Waarom ik voor biologische erythritol kies

Erythritol is inmiddels niet meer weg te denken als suikervervanger. Soms zit het al in kant-en-klare producten verwerkt, maar ook is erythritol als los product inmiddels zeer goed verkrijgbaar. Zo kan je er zelf mee bakken en het als natuurlijke suikervervanger gebruiken. 

Wat is erythritol?

Erythritol is een suikeralcohol, ook wel polyol. Van nature komt het voor in vruchten en gefermenteerde levensmiddelen. Erythritol is de enige natuurlijke polyol. Polyolen zijn niet-intensieve zoetstoffen. Dat betekent dat ze (vaak iets) minder zoet zijn als traditioneel tafelsuiker. Waar de intensieve zoetstoffen bekend staan om een andere (bij)smaak dan de bekende suikersmaak, is de smaak van een niet-intensieve zoetstof als erythritol bijna gelijk aan suiker. 

Erythritol wordt gewonnen via natuurlijke fermentatie van glucose door een gist. Erythritol is dus een echte natuurlijke polyol. 

Erythritol heeft geen calorieën en geen effect op de bloedsuiker en insulinespiegel. Dit komt door het traject dat erythritol in je lichaam aflegt. Waar andere polyolen deels worden opgenomen in de dunne darm en grotendeels in de dikke darm, wordt erythritol voor 70 tot 90% opgenomen in het bloed en meteen uitgescheiden via de urine. Dat is meteen de verklaring waarom erythritol niet zo snel leidt tot een opgeblazen gevoel, winderigheid of diarree als je er veel van consumeert. Gebruik in elk geval niet meer dan 0,66 gram erythritol per kilo lichaamsgewicht per dag, want anders maak je ook kans op de bekende darmklachten die je kent van andere polyolen.

Natuurlijke erythritol vind je niet alleen in diverse vruchten, zoals meloenen en peren, maar ook in bijvoorbeeld champignons. Na fermentatie uit glucose wordt het gedroogd, gefilterd en gezuiverd. Er blijft dan een witte kristal-korrel over. Erythritol uit Europa wordt meestal verkregen uit GMO-vrije maïs. Hieronder zie je een grafiek hoe het proces verloopt:

Fermentatie met gisten ken je ongetwijfeld al vanwege de wijn, kaas en yoghurt, bij het maken van deze producten wordt het immers ook toegepast. Na zuivering wordt er aan erythritol niets meer toegevoegd.

Hoe lang kennen we erythritol als zoetmiddel?

Al sinds 1990 wordt erythritol veel als suikervervanger gebruikt in Japan. 6 jaar later, in 1996 is erythritol toegelaten als veilige zoetstof op de Europese markt. Een jaar later volgde Amerika. 

Hoe zoet is erythritol?

Kunstmatige zoetstoffen kunnen enorm veel zeer zijn dan gewoon tafelsuiker. Natuurlijke erythritol, gewonnen door fermentatie, heeft ongeveer 70 tot 75% zoetkracht ten opzichte van gewoon tafelsuiker. Het lijkt qua vorm en structuur ook het meest op suiker. Waar bij kunstmatige zoetstoffen nog wel eens dragers moeten worden toegevoegd omdat het te zoet is om puur te gebruiken, is dat bij het natuurlijke erythritol niet het geval. Je kan in recepten suiker vervangen door erythritol en dan 20% meer gebruiken voor een gelijke zoetkracht. Gebruik je het in de verhouding 1:1 dan wordt je baksel zo’n 25 tot 30% minder zoet dan het originele baksel met suiker. 

Erythritol is geschikt voor mensen met candida en diabetes

Erythritol wordt van origine wel gezien als een koolhydraat vanwege de oorsprong, maar het gedraagt zich niet als een zetmeel of suiker. Erythritol kan ook worden gebruikt door Candida patiënten. Het voedt de schimmel niet zoals gewone suiker dit wel doet. Ook kan erythritol veilig worden gebruikt door diabetespatiënten. Ook mensen met een fructose (natuurlijke vruchtensuiker) intolerantie kunnen erythritol veilig gebruiken omdat het geen fructose bevat.

Erythritol is tandvriendelijk

Erythritol is ook zeer tandvriendelijk. Het ontziet je gebit doordat het de groei van bacteriën afremt die cariës en tandplak kunnen veroorzaken. 

Erythritol in Nederland

Erythritol is in Nederland nog niet zo veelgebruikt als in de andere delen van Europa, zoals Noorwegen, Zweden, Duitsland en Frankrijk. Een van de grotere merken met erythritol, Sukrin, is van het Noorse bedrijf Funksjonel Mat. En het popt ook steeds meer op in het assortiment van andere merken.  

Biologische erythritol

Inmiddels verschijnen er steeds meer merken met erythritol op de Nederlandse markt. Dat is goed nieuws, want onder de suikervervangers is dit een heel verantwoorde en natuurlijke variant. Voor Puur & Fit ben ik lang op zoek geweest naar een goede erythritol maar wat zeer lastig is, is om de herkomst van de aangeboden erythritol te achterhalen. Zo zijn ook certificeringen nauwelijks verkrijgbaar. 

Op dit moment kies ik zelf voor biologische varianten. Het verschil tussen niet-biologisch en biologisch is dat er een extra controlerende instantie naar heeft gekeken, want het groene keurmerkje krijg je niet zo maar. De erythritol moet dan uit biologische grondstoffen komen en mag niet in aanraking komen met niet-biologische producten. Zo is bijvoorbeeld een snelle zuivering met een (synthetische) alcohol uit den boze als je het bio-logo wil verkrijgen op je product. 

Een biologische erythritol is dus wat mij betreft echt de allerbeste keuze. Mattisson heeft een biologisch gecertificeerde erythritol in het assortiment, verpakt in een glazen pot. Ik ben inmiddels groot fan van deze biologische erythritol

Elke keer die glazen potten weggooien na eenmalig gebruik is natuurlijk allesbehalve duurzaam. De footprint van glas is -met uitzondering van glas met statiegeld- vele malen hoger dan plastic. Binnen Puur & Fit verpakken we per voedingssoort in de meest milieuvriendelijke oplossing. Onder voorwaarde dat het natuurlijk de kwaliteit van de voeding optimaal beschermt. 

Sinds begin mei 2023 kan je mijn eigen MOOS biologisch gecertificeerde erythritol kopen: zuiver en tóch hartstikke voordelig!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.