Pecannoten, mijn favoriete noot

Ik ben dus echt gek op pecannoten 😍 Als ik een zak in huis heb gehaald, kan ik ze absoluut niet laten liggen. Pak ik er eentje, dan moet het hele zakje leeg. Die smaak! Lekker, mild zoet en een opmerkelijke notensmaak. Voor veganisten zijn pecannoten erg interessant want ze zijn een goede eiwitbron. 

Zijn pecannoten gezond?

Nou en of, pecannoten zijn ontzettend gezond! 

Pecannoten komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, veel uit Californië. In Amerika worden ze veel gegeten en zelfs worden er speciale recepten naar vernoemd, zoals de immens populaire pecan-pie. 

De bomen waaraan deze noten groeien, kunnen wel 55 meter hoog worden. In de ovale, roodbruine vruchten zitten de pecannoten verstopt. Ze kunnen rauw worden gegeten, maar ook wel gezouten, gebrand of geroosterd. 

Pecannoten worden ook wel voer voor ons brein genoemd. Ze bezitten belangrijke voedingsstoffen voor ons brein, maar als je heel goed kijkt, lijken ze ook wel een beetje op een brein.>

De pecan noot heeft goede macro nutriënten

De pecan noot geeft veel energie, ze bestaan voor zo’n 75% uit vet en 10% uit eiwit. Geen zorgen over het vet, het zijn hoofdzakelijk de gezonde onverzadigde vetzuren, waaronder alfalinoleenzuur of linolzuur. Deze vetzuren kan je lichaam niet zelf aanmaken dus het is belangrijk voldoende hiervan uit voeding binnen te krijgen. 

… en ook goede micro nutriënten

Net als walnoten bevatten pecannoten veel antioxidanten en cholesterolverlagende bestanddelen. Ook zitten er maar liefst 19 vitamines en mineralen in. Denk aan belangrijke vitamines als A, B en E, en de mineralen calcium, magnesium, koper, zink, kalium en foliumzuur. Vitamine B1 en zink maken de pecannoot echt interessant. Vitamine B1 is belangrijk om koolhydraten uit voeding om te zetten in energie en zink is belangrijk bij het opbouwen en herstellen van onze weefsels. 

Wat kan je allemaal doen met de pecannoot?

Natuurlijk kan je een klein handje pecannoten lekker als tussendoortje eten. Maar je kan er ook goed mee bakken, de zoetige notensmaak komt erg goed tot zijn recht in koekjes, taart en zelfs in (noten)brood. 

Wel zijn pecannoten verschrikkelijk duur. Zeker wanneer je biologische pecannoten koopt. Daarom mix ik ze zelf vaak met andere noten, die goedkoper zijn. Als je koekjes of taart maakt met enkel pecannoten, dan kan je behoorlijk schrikken van de prijs van je koekjes of taart. 

De pecannoten van Puur & Fit zijn biologisch gecertificeerd en van zeer goede kwaliteit. Het was even zoeken om de beste biologische pecannoten te vinden maar ik denk dat we daar zeker goed in zijn geslaagd. Hier kan je de beste biologische pecannoten kopen die wij hebben kunnen vinden. 

Pecannoten wafels recept

Pecannoten geven een verrukkelijke smaak aan gerechten. Ze bevatten veel olie en geven daardoor ook een mooie textuur en binding aan je gerechten. Mijn eigen pecan wafels zijn mijn grote favoriet. Ze zijn klaar in 30 minuten, met een goed wafelijzer. Zelf ben ik goed bekend met het keramische Breville Duraceramic wafelijzer maar sinds ik de keramische contactgrill van Greenpan heb, maak ik eigenlijk al mijn wafels op de keramische wafelplaten die bij deze contactgrill horen. 

Pecan wafels ingrediënten

Bereiding pecan wafels

Verwarm het ijzer. Roer alle ingrediënten in een kom door elkaar en voeg beetjes warm water toe tot er een smeuïge massa ontstaat. Schep steeds volle eetlepels beslag in het ijzer en bak wafels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.