Cacaoboter

Oh…wat hou ik van cacaoboter! Ik vind het ontzettend lekker. Cacaoboter wordt gek genoeg voornamelijk in de cosmeticawereld gebruikt, of nou ja…gek….zo gek is dat natuurlijk ook weer niet, want cacaoboter is weldadig voor onze huid. Maar het is wel gek te noemen dat we cacaoboter ter consumptie nauwelijks eten. Enkel in de wereld van gezonde voeding wordt het geconsumeerd, de gemiddelde consument koopt het nooit. Wellicht komt dit omdat supermarkten er ook niet bepaald reclame mee maken. Ik heb het ooit eens bij de AH gezien, maar dat was er net zo snel weer uit als dat het kwam. Het is zonde, want cacaoboter is niet alleen lekker, maar heeft ook gezonde voordelen. 

Herkomst

Cacaoboter (Theobroma olie) is het vet wat van nature voorkomt in de cacaoboon. Zodra deze worden gebrand en vermalen tot een vettige brij spreken we van cacaomassa. Dit woord ben je vast wel eens tegen gekomen op verpakkingen van chocolade. Deze eerste ruwe vorm wordt namelijk best veel toegepast om chocolade te maken. Maar meestal wordt er gebruik gemaakt van een cacaoboter. Die wordt verkregen door de cacaomassa middels persing te scheiden in ruwe cacaoboter en cacaopoeder. Vroeger was het in Nederland wettelijk verplicht dat chocolade uitsluitend met cacaoboter als vetbestanddeel gemaakt mocht worden, maar tegenwoordig mogen ook andere tropische vetten worden gebruikt met een maximum van 5%. In de industrie wordt de cacaoboter meestal geraffineerd, waaronder ontgeuring en bleking. Dit levert voordelen op, omdat de smaak van cacaoboter nogal aanwezig kan zijn.

Samenstelling

Hoe de cacaoboter is samengesteld is afhankelijk van de hoeveelheden triglyceriden (esters van glycerol en drie vetzuren) die erin zitten. Standaard zijn dit POP, POS en SOS. De P staat voor palmitinezuur, de O voor oleïnzuur, en de S voor stearinezuur. De samenstelling speelt o.a een grote rol bij de kristallisatie-eigenschappen en het smeltpunt. Dit heeft veel invloed op het produceren van bijvoorbeeld chocolade maar ook cosmeticaproducten als lippenbalsems.
 
Cacaoboter is zeer stabiel. Zo blijft het op kamertemperatuur vast. Het smeltpunt ligt ergens tussen de 35 en 37 graden, wat zoveel betekent dat het pas smelt als je het op je huid smeert, of wanneer je een blokje laat smelten op je tong. Dit geeft chocolade dat heerlijke mondgevoel.
 
Cacaoboter heeft vermoedelijk nog geen echt groen licht gekregen vanwege het vet. Cacaoboter is immers een vetsoort. Ondanks dat cacaoboter voor het grootste deel inderdaad bestaat uit verzadigde vetzuren (ongeveer 62% van het totale vetgehalte) valt het toch onder de gezonde vetten. Dit komt door de aanwezige vetzuren stearine olie, oliezuur en palmitinezuur. Het meest bijzondere is de aard van de vetzuren die aan het glycerol zitten vastgeplakt. Van alle drie de vetzuren aan dat glycerol is er één vrijwel altijd een oliezuur-molecuul met een dubbele binding. De andere zijn stearine en palmitinezuur-moleculen. Bij de vele andere vetsoorten is de variatie in vetzuren meestal vele malen groter.
 
Rauwe, biologische cacaoboter is rijk aan antioxidanten. De cacaomassa -polyfenolen in cacaoboter zijn in staat om overmatige activiteit van de T-cellen in ons immuunsysteem te onderdrukken. Dit heeft een gunstige invloed op ons immuunsysteem.
 
