Currys vind ik héérlijk! Heel lang gebruikte ik hiervoor kant-en-klare kruidenpasta’s, want het leek me knap ingewikkeld om zelf curry te kunnen maken. Maar zo ingewikkeld is het eigenlijk niet om een heerlijke huisgemaakte linzencurry op tafel te zetten.
Dit is mijn favoriete recept, ik hoop dat je hem net zo heerlijk vindt!
Ingrediënten linzencurry (voor 4 personen)
- 300 gram biologische kipfilet (oh ja, als je vegetarisch bent, gewoon verder lezen en kip eruit laten ;-))
- 250 gram biologische rode linzen
- 6 tomaten
- 2 uien
- 4 tenen knoflook
- 1 wortel
- 1 limoen
- 1 bosje verse koriander
- 400 ml kokosmelk (de dikke variant) en 400 ml water
- 3 cm verse gemberwortel
- 2 theelepels komijnzaad of gemalen komijnzaad (of djinten)
- 2 theelepels mosterdzaad
- 2 theelepels kurkuma (koenjit)
- 1 theelepel sambal
- 1 theelepel chilipoeder of gemalen chilivlokken
- 1 theelepel curry kruidenmix
- kokosolie om in te bakken
Voorbereiding linzencurry
- Snijd de kipfilet in kleine stukjes
- Snipper ui, hak knoflook fijn en snij de wortel in kleine stukjes
- Ontvel de tomaten en snij in kleine stukjes (ontvellen: breng water aan de kook. Snij een klein kruisje in de onderkant van de tomaat. Leg in heet water tot het vel als het ware los krult. Haal de tomaat uit het water en je kan hem in een mum van tijd ontvellen met een scherp mesje)
- Pers het limoentje uit
Bereiding
- Verhit de kokosolie en fruit de knoflook, ui en sambal op laag vuur (3 tot 5 minuten, totdat de ui glazig wordt)
- Voeg kipfilet toe en bak 2 minuten mee
- Voeg wortel, gember, komijnzaad en mosterdzaad toe en roerbak mee gedurende enkele minuten (tot de zaadjes uit de pan springen)
- Voeg chilipoeder, kurkuma en curry kruidenmix toe
- Voeg linzen, kokosmelk, water en tomaten toe en breng aan de kook
- Zet het vuur laag, doe een deksel op de pan en laat het gerecht 20 minuten stoven. Check af en toe of het niet aanbrandt aan de bodem.
- Voeg limoensap en de verse koriander toe en laat het nog 10 minuten stoven. De verse koriander voeg je pas zo laat toe omdat de smaak dan beter tot zijn recht komt.
- Garneer met bijvoorbeeld wat koriander, amandelschaafsel en naan brood.
Eet smakelijk!
Ine Sprenger-Wesseling says
Hi Rosa, ik ga eerst de Linzencurry van jou uit proberen. Geen probleem met alle uitleg hoe te maken. Maar ik heb een vraag gezien de tijd en ingrediénten lijkt het mij ook iets voor de Crockerpot. Hoe lang op low is dan de beste tijd hiervoor. Gaarne advies…Ine
Puur&Fit says
Ha Ine, dat is een uitstekend idee van je! Dat heb ik zelf nog niet gedaan maar dat ga ik nu ook zelf weer proberen dus dank voor de tip.
Ik ga hem zelf op 30 minuten instellen, dan checken of het voldoende zacht is (ik vermoed van wel!). Daarna nog de limoen en koriander toevoegen en even bijstoven (5 tot 10 minuten). Leuk Ine, succes!
Hartelijke groet,
Rosa