Rauwe Criollo Cacao bonen BIO (250g - Puur&Fit)
Cacao bonen van de hoogstaande Criollo soort.
- slechts 1 tot 5% van alle cacao komt van deze boom
- rauwe Cacao bonen zijn heel rijk aan antioxidanten
- ook geeft rauwe cacao dat gevoel van verliefdheid :-)
Rauwe Cacao bonen van de Criollo soort. Een soort die bekend staat om haar uitzonderlijk hoge kwaliteit en zeldzaamheid. Slechts 1 tot 5% van alle geproduceerde Cacao bonen komt van de Criollo boom. Bovendien zijn deze Cacao bonen 100% biologisch.
Biologische rauwe cacaobonen producteigenschappen en gebruik
- Rijk aan antioxidanten
- Rauw (dus niet verhit) en rijk aan voedingsstoffen
- Biologisch
Dit zijn de puurste cacao bonen die je kan vinden. Daarom moet je ze voor het eten nog even pellen. Daarna kun je ze los eten. Ze zijn ook lekker in combinatie met noten en gedroogd fruit.
Meer informatie over rauwe cacaobonen
Er zijn 3 verschillende soorten bekende cacaobonen:
- Criollo
- Forastero
- Trinitario
Hieronder een korte toelichting
De Criollo cacaoboon
Deze boon is afkomstig van de Criollo-boom, een boom die zeer zwak en kwetsbaar is en intensieve verzorging nodig heeft. Ze hebben bovendien een lage opbrengst aan cacaobonen. Het is dan ook niet voor niets dat er maar weinig plantages te vinden zijn waar Criollo wordt geteeld. Slechts 1 tot 5% wereldwijd bestaat uit Criollo-productie. Ze worden voornamelijk geteeld in Centraal en Zuid-Amerika, Peru en in Sri Lanka.
Criollo is de duurste variant onder de cacaobonen. De Criollo boon is zoals je begrijpt kostbaar in de teelt. De Criolloboon is geliefd om het complexe en delicate smaakprofiel. Het bevat een grote variëteit aan smaken, de echte Criolloboon liefhebbers zullen dit beamen. Er zijn behalve de kenmerkende volle smaak van cacao ook smaken in te herkennen van bessen, drop en tabak. De Criolloboon is topfavoriet bij chocoholics en chocoladespecialisten die zich bezighouden met verfijnde chocolade.
De forastero cacaoboon
Deze cacaoboon komt van een heel erg sterke boom. De forastero cacaoboom kan goed tegen klimaatomstandigheden, doet niet moeilijk over grondsoort en is bestendig tegen diverse bomenziektes. Hij geeft bovendien ontzettend veel vruchten. Zo’n 80% van de cacao-oogst wereldwijd bestaat uit deze forastero-bonen. De smaak wordt ervaren als vlak, met een zeer krachtige chocoladesmaak. De boon wordt daarom meestal vermengd met andere cacao-smaken. De forastero wordt industrieel het meest gebruikt om bulkchocolade van te maken (cacaomassa). Het is relatief goedkoop en wordt voornamelijk gebruikt voor de goedkopere producties (zoals supermarkt-chocolade).
De trinitario cacaoboon
Deze cacaoboon staat een beetje tussen de Criollo en de Forastero in. Sterker nog: deze soort is ontstaan door een kruising. De boon heeft grotendeel de goede eigenschappen van de Criollo en de bestendigheid van de Forastero. Ongeveer 15% van de wereldwijde cacao-oogst is de trinitario.
Cacaopoeder maken van rauwe cacaobonen
Je kunt van rauwe bonen heel gemakkelijk zelf rauwe cacaopoeder maken. Heel simpel: doe de bonen in de (hogesnelheids)blender en maal ze tot een poeder. Als je ze korter vermaalt, krijg je cacaonibs!
Het is net wat je lekker vindt: de een koop gemalen nootmuskaat en de ander raspt het liever 'vers' bij het koken. De geur van gemalen cacaobonen is overigens niet te versmaden ;-)
Okay nog eentje dan: een lekker toetje met Criollo rauwe cacaopoeder.
Maal in de blender 2 bananen, 50 gram havermout, 15 ml water en 2 flinke eetlepels Criollo cacaopoeder tot een luchtige massa. Bestrooi met wat extra cacaopoeder en je kan direct genieten van een heerlijke, luchtige en gezonde mousse.
Biologische rauwe cacaobonen ingrediënten en voedingswaarde
Ingrediënten: Biologische Rauwe Criollo Cacaobonen
Voedingswaarde per 100 gram
Energie | 2767Kj / 652 Kcal |
Eiwitten | 12,6 g |
Koolhydraten | 22,2 g |
- waarvan suikers | <0,7 g |
Vetten | 56,4 g |
- waarvan verzadigde vetten | < 33,0 g |
Vezels | 25,6 g |
Zout (Natrium) | 0,02 mg |