Kokosmelk BIO 80% kokos (400ml - Terrasana)
Terrasana kokosmelk bestaat voor maar liefst 80% uit kokos. Het gehalte vet is 22%. Het smaakt heerlijk in soepen, Oosterse gerechten, wokschotels, sauzen, baksels, dessert en cocktails.
Terrasana biologische kokosmelk 80% kokos
Kokosmelk is een product dat altijd handig is om in huis te hebben. Onze biologische kokosmelk bestaat voor 80% uit kokos en voor 20% uit water. Een bijzonder hoog kokospercentage, en dat proef je aan de rijke smaak en volle structuur. Ook onttrekken we geen vet aan de kokos, maar houden het vetpercentage natuurlijk hoog (22%). Zo weet je zeker dat je de beste kwaliteit kokosmelk in handen hebt. Wist je dat je de kokoscrème (het dikke gedeelte van de kokosmelk) heel goed voor (vegan) baksels of room kunt gebruiken? Zet het blikje dan vóór het bakken een nacht in de koelkast.
Terrasana biologische kokosmelk ingrediënten en voedingswaarde
Ingrediënten: Kokosnootextract* 80%, water.
*biologisch LK-BIO-149
Herkomst: Non-EU
Voedingswaarde per 100 gram
Energie (kJ) | 899 | kJ |
Energie(kcal) | 218 | kcal |
Eiwit totaal | 2 | g |
Koolhydraten totaal | 3 | g |
Suikers | 0,6 | g |
Vet totaal | 22 | g |
Vet verzadigd | 20 | g |
Voedingsvezel | 0 | g |
Zout | 0 | g |
Wat is eigenlijk kokosmelk of klappermelk en hoe wordt kokosmelk gemaakt?
Kokosmelk, ook wel klappermelk genoemd, wordt gemaakt van het vruchtvlees van de volwassen bruine kokosnoot. Het wordt dus níet gemaakt van het kokoswater. Het geraspte witte vruchtvlees van een rijpe kokosnoot wordt eerst gemengd en daarna gekneed met warm water. Dit wordt vrijwel altijd gedaan met gewoon water, maar specifieke merken gebruiken ook wel kokoswater. Het mengsel wordt vervolgens in een kaasdoek uitgeknepen. Het dikke romige vocht wordt kokosroom genoemd. Als ditzelfde proces wordt herhaald -opnieuw mengen van de kokospulp met warm water- wordt het vocht dat vervolgens vrijkomt kokosmelk genoemd. Dit vocht is minder dik en minder romig dan de ”eerste persing”.
De blikken kokosmelk die we vrijwel overal kunnen kopen, is vaak een mengsel van deze twee persingen: dus de room en de melk. Het kan echter enorm variëren in dikte/vetgehalte. Dit is sterk afhankelijk van de dosering room die een fabrikant toevoegt. Het mengen wordt gedaan omdat pure verse kokosmelk al binnen één dag kan verzuren. Door de melk in te koken, wordt dit voorkomen. Dit noemen we dan kokoscréme, de bekende geconcentreerde blokken. Voordeel van deze blokken is dat het maandenlang buiten de koelkast houdbaar is. Deze kokoscréme kun je met water aanlengen om er kokosmelk van te maken, één blok kokoscrème is goed voor een liter kokosmelk. Je hebt dus eigenlijk vijf blikjes kokosmelk in huis met een blok kokoscrème. Voordeel is ook dat een blikje kokosmelk binnen een dag al verzuurt, met de créme kun je afgepast doseren. Deze blokken worden voornaam in de Indonesische keukens gebruikt.
Er bestaan drie persingen:
- de eerste persing: kokosroom, coconut cream, santen kental
- de tweede persing: kokosmelk, klappermelk, santen
- de geconcentreerde/ingekookte versie: kokoscréme, creamed coconut, blokken santen
Het ene blikje kokosmelk is het andere niet. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan etiketten lezen, omdat het zeker betreft vetgehalten ontzettend kan schelen. De beste varianten koop je in de biowinkel. Dikke kokosmelk wordt vooral gebruikt om toetjes te maken of dikke sauzen. Dunne kokosmelk wordt gebruikt voor soepen en dunne sauzen.
Wat is de beste kokosmelk, welke moet je kiezen?
Als je op zoek gaat naar kokosmelk, kom je in een ware jungle terecht aan soorten. Zo zijn er volvette varianten, “ light” varianten en alles ertussen. Nu is het ene blikje kokosmelk het andere niet, de samenstelling kan enorm uiteenlopen. Zo wordt aan sommige varianten behoorlijk veel toegevoegd of kan kokosmelk sterk worden verdund met water. De prijs kan een richtlijn zijn (echt goedkope blikken kunnen eigenlijk nooit bestaan uit 100% pure kokosmelk) maar het zegt niet alles. De volgende tips kunnen je helpen:
- Kies bij voorkeur soorten die alleen bestaan uit kokosmelk en water. Een inkopper, maar toch….. Mijd de soorten die een langere ingrediëntenlijst hebben dan deze twee.
- Koop het liefst in pakjes en mijdt blik als je geen garantie hebt dat het blik BPA-vrij is
- Controleer goed de ingrediënten als je kokosmelk uit de toko koopt. Het is heel verleidelijk als je je boodschappen doet in een heerlijk geurende toko, maar veel varianten uit het buitenland die in toko’s worden verkocht bevatten additieven.
- Kies voor light als je een grootverbruiker bent. De light varianten zijn sterk verdund, waardoor deze minder vetten bevatten. Let ook hier wel op de toevoegingen.
- Mijd de kant-en-klare kokos zuivelproducten. Naast dat het je enorm veel geld kost, bevatten de meeste varianten veel vet. Wil je toch graag deze zuivel kopen? Let dan op de toevoegingen en eet niet meer dan 75 gram per dag, hou ook rekening met de rest van je ADH inname aan verzadigde vetten.
Waarom Terrasana kokosmelk kopen?
Dit is best wel een “neusje van de zalm” onder de kokosmelk. Terrasana heeft een biologisch gecertificeerde kokosmelk, verpakt in een BPA-vrij blik. De kokosolie bestaat voor 80% uit kokosnoot-extract en 20% uit water. Meer niet. Een prachtige blend, heel romig van smaak en textuur, en geschikt voor talloze doeleinden als koken, bakken en binden. De kokosmelk is EKO gecertificeerd.
Zelf vegan kokos slagroom maken
Van kokosmelk wordt vaak vegan, zuivelvrije slagroom gemaakt. Door de kokosmelk 24 uur te koelen in de koelkast wordt de melk dik. Dit dikke gedeelte kun je zeer eenvoudig met de mixer opkloppen. Schep de dikke “homp” uit het blik, die is ontstaan na het koelen. Voeg indien gewenst suiker of zoetstoffen naar smaak toe. Klop het op met de mixer. En klaar ;-)
Met dunne of light-kokosmelk lukt dit een stuk minder. Als je kokos slagroom wilt maken, kun je daarom het beste voor de dikkere varianten kiezen. Het is ook belangrijk om de kokosmelk tenminste 24 uur te koelen in de koelkast. Gebruik alleen de verdikte kokosmelk, en niet het vocht (dit ligt vaak onderaan het blik) voor het beste resultaat. Je kunt de room gebruiken om mee te bakken een te koken en ter vervanging voor slagroom. Ook hier geldt, dat je deze room matig moet consumeren.