de recepten zijn zeer eenvoudig. Meer dan een (liefst hoge snelheid) blender en een goede anti-aanbak pan heb je niet nodig. De stappen zijn eenvoudig te volgen en goed in beeld gebracht. Mijn advies is om de Engelse handleiding die bij de kaas kit is meegeleverd erbij te houden voor de beeldvorming.

Wat zit er in de vegan kaaskit?

In de kit vind je alles wat je nodig hebt, om zes heerlijke kaasjes te maken:

  • mozzarella
  • ricotta
  • mascarpone
  • Cypriot / halloumi stijl kaas (Cyprische kaassoort)
  • Feta / Griekse stijl kaas
  • Parmezaanse kaas

De doos (gemaakt van 100% biologische afbreekbare materialen) bevat:

  • een mousseline kaasdoek

Mousseline is een lichte, transparante en zachte stof wat wordt geweven in een effen-verbinding uit licht getwist garen. Omdat mousseline pluis-vrij is wordt er niet alleen veel kook-textiel van gemaakt ( kruiden doeken, melk-zakken, kaas doeken ) maar ook voor lichaam en gezichtsverzorging. In vele schoonheidssalons worden deze mousseline doeken veel gebruikt om het gezicht na een peeling met een warme natte doek te kalmeren. Vanwege de zachtheid wordt mousseline ook vaak gebruikt voor baby’s en pasgeborene. De kaasdoek is van 100% katoen. Je kunt deze doek voor talloze doeleinden gebruiken. Het is zeer gemakkelijk te wassen in de wasmachine op 30*C. Gebruik liefst een ecologisch wasmiddel en gebruik liefst geen wasverzachters.

  • gedroogd citroenzuur

Citroenzuur is een organisch zuur. Dit wil zeggen dat het een biologische, levende oorsprong heeft. Het is een natuurlijk conserveermiddel en antioxidant. Daarnaast wordt het gebruikt om een zure smaak aan voedingsmiddelen te geven. Het geeft een scherp smaakje aan de kaasjes.

  • biologisch zeezout

100% puur zeezout.

  • een thermometer

De bimetalen thermometer kan zowel Celcuis als Fahrenheit aangeven. Je kunt de thermometer het beste in het midden van de kaasjes steken voor de meest accurate lezing. Vergeet het rode dopje niet te verwijderen voor gebruik.

  • Agar Agar

Agar Agar is een plantaardig geleer/bindmiddel, gemaakt van zeewier. Het is een 100% natuurlijke vervanger voor bijvoorbeeld gelatine . Het wordt gemaakt van de geleiachtige massa van de roodwieren. Het mooie van Agar Agar: er bestaan geen chemisch vervaardigde Agar Agar soorten omdat het bij een chemische bewerking meteen ook zijn bindkracht zou verliezen. Je kunt dus eigenlijk nooit bewerkte Agar Agar kopen, maar helaas zijn er een heleboel fabrikanten die van alles toevoegen. Daarnaast kun je het beste biologische varianten kiezen.

  • tapiocameel

Tapioca is een zetmeelrijk product, gemaakt van de cassavewortel ( maniokwortel) In Spaanstalige landen wordt cassavemeel ook wel tapiocameel genoemd, en we gebruiken deze benaming ook in Nederland. Het kent nog veel meer benamingen, zoals tapiocabloem, maniokbloem, of bindbloem. Het meel is werkelijk sneeuwwit van kleur en zeer fijn. Het wordt voornamelijk gebruikt als bindmiddel. Opgelost in een gerecht als bindmiddel heeft het geen enkel effect op geur, kleur en smaak, en daarom wordt tapiocameel veel gebruikt om bijvoorbeeld soepen en sauzen te binden. Tapiocameel wordt ook gebruikt als bindmiddel in medicijnen. Ook is het meel een erg belangrijk bestanddeel van kroepoek. Maar tapioca kent nog vele meerdere toepassingen. In de voedselindustrie wordt het bijvoorbeeld ingezet als tapiocastroop, deze stroop wordt bewerkt tot een glucose en dextrine. Deze stroop wordt bijvoorbeeld erg veel gebruikt in zoetwaren, het inblikken van fruit, en in de frisdrankenindustrie.

  • edelgist

In het buitenland wordt edelgist “ nutrittional yeast” genoemd. In Nederland wordt het soms ook wel voedingsgist genoemd, de Engelse vertaling. Edelgist is een degeactiveerde gist, wat in basis meestal is gemaakt van de stam Saccharomyces cerevisiae, een niet dierlijk ééncellig organisme. Deze gist leeft enkele dagen op een voedingsbodem van onder andere glucose of melasse, en wordt hierna gedood door verhitting. We spreken na dit proces van gedeactiveerde gist. Dit wordt gedroogd en verkocht als geel/witte vlokken. De hartige smaak komt van het vrije glutaminezuur.