Deze best bijzondere vetzuursamenstelling is ook de reden waarom chocolade een merkwaardig smeltgedrag heeft. Gewone boter heeft  een totaal ander smeltgedrag, waardoor we er bijvoorbeeld geen harde chocolade van kunnen maken. Oliezuur zit ook in olijfolie en is een onverzadigd vetzuur. Stearinezuur is wel een verzadigd vetzuur maar verhoogt het cholesterol niet. Palmitinezuur is wel een ongezonde vetsoort.
 
Linksom of rechtsom; het blijft een vetsoort, waar we altijd matig mee moeten zijn. Maar ter vervanging voor andere geraffineerde oliën is pure cacaoboter een goed alternatief. Het is een gezonde aanvulling als je er verstandig mee omgaat.

Gebruik

Bakken met cacaoboter? Ik zou het persoonlijk niet doen. Diverse webwinkels bieden cacaoboter aan om in te bakken en braden, maar ik kon nergens een hittepunt vinden. Het is beter om dit niet te doen.
 
Nu is het ene blokje cacaoboter het andere niet. Eerder kon je lezen dat cacaoboter vaak industrieel wordt geraffineerd. Hoe geraffineerder, hoe minder gezond cacaoboter wordt. Het is daarom belangrijk, dat je voor de juiste varianten kiest. Kijk daarbij naar twee dingen: BIOLOGISCH en RAUW. Hoe minder de cacaoboter is verhit tijdens productie, hoe meer er blijft behouden. Bijvoorbeeld de heerlijke smaak. Omdat men liever wil dat chocolade naar chocolade smaakt en niet naar cacaoboter, wordt industrieel geraffineerde cacaoboter gebruikt om chocolade te maken.
 
PUUR& FIT. (KLIK HIER)  verkoopt pure, biologische rauwe cacaoboter aan een blok. 
 
 
Zo’n blok is ideaal. Je kunt wanneer je wenst wat van de cacaoboter afbreken. Dit doe je zeer eenvoudig met een scherp mes (pas goed op je vingers) Je zet het punt van het mes in het blok en je kunt een stuk afbreken. Je kunt ook met het mes wat schaafsel van het blok afsnijden. Okay, dan heb je een heerlijk geurend biologisch rauw blok cacaoboter, maar…wat kun je ermee? Ik som een aantal suggesties op:
  • een klein blokje door je smoothie. Gebruik ongeveer een eetlepel vol met rasp
  • chocolade maken KLIK HIER voor een simpel recept
  • wat rasp over een salade
  • wat rasp over een pannenkoek, over poffertjes, over koek / cake / taart / gebak
  • wat rasp door hete thee of koffie geroerd geroerd
  • een smelt-blokje maken om door hete dranken te roeren als warme chocolademelk. Breek een blokje af en streek er en bamboe prikker in. 
  • maak er lippenbalsem van! Vervang de bijenwas in dit recept voor ongeveer anderhalve eetlepel cacaoboter -rasp. 

Heerlijke RAW repen

 
Enthousiast geworden en ook graag direct iets lekkers en snels maken met cacaoboter? Maak dan deze verrukkelijke rauwe repen!
 
DIT HEB JE NODIG:
  • Een grote banaan, gepureerd
  • Twee eetlepels zuivere stevia sweet Xtra
  • Vier eetlepels biologische rauwe cacaopoeder
  • 300 gram havermout
  • Twee flinke stukken cacaoboter
ZO MAAK JE HET:
Laat de cacaoboter au-bain-marie smelten. Bekleed een kleine vierkante platte schaal met bakpapier. Kneed alle ingrediënten in een kom tot een stevige bal. Druk de bal uit in de schaal en druk zo goed mogelijk plat. Schenk de hete cacaoboter over de plak en laat dit een aantal uren hard worden.
 
Je kunt cacaoboter direct bestellen, KLIK HIER om naar de bestelpagina te gaan. Een blok van 500 gram kost € 14,95

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.