Tofu Stir-Fry, vegan en glutenvrij

Tofu stir-fry, of in het goed Nederlands tofu roerbak, is super makkelijk en snel te maken. En het kan echt niet fout gaan! Ik maak het meestal als ik geen tijd of inspiratie heb voor een uitgebreide maaltijd (ik probeer altijd een blok tofu in de koelkast te bewaren voor het geval dat). Ik gebruik voor dit gerecht de groente die ik dan in de koelkast heb.

In dit recept gebruik ik arrowroot om de soja saus en mirin in te dikken. Arrowroot is een sterk bindmiddel voor warme gerechten. Het is neutraal van smaak en helder bindend. Let op: voor het gebruik moet arrowroot opgelost worden in een kleine hoeveelheid koud water. Het papje dat zo ontstaat dient toegevoegd te worden aan warme saus.

Het recept is maar voor 1 persoon. Kook je voor meerdere mensen? Verdubbel (of vertrippel) dan de ingrediënten.

Ik voeg geen zout aan groente en tofu toe, want voor mij is soja-saus zout genoeg.

Tofu Stir-Fry ingrediënten (voor 1 portie)

  • 150-200 g tofu
  • +/- 200 g groenten en paddenstoelen naar keuze
  • 1 el koolzaadolie of een andere bakolie
  • 15 g cashewnoten (=10 st)
  • 2 thl sesamzaadjes (optioneel)
  • 1 el tamari of shoyu (sojasaus)
  • 1 el mirin (Japanse kookwijn)
  • ½ el arrow root
  • 1 el koud water
  • 250 ml warm water
  • 50 g graan naar keuze (ik gebruik meestal volkoren rode of bruine rijst)
  • Zout naar smaak

Bereiding Tofu Stir-Fry

  1. Kook de graan van jouw keuze volgens de gebruiksaanwijzing.
  2. Was en droog groente en paddenstoelen. Snij ze in grove stukjes.
  3. Droog de tofu met keukenpapier en snijd hem in blokjes.
  4. Verhit de olie in een grote bakpan op middelhoog vuur. Als de olie heet is, voeg tofu en groente toe. Kook tot de groente bijna gaar is (dit duurt tussen de 7-10 minuten).
  5. Voeg cashewnoten toe, roer en kook tot de cashewnoten lekker bruin zijn en de groente beetgaar is.
  6. Nu gaan we de saus maken: Los eerst arrowroot in een eetlepel koud water op.
  7. Dan voeg je het snel toe in een glas met warm water, soja saus en mirin.
  8. Meng en giet over de pan met de roerbak. Roer goed en snel, de saus zal snel binden. Laat heel eventjes inkoken. Als je tevreden bent met de consistentie van de saus, zet het vuur uit.
  9. Voeg sesamzaad toe, roer en serveer de tofu roerbak met het graan van jouw keuze.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.