  • een zakje paprikapoeder
  • een zakje citroengras
  • een zakje basilicum
  • de handleiding (in het Engels)

De recepten vragen om extra ingrediënten als:

  • cashew noten
  • macadamia noten
  • melkachtige dranken / plantaardige melkvervangers als amandelmelk
  • olijfolie

Voordat je begint met je vegan kaas maken

  • de instructies zijn behoorlijk duidelijk, maar kaas maken vraagt wel enige aandacht. Het wordt dan ook sterk geadviseerd, om ieder recept vooraf gaand eerst goed door te lezen.
  • in sommige recepten heb je cashew of macadamia noten nodig. Deze moeten vooraf worden geweekt. Als je van plan bent kaasjes te gaan maken, zet de noten liefst 8-24 uur tevoren te weken. Je kunt de noten ook 20 minuten in water koken en goed afdrogen en laten afkoelen.
  • gebruik een anti kleef-pan, bijvoorbeeld een gietijzeren pan of een RVS. De substanties kunnen bij een gewone pan met bodem enorm gaan kleven.
  • Aangeraden wordt om een HOGE SNELHEIDS blender te gebruiken. Een “gewone” blender zal de textuur iets grover houden.
  • als je grotere kaasjes wilt maken in één keer, verdubbel dan steeds de recepturen
  • laat de kaasdoek vijf minuten voor het eerste gebruik ik heet water weken. Knijp daarna goed uit.
  • als het niet in één keer lukt, niet opgeven! Je zult zien dat het na een tweede of derde keer vanzelf gaat!
  • de recepten kun je zelf op smaak aanpassen. Wil je bijvoorbeeld meer kaassmaak, dan kun je wat extra edelgist bijvoegen. Je kunt er uiteraard ook zelf van alles aan toevoegen als kruiden en specerijen , noten, zaden, pitten….

Recept voor vegan mozzarella

Benodigdheden vegan mozzarella: 

  • 100 gram geweekte cashewnoten (of 20 minuten koken tot de noten zacht zijn geworden)
  • 125 ml plantaardige melk, bijvoorbeeld amandelmelk
  • 30 gram tapiocameel
  • Een flinke snuf zeezout
  • Een volle eetlepel Agar
  • 5 gram edelgist

Bereidingswijze vegan mozzarella:

  1. Doe alle ingrediënten in de blender en maal op hoge snelheid, tot de massa wat indikt.
  2. Gooi de massa over in een pan met goede anti aanbak bodem, en breng onder regelmatig roeren op een middelhoog vuur tot een temperatuur van 60*C, dit kun je met de thermometer aflezen.
  3. als de massa indikt, de pan van het vuur halen en nog even goed blijven roeren, tot de massa vanzelf van de boden loslaat.
  4. maak met bevochtigde handen een ronde bal. 5) laat dit op een koele plek verder opstijven.

BEWAARADVIES: Je kunt je kaasje circa drie dagen in de koelkast bewaren in een luchtdichte doos.

Recept voor vegan ricotta

Benodigdheden vegan ricotta:

  • 150 gram macadamia noten, geweekt of 20 minuten gekookt tot deze zacht zijn en goed zijn afgekoeld
  • 125 ml plantaardige melk, bijvoorbeeld amandelmelk
  • Een half theelepeltje zeezout
  • Een kwart theelepel citroenzuur

Bereidingswijze vegan ricotta:

  1. Gooi alle ingrediënten in de blender en blend tot de massa volledig vloeibaar is geworden
  2. drapeer een vergiet met de kaasdoek, en schenk daarin de massa, laat uitlekken
  3. hoe langer je de massa laat uitlekken, hoe dikker je ricotta kaasje wordt.
  4. je kunt het kaasje uit laten lekken in de koelkast. Hierdoor wordt het wat steviger.
  5. zet het vergiet in een kom, als je deze in de koelkast langere tijd wilt laten uitlekken om het vocht op te vangen.

BEWAARADVIES: Je kunt je kaasje circa drie dagen in de koelkast bewaren in een luchtdichte doos.

Recept voor vegan mascarpone of vegan kaassaus

Benodigdheden vegan mascarpone:

  • 150 gram cashewnoten, geweekt of 20 minuten gekookt tot deze zacht zijn en goed zijn afgekoeld
  • Een half theelepeltje zeezout
  • Een volle eetlepel (circa 15 gram) tapiocameel

Extra benodigdheden voor de kaassaus:

  • Een theelepel paprikapoeder
  • Twee volle eetlepels edelgist

Bereidingswijze vegan mascarpone of vegan kaassaus:

  1. Doe alle ingrediënten in de blender en blend tot de massa volledig vloeibaar is geworden
  2. Voeg aan de mascarpone een eetlepel paprikapoeder + 4 gram edelgist toe, blend dit opnieuw goed door, je hebt dan een heerlijke kaas saus! Deze saus kun je zowel koud als warm consumeren.

BEWAARADVIES: Bewaar de mascarpone / kaas saus tenminste drie dagen in de koelkast.

Recept vegan halloumi / cypriot stijl kaas

Benodigdheden vegan halloumi:

  • 100 gram geweekte cashewnoten
  • 125 ml amandelmelk
  • 30 gram tapiocameel
  • Twee eetlepels olijfolie
  • Een flinke snuf zeezout
  • Een volle eetlepel agar agar
  • 5 gram edelgist

Bereidingswijze vegan halloumi:

  1. Doe alle ingrediënten in de blender en maal op hoge snelheid, tot de massa wat indikt.
  2. Gooi de massa over in een pan met goede anti aanbak bodem, en breng onder regelmatig roeren op een middelhoog vuur tot een temperatuur van 60*C, dit kun je met de thermometer aflezen.
  3. als de massa indikt, de pan van het vuur halen en nog even goed blijven roeren, tot de massa vanzelf van de boden loslaat.
  4. je kunt de kaas in de vorm maken als je wenst, bijvoorbeeld een rond kaasje of een vierkant kaasje. Je kunt iedere vorm daarvoor gebruiken. Stort de massa in de gewenste vorm en zet dit enkele uren weg in de koelkast. Meest ideaal is 24 uur.
  5. je kaasje is nu snijdbaar. Snij ze bijvoorbeeld in kleine blokjes om door je salade te verwerken of snij in reepjes en grill deze kort.

BEWAARADVIES: Tenminste drie dagen houdbaar in de koelkast

Recept vegan feta kaas / Griekse stijl kaas

Benodigdheden vegan feta kaas:

  • 100 gram geweekte cashewnoten
  • 200 ml amandelmelk
  • 30 gram tapiocameel
  • Een flinke snuf zeezout
  • Twee volle eetlepels agar agar
  • Een kwart theelepeltje citroenzuur

Bereidingswijze vegan feta kaas:

  1. Doe alle ingrediënten in de blender en maal op hoge snelheid, tot de massa wat indikt.
  2. Gooi de massa over in een pan met goede anti aanbak bodem, en breng onder regelmatig roeren op een middelhoog vuur tot een temperatuur van 60*C, dit kun je met de thermometer aflezen.
  3. als de massa indikt, de pan van het vuur halen en nog even goed blijven roeren, tot de massa vanzelf van de boden loslaat.
  4. je kunt de kaas in de vorm maken als je wenst, bijvoorbeeld een rond kaasje of een vierkant kaasje. Je kunt iedere vorm daarvoor gebruiken. Stort de massa in de gewenste vorm en zet dit enkele uren weg in de koelkast. Meest ideaal is 24 uur.
  5. je kaasje is nu snijdbaar. Snij ze bijvoorbeeld in kleine blokjes om door je salade te verwerken of snij in reepjes en grill deze kort.

BEWAARADVIES: Tenminste drie dagen houdbaar in de koelkast

Recept vegan Parmezaanse kaas

De meest eenvoudige van de zes is de Parmezaanse kaas. Hiervoor heb ik 100 gram rauwe cashewnoten geroosterd in de pan, en dit laten afkoelen. Dat is eigenlijk het meeste werk, de rest is een kwestie van blenden en klaar. Je voegt bij de cashewnoten ongeveer 5 gram edelgist en een half theelepeltje zout en dit blend je in de blender tot een poederachtige substantie. VERRUKKELIJK!!!! Ik heb er flink van gesmuld!

Mijn eindoordeel van de vegan kaaskit

Tja…een toppertje! Ik vind het leuk, een tikkeltje uitdagend en ik vond het vooral ZEER SMAKELIJK. Ik ga deze kaasjes absoluut vaker maken. Ik vind het vooral een zeer handige kit, je hebt al je spulletjes meteen in huis. Ik vind het een geweldig idee. Niet alleen voor veganisten, maar ook bijvoorbeeld voor de mensen die graag eens wat veganistisch willen uitproberen. Het is een laagdrempelige manier om zelf te gaan maken. De thermometer en de kaasdoek gebruik ik overigens voor vele andere doeleinden dus ook dat is een bonus. Ik ben enthousiast!

Wil je ook de vegan kaaskit aanschaffen? Klik dan hier. Veel plezier ermee! 

Comments

  1. Jane says

    ziet er leuk en lekker uit ! Het verbaasd me wel dat er een foto is geplaatst met een pakje planaardige boter van Flower Farm, ik heb geleerd dat margarine in principe niet zo goed is…. hoor het graag